Hra o trůny 4×04 – Přísežník - Ice & Fire

upraveno 27. dubna 2014 v 4. řada
imageHra o trůny 4×04 – Přísežník - Ice & Fire

Dany se rozhoduje mezi spravedlností a milosrdenstvím. Jaime dá Brienne za úkol najít jeho čest. Jon obstarává dobrovolníky, zatímco Bran, Jojen, Meera a Hodor narazí na přístřeší. Scénář: Bryan Cogman Režie: Michelle MacLaren

Read the full story here

124678

Komentáře

• greyworm napsal(a):

-Brienne a Jaime a Tyrion taky supr, jsem rád že dostala ten meč z val.oceli a bude s ním bojovat za Starky, jen se divím že se po něm nikdo neshání bude asi dost vzácný a prckovi ho dal před smrtí Tywin takže patří teď asi zase jemu, divím se že by po něm nepátral. Aby ještě Brienne neobvinili z krádeže a zrady, ale stejně ji tam nemají moc rádi tak to asi vyjde nastejno.. ****a půl hvězdiček

Tak ten meč byl darovanej od Tywina Jaimemu a Jaime ho daroval Brienne, Tywin může být maximálně nakrknutej že dal synáčkovi dárek a ten ho daroval dál (to je jako taková ta bonboniéra co nikdo nechce tak jí pošle dál). Ten meč co měl Joffrey asi podědí Tommen.
  • @pavel Som si chcela dat minule taku bonbonieru, akurat ze bola rok uz prosla, s mecom sa to asi stat nemoze :)
  • LadyTroll napsal(a):

@Terezička neposkvrneni jsou komplet. Myslim ze to bylo v knizkach :-(

Myslis komplet bezkompletni- aby nedoslo k mylke ;)
  • pavel napsal(a):

Tak ten meč byl darovanej od Tywina Jaimemu a Jaime ho daroval Brienne, Tywin může být maximálně nakrknutej že dal synáčkovi dárek a ten ho daroval dál (to je jako taková ta bonboniéra co nikdo nechce tak jí pošle dál). Ten meč co měl Joffrey asi podědí Tommen.

aha myslel jsem že to byl ten druhý meč, ale to je divný proč by jí Jaime dával svůj meč přece už mu to docela jde i druhou rukou, a je v té královské stráži takže si toho Tywin hned všimne a bude se na něj vyptávat
    Hildegarda napsal(a):

@pavel Som si chcela dat minule taku bonbonieru, akurat ze bola rok uz prosla, s mecom sa to asi stat nemoze :)

to klidně můžeš tomu nic není čokoláda se nekazí jako salám max trochu zešedne, rok není pro čokoládu žádný věk :D
  • @Hildegarda Rozumím. Třeba bude láska bez erotiky.
  • ještě bych chtěl vyvrátit co se povídá o Unsullied :D teda něco jsem zaslech že je v knížkách ale greyworm neeee to by mě přece ta druhá buchta nebalila :)
  • @greyworm grey worm taky :-(
  • upraveno 29. dubna 2014
    nemají být nahodou Greyworm a Missandey sourozenci?
    8-O
  • Ne greyworm ne potvrzeno to není - naopak

a sourozenci nejsme to by se nevyptávali vodkaď kdo je
    (leda že by o tom nevěděli no to by byla pecka jo a už mi tu nic nespoilujte všechno zkazíte!! :(
  • mám za to že v knize jsou sourozenci
    trpělivost, však se to dozvíme.
  • Jako čtenář se začínám v seriálu ztrácet. Těch odlišných linií je tam tolik, že se mi to už začíná plést. No musím si dát re-četbu, jinak to nevidím, ten seriál mi totálně narušil moje vědomosti :D PS. Blbost řešit batole v zavinovačce, když ho veze nemrtvý na nemrtvém koni. Jednoznačně na dítě použil magii nebo něco takového.
  • @Kalam Mekhar ja kvuli seriálu čtu celou ságu odznova, jelikož v tom mam pěknej maglajs
    @Ser_Tribun Jsem rád, že v tom nejsem sám :P Včera jsem na ten díl čuměl a připad jsem si, že jsem knihou nepolíbený.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Terezička napsal(a):

Hzrdandy napsal(a):

@Hildegarda No to by mě zrovna zajímalo, ak by chtěli udělat románek eunucha. :-D

Láska se neptá na vybavení!

Záleží jak je eunuchem - jestli jako Varys dočista do čista tak má smůlu, jestli přišel jen o varlata tak může, testosteron se tvoří i v nadledvinkách, čili pohlavní pud zcela nevymizel. Tohle už jsem podrobně řešila u filmu Farinelli.
    Varys nie je eunuch úplne, len mu vyrezali semeníky pre rituál. Šedý červ nemá žiadnu časť náradia, to spomínali v knihe ako kastračnú praktiku pre Nepoškvrnených všeobecne.

@greyworm On sa neučil čítať, učil na Spoločný jazyk Západozemia. Ak to neplánujú využiť ako priblíženie života jeho a Miss alebo aby nemuseli vymýšľať Valyrijské dialógy, tak IMHO zbytočná scéna práve preto, že takéto učenie tam už je. Inak Brienne nedostala Joffov, ale Jaimeho meč. Ako symbol ten prísahy, že Brienne je vyslaná na jeho príkaz.
  • mě prostě příjde, že seriál je takovej ,,bulvár,, který si to dost překrucuje :D :D (nadneseně myšleno)
    Nevím na co si pořád stěžujete, je to jinak než v knížce? OK , ale z miliardy diváků četlo knihy možna 10% ale spíš míň. Když chcete mít co největší sledovanost tak to musíte dělat pro lidi co nečtou a jen tupě konzumují pohybující se obrázky na skle. To je syrová skutečnost. Já osobně to beru jako - co v knize nebylo:DD. Kolik lidí tolik chutí a nebo jinak - když bych nebral v potaz že už mě ovlivnilo obsazení postav dle seriálu - tak třeba Eda Starka jsem si představoval spíš jako Tywina Lannistera s vousy a delšímy vlasy, přísneho asketu, ale když jsem viděl Seana Beana nemohl jsem říct ani popel. Jasně jsou postavy co mám jinou představu o hereckém obsazení, ale kdo ne?:) Je to v pořádku koukejme a nadavejme a těšme se že už to GRRM konečně dopíše, mi si to přečteme a zjistíme že jsem nasraní protože něco co nás tolik let zajímalo a bavilo skončilo. Aspoň u mě to tak vždy je. Tak GRRM pls piš pomalu, ať se ještě dlouho máme na co těšit.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @redhrad ALE TAM SE PORUŠUJÍ ZÁKLADNÍ LOGICKÉ PRINCIPY které musí pochopit každý člověk který u toho dílu aspoň na pět minut zapne mozek.
  • @Everett_Young Já to beru jako parodii, frašku a občas se i dobře pobavím. Navíc 75% herců tam neumí hrát :), takže taková rodinná komedie ,)
    Everett Young, jsi chytrý kluk , tak co je nesrozumitelné na "lidi co nečtou a jen tupě konzumují pohybující se obrázky na skle"?
  • Kalam Mekhar, 75% - to je o těch chutích a pohledech. ;-)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @redhrad Tu je ten dôležitý rozdiel, že oni furt hovoria, ako milujú tú predlohu, ale nedokazujú to. Ak by otvorene povedali, že sa tým chcú len inšpirovať a bolo by tam menej neskutočne alogických zmien, povedal by som si, že do toho chcú vložiť kus seba. Takto, keď sa tvárili ako milujú predlohu, ale vydržalo im to prvú sériu mi to skôr pripadá, že len chceli povolenie to pretvárať a chcú sa od toho odpichnúť. Zrejme si nevedeli vytvoriť nič od základov vlastné, od čoho by odpichli svoju kariéru vo veľkom, tak sa rozhodli zneužiť cudzie dielo. Možno je to fakt len môj pocit a v skutočnosti sa fakt snažia podať to s láskou, ale fakt mi to tak nepríde.
    Já jim to věřím. Ten rozdíl mezi první a ostatními řadami si vysvětluju tím, že na psaní té první měli zdaleka nejvíc času a hlavně byla - co se týče složitosti a rozvětvenosti děje - nejjednodušší na zfilmování.

To, že se budou čím dál víc odklánět od knížek, je jasné už od druhé řady a nevím, proč se to pořád tak strašně řeší a někoho to ještě překvapuje. Občas mám pocit, že někteří čtenáři prostě čekají přesnou kopii knížek a když je něco jinak, hrozně je to vykolejí a jsou zmatení. Viz třeba ten dotaz, jestli jsou Missandei a Šedý červ sourozenci. V seriálu už jasně zaznělo, že Missandei žádnou žijící rodinu nemá, v posledním díle navíc bylo, že jsou každý odjinud. Nebo proč divocí ještě nenapadli Černý hrad - protože už v minulé řadě bylo řečeno, že čekají na Manceův povel. Občas přitom stačí dávat větší pozor a smířit se s tím, že seriál je trochu jiný svět a některé věci jsou tam nastaveny jinak. Když si občas přečtete nebo se kouknete na recenze nečtenářů, tak ti řeší úplně jiné věci, než my tady, jsou víc ochotní přemýšlet proč to či ono v seriálu je a jaké to může mít následky do budoucna.

Ilogických kiksů je tam sice dost a štvou mě taky (přisuzuju to scénáristické neobratnosti nebo pohodlnosti), ale nazvat to parodií nebo karikaturou je hodně přestřelené.
  • @Branislav_Gepeto , Hele ja netvrdím že to je v pořádku, ani že se mi to tak líbí :evil: , a to že je to rozdíl mezi předlohou a tvorbou od HBO je jasné. Ale jak píšu v předchozím tak je to o sledovanosti,.. a nato navazaných reklam a s toho zisk jak pro HBO tak GRRM a na další tvorbu GoT 7.8.9. a 10 serie.(5 a 6 už asi mají zadotovanou jinak by nevyšlo že se s nimy 100% počítá). Musí to mít posvěcené i od Martina, jinak by si nemohli scenáře dělat uplně mimo mísu jak to sem tam vypadá.
  • greyworm napsal(a):

aha myslel jsem že to byl ten druhý meč, ale to je divný proč by jí Jaime dával svůj meč přece už mu to docela jde i druhou rukou, a je v té královské stráži takže si toho Tywin hned všimne a bude se na něj vyptávat

Už z něj nebude nikdy tak skvělej šermíř jako dřív, navíc jí ten meč dal protože sám Jaime je (nebo chce být) právě oathkeeper...
  • Branislav_Gepeto napsal(a):

Takto, keď sa tvárili ako milujú predlohu, ale vydržalo im to prvú sériu mi to skôr pripadá, že len chceli povolenie to pretvárať a chcú sa od toho odpichnúť. Zrejme si nevedeli vytvoriť nič od základov vlastné, od čoho by odpichli svoju kariéru vo veľkom, tak sa rozhodli zneužiť cudzie dielo.

Možná máš trochu pravdu, je to prostě jejich práce filmařů, ale nematlejte si med kolem pusy, jakej měl pak motiv GRRM že vůbec dal povolení použít "jeho vlastní" dílo a nechat si ho "zprznit" týmem kolem DandD..? Někde jsem četl rozhovor s GRRM že rozhodně není autor co bude filmaře šikanovat za detaily, to si můžeme vysvětlit dvěma způsoby:

a) GRRM je sprostej zlatokop a jde mu jenom o prachy
    b) dává jim rady a skutečně mu nevadí změny které provádí, kdyby bylo něco co by mu hodně vadilo asi by zasáhl

Já jsem moc rád za seriál, protože spoustu věcí jsem si představoval jinak nejvíc asi jednotlivé hrady a lokace - nejvíc asi zeď, ta byla úplně trapná v mých představách, dál oblečení, účesy (na to jako chlap moc nejsem, zatímco v seriálu vytvořili úžasnej "vesmír" toho všeho dohromady.

max. souhlas s @sveva
  • no tak jako sorry .. ja sice chapu, ze TV serial se musi cas od cas odklonit od predlohy .. a nemam s tim problem, ale ...
    .. to co predvedli vcera .. teda 4.dil .. tam nebylo snad nic spravne ...
    priznam se, ze jsem to ani nedokoukal .. jakmile se Leto chytil do pasti ... WTF?? jsem celou slavnou televizi vypnul. Manzelka na me koukala jak na blazna .. prej . celej tejden se na to tesis a ted to vypinas ? tezko to vysvetlovat ...
    jsem z toho docela smutnej, protoze az dosud se mi TV zpracovani vicemene libilo. Nekdy MOC nekdy min, ale tohle uz je masakr ...
  • @Branislav_Gepeto To máš jako s Jacksonem a jeho tvrzením jak miluje Tolkiena a jak se bude děsně přísně držet předlohy - a pak natočí SVÉHO "Pána prstenů" a hlavně "Hobita" a veškerá předchozí ujišťování se rázem jeví jako, přinejlepším, silně nadsazená , v případě horším jako bohapustý žvást. Na knihu a její filmovou či seriálovou podobu je zkrátka lepší pohlížet jako na zcela samostatná díla, která mají jen tu a tam něco společného.
    @Crocuta Pán Prstenů se více méně drží předlohy, chybí tam některé scény jako ta s Tomem nebo ta se Šarkanem a některé jsou tam navíc(smrt Haldira), ale jinak je to velice podařený port knihy a Hobbit? U Hobbita je to těžší, jelikož knížka je tenká, navíc docela s jednoduchým dějem a tady podle mě nastal ten problém, že PJ miluje Středozem až moc a nechtělo se mu dělat prostě jenom jeden díl. Jinak Hobbit je na tom pořád daleko lépe než port Ice and Fire a to hlavně v tom, že mě ani jednu minutu nenudil na rozdíl od Hry o trůny, kde půlku každé řady počítám minuty, ale pořád může být ještě hůře - Zaklináč .)
  • Jen tak trochu pro pořádek, točil z Vás někdo něco? Podařilo se Vám prosadit na trhu s něčím co tady nebylo a ono to přišlo a vydělalo? Jak můžete srovnávat takové věci jako je Zaklínač od státní polské televize s rozpočtem možná kolem deseti milionů zlotých, tvorbu HBO kde na každý díl je určena jiná částka sice v dolarech a potom filmy od MGM a NWL kde se částky pohybují v stovkách milionů dolarů. Je to opravdu o penězích. Scénář a předloha je důležitá, ale jak nemáte prostředky a navíc jste tlačeni produkcí k tomu aby to bylo co nejvíc divácky přitažlivé tak bohužel se objevují kopance a pro nás fantasy žrouty nesmyslné momentky jako třeba Léto chycený v pasti a další a dalš.... .Jak tady už napsali jiní, s přibývajícími díly se to pro nás bude opravdu stávat místy jako úplně jiný příběh. pokuste se na to dívat s nadhledem a jako to co se do knih nevešlo.
    Já si osobně víc užívám s tvárnění prostředí a krásné lokace než hledat chyby v hereckých projevech a odklonech scénáře od knižní předlohy. Pořád to je lepší než nic a nebo rezavým drátem do oka :-D .
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.