Mně hlavně připadá, že ekonomika Západozemí naprosto neodpovídá jeho technologické úrovni. Ryze feudálnímu světu, kde ještě nevynalezli střelnou zbraň, nevládnou finančníci, panovník si nepůjčuje od zámořské banky a podobné nesmysly.
Schopný panovník se pozná tak, že dokáže vybrat daně, neposlušné vazaly spráská na jednu hromadu a nenechá si šlechtu ani církev přerůst přes hlavu. Výdaje "státu" jsou minimální, neboť veškerá správa probíhá formou delegování pravomocí.
Představa Malíčka coby "investora" v dnešním slova smyslu je naprosto nereálná, když v podstatě jediným významným zdrojem příjmů je půda a na ní se lopotící poddaní. Lichvou v ulicích KP tohle nedoženete.. I kdyby nakrásně nějaké zlato "vydělal" (čti okradl o něj korunu), neměl by za ně stejně co koupit (cech není akciová společnost, abyste si koupili podíl, který by vám nějak dál vydělával, a půdu přiděluje pouze panovník).
A s čím se mi stav pokladny tluče úplně nejvíc je toto: Tywin Lannister even remarks that the gross income of the crown has increased to something on the order of ten times what it was under the Mad King, due to various improvements in administration and an improving economy during the long summer years... Jestli něco nechápu, tak je to to, za co to utráceli a jak ještě zvládli nasekat dluhy (i když rekonstrukce země po rebélii (Sack of KL,...) asi něco stála)
@Ugla: Střelné zbraně dávno znají,... pokulhávají v palných :o). Jinak koruna samozřejmě žije z cel, daní, mýta, "pronájmu" panství jednotlivým rodům a podobně. Jednotlivec samozřejmě žije z výnosů svých "investic"... ať už investuje svou práci na poli, nebo majetek do koupi lodě, bordelu, nebo na stavbu mostu přes řeku.
@Ugla: A dovolil bych si tvrdit, že je dost nefér srovnávat s temným středověkem, když zde je spíš z pohledu správy lepší vzor antika... a sám jsem byl překvapen, v čem všem byl Řím dál než jakékoli středověké království - ostatně, stačí kouknout na počet obyvatel hlavního města. Hranici milionu se ve středověku žádné město ani nepřiblížilo...
Komentáře
Schopný panovník se pozná tak, že dokáže vybrat daně, neposlušné vazaly spráská na jednu hromadu a nenechá si šlechtu ani církev přerůst přes hlavu. Výdaje "státu" jsou minimální, neboť veškerá správa probíhá formou delegování pravomocí.
Představa Malíčka coby "investora" v dnešním slova smyslu je naprosto nereálná, když v podstatě jediným významným zdrojem příjmů je půda a na ní se lopotící poddaní. Lichvou v ulicích KP tohle nedoženete.. I kdyby nakrásně nějaké zlato "vydělal" (čti okradl o něj korunu), neměl by za ně stejně co koupit (cech není akciová společnost, abyste si koupili podíl, který by vám nějak dál vydělával, a půdu přiděluje pouze panovník).
Jestli něco nechápu, tak je to to, za co to utráceli a jak ještě zvládli nasekat dluhy (i když rekonstrukce země po rebélii (Sack of KL,...) asi něco stála)
@Ugla: Střelné zbraně dávno znají,... pokulhávají v palných :o). Jinak koruna samozřejmě žije z cel, daní, mýta, "pronájmu" panství jednotlivým rodům a podobně.
Jednotlivec samozřejmě žije z výnosů svých "investic"... ať už investuje svou práci na poli, nebo majetek do koupi lodě, bordelu, nebo na stavbu mostu přes řeku.
@Ugla: A dovolil bych si tvrdit, že je dost nefér srovnávat s temným středověkem, když zde je spíš z pohledu správy lepší vzor antika... a sám jsem byl překvapen, v čem všem byl Řím dál než jakékoli středověké království - ostatně, stačí kouknout na počet obyvatel hlavního města. Hranici milionu se ve středověku žádné město ani nepřiblížilo...
děkuji
V té době to už zvládali, ale dva dny předtím (než jsem přijela) - hotová katastrofa :-D
Ta fotka ze Španělska je velmi pikantní. Ale raději jí přeskočte, pokud právě večeříte.
http://www.fubiz.net/2013/12/06/reuters-photos-of-the-year-2013/
https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/1425590_10151759652639147_94221940_n.png :-k :-D :-D