Hra o trůny 4×04 – Přísežník - Ice & Fire
![image](http://www.icefire.cz/wp-content/uploads/2012/10/icefire.png)
Dany se rozhoduje mezi spravedlností a milosrdenstvím. Jaime dá Brienne za úkol najít jeho čest. Jon obstarává dobrovolníky, zatímco Bran, Jojen, Meera a Hodor narazí na přístřeší. Scénář: Bryan Cogman Režie: Michelle MacLaren
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
@redhrad Inak k tvojmu argumentu: To znamená, že aby mi niečo nechutilo (najmä ak je to spálené), musím to najskôr vedieť uvariť?
Dobre, už sa v týchmetaforách strácam sám :D
Jednoducho - proste mi to príde tak, že im časom vzrastlo ego a teraz už sa snažia priblížiť sa k ságe menej. Nejde o to, že by sa niečo nedalo, jednoducho už sa v niektorých prípadoch ani nesnažia a rovno hľadajú alternatívu (často divnú). Raz som spomínal, že predsa len je to celé "Based on". Jednoducho je mi ľúto, keď tam vynechajú nejaké významné veci a je škoda, že to čas od času zakalia vecami, čo majú byť epické, ale nedávajú logiku (drobná chyba ako Jaime váľajúci sa v blate, ktorý je imunný voči infekciám). Nikto nevyrobil (a nemá právo vyrobiť) inú lepšiu verziu.
V knihe sa mi páčilo, ako Dany samaprišla s nápadom, že dobyje Meereen skrze kanály vtedy, keď sa nahnevala a nevedela kam pošle Joraha a Barristana za trest. Tak seriál hneďnedáva na úroveň sračky to, že to vynechali, len toto je mi ľúto. Napríklad Davosovo trknutie do hlavy s Braavosom bolo trocha nelogické, ale toto sa mi práveže páčilo. Takisto som tochcels Dany. LenžeBarris bol odhlaneý skôr a tak už sa ani nesnažili, pochovai to. A to keď už naťahujú sa tam dalo niečo vymyslieť. Mohli to spraviť aj tak, že Barristan priamo vtedy by povedal, že za "zradu" jej bude dlžný veľa. A teraz by mohlo byť nejaké rokovanie o dobytí Meereenu, kde by došlo k miernej konrontácií Joraha a Barristana a Dany by prednielsa niečo typu, že nepotrebuje, aby sa jejnajvernejší hádali vzájomne. Barristan by vyjadril, ako sa cíti urazený, že on ako rytier má trpieť reči zradcu (Joraha). Dany aby Barristanovi ukázala, že žiadne vernejší a nevernejší rytier nebude, pošle ich oboch do stoky (ponižujúce) a zároveˇvtedy na to príde. Povie čosi ako ,,I know about a place where both of you might feel equal... And I know have we'll take the city."
zradca ako že porušil zákony Západozemia - Barristan ním za to opovrhoval aj v knihe tuším.
Teda dôvod jeho exilu.
holomci to nechcete jíst a když jo tak nadáváte jak je to nechutný a je tam málo soli, moc pepře a chybí tam paprika a vůbec to nemá tu správnou barvu že? :-D taky někdy jdu spát hladný a dám si před spaním jen písmenka na papíře na zlepšení chuti ;-).
Můj vztah k seriálu vystihl Baltim. Sám jsem to ostatně říkal, dokud jsem se ještě na seriál díval (vč. té Werichovy repliky): Jediným argumentem obhájců seriálu je vždycky "a to chcete přesnou kopii?" Kdyby tak zkusili vymyslet něco jiného. Ne, nechci kopii 1:1, i první série změny měla, změny tam, kde to mělo smysl, bylo to pochopitelné a opodstatněné. Od druhé přišli autoři s vyhazováním fantastických scén, dialogů a situací a jejich nahrazováním kecy, vatou a mrdáním. :) Ale nejhorší jsou ty změny charakterů. Jon naprosté hovado, Stannis doslova dojebaný a tak dále a tak dále.
Leč, fandům stačí, že je to barevné, hýbe se to a je to na pokračování.
Jasně, dík, že jsi nás zaškatulkoval mezi nemyslící dementy, ale kvůli tomu na seriál fakt nekoukám. Taky tam vidím spoustu chyb a štvou mě, ale přesto si dokážu vychutnat vesměs velmi dobré herecké výkony a povedené scény (ano, z mého pohledu tam takové jsou). Nehledě na to, že seriál pořád v hrubých obrysech jede podle Písně, což je prostě čtenářsky/divácky atraktivní příběh.
Netvrdím, že se seriál musí líbit všem, naprosto chápu, když (už) se někdo nedívá, já sama vzdala několik seriálů. Ale co nedokážu pochopit, je, když se na to někdo dívá, jen aby se ujistil v tom, že je to největší bullshit v TV a pak tu každý týden s notnou dávkou sarkasmu lamentoval nad tím, jaká jsou D&D hovada. Není to ani vtipný, ani zajímavý. Každý rok si říkám, že se do diskuze pod jednotlivými díly nebudu zapojovat a každý rok vyměknu (a vždycky toho pak lituju :-)). Ale asi to bude nejlepší...
Hrubé obrysy mi fakt nestačí, soustředění se na ty co nejvíc úchylné prvky z knih a jejich posilování mě znechucují (přesněji znechucovaly, dokud jsem se díval) a bylo mi smutno z náhrad naprosté většiny dobrého z knih (charaktery, úroveň dialogů, atmosféra) jakousi slabou náhražkou.
Že je to největší bullshit v TV a tak dále je zas jen slabá citově založená obrana vůbec nereflektující to, co kritici (v tomto případě má maličkost) seriálu reálně vytýkají. Z toho jsem byl unavený a přestal ty diskuse sledovat, rptože nemá smysl někomu donekonačna vysvětlovat nelíbí se mi konkrétně za a) za b) za c) a v odpověď dostat nějakou trapnou reakci tohoto typu. A dokud jsem se díval, tak jsem stejně jako everett se snažil najít i dobré momenty, ale bylo jich čímdál míň, tak jsem se sledováním nadobro přestal. Teď jsem zareagoval jen proto, že jsem si čistě náhodou všiml toho, co napsali everett a baltim.
@sveva Tak keď je to v rámci normálnej kritiky, potom sú také komentáre len dobré. Je pravda, že furt sa dokola sťažovať nie je nič moc, ale tak ak tu má byť päť "edňáckych" komentárov ako cez kopirák "Och, aké to bolo úžasné", to už ani diskusia k epizóde nemusí byť.
Nemal byť inak Karl Tanner Chett? Prisahal by som, že toho herca obsadili do role "Chetta".Potom tam bol iný Chett, z ktorého sa vykľul Rast (nadával na Sama,myslel som, žechcú z Chetta urobiť všeobecnú sviňu, keď už ho použili v prvej sérií) a z Chetta sa vykľul nejaký Tanner... Neviem či sa mi to marí...
GRRM ma skvelu fantaziu a ja som bol docela rad, že prave fantazia jedneho človeka dokazala spojiť/získať tolko fanušikov.. Teraz už aj na moj vkus je privela šefkucharov v serialy...o rok sa to nebude dať žrať...
Potom možno Coldhands ani nebol Benjen, ale práve Nočný král - ktorý robil to, čo mu jeho paní prikázala.
:weirwood:
A ked chcu ukazat charakter divokych vacsim poctom zaberov, budiz. Nehovorim, ze je to moja salka kavy, ale to je vse. Nebudem sa preto hrat na spravodliveho a pouzivat na zdoraznenie "svojej" pravdy druhych mozog, IQ ci ine casti tela. Da sa tu aj inteligentne diskutovat, ci?
PS: Jaime je můj top charakter, takže ho nechci nějak očerňovat, ale tohle mě zarazilo :)