Hra o trůny 5x08 - Tvrdodomov - Ice & Fire

upraveno 10. června 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x08 - Hardhome - Ice & Fire

Arya dělá pokroky ve svém výcviku. Sansa konfrontuje starého přítele. Cersei bojuje. Jon cestuje. Scénář: David Benioff a D.B. Weiss Režie: Miguel Sapochnik

Číst celý článek zde

2456711

Komentáře

• ninetysix napsal(a):

Jedna otázka. Na tomto webe som to nepostrehol, ale v iných diskusiách ľudia strašne moc spomínajú, že ten white walker z konca dielu je Night´s King. Ušlo mi niekde niečo? Viem, že sú špekulácie, že je to ich vodca, alebo sa pridal na ich stranu alebo podobne, ale ľudia o tom píšu, jak keby to bola proste jasná vec. Bolo v seriáli niekde potvrdené, že to je on alebo sú tí ľudia proste úplne mimo?

Inak k dielu, celkom nechápem prečo po tých mŕttvych nikto nestrieľal s ohnivými šípmi. To myslím, bolo už aj v seriáli vysvetlené a dokázané, že oheň an nich platí, takže to mi prišlo celkom sprosté. Seriál asi opäť potvrdil jednu zo špekulácií, že valyríjska oceľ na walkerov platí, ale to som aj z knich osobne považoval za hotovú vec (čo iné by tak dračia oceľ asi mohla byť :) ). Z tohto dôvodu som 5. sériu sledovať ani nechcel, aby som si nevyspoileroval čokoľvek z wow, ale jak prišlo skúškové, samozrejme som sa do toho beu váhania pustil :D

=D
  • panama46 napsal(a):

Mimochodem ta Lhara už byla v minulé sezóně ve scéně se Salladhorem.

O kom je řeč?

Jo a ty mrtvé děti nebyly od té divoženky. :king:
  • Ta prvni co kupovali ústřice
  • panama46 napsal(a):

Ten v tom Braavosu je něco jako dnešní pojišťovák. Kapitáni se s ním vsadí, že se nevrátí živí. Pokud se vrátí, pojišťovák vyhrává a inkasuje od kapitána peníze, pokud umře kapitán, tak vyhrává on a pojišťovák musí zaplatit jeho rodině výhru.

To přeci známe ze Zeměplochy, klasické Pojíštěnic. I v Braavosu mají ten "Odražený zvuk podzemních duchů" (echo-gnomika?).
  • Po delší době super díl, jsem spokojená a i přes jednoduchost efektů a vzhled Jiných, který je opravdu jak z béčkového hororu se mi to líbilo, mělo to šťávu jak u Johna tak v KL. Braavos konečně taky přestává být taková nuda :)

@Stannis_Baratheon A to s těmi dětmi, které nejdřív dají do lodí a pak se záhadně ocitnou zpátky na břehu v mrtvola režimu mi též není úplně jasné.

Tak já si nemyslím, že to měli být ty děti, které zachránili na lodích - podle mě to byly prostě jiné děti, které už byly "přeměněné", proto je ta divoká nemohla zabít, protože sama děti měla a nechtěla je tam zmasakrovat
  • KONEČNĚ DÍL BEZ VATY!

P.S. Super! :) Zamrazilo při poslední scéně.
  • Tie deti, čo napadli divožienku, to neboli tie jej, čo ich dala na čln..
  • @JoffreyWater
    že z Ollyho se pro fanoušky seriálu brzo stane jedna z nejnenáviděnějšíh postav
    Já si myslím že na to nebude čas. Pokud hodlají v seriálu udělat "tamto", tak ve chvíli,
    kdy Olly kuchne Jona se přiřítí Duch a toho fracka roztrhá. Na edně jsem četl článek kdy Duch udělá něco temného nebo tak něco. Podle mě Jona pobodají a Jon se do něj buď měničsky převtělí (ale tomu bych nevěřil, vzhledem k tomu že Jon v seriálu neměl jedinou měničskou vizi) nebo se tím pobodáním a Jonovým úmrtím/bezvědomím přeruší pouto mezi Duchem a právě Jonem a vlkovi z toho hrábne a půjde po těch co to Jonovi udělali. Ale moje teorie pouze...

• Mně se díl líbil, dokonce jsem se občas i bála, ale prudilo mě, jak furt všichni hodinu čuměj, než něco udělaj. Valí se bouře - čumíme půl hodiny a pak se zmateně někam rozběhneme. Z hory padaj mrtvoly, čumíme půl hodiny, než nám dojde, že asi povstanou a půjdou po nás - no to je překvápko.
    Jsem na poslední lodi 10 metrů od armády nemrtvých a jejich šéfa - čumím, nepádluju, protože doufám že neuměj plavat ???? WTF ???
  • upraveno 1. června 2015
    @sfik Tak ty měničské sny nemá v seriálů nikdo ze Starčat, v seriálu jsou zlovlci jenom jejich ochránci.

Jinak k dílu... rozhodně palec nahoru. Scénáristická práce byla dobrá, ale především byl díl skvěle natočený. Hororová poslední třetina byla rozhodně jedna z nejlepších sekvencí v seriálu. I když za sebe musím říct, že tajemná atmosféra hned prvních minut seriálu vůbec mi vyhovovala víc než zombie akce.

Mno, je milé, že se Sansa dozvěděla, že dva z jejích bratrů jsou živí. Gratuluju, zlato, trocha sluníčka do tvojí mizerné existence :D

Tyrion a Dany jsou zajímaví. Až mě bolelo sledovat Dinklage, jak coby Tyrion Dany vysvětluje realitu její situace, zatímco Emilka nasadí kamenný výraz a pohled do dálky. Jako dát ji do jedné scény s nejlepším hercem seriálu Emilce fakt nelichotí. A je zajímavé, jak scénáristi začali usilovně pracovat na zničení obrazu Dany jako spasitelky. Nejdřív ji Tyrion začne už předem zpochybňovat a teď by ještě chtěla zavést v Západozemí komunismus :twisted:
  • upraveno 2. června 2015
    @svoa00
    Mno, je milé, že se Sansa dozvěděla, že dva z jejích bratrů jsou živí. Gratuluju, zlato, trocha sluníčka do tvojí mizerné existence
    Jsi zlá, abys věděla! Hned ten to sexování s Ramzíkem bude míň bolet :D

A taky se přidávám že mě víc mrazilo u toho nástupu útoku, jak se změnilo počasí (měl jsem z toho úplně zimomriavky). Pokud jde o zombíky a kostlivce, tak mi přijde jen logické že za tisíce let od poslední invaze chodců do západozemí to bude takový nemrtvý mix. Zvířatka taky něco ohlodají, jistě i za zdí občas na mrtvolu zasvítilo sluníčko a zapůsobili broučci a červi, jiné mrtvoly byly dobře uložené a mráz prostě zabránil rozkladu a jiné byli prostě čerstvounké (viz. poslední scéna a resurekce mrtvých divokých)
  • upraveno 1. června 2015
    Někomu může vyhovovat knižní Tvrdodomov (stíny ve tmě), ale to na rovinu by v seriálu moc nefungovalo, resp. asi bych ze stínů ve tmě nebyl zrovna nadšen a spíš bych řekl, že jsou tvůrci kreténi a že tam škudlili za každou cenu. Evidentně nám chtějí scénáristi dopřát něco dost efektivního v každé sezóně, takže se rozhodli takto a mě to vůbec nevadí.

Co se týká nemrtvých dětí, nijak jsem to nezkoumal, ale nebyla ta malá v pláštěnce ta mrtvá holčička z prvního dílu seriálu, kde chodec zabil Waymara Royceho? To bych chtěl asi od tvůrců moc, aby projevili takové propojení s první sérií, že.. Ono by asi ta holčička vyrostla od té doby, což by jako nemrtvá nemohla :D no nic, to byl takovej silnej brainstorming :D
  • Teprv teď jsem si všiml WunWunovo "The fuck you looking at?" :D :D Geniální :D
  • A to s těmi dětmi, které nejdřív dají do lodí a pak se záhadně ocitnou zpátky na břehu v mrtvola režimu mi též není úplně jasné. A jestli tohle použítí Síly byl legendární dotek bílého chodce, tak asi rozmlátím televizi. />

ty decka v mrtvola rezimu nebyli vubec ty jeji, ktery davala do lodi...co je tam tezkyho pochopit?

Dany pri niceni kola nezminila Martelly...takze to bude jasnej masterplan s Doranem...bum a mame dalsi spoiler na svete.

Skvelej dil doufam ze budou pokracovat ve stejnym duchu.

• Mě by zajímala role Crastera a Jiných. Že by díky němu Jiní postupně získali generály tím, jak jim obětoval novorozence? Přeci jenom nějaké jeho batole pokládali na oltář. Docela by se mi líbila představa, že by kvůli nějakému budižkničemovi povstala taková armáda. Pasovalo by to do Martinova světa
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @ninetysix Neviem ktorý to bol diel/séria, ale v predchádzajúcich sériách, keď sa prvýkrát objavil Darth Maul Walker, HBO v kompletnej synopse označila danú postavu Night's King. Je možné, že ide iba o scenáristický názov a nemusí mať veľa spoločné s knižným.
    Phoebea napsal(a):

Mně se díl líbil, dokonce jsem se občas i bála, ale prudilo mě, jak furt všichni hodinu čuměj, než něco udělaj. Valí se bouře - čumíme půl hodiny a pak se zmateně někam rozběhneme. Z hory padaj mrtvoly, čumíme půl hodiny, než nám dojde, že asi povstanou a půjdou po nás - no to je překvápko.
    Jsem na poslední lodi 10 metrů od armády nemrtvých a jejich šéfa - čumím, nepádluju, protože doufám že neuměj plavat ???? WTF ???

Nuž blbosť veru, tak ale za Eddovo "Oh fuuuuuuuuck" to stálo :D
    svoa00 napsal(a):

Mno, je milé, že se Sansa dozvěděla, že dva z jejích bratrů jsou živí. Gratuluju, zlato, trocha sluníčka do tvojí mizerné existence :D

Takže v seriály sa to dozvedela? Je to trocha trápne, že zatiaľčo v knihe je to tajomné, v seriály to za chvíľu bude vedieť každý a beztak s tým nikto nič neurobí.
  • V knížce se o tom, že Bran a Rickon žijou, dověděl Manderly. No a protože tu Manderlyho nemáme, tak se o tom dověděla Sansa a tím dojde k propojení děje tímto směrem.

Jinak super díl, ale vypíchnu dvě věci ohledně Hardhome.

Parádní byl souboj Jona s Jiným. Přestože jsem to čekal, že to dopadne, tak jak to dopadne (protože to ani nemohlo dopadnout jinak), tak mi z té scény naskočila husina. Super. Jak to ten Jiný nečekal. A jak to Jonovi najednou dodalo energie. Paráda.

Jinak jsem z bitvy byl spíš zklamaný, bylo tam vícero zcela nesmyslných věcí. Byla dobře udělaná, to jo, ale prostě... Oheň. Proč ne? PROČ? Jak už tu kdosi říkal - i v seriálu bylo ověřené, že na ně zabírá oheň. Celý ten boj s nimi byla vlastně úplná blbost, protože jediné, co je definitivně zabije je oheň. No a jak už taky bylo zmíněno - ten konec byl prostě divný. Ty záběry jak odpolouvají, ale neveslují, byly dlouhé jak tejden před výplatou. To se dalo určitě udělat líp.
  • No je znát, že serial už začíná pomalu proplouvat vodami knihou nedotčených. Scény z Meerenu a Tvrdodomova mužu hodnotit jen pozitivně, nevim jak tyto scény Martin popíše v knihách, ale zde byly více než obstojné, oku i sluchu lahodíce (až na drobné digitalní kuriozitky). Z nemrtvého kindergangu jsem měl husí kůži. Naopak scény, které známe z předlohy, se jí překvapivě celkem věrně drží, berou si z ní to nejlepší a díky hereckým výkonům (hlavně Leny) ji ještě možná i o úroven zvyšují (nechám na posouzení každého individualně). Proč to takto nejde v každém díle?

Celkově to šlo udělat ještě o kapičku lépe. Nemrtvé bych uvítal spíše v podobě zombií, než kostlivců, přecejen působí trochu víc děsivěji než kostlivci, kteří (hlavně ve staršim díle s nebohým Jojenem Reedem) působí vždy až příliš digitalně. Co mi vadilo ... asi Jiný Geralt z Rivie zvaný "Modroočko", který se neroztekl při vstupu do hořící boudy. Bílí chodci nenávidí teplo a sami jsou v poctatě ledové bytosti ... to ví přece každý, jak by řekla mladá příslušnice dothrackého kmene.
    Jinak, vypadá to že bitva o Meeren nebude, zatim tomu nic nenasvěčuje, ani události k této události nijak nesměřují ... nějak mi to ani nevadí, aspon bude víc prostoru pro Tyrionovi dialogy.
    je zajimavé, jak Peterův herecký talent ostře kontrastuje s Emilii "one pokerface queen" replikami.
    Takže abych to shrnul, konečně díl, který ma vlastní serialem přidanou hodnotu a kvalitu, aniž by zároven plival do tváře knižní předloze. I takhle to jde ...
    @Marek Právě tam jak ten Modroočko vstoupil do té boudy bylo vidět, jak ty plameny od něj ustupují od jeho mrazem sálajícího těla. Můžeme spekulovat, co by se stalo, kdyby ho polili Wildfirem a zapálili, ale oheň zabírá na nemrtvé a ne na chodce.

Jinak co se kostlivců týče, tak v epizodě u čarostromu s Jojenem byli opravdu zoufale umělí, ale tady mi to přišlo mnohem lepší, že už je zvládli trochu líp. Mohli tam těch masňáků udělat víc, ale jak jsem psal výše. Jak je to dlouho od poslední invaze walkerů do Westerosu? Docela dost, tak spousta mrtvol už bude i vzhledem ke klimatu spíš od kosti..

Ale je pravda, že když měl Jon čas přemýšlet nad dračím sklem, mohli si aspoň narychlo připravit pár zápalných šípů. Jinak nevím co by tam měli zapalovat, jako běžet rozdělat pod tou palisádou asi moc nestíhali.
  • na edně má tento díl 99 % na imdb 9.9 všude po internetu samé superkladné reakce, tak jsem si sem zašel pro trochu toho hnidopišství, nezklamali jste :)

JInak dlouhé záběry a čumění na konci, to bývá v mnoha filmech, pro dramatický efekt, GoT ač seriál, v podstatě jede styl (a někdy i klišé) hollywoodskejch (velko)filmů. Myslím, že se to k tomu hodí víc než nějaký syrový realismus,
  • svoa00 napsal(a):

@sfik . Nejdřív ji Tyrion začne už předem zpochybňovat a teď by ještě chtěla zavést v Západozemí komunismus :twisted:

Spíš mi přijde že se bude snažit o něco jako byla Francouzská revoluce (která byla ještě před Marxem) akorát bez té části o demokracii :)
  • ironií je, že jediný, koho geniálně napadlo použít oheň, byl WunWun :D
  • To měli jako všichni spáchat sebevraždu a zapálit se? Nebo podpálit hradby? Oheň na mrtvolu stejně nemá žádný vliv, myslíte, že ji to bolí? to by museli každýho důkladně nechat uhořet. A v kontaktní bitce jeden na jednoho na celém bojišti fakt nejde střílet zapálenýma šípama.
  • Podle mého jeden z kvalitnějších dílů a po dlouhé době jeden z těch, kde ke kvalitě nebyla potřeba nahota :-)
    Mám jeden dotaz na čtenáře (jsem tu nová, tak pro případ, že to sem nepatří, nechť jsem odkázána do patřičných míst - a tím myslím, příslušné téma v diskuzi ;-) ) - knihy jsem četla, přesto si nevzpomínám, jestli někdy zazní něco o tom, proč se vlastně Jiní (Bílý chodci...) rozhodli táhnout na jih -> Zeď a případně i dál....?
    @panama46 V knížce zabil Sam jiného (tuším že Malého Pavku) žhavým uhlíkem - který ani nehořel. Narval mu ho do huby a pak najednou začal celý hořet. Opravte mě pokud se mýlím, nemám u sebe knížky.
    Když Jon přepadl tu stráž, jak tam byla Igritte, tak se jich pak ptali na něco ve smyslu, proč jsou tak hloupí, že nechají v noci hořet oheň. Oni jim na to řekli, že v tuto dobu je to naopak chytré.
    No a protože tady v Tvrdodomově byli určitě dýl než týden a věděli, co je tam venku, tak bych čekal, že budou v tomto směru připravení. Budou, zvlášt u palisády, za kterou se chcou v případě nejhoršího bránit, mít nachystané ohně a zápalné šípy. Tak jsem si to vždy představoval. Na druhou stranu uznávám, že jakmile přelezou zed a stane se z toho otevřený boj, tak už to použití ohně tak snadné není. Respektive praktické, to máš pravdu.
    Docela by mě zajímalo, jak boj s jinými a chodci zobrazí Martin v nějaké své knížce. Bo dřív nebo později tam prostě MUSÍ být.
  • A všimli jste si jak oproti minulým dílům všichni mluvili sprostě? Podle mě i to přispělo k lepšímu pocitu z celého dílu.

Teď si vybavuju akorát 2 momenty kdy jsem byla nespokojená - 1. Dany uvěřila Tyrionovi nějak moc rychle a pak s ním o samotě svačí. Kdyby to byl najatý vrah tak už je po ní. 2. zírání přes vodu. Bylo mi vysvětleno že přestali veslovat protože byli ztuhlí hrůzou, ale prostě to vyznělo docela trapně. A kde byl WunWun? Doběhl k lodi nebo doplave čubičkou?
  • Jo a jak někdo psal, že teda Jon na tý loďce nepádlovali a jenom čuměli. Tak jeli setrvačností, bylo vidět že i bez pádlování se pohybují, takže se do toho veslař párkrát opřel a pak zůstal v šoku zírat asi (to já bych asi zůstal čumět taky). No a Jiní prostě nemůžou asi naskákat do vody, řekl bych že to bude platit jak v seriálu, tak knihách, protože kdyby je nezastavila voda, tak je jim celá zeď celkem k hovnu :)
    @Terezička To je nevýhoda seriálu, všechno vidíš. V knížce se takovými blbostmi jako jak se dostane obr přes vodu Martin zabývat nemusí, protože prostě o tom nenapíše a tebe to ani nenapadne. Ale jak bys to v televizi chtěla udělat jinak než takhle?

@Nemesis Já ti rozumím jak to myslíš. Myslel jsem to tak, že když začne hořet, tak pořád může bojovat. Vem si, že skočili z útesu, zabili se a zase obživli. Samozřejmě oheň na ně platí, otázka je, jestli ho pak zase nemůžou oživnout. Ohnivý šípy ano, ale jen z hradeb na pláň, a taková situace tam ani nebyla. A na dřevěný hradby by se nemělo střílet ohnivými šípy i když jsou tam Wights, protože by ty hradby mohly chytnout. Navíc v té situaci ani člověk neví co má dělat a co čekat :-)
  • panama46 napsal(a):

@Terezička To je nevýhoda seriálu, všechno vidíš. V knížce se takovými blbostmi jako jak se dostane obr přes vodu Martin zabývat nemusí, protože prostě o tom nenapíše a tebe to ani nenapadne. Ale jak bys to v televizi chtěla udělat jinak než takhle?

Prostě jsem ho hledala v tom posledním záběru, byla vidět loď tak jsem čekala že někde poblíž bude i WunWun. Jinak samozřejmě už mohl dávno být na lodi, protože se soustředil na ústup a nesledoval jak povstává nová armáda.

• Jinak podle mě chce Jorah své lásce na očích zemřít v bojových jamách. Předpokládám že není žádnej frotér, obzvlášť když by jí tím dotykem taky nakazil asi. Ale taková dobrá smrt jeho vyvolené na očích a ještě navíc v souboji. To je důvod proč šel zpět za otrokářem.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.