Jon? Sníh

upraveno 12. prosince 2010 v Spekulace
Teď jsem se tak poflakoval po galerii Noční hlídky a náhodou jsem narazil na portrét Jona Arryna, starého Orla z Údolí, jak vysokého, tak čestného, víte kterého... No a tak jsem začal přemýšlet co všechno pro Sedm království udělal, jak zachránil Eddarda a Roberta, jak pro ně byl skoro jako otec... A jak po něm Eddard pojmenoval svého domnělého bastarda. A tak se oklikou dostávám k tématu, které jsem tady přišel rozebrat. (následují SPOILERY)

Pokud budeme vycházet z teorie o Jonovi jako dítěti Rhaegara a Lyanny (faktu, o kterém hádám už snad nikdo z nás nějak moc nepochybuje) - tedy toho, že Lyanna, umírající na porodním loži předala svého syna do opatrovnictví Eddardovi (Slib mi to, Nede), je dost pravděpodobné, že svému synovi dala nějaké jméno. Je přece všeobecně známo (aspoň podle pravidel každého správného patetického dramatu), že matka umírající na porodním loži s posledním dechem své dítě pojmenuje. V tom případě vyvstává otázka jestli toto jméno bylo Jon - jméno, které by dávalo smysl pro syna Eddarda Starka, kterému byl Jon Arryn bližší než otec; ale které pro Lyannu s největší pravděpodobností neznamenalo zhola nic.

Pokud bychom v tomhle směru myšlenek postupovali dál, nabízí se otázka, proč by Eddard neprokázal sestře úctu tím, že by malému Targaryenovi neponechal alespoň křestní jméno, které svému synovi dala. Předpokládám, že už jste si na to sami odpověděli. Protože to dost možná bylo jméno, úzce spojované s vládnoucí dračí linií, jméno naprosto nepříhodné pro krev Starků ze severu, jméno, které pro něj vybral jeho otec v době, kdy se spolu s Lyannou, na které začínalo být vidět počínající těhotenství, zamilovaně procházeli pod hradbami Létohradu...

Jméno Prince, který byl přislíben.

Aegon Targaryen.

Aegon je navíc ze všech targaryenských jmen jménu Jon nejbližší, Rhaegar byl pevně přesvědčen, že Princem, který byl přislíben je jeho syn Aegon - a kdyby tím býval myslel svého syna z manželství s Eliou Martell, těžko by kvůli krátkému pobláznění s Lyannou ohrožoval celé své budoucí království.

Co vy na to? Co když je ten Aegon, který je ještě stále naživu přece jenom náš starý dobrý Jon Sníh?

Ty nevíš nic, Jone Sněhu...

Baf!
12346»

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 29. června 2011
    Na imunitu se asi musí Targaryen něčím pomazat.
  • upraveno 30. června 2011
    Myslíš něčím s vysokým UW filtrem ? :-p :-))
    upraveno 30. června 2011
    Jo, ten pán Uwe Filter.
  • upraveno 30. června 2011
    Taky Targaryen, co ? :-))
  • upraveno 9. července 2011
    Až mě zamrazilo...
    Nuže, zpátky k tématu: Mám zvláštní (a silný) pocit, že Rasberne to trefil.

Anebo jsou to jen zažívací potíže.
  • upraveno 28. července 2011
    asi jsem to v knize přehlédl a nebo mi to přišlo nevýznamné, ale kde se vlastně vzala ta teorie že jon je syn lyany a rhaegara? je to podložoné něčím z knihy?

díky za odpověď
    upraveno 28. července 2011
    1. Eddard skrz naskrz čestný, který neprohnal nií jednu děvečku, a nemanželské dítě?
    2. Pokud by skutečně byl Jon jeho, proč tak úzkostlivě tají totožnost matky i před samotným Jonem? Eddard by navíc těžko byl takový nelida, že by odebral dítě matce. A pokud by matka byla mrtvá, neměl by důvod zatajovat to komukoli, a už vůbec ne Jonovi.
    3. Lyannina prosba: "Slib mi to Nede" (jeden z největších hříchů seriálu, to tam prostě mělo bejt). O co by ho tak úpěnlivě prosila?
    4. Lyanna zemřela na lůžku plném krve - po porodu?
    5. Pokud by Jon byl dítětem Lyanny a Rhaegara, bylo by to docela logický vysvětlení, proč to Eddard tak tajil. Nejen že Robert byl posedlý vyhlazením Targaryenů, ale kdyby navíc zjistil, že jeho milovanou Lyannu obtěžkal právě ten, co ji (podle oficiální verze) unesl, jak by na takový dítě reagoval?
    Těch různejch asociací, hlavně v Nedovejch kapitolách (především tý v kobce) je víc.
    Přičemž to samozřejmě nemusí tak bejt (Martin dokazuje, že mu nedělá problém vést děj úplně jinam, než čtenáři čekaj), ale je to celkem logický a z hlediska dějovejch zvratů přiléhavý řešení Jonovy otázky.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 29. července 2011
    To, že v seriálu slib nebyl, mě opět trochu děsí. Snad to nenaznačuje, že tuhle linku Martin definitivně opustil. Pokud vyzradil scénáristům závěr, tak by přece tak důležitou věc nevypustili. Ale snad bude některá série začínat prequelem typu "turnaj v Harrenově, před 20 lety".
  • upraveno 29. července 2011
    Naopak jsem ráda, že to vynechali. Když ani po pěti knihách není Jonův původ dořešen, těžko by ho odhalili v seriálu, který pět sezón s největší pravděpodobností ani mít nebude. Nemám ráda, když v seriálu otevřou zajímavou linku, a pak na ni prostě zapomenou. :-(

Eddard je sice velmi čestný, ale už je zralý muž, a v pubertě se jeho povaha ještě vyvíjela. Mohl se bláznivě zamilovat, stejně jako Robb, ale měl větší smysl pro zodpovědnost a za svou milou neutekl.
    Souhlasím, že dítě matce by nebral, takže musela zemřít při porodu, což ve středověku nebyla žádná zvláštnost.
    Také souhlasím, že Lyanna zemřela při porodu dítěte. Teorie, že Jon je Lyanny, vypadá nejpravděpodobnější, ale GRRM si nejspíš nechává vrátka, aby mohl události změnit na příhodnější do děje v dalších knihách.
    upraveno 29. července 2011
    Podle toho, jak na začátek vztahu s Eddardem vzpomínala Catelyn nebo co vyplývalo z rozhovorů mezi Eddardem a králem se Eddard prakticky nezměnil a v těch cca 18 byl náturou prakticky stejnej. Což samozřejmě nevylučuje, že se nemohl zamilovat. Pak ovšem chybí zdůvodnění, proč by totožnost Jonovy matky tak úpěnlivě střežil.
    Zase na druhou stranu Robert v rozhovorech vzpomíná, že se Eddard točil kolem nějaké Wylly.

Jon vypadá po Eddardovi nejenom vzhledově, ale i povahově. Na svůj věk je příliš vážný a rozmrzelý. Pokud je Lyanny, musel zdědit vlastnosti po prarodičích (nebo Rhaegarovi). Taky by měl mít alespoň blond vlasy nebo oči do fialova.
    Proč by to tajil?
    1. stud nad svou hanebností
    2. Jonova matka byla prostitutka a nechtěla synkovi kazit představu o matce
    3. byla to urozená dáma z rodu podřízeného Tullyům

Když podle Neda statečnost se může projevit jenom, když máš stach, pak čestnost můžeš aplikovat pouze v nečestné situaci. :-)
    V Tanci je další drb pro spekulace o Jonově původu, ale je tam vyloženě řečeno, že je to povídačka. Kdyby však Jonova matka byla ta bezejmenná rybářka, opravdu by to nemusel před Jonem tajit.
    Wylla se jmenuje dcera lorda Manderlyho.
  • upraveno 30. července 2011
    Wylla se také jmenuje kojná Jona Sněha - a lorda Edrika Daynea, kterému je asi deset jedenáct. Jon je mladší než Robb, takže by ho Eddard musel zplodit během války. Není to nemožné (přišel o otce, bratra a řadu přátel hrůzným způsobem, takže by ho nějaká přítulka mohla odvádět od černých myšlenek), pak by matkou skutečně mohla být nějaká prostitutka nebo děvče z hodspody a tak. JENŽE - Eddard by s sebou těhotnou souložnici určitě netahal po bojištích a kojná by nebyla z Hvězdopadu, a navíc by se taková děvenka nejspíš dítěte dokázala zbavit. Nebo by byla pod "dohledem" (lorda Dustina, Ethana Glowera, některého z Casselů nebo tak, lidí, kteří Neda znají) právě kvůli takovým následkům.
  • upraveno 30. července 2011
    Kdysi jsem dělal malé shrnutí teorií kolem rodičů Jona, viz http://www.icefire.cz/jon-snih-0

Jinak v Tanci se otevřelo pár dalších možností, jak bychom se to mohli dozvědět (skrze Brana třeba) a GRRM to slibuje, tak to nevzdávejte :-)
    upraveno 30. července 2011
    Eddard, který prozradil svoje plány nepříteli, by dle mého nedělal takové okolky před rodinou. Wylla, to jméno si mohl vymyslet, i když v Tanci s draky se v Davosově první kapitole o jedné rybářce (oprava z původní Wylly), která s Eddardem přišla do kontaktu (raději to nenazvěme do styku), dozvíme. Pokud by ona byla matka, nešlo o žádnou z kategorií, které by bylo nutno tajit, navíc s ní se už patrně nesetkal nikdy potom.
  • upraveno 1. srpna 2011
    GRRM umí děsně napínat. :-)
    V Tanci je trošku víc informací o té Ašaře z POV sera Barristana. Ale spíše (mírný spoiler) ji to vylučuje z mateřství Jona
  • upraveno 24. května 2013
    pekna to teoria ale keby tu niekto vytiahol z knih vsetky zmienky o liane a turnaji a o tom suboji tak neviem ci by sa dalo jej tolko verit. toto su vsetko len poskladane veci z urcitych casti ale nikto tu nedal priamo citacie z knihy odcoho ta teoria vychadza.. ak to tu niekde je rad by som si to precital
    Ty budeš takový nevěřící Tomáš, co? :)
    Vždyť tahle teorie je právě založená na těch střípcích o Lyanně, turnaji, a souboji u Věže, hezky mistrem roztroušených postupně v celé sáze.
  • no tak ja som to cital a ziadny taky pocit mi z toho neprisiel zeby jon nemal byt eddardov. ale tiez by sa z toho lepsie vychAdzalo keby boly tie indicie vytiahnute vsetky pri sebe.
  • =D
    @7myso7 Pokud vládneš angličtinou, můžeš začít tady a tady. Solidní rozbory, kdo může a kdo nemůže být matkou/otcem J.S.
    Jinak to posbírání všech střípků a zmínek o Lyanně mám v plánu při příštím čtení Písně. Kdo ví, třeba k tomu jednou dojde. :D
    Tak ono je to souhrnně i tady na icefire http://www.icefire.cz/svet/postavy/jon-snih/
  • sveva napsal(a):

=D
    @7myso7 Pokud vládneš angličtinou, můžeš začít tady a tady. Solidní rozbory, kdo může a kdo nemůže být matkou/otcem J.S.

skoda z toho si moc neprecitam

Jinak to posbírání všech střípků a zmínek o Lyanně mám v plánu při příštím čtení Písně. Kdo ví, třeba k tomu jednou dojde. :D

ja sa zrejme tiez odhodlam precitat to vsetko este raz a ked uz by som to cital tak vsetko co by sa mi zdalo dolezite by som si hned zapisoval
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.