Hra o trůny 5x05 - Zabij chlapce - Ice & Fire
![image](http://www.icefire.cz/wp-content/uploads/2012/10/hbo.png)
Dany v Meereenu učiní těžké rozhodnutí. Jon nabírá posily u nečekaného spojence. Brienne hledá Sansu. Theon zůstává pod Ramsayho kontrolou. Po minulém poněkud rozpačitém díle se tentokrát můžeme těšit na scénář z pera Bryana Cogmana, který je oblíbený i … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
+ Prej ze kdyz Ian McElhinney vyjadril nesouhlas se zabitim Barristana, tak D&D rekli, ze kvuli tomu ho chteji zabit jeste vic :(
Zeď
Vynikající. Kit Harington asi v přestávce mezi čtvrtou a pátou sérii neměl do čeho bodnout, tak bral herecké kurzy. Tormund tradičně výborný. Upřímně jsem zvědavý, jak to nakonec dopadne, když Jon tomu celému povede.
Stannisova invaze na Sever začíná, vynikající dialogy, potěšil Stannisův zájem o Jiné, uvidíme jestli nakonec proti nim bude bojovat. Jsem docela rád, že všichni(Selyse, Davos, Melisandra, Shireen) jdou se Stannisem. Když už bychom měli padnout, tak padneme, ale na rozdíl od Starků společně. Jsem zvědavý jak dopadne bitva o Zimohrad a samozřejmě se modlím usilovně k Pánu Světla, ať na konci šesté série nemusím zmačkat svůj třímetrový prapor s nápisem: GO STANNIS! GO!
Meeren
Seriálová Daenerys se trochu potaťila. Krmit draky lidským masem je trochu ve vztahu k ní otočka o 360°zase. Fádní herecký projev nemá smysl komentovat. Mohla určitě projít celým dílem s více výraz než jenom s obličejem: ,,Jsem mimo."
Zimohrad
Sophie Turner celkem to jde. I když mohla by se Sansa víc přetvařovat, dráždit rodinku s tím svým kakabus ksichtem, by mohlo skončit opravdu špatně.
Roose a Ramsay dokonalí.
Myranda je tu takové páté kolo u vozu.
Dost mě překvapilo, že Wintertown v seriálu nikdo nevypálil.
Valyrie
Vynikající výkony Iana Glena a Petera Dinklagea. Perfektně udělané, konečně tvůrci také ukázali nějakou pořádnou výpravu. Ruiny celkem hezké. Jen teda kamenní lidé vypadali trochu jako skřeti z Mordoru, ale což. Z posledního záběru mi přebíhá mráz po zádech doteď.
Nejlepší epizoda páté řady, musím souhlasit, že tvůrci výborně vygradovali každou scéna, zvlášť poslední záběr je vynikající, v rámci změn se scénarista držel knih, jak mu to jen kolotoč DD dovoloval a já už se nemůžu dočkat dalšího dílu. Kdyby takhle vypadali všechny díly, byl by seriál mnohem lepším a kvalitnějším počinem. A cítím, že nás čeká na konci další velká čistka charakterů. :twisted:
100% spokojenost.
Nejlepší scéna: Večeře čtyřky Sansa a Ramsay, Roose a Valda. Ramsay dokonalý. Herecky i svým počinem s Reekem. Krásně Ramsayovsky vyřešené, překvapilo a bavilo. Za sebe dávám šest hvězdiček z pěti.
Nejhorší scéna: Postelové drama mezi Šedým Červem a Misandei. Nezajímavá lovestory nedůležitá pro příběh.
Jinak těžko říct, co to znamená pro příběh, asi už přestávám hádat. Každopádně se nám ta herecká výprava pěkně zmenšuje. Sice "all men must die" (= "valar morghulis") ale jak to tak vidím, tak v seriálu opravdu nepřežije nakonec skoro nikdo z hlavních postav. Doufám, že v knize tomu bude jinak, protože přece jenom "všichni jsou mrtví Dave" není ani hezký ani zajímavý konec.
Já zas posledně přemýšlela, proč tam mají Aeskulapovu hůl místo probodnutého slunce... Proč? Představ si to drama:
Díl se mi líbil, byť mě nakrkli s tím Barristanem (mám takové tušení, že si házeli mincí "koho tam zabijeme, už dlouho nikdo nebyl" a rozhodli se ve prospěch zachování klišoidní romance Šedého červa), ale koho ne. Nejlepší byly části na Zdi, prostě Aemon a Tormund, co víc si přát.
Ale Deny mě těžce zklamává. Smrt Baristana Selmyho byla nesmyslná. Jako chápu, že tím chtěli zdůvodnit proč se Deny mstí což by jinak neudělala, ale je to slabota. Laciná slabota. Teď je evidentní, že na rozdíl od knihy, tady nikdo nebude Mereen dobývat. Stačí k tomu synové Harpie. Asi by to bylo moc drahé. Ale i tak si myslím, že Barristan mohl ještě žít.
Severní lika se mi moc moc líbí. Tam bych řekl, že to zatím zvládají bravurně. Jak na Zdi, tak na Zimohradu. A docela dobře tam myslím zapojili i Brienne. Když je Mance upálenej, dává to dost dobrá smysl. Nemám problém.
Tuším co bude příště v Dorne... po zkušenostech z předešlých dílů. A taky s tím celkem souhlasím. Tedy, pokud se nepletu :-)
Jinak zajímavé narážky na Citadelu. Třeba se ještě dočkáme příběhové linky ve Starém městě?
By mě zajímalo, jestli to má nějaký význam pro další děj i v knize? To už někde byla ta teorie, ne? Že Westeros zasáhne epidemie šedého lupu.
Ten seriál je jedním z nejvýdelečnějších seriálů v historii
http://www.hollywoodreporter.com/news/hbo-top-1-billion-international-176907
Problém je ve výběru lidí, co to mají na starost. Koukni na jejich filmografie
http://www.imdb.com/name/nm1888967/
D. B. Weisse působí v GoT jako scénaristický debutant, žádné velké scénaristické zkušenosti a ani, že by ho kvůli scénaristickým schopnostem někdo blahořečil.
A pak je tu David Benioff
http://www.imdb.com/name/nm1125275/
Ten už nějakou praxi má, ale všimni si že snad krom jednoho, tak žádný z filmů ke kterému psal scénář není blahořečen kvůli svému promyšlenému příběhu ani kvalitnímu scénaři. Namátkou X-Men Origins: Wolverin ke kterému psal scénář je dodnes mnohými považován za nejhorší díl série(horší podle mnohých je snad jen Wolverine). Jinými slovy problém je spíš v tom, že oni nedokážou využít toho pokladu knih, který se jim dostal do rukou, převést to kvalitně na seriál a tak si spoustu věcí ulehčují zkracovaním a zestručňovaním, aby se náhodou chlapci nemuseli namáhat. To je celý.
Ostatně bude to ještě zajímavý, protože HBO jen tak svůj nejúspěšnější seriál nepustí a já bych dokonce v tomhle případě byl pro to, aby seriál pokračoval, protože jestli to ukončí jak mají v plánu v následujícíh dvou sériích, tak to bude spíše ke škodě než k užitku. Vedení společnosti už se nějak vyjádřilo v tom smyslu, že si nepřejí, aby se to stoplo už 6. sérií. A po dnešním dílu, mám skvělý nápad. Dát DD vyhazova a celé to svěřit Bryanu Cogmanovi.
Pořád mě mrzí to odstranění Barristana v rámci krvelačných kvót. Ne až tak to, že umřel, ale že se to stalo, aniž by předtím jakkoliv výrazně zasáhnul do seriálového děje. Holt dali přednost té nablblé love story :roll: Jinak brblám jenom málo. Snad jenom, že je až moc očividné, že Sansa
Jinak bych celkem věříla, že v první půlce Vichrů umřou Barristan i Jorah, ale snad to bude v záblesku slávy. Scénáristi by se ale měli krotit. Tímhle tempem bude jednou z mála přeživších vedlejších postav Balon Greyjoy. Když si vzpomenu, že použili i to proroctví o smrti tří králů, cukají mi koutky.
Balon Greyjoy není jediná vedlejší postava, co je pořád naživu. Díky absenci lady Stoneheart je Beric Dondarrion stále naživu a se svými kumpány Bratrstvem bez praporců dál vede protilannisterský odboj v Říčních krajinách.
U toho Balona, by stačila jedna jediná věta, že spadl z mostu, ale ne. Uvidíme, ale třeba nakonec Greyojové budou a smrsknou Aerona s Victarionem do jedné jediné postavy Eurona Greyjoje, jehož si ponechají jako triumf do šesté série. A znám herce, který by se v té roli cítil, doslova jako krakatice ve vodě
A co se Dondarriona týče, už to vidím bitva o Zimohrad. Baratheoni dostávají naprdel. Boltoni se valí odevšad, když v tu chvíli se odnikud vynoří Berric Dondarrin a Reedové a napadnou zezadu armádu Roose Boltona. :D
:twisted:
Jinak, na koho sázíte? Já samozřejmě sázím na Stannise a na koho vy?
A poslední věc, mé zbožné přání pro seriálové ztvárnění Vědroše Wulla: