Hra o trůny 5x08 - Tvrdodomov - Ice & Fire
Hra o trůny 5x08 - Hardhome - Ice & Fire
Arya dělá pokroky ve svém výcviku. Sansa konfrontuje starého přítele. Cersei bojuje. Jon cestuje. Scénář: David Benioff a D.B. Weiss Režie: Miguel Sapochnik
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Jo a ty mrtvé děti nebyly od té divoženky. :king:
@Stannis_Baratheon A to s těmi dětmi, které nejdřív dají do lodí a pak se záhadně ocitnou zpátky na břehu v mrtvola režimu mi též není úplně jasné.
Tak já si nemyslím, že to měli být ty děti, které zachránili na lodích - podle mě to byly prostě jiné děti, které už byly "přeměněné", proto je ta divoká nemohla zabít, protože sama děti měla a nechtěla je tam zmasakrovat
P.S. Super! :) Zamrazilo při poslední scéně.
Jsem na poslední lodi 10 metrů od armády nemrtvých a jejich šéfa - čumím, nepádluju, protože doufám že neuměj plavat ???? WTF ???
Jinak k dílu... rozhodně palec nahoru. Scénáristická práce byla dobrá, ale především byl díl skvěle natočený. Hororová poslední třetina byla rozhodně jedna z nejlepších sekvencí v seriálu. I když za sebe musím říct, že tajemná atmosféra hned prvních minut seriálu vůbec mi vyhovovala víc než zombie akce.
Mno, je milé, že se Sansa dozvěděla, že dva z jejích bratrů jsou živí. Gratuluju, zlato, trocha sluníčka do tvojí mizerné existence :D
Tyrion a Dany jsou zajímaví. Až mě bolelo sledovat Dinklage, jak coby Tyrion Dany vysvětluje realitu její situace, zatímco Emilka nasadí kamenný výraz a pohled do dálky. Jako dát ji do jedné scény s nejlepším hercem seriálu Emilce fakt nelichotí. A je zajímavé, jak scénáristi začali usilovně pracovat na zničení obrazu Dany jako spasitelky. Nejdřív ji Tyrion začne už předem zpochybňovat a teď by ještě chtěla zavést v Západozemí komunismus :twisted:
A taky se přidávám že mě víc mrazilo u toho nástupu útoku, jak se změnilo počasí (měl jsem z toho úplně zimomriavky). Pokud jde o zombíky a kostlivce, tak mi přijde jen logické že za tisíce let od poslední invaze chodců do západozemí to bude takový nemrtvý mix. Zvířatka taky něco ohlodají, jistě i za zdí občas na mrtvolu zasvítilo sluníčko a zapůsobili broučci a červi, jiné mrtvoly byly dobře uložené a mráz prostě zabránil rozkladu a jiné byli prostě čerstvounké (viz. poslední scéna a resurekce mrtvých divokých)
Co se týká nemrtvých dětí, nijak jsem to nezkoumal, ale nebyla ta malá v pláštěnce ta mrtvá holčička z prvního dílu seriálu, kde chodec zabil Waymara Royceho? To bych chtěl asi od tvůrců moc, aby projevili takové propojení s první sérií, že.. Ono by asi ta holčička vyrostla od té doby, což by jako nemrtvá nemohla :D no nic, to byl takovej silnej brainstorming :D
Dany pri niceni kola nezminila Martelly...takze to bude jasnej masterplan s Doranem...bum a mame dalsi spoiler na svete.
Skvelej dil doufam ze budou pokracovat ve stejnym duchu.
Jinak super díl, ale vypíchnu dvě věci ohledně Hardhome.
Parádní byl souboj Jona s Jiným. Přestože jsem to čekal, že to dopadne, tak jak to dopadne (protože to ani nemohlo dopadnout jinak), tak mi z té scény naskočila husina. Super. Jak to ten Jiný nečekal. A jak to Jonovi najednou dodalo energie. Paráda.
Jinak jsem z bitvy byl spíš zklamaný, bylo tam vícero zcela nesmyslných věcí. Byla dobře udělaná, to jo, ale prostě... Oheň. Proč ne? PROČ? Jak už tu kdosi říkal - i v seriálu bylo ověřené, že na ně zabírá oheň. Celý ten boj s nimi byla vlastně úplná blbost, protože jediné, co je definitivně zabije je oheň. No a jak už taky bylo zmíněno - ten konec byl prostě divný. Ty záběry jak odpolouvají, ale neveslují, byly dlouhé jak tejden před výplatou. To se dalo určitě udělat líp.
Celkově to šlo udělat ještě o kapičku lépe. Nemrtvé bych uvítal spíše v podobě zombií, než kostlivců, přecejen působí trochu víc děsivěji než kostlivci, kteří (hlavně ve staršim díle s nebohým Jojenem Reedem) působí vždy až příliš digitalně. Co mi vadilo ... asi Jiný Geralt z Rivie zvaný "Modroočko", který se neroztekl při vstupu do hořící boudy. Bílí chodci nenávidí teplo a sami jsou v poctatě ledové bytosti ... to ví přece každý, jak by řekla mladá příslušnice dothrackého kmene.
Takže abych to shrnul, konečně díl, který ma vlastní serialem přidanou hodnotu a kvalitu, aniž by zároven plival do tváře knižní předloze. I takhle to jde ...
Jinak co se kostlivců týče, tak v epizodě u čarostromu s Jojenem byli opravdu zoufale umělí, ale tady mi to přišlo mnohem lepší, že už je zvládli trochu líp. Mohli tam těch masňáků udělat víc, ale jak jsem psal výše. Jak je to dlouho od poslední invaze walkerů do Westerosu? Docela dost, tak spousta mrtvol už bude i vzhledem ke klimatu spíš od kosti..
Ale je pravda, že když měl Jon čas přemýšlet nad dračím sklem, mohli si aspoň narychlo připravit pár zápalných šípů. Jinak nevím co by tam měli zapalovat, jako běžet rozdělat pod tou palisádou asi moc nestíhali.
JInak dlouhé záběry a čumění na konci, to bývá v mnoha filmech, pro dramatický efekt, GoT ač seriál, v podstatě jede styl (a někdy i klišé) hollywoodskejch (velko)filmů. Myslím, že se to k tomu hodí víc než nějaký syrový realismus,
Mám jeden dotaz na čtenáře (jsem tu nová, tak pro případ, že to sem nepatří, nechť jsem odkázána do patřičných míst - a tím myslím, příslušné téma v diskuzi ;-) ) - knihy jsem četla, přesto si nevzpomínám, jestli někdy zazní něco o tom, proč se vlastně Jiní (Bílý chodci...) rozhodli táhnout na jih -> Zeď a případně i dál....?
Když Jon přepadl tu stráž, jak tam byla Igritte, tak se jich pak ptali na něco ve smyslu, proč jsou tak hloupí, že nechají v noci hořet oheň. Oni jim na to řekli, že v tuto dobu je to naopak chytré.
No a protože tady v Tvrdodomově byli určitě dýl než týden a věděli, co je tam venku, tak bych čekal, že budou v tomto směru připravení. Budou, zvlášt u palisády, za kterou se chcou v případě nejhoršího bránit, mít nachystané ohně a zápalné šípy. Tak jsem si to vždy představoval. Na druhou stranu uznávám, že jakmile přelezou zed a stane se z toho otevřený boj, tak už to použití ohně tak snadné není. Respektive praktické, to máš pravdu.
Docela by mě zajímalo, jak boj s jinými a chodci zobrazí Martin v nějaké své knížce. Bo dřív nebo později tam prostě MUSÍ být.
Teď si vybavuju akorát 2 momenty kdy jsem byla nespokojená - 1. Dany uvěřila Tyrionovi nějak moc rychle a pak s ním o samotě svačí. Kdyby to byl najatý vrah tak už je po ní. 2. zírání přes vodu. Bylo mi vysvětleno že přestali veslovat protože byli ztuhlí hrůzou, ale prostě to vyznělo docela trapně. A kde byl WunWun? Doběhl k lodi nebo doplave čubičkou?
@Nemesis Já ti rozumím jak to myslíš. Myslel jsem to tak, že když začne hořet, tak pořád může bojovat. Vem si, že skočili z útesu, zabili se a zase obživli. Samozřejmě oheň na ně platí, otázka je, jestli ho pak zase nemůžou oživnout. Ohnivý šípy ano, ale jen z hradeb na pláň, a taková situace tam ani nebyla. A na dřevěný hradby by se nemělo střílet ohnivými šípy i když jsou tam Wights, protože by ty hradby mohly chytnout. Navíc v té situaci ani člověk neví co má dělat a co čekat :-)