Pěkné, smutné... Chudák Lysa :-( Autor nám představil zamlada nejen Lysu, ale i řadu dalších známých postav, což dodalo povídce na ještě větší zajímavosti. Líbil se mi i výběr "osudových" událostí Lysina života a úplně nejvíc se mi líbila závěrečná věta :-)
Chudák naivní, hloupoučká Lysa, vedle své starší hrdé a rozumnější sestry to musela mít velmi těžké. Smůla, že vložila veškeré svoje sny a touhy do toho nepravého. V povídce dostává jednu facku za druhou, ale jaksi není schopna se z nich poučit. Velké plus za velmi věrohodně vykreslené postavy :)
Pro mě nejlepší povídka kola. Autor popsal události tak, jak si jsem si je zhruba představoval, a to velmi poutavě a z pohledu postavy, která je mi velmi nesympatická (názor průměrného konzumního čtenáře, vím, ale nemůžu si pomoci) a které jsem, už dlouho před tím než se proletěla, přál podobný konec. I proto mě překvapilo, že pohled z její perspektivy byl tak zábavný. PS: jeden pro Vás... "Dopadl jako Lysa Arryn...tvrdě." :-D
@červ Ono to bude Lysiným úhlem pohledu, ale dva z nich jsou takoví arogantní (v případě Brandona to beru) a Ned je předčasně dospělý, což z cizího úhlu pohledu nikdy tak zajímavé není :D
@svoa00 jojo, snažila jsem se to podat z pohledu Lysy. i když toho o Lyanně víme poměrně dost, bylo pro mě hrozně těžký ji popsat, protože je taková... rozporuplná. to její rýpnutí vůči Lyse měl být pokus ukázat její přímočarost, nebraní-si-servítek-ovost... unladylike aryovatost :D sakra, moje slovní zásoba na normální slova je dost chabá :D ale je fakt, že to vyznívá celkem neuctivě a snad i arogantně. Ale Brandon podle mě arogantní byl... silný a atraktivní dědic Zimohradu, bezvadnej šermíř a jezdec, lamač ženských srdcí, kdo by nebyl, viď :D
Náhodou bylo fajn ukázat také méně příjemnou stránku Lyanniny povahy jako kontrast k tomu idealizovanému obrazu, který je tak oblíbený :) Lidi si nemusí vždycky sednout a Lyanna by mohla být, stejně jako Arya, ten typ, co druhým bez okolků vpálí svůj názor do ksichtu, bez ohledu na to, jestli jim tím ublíží.
@Dreamer tak tak. ale zároveň je tu ta stránka Lyanny, která plakala, když slyšela Rhaegara hrát na harfu (a pak se styděla, když si z toho dělal její brácha srandu, a vylila mu na hlavu obsah poháru vína :) ) @svoa00 "z toho mála" bohužel. Martin by měl po dopsání ságy napsat ještě knihu o událostech před Bobovou rebelií. hrozně ráda bych si početla o mladých Starcích, o R+L, o Turnaji... achjo.
Komentáře
Autor nám představil zamlada nejen Lysu, ale i řadu dalších známých postav, což dodalo povídce na ještě větší zajímavosti. Líbil se mi i výběr "osudových" událostí Lysina života a úplně nejvíc se mi líbila závěrečná věta :-)
PS: jeden pro Vás... "Dopadl jako Lysa Arryn...tvrdě." :-D
ostatním moc děkuju za pěkná slova chvály, těch se nikdy nenabažím :D
PS. @demerit myslím, že to není jen názor průměrného konzumního čtenáře, ale tak jaksi KAŽDÉHO čtenáře =D
jojo, snažila jsem se to podat z pohledu Lysy. i když toho o Lyanně víme poměrně dost, bylo pro mě hrozně těžký ji popsat, protože je taková... rozporuplná. to její rýpnutí vůči Lyse měl být pokus ukázat její přímočarost, nebraní-si-servítek-ovost... unladylike aryovatost :D sakra, moje slovní zásoba na normální slova je dost chabá :D ale je fakt, že to vyznívá celkem neuctivě a snad i arogantně.
Ale Brandon podle mě arogantní byl... silný a atraktivní dědic Zimohradu, bezvadnej šermíř a jezdec, lamač ženských srdcí, kdo by nebyl, viď :D
tak tak. ale zároveň je tu ta stránka Lyanny, která plakala, když slyšela Rhaegara hrát na harfu (a pak se styděla, když si z toho dělal její brácha srandu, a vylila mu na hlavu obsah poháru vína :) )
@svoa00
"z toho mála" bohužel. Martin by měl po dopsání ságy napsat ještě knihu o událostech před Bobovou rebelií. hrozně ráda bych si početla o mladých Starcích, o R+L, o Turnaji... achjo.