Jaké je vaše oblíbené období v dějinách ČR

upraveno 23. května 2014 v Rozličný pokec
Moje pořadí
1 Lucemburkové
2 Poslední Přemyslovci
3 První Republika
1235»

Komentáře

• @Achileus: V tancích technickou v té době možná jo, ale ještě ve Francii nešlo u tanků o počty a "sílu", ale především o taktiku použití (a v tom měli němci navrch), součinnost s letectvem (Stuky). Když si připočteme, že ČSR používana dvouplošníky, dělestřelectvo tažené koňmi, sudeťáky v zádech a další faktory, neviděl bych to tak moc růžově. Ale stát se mohlo cokoli...
  • @Achileus : Měl jsem za to, že nejsme francouzi, abychom jásali nad možnou plichtou :-D
  • Taktika Blitzkriegu je účinná na velkých rovinatých územích (jako třeba Polsko), ale proti českým horám a opevnění by ztratila svou účinnost. Navíc Luftwaffe v roce 1938 ještě nebyla tak silná jako později. Měla kritický nedostatek paliva, olejů munice, pum a náhradních dílů. Co se týče moderních letadel, tak např. Stuk měli na podzim 1938 jen 70. Co se týče stíhaček, tak kromě Messerchmittu 109 byly všechny horší, než československé Avie 534, přičemž Avie porážela Messerchitt v rychlosti stoupání.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Jay napsal(a):

@Achileus: V tancích technickou v té době možná jo, ale ještě ve Francii nešlo u tanků o počty a "sílu", ale především o taktiku použití (a v tom měli němci navrch), součinnost s letectvem (Stuky). Když si připočteme, že ČSR používana dvouplošníky, dělestřelectvo tažené koňmi, sudeťáky v zádech a další faktory, neviděl bych to tak moc růžově. Ale stát se mohlo cokoli...

To dělostřelectvo tahali koně i u Němců, Štuk měla Luftvafe asi tak 100 navíc pro ně neměla bomby (Pro bombardování měla lf zásoby na týden) Používala možná dvouplošníky, ale zatraceně kvalitní .

Sural napsal(a):

@Achileus : Měl jsem za to, že nejsme francouzi, abychom jásali nad možnou plichtou :-D

Jenže srovnávat Francii s Československem je trochu nepoměr
    Scipio napsal(a):

Taktika Blitzkriegu je účinná na velkých rovinatých územích (jako třeba Polsko), ale proti českým horám a opevnění by ztratila svou účinnost. Navíc Luftwaffe v roce 1938 ještě nebyla tak silná jako později. Měla kritický nedostatek paliva, olejů munice, pum a náhradních dílů. Co se týče moderních letadel, tak např. Stuk měli na podzim 1938 jen 70. Co se týče stíhaček, tak kromě Messerchmittu 109 byly všechny horší, než československé Avie 534, přičemž Avie porážela Messerchitt v rychlosti stoupání.

A kvalitě pilotů jména Fajtl,Peřina a Kutlvašr se v Británii vyslovují s úctou dodnes
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    letectvo měli němci úplně jinde (Ju87, Me109)
    No, třeba Ju-87B teprve nedávno zavedli, v roce 1938 jich měli asi 200. Obecně byla schopnost šuk působit ničivě na nepřítele naprosto závislá na vzdušné převaze.

Tu by vybojovávaly stodevítky, ale v té době ještě verzí C a D, protože éčko se teprve začínalo vyrábět. Standardní verze byla D, která nijak obzvláštní výkony nenabízela (rychlost asi 450 Km/h) a byla vyzbrojena až na několik prototypů verze D-3 pouze kulomety. Naše B-534 by tak bez šance nebyly, a byť šlo o dvouplošníky, s rychlostí 418 km/h nebyly o tolik pomalejší.

Co by bylo proti nám spíš než technika jako taková, by byla početní převaha a materiálové zabezpečení. ČS armáda počítala, že má dostatek munice a paliva na asi dva měsíce plného nasazení. Vzhledem k tomu, že územně a materiálově bychom asi ztráceli, nebyla by příliš možnost doplňování. Plán byl stahovat armádu na Slovensko (proto bylo nejsilnější opevnění na Severu, aby krylo křídlo. Problém byl obsazení Rakouska, kde bylo opevnění jen lehké a těžké se teprve začínalo stavět) a čekat na útok Francie. Pro variantu "jsme v tom sami" mnoho plánů nebylo.
  • @jjelen Myslíš pomoc, kterou nabízel SSSR Československu v době Mnichova? Pouze propagandistický bluf. Sovětské vojenské velící struktury byly v té době díky stalinistickým čistkám v naprostém rozkladu, sama sovětská armáda nebyla ve stavu, aby prováděla nějaké větší vojenské operace. SSSR nesousedil s Československem, sovětská armáda by musela projít Rumunskem nebo Polskem, což naprosto nepřicházelo v úvahu, neboť s těmito státy měl Sovětský svaz územní spory. Ani sami tyto státy by NIKDY nepustily Sověty přes své území, v podstatě by to znamenalo jejich kapitulaci a obsazení. Poláci a konec konců i Rumuni považovali za větší nebezpečí Sovětský svaz než nacistické Německo.
    Johnny napsal(a):

@jjelen Myslíš pomoc, kterou nabízel SSSR Československu v době Mnichova? Pouze propagandistický bluf. Sovětské vojenské velící struktury byly v té době díky stalinistickým čistkám v naprostém rozkladu, sama sovětská armáda nebyla ve stavu, aby prováděla nějaké větší vojenské operace. SSSR nesousedil s Československem, sovětská armáda by musela projít Rumunskem nebo Polskem, což naprosto nepřicházelo v úvahu, neboť s těmito státy měl Sovětský svaz územní spory. Ani sami tyto státy by NIKDY nepustily Sověty přes své území, v podstatě by to znamenalo jejich kapitulaci a obsazení. Poláci a konec konců i Rumuni považovali za větší nebezpečí Sovětský svaz než nacistické Německo.

A budoucnost dala Polsku za pravdu

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.