Jon? Sníh

upraveno 12. prosince 2010 v Spekulace
Teď jsem se tak poflakoval po galerii Noční hlídky a náhodou jsem narazil na portrét Jona Arryna, starého Orla z Údolí, jak vysokého, tak čestného, víte kterého... No a tak jsem začal přemýšlet co všechno pro Sedm království udělal, jak zachránil Eddarda a Roberta, jak pro ně byl skoro jako otec... A jak po něm Eddard pojmenoval svého domnělého bastarda. A tak se oklikou dostávám k tématu, které jsem tady přišel rozebrat. (následují SPOILERY)

Pokud budeme vycházet z teorie o Jonovi jako dítěti Rhaegara a Lyanny (faktu, o kterém hádám už snad nikdo z nás nějak moc nepochybuje) - tedy toho, že Lyanna, umírající na porodním loži předala svého syna do opatrovnictví Eddardovi (Slib mi to, Nede), je dost pravděpodobné, že svému synovi dala nějaké jméno. Je přece všeobecně známo (aspoň podle pravidel každého správného patetického dramatu), že matka umírající na porodním loži s posledním dechem své dítě pojmenuje. V tom případě vyvstává otázka jestli toto jméno bylo Jon - jméno, které by dávalo smysl pro syna Eddarda Starka, kterému byl Jon Arryn bližší než otec; ale které pro Lyannu s největší pravděpodobností neznamenalo zhola nic.

Pokud bychom v tomhle směru myšlenek postupovali dál, nabízí se otázka, proč by Eddard neprokázal sestře úctu tím, že by malému Targaryenovi neponechal alespoň křestní jméno, které svému synovi dala. Předpokládám, že už jste si na to sami odpověděli. Protože to dost možná bylo jméno, úzce spojované s vládnoucí dračí linií, jméno naprosto nepříhodné pro krev Starků ze severu, jméno, které pro něj vybral jeho otec v době, kdy se spolu s Lyannou, na které začínalo být vidět počínající těhotenství, zamilovaně procházeli pod hradbami Létohradu...

Jméno Prince, který byl přislíben.

Aegon Targaryen.

Aegon je navíc ze všech targaryenských jmen jménu Jon nejbližší, Rhaegar byl pevně přesvědčen, že Princem, který byl přislíben je jeho syn Aegon - a kdyby tím býval myslel svého syna z manželství s Eliou Martell, těžko by kvůli krátkému pobláznění s Lyannou ohrožoval celé své budoucí království.

Co vy na to? Co když je ten Aegon, který je ještě stále naživu přece jenom náš starý dobrý Jon Sníh?

Ty nevíš nic, Jone Sněhu...

Baf!
2456

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. června 2010
    Chrochta: Je mi jasný, že výčet neni úplnej, ale proč tam teda jsou tři? Nechrání ani krále, ani korunního prince ani královnu, otázka je jestli vůbec něco chrání nebo spíš něčemu brání.

Znovu jsme u Lyanny - sice o ní zas tolik nevíme, ale asi to nebyl typ, kterej by šel za láskou přes smrt otce a bratra. Pokud by to tak bylo, nejspíš by jí musel probodnout Eddard sám a já bych se mu nedivil, ale tuhle variantu neuvažuju.

Jestli byl Rhaegar skutečně takový, asi by oficiální mnohoženství nebylo to pravé, nehledě na porušení slibu zasnoubení, který by jako údajně čestný respektoval.
  • upraveno 24. června 2010
    At už to bylo jakkoli musel mít Rhaegar ke vztahu s Lyannou nějaký důvod, protože sám Ned, když ve si Hře při návratu z nevěstince porovnává Roberta a Rhaegara, ho nepovažuje za nějakého chlípného záletníka. "Přemýšlel, zda i Rhaegar byl častým návštěvníkem nevěstinců; v duchu byl přesvědčen, že spíš ne."

Těžko by si to asi myslel o někom, kdo by mu unesl milovanou sestru jen tak, z pouhého, chvilkového rozmaru.
  • upraveno 25. června 2010
    Myslím, že je docela vhodné položit si otázku, proč vlastně byli u Věže tři (z nejslavnějších) Bílé meče - ty přece chrání krále a královskou rodinu. Jediný rozumný důvod jejich přítomnosti je tedy ochrana královské krve - malého Jona (Aegona?). Z toho plynou i příčiny nevyhnutelnosti onoho střetnutí - jakkoli se jednotlivé strany mohli respektovat, stáli na opačných stranách barikády v stále ještě probíhající válce. To spíš ona problematická Lyannina loajalita (Rhaegarovi či Nedovi?) je tady zajímavější otázkou.
  • upraveno 27. června 2010
    Ahoj, jsem tady teprve chvilku, ale pustím se do diskuse, jestli mohu být tak smělý . :-) Podle toho jak jsem to pochopil, tak se Bílé meče prostě řídí heslem "Králův rozkaz je zákon", alespoň ti loajální. To samé asi platí o králově dědici, takže mi přijde logické, že když jim Rhaegar nařídil hlídat tu věž, tak ho poslechli, i když jim neřekl podrobnosti. Samozřejmě tím nezavrhuji žádnou teorii, prostě v tom jen nehledám nějaký hlubší smysl.

A ohledně vztahu Lyanna vs Rhaegar, tam bych se přikláněl k tomu, že Lyanna vlastně celou dobu řešila dilema a ne, že pevně stála za jedním nebo druhým. Patrně si uvědomovala, proč vypukla válka, ale stejně tak cítila k Rhaegarovi náklonost. Pokud je pravda o tom těhotenství, tak by klidně časem mohla přestat Rhaegara milovat (pokud ho milovala) a být s ním spjata pravě kvůli jejich dítěti, navíc později by ani nemohla uprchnout, protože by měla velký břich. :-)
  • upraveno 12. prosince 2010
    Napadla mne ted takova spekulace - ohledne Jona Sneha.

Dejme tomu, ze je synem Lyany a Rhaegara. Jako levobocek nema narok na trun. Ale - kde je psano, ze je to levobocek ? Targaryeni zenili s pribuznymi a hned prvni Targaryen si vzal obe sve sestry. Nemohl mit Rhaegar dve manzelky ? Pak by utajeni Jonova puvodu davalo perfektni smysl - protoze pak by Jonovi opravdu slo o krk a ani Eddard by ho nedokazal ochranit. Prislo mi divne, ze by nedokazal ochranit levobocka - zvlaste, pokud by se to prosaklo pozdeji, ne hned ve vypjate dobe po statnim prevratu. Ale pravoplatneho dedice - to je jina.
    Divné je, že u Lyanny nebyla zmíněná žádná porodní bába. Možná, že tuto dovednost zvládali i slavní bílí rytíři, ale připadá mi to nepravděpodobné. Nechat samotnou ženskou porodit dítě je tedy dost kruté.
    Tak vše co víme, víme jen ze vzpomínek Eddarda. Třeba si na porodní bábu nevzpomněl...
    Hmm...no pokud existovala, tak to byla ale dost důležitá osoba
    upraveno 12. prosince 2010
    Kdo říká, že byl Eddard přímo u porodu.
    No jako klíčová osoba pro odhalení příběhu se jeví Howland Rákosník Reed. Případně jeho děti.

Nicméně vedle této teorie se mi jeví jako velmi zajímavá i teorie o Nedovi a Ašaře. Viz velmi zajímavý příběh o bažináři. Ve zkratce jsem ty hlavní teorie shrnul v článku.
    upraveno 12. prosince 2010
    To se mi ale nezdá, jestliže byl tak plachel, asi nepočal Jona v tý době (a kdyby ano, byl by Jon výrazně starší než Robb). A pokud by ho počali potom, co se vrátil s mečem jejího bratra, byl by zas Jon o dost mladší. Pořád musíme mít na paměti, že Jon a Robb jsou víceméně stejně staří, rozdíl bude tak maximálně půl roku.

Navíc mi to nesedí tím jejím vrhnutím se do moře.
    Chmur píše:
    Hmm...no pokud existovala, tak to byla ale dost důležitá osoba

Kdoví co se sní stalo, třeba byla už stará a pár let na to zemřela, nebo je to !!!!stará chůva osobně!!!! (přiznám se, že teď nevím, co dělala v té době, jen mně to teď napadlo)

Souhlasím, že hodně záleží na tom, co řekne sám Howland Reed, který je pravděpodobně jediným žijícím svědkem toho všeho, pokud tedy někdy o tom promluví. Tu říkanku bych ale nebral moc vážně, jednak si ji Reed asi trochu přibarvil a druhak to ještě neznamená, že z toho vztahu vzešel Jon. Ale je to druhá nejzajímavější teorie, to jo.
    Taky by to mohl vědět Barristan ne ? :-)
    Svědkem byl jenom Reed? a co těch zbylých pět lidí?
    Z boje odešli jen Reed a Eddard.. ostatní mrtvy :-)
    Barristan tam snad nebyl, ne? Ten se přidal k Rhaegarovi až při vojenském tažení na sever, předtím byl v Králově přístavišti.
    Jasný.... Ale za prvý nevíme jak Lyanna zemřela (nebo já to aspoň nvm :D) a kdy se narodilo dítě. Je možný, že Barristan dost často jezdil do věže a něco tedy tušit může ne? jako velitel bílých....

Edit aha on vlastně nebyl velitel...
    BTW ten flashback boje Eddarda proti bílým pláštům by mohl být super v seriálu... Ja bych ho tam rozhodně zařadil...
  • upraveno 19. června 2011
    Joking evidence for R+L=J: If Jon is a Targ, then he is a Targ without dragons. Take the Targ banner and remove the dragon; what's left? A black banner :D
    upraveno 19. června 2011
    A víte, co je zajímavý? Že R+L může bejt i Renly+Loras. :)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 19. června 2011
    A víte, co je zajímavý? Že R+L může bejt i Renly+Loras. :)
    A co je potom "J" ?
    Jajajaj?
    :-D !
    Adoptujú si Joffreyho :D
    upraveno 19. června 2011
    A budou prvním západozemským homopárem s adoptovaným parchantem.
    Prvni co mne napadlo je presne Loras + Renly:-) Chvili mi trvalo, nez mi doslo, ze je to Rhaegar... uff.
  • upraveno 25. června 2011
    :-D Označení Rhaegara jakožto "štramáka" :-D (pod slovem štramák mi spíše vytane týpek hochštapler :-) )
    Ale dobře - Lhal by Eddard nejlepšímu příteli a králi, aby chránil syna své sestry a poskvrnil tím vlastní čest v očích všech i vlastní ženy ? Jistě! Lhal pro Sansu a potažmo Aryu před Baelorovým septem. Pro rodinu všechno. Raději pošpinit čest svou než své sestry. Protože Robertovi lež neublíží, ale pravda by mu ublížit mohla a co neví nebolí, zvlášť když jsou všichni aktéři již mrtví. Sestře přísahal - tam o něco šlo - o jejího syna - Starkovic krev - Eddard by nikdy nevydal dítě, které za nic nemůže a o ničem neví a tohle je navíc z vlastní krve - tady o něco šlo. Takže vlastní čest je méně než co mohl ztratit malý Jon. Rozhodně je to pravděpodobnější, že by si ho skutečně uštrykoval s něčí kojnou. (tady nesedí jen to, že Wylla se ve stejné době starala o dva kluky, ale ještě nutně musela mít vlastní - jinak by neměla mlíko a 3 by zkrátka neuživila, ale to GRRM vědět nemusí nebo nad tím nedumá)

Ad porod - a kdo říká, že nebyla třeba už tři dny po porodu ? Mohla takhle krvácet třeba už tři týdny a proto taky umírala. Nebo jen od včerejška - to je fuk, prostě to nemuselo být teď hned včil. Proto tam porodník nemusel být přítomen. V úvahu přichází i stará chůva a tam si jsem skoro jistá, že to byla nejprve Jonova chůva a pak dorazila Catalyn s Robbem na Zimohrad. Takže třeba chůva, která je teď na wekendě u Boltnů ví...a je dost blízko Zdi, aby to mohla Jonovi prásknout.

Ad jméno...hm Lyanna určitě nebyla praštěná, i když umírala - nedá přece synovi jméno Aegon, podle kterého ho každý pozná...to chce neutrální slušné jméno - co třeba Jon ? Ani Starkovské ani Targaryenovské a přesto vážené a nemající s tím nic společného. A beztak to navrhnul Eddard.
    A taky - proč by měl Rhaegar dva syny téhož jména ve stejnou dobu ? Aegon jedna a Aegon dva ? Aegon větší a Aegon menší ? Z tohoto hlediska mi to nepřijde logické. Nikoliv však nemožné...
    A nebo je to Jon jako John Doe :-) Nezapomínejme na to, jak se to řeší tam, kde GRRM žije...
    A chůva je ze Zimohradu - jistě byla už chůvou Lyanny i Eddarda....pro ni Stark jako Stark a všechny "svoje" děcka bude chránit bez rozdílu - třeba byla s Lyannou...a je to porodní bába...
    Rozhodující roli v objasnění Jonova původu bude hrát zřejmě Howland Reed. Stará chůva snad ne, nedokážu si představit jak by Rhaegar "unášel" Lyannu včetně doprovodu.
    Nečmyslím, že by to bylo včetně doprovodu. Po náznaku jednoho z Vás, že by porodní bábou mohla být stará chůva mne napadlo, že to třeba vůbec není od věci. Vychovala Brandona, Eddarda, Lyannu a Benjena, žila na Zimohradě, Benjen dávno už může jíst marmeládu bez dovolení - chůva má fraj a čeká leda na další dítě v rodině....Lyanna jí klidně může poslat dávno zprávu, že je v tom a že bude potřebovat pomoc někoho naprosto loajálního (Rheagar je již mrtvý a Lyanna v průšvihu - co s dítětem, které chce utajit, aby přežilo). Komu se svěřit ? Kdo je nekriticky miluje víc než stará chůva ? Je to bezpečné a nikomu vlastně nebude reálně chybět - všude samé zmatky s válkou. A pak se chůva vrátí na pokyn Eddarda na Zimohrad i s Jonem...
    Netvrdím, že to tak je, ale nabízí se to stejně dobře jako Howland. Navíc by měl Jon odpovídající péči při převozu...
    Připouštím tuto možnost, musím psát výslovně, že na ní netrvám, jen, že souhlasím s některými komentaři a argumenty výše ?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.