Hra o trůny 5x08 - Tvrdodomov - Ice & Fire

upraveno 10. června 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x08 - Hardhome - Ice & Fire

Arya dělá pokroky ve svém výcviku. Sansa konfrontuje starého přítele. Cersei bojuje. Jon cestuje. Scénář: David Benioff a D.B. Weiss Režie: Miguel Sapochnik

Číst celý článek zde

1356711

Komentáře

• @panama46 To je otázka, či uhořelého můžou znovu oživit. Zapálený šíp ho samozřejmě nespálí celého a tak tam to tělo fyzicky zůstane. Pak už se ale dostáváme k samotné podstatě toho, co ty mrtvé vlastně oživuje. Je to nějaké kouzlo Bílých Chodců, to je jasné, to nám ukázali. A já mám z knihy zafixované, že oheň je to, co toto kouzlo anuluje. Že v momentě, kdy začnou hořet, tak už nejsou schopni bojovat a to nemusí uhořet zdaleka celí. Kdyby toto byla pravda, tak bych předpokládal, že se Divocí naučí tuto techniku používat. Protože sice ještě nikdy nečelili takovémuto plošnému útoku, ale v malém už Jiné viděl každý Divoký a tak jsou na ně připraveni. Ikdyž samozřejmě, v momentě kdy přijde ten hlavní útok, tak to neprobíhá dokonale, ale to už je jiná věc. Takže z mého pohledu tu byla desetiminutová bitva, kdy zabíjeli nezabitelné, což mě trochu zklamalo.
  • @sfik Tak on nemá moc co ztratit, že? Umírá a jediným smyslem jeho života je Ona. A když ho odmítá, tak co jiného dělat. Tady to bude Death or glory a nemá co ztratit... Otázkou je, jak to bude v knize - či ho Dany nakonec vezme k sobě či jakou jinou roli tam bude mít.
  • Terezička napsal(a):

panama46 napsal(a):

@Terezička To je nevýhoda seriálu, všechno vidíš. V knížce se takovými blbostmi jako jak se dostane obr přes vodu Martin zabývat nemusí, protože prostě o tom nenapíše a tebe to ani nenapadne. Ale jak bys to v televizi chtěla udělat jinak než takhle?

Prostě jsem ho hledala v tom posledním záběru, byla vidět loď tak jsem čekala že někde poblíž bude i WunWun. Jinak samozřejmě už mohl dávno být na lodi, protože se soustředil na ústup a nesledoval jak povstává nová armáda.

Tak WunWun nasadil ke konci jiný sprint =D já bych to v jeho kůži ještě vyšperkoval tím, že bych při úprku plácnul do Jonova člunu a poslal je zpátky ke břehu...to by teprve čuměli a zuřivě veslovali =D
  • Nooo taky nezapomínejme, že na začatku (tušim 3. serie) v "bitvě" na pěsti, se také neobtěžovali oživlou mrtvolu rozsekat, a prostě k ní přiložili pochoden. A zombík, kterej napadl Sama, byl hned odepsanej
  • Proste sa armáda White Walkers rekrutovala, prišli o jedného chodca a nabrali ďalšie tisícky nemŕtvych. Epic victory :D
  • @Nemesis Taky jde o to, jak by ten oheň prakticky použili, chápu, že proti jednomu to jde, ale proti tlupě, která je navíc ozbrojená meči, je možná lepší se snažit přežít než se snažit je zabít. Vemeš si hořící dřevo a proti tobě mrtvola s mečem. Navíc takovou grupu těžko mohli porazit, spíš se snažili jen získat čas, aby lidi odpluli.
  • upraveno 2. června 2015
    Ona otázka zostáva, či na konci dielu povstali všetci mŕtvi, alebo len "čerstvo" mŕtvi. Oheň síce nepochopiteľne nepoužili (minimálne z lukov keď preliezali palisádu mohli a mali používať zapálené šípy), ale niektorí kostlivci museli "umreť" aj bez ohňa len proste posekaní od mečov a sekier a podobne. A podla mňa práve takto "znovu zabití mŕtvi" :D už nevstanú. Alebo aspoň niektorí z nich - Wun Wun ich tam trhal na kusy a tých pár čo prišlapol, tak z nich zostali len rozdrvené kosti, z takých ani nemá čo znova povstať :D

@Gepeto - dík za tú informáciu s tým Night´s Kingom, to som fakt nezachytil. To ma popravde dosť sklamalo. Špekulácie, že sa z neho walker stal sú síce zaujímavé, ale žeby mal byť ako ich vodca? To je bullshit podľa mňa. On bol to 13. Lord Commander, takže Zeď proti walkerom už dávno stála, už bolo dávno po dlhej noci a nejak sa mi nezdá, žeby sa cez tú svoju manželku stal vodca walkerov, počkal par tisíc rokov a teraz sa vypravil na quest proti celému Westerosu :D . Na druhú stranu o walkeroch toho vieme strašne málo, môžu to byť pôvodne fakt len nejak pretvorení ľudia (viz Krasterovi synovia) a pôvodný Azor keď zabil vtedajšieho vodcu, tak možno to vlastne neni až také nereálne ... ale ok, to som už silne odbočil od dnešného dielu, takže s tým končím a keď ma k tomu niečo "preborné" napadne, tak sa môžeme porozprávať v topicu na tom určenom.
  • Bojím, že tvůrci seriálu budou chtít ušetřit a tak Ramsy se těmi dvaceti muži zabije Stanise. Tím se ušetří rozpočet seriálů, protože se nebude muset platit nákladná bitva o Zimohrad.
    Doufám, že se pletu, protože jako fanoušek Starků si rozhodně nepřeji vítězství Boltonů.
    Djokovic napsal(a):

Bojím, že tvůrci seriálu budou chtít ušetřit a tak Ramsy se těmi dvaceti muži zabije Stanise. Tím se ušetří rozpočet seriálů, protože se nebude muset platit nákladná bitva o Zimohrad.
    Doufám, že se pletu, protože jako fanoušek Starků si rozhodně nepřeji vítězství Boltonů.

Podla traileru to vyzera skor na nejake vypalenie tabora...
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 2. června 2015
    Bojím, že tvůrci seriálu budou chtít ušetřit a tak Ramsy se těmi dvaceti muži zabije Stanise. Tím se ušetří rozpočet seriálů, protože se nebude muset platit nákladná bitva o Zimohrad.
    To si nemyslím, protože to by pro Ramsayho a spol byla sebevražedná mise. Možná by se jim to povedlo, ale zpátky už by se živí nedostali. Spíš to působí tak, že bude hrát partyzánskou válku. Ale uvidíme. Vzhledem k tomu, že chybí Seveřani, tak nějak potřebovali bastarda dostat z hradu a co je lepší než tenhle nápad.

Mě mnohem víc šokuje z toho proma geniální nápad lorda velitele, že po moři pojedeme kus na jih, pak se vylodíme v nějaký zapadlý díře, pěšky pochodujeme k Černému Hradu a tam se vsadíme, jestli nás ten ošklivý Alliser Thorne pustí dovnitř. Diváci musí být napjatí. Co na tom, že by s armádou nemrtvých za zadkem, bylo mnohem rychlejší a bezpečnější vylodit se ve Východní Hlídce, aspoň bude trošičku adrenalinu. :wall:
  • @Stannis_Baratheon To mi přijde taky jako epic fail, že nevyužijou přístavu Východní hlídky. Stannisovi lodě tam doteď parkujou, ale Jona vysadí na pořád nepřátelském území na špatné straně zdi.
    Ale třeba jim trochu křivdíme a na zdi už se rozehrála vzpoura a u Východní hlídky jim odmítli uvolnit cestu a nějak je tam vyblokovali a museli se vylodit na sever od zdi. Nebo udělaj děsnou bouřku, lodě se poškodí a Jon bude muset evakuovat. Hlavně ať si něco vymyslí a nenechávají to vyšumět.
  • Jo, tohle mě taky napadlo. Jak to, že jdou ke Zdi od severu, když mohou dojet až do Východní hlídky odkud odjeli? Tomu se říká fail =D
  • @sfik nevíme co příjde logické scénaristům, ačkolik jak chtějí jít pěšky s dětmi a starce takovou štreku a za zády mají bílé chodce s armádou nemrtvých, to spíš vypadá, že chtějí rozšířit jejich řady než někoho zachraňovat :D
  • Snad to vysvětlí nějakou bouří na moři ... nebo že westeroský teleportační systém nemá takhle na severu moc poboček :wall:
  • Phoebea napsal(a):

Mně se díl líbil, dokonce jsem se občas i bála, ale prudilo mě, jak furt všichni hodinu čuměj, než něco udělaj. Valí se bouře - čumíme půl hodiny a pak se zmateně někam rozběhneme. Z hory padaj mrtvoly, čumíme půl hodiny, než nám dojde, že asi povstanou a půjdou po nás - no to je překvápko.
    Jsem na poslední lodi 10 metrů od armády nemrtvých a jejich šéfa - čumím, nepádluju, protože doufám že neuměj plavat ???? WTF ???

Osobně jsem čekal, jak týpek zvedal ruce, že za a) vyvolá nějakou sněhovou bouři a smete všechny lodě do propadliště dějin, za b) nechá zamrznout oceán a armáda nemrtvých se už postará o zbytek, ale to bychom asi Jonovu linii hooodně urychlili, co? :D
  • up_er napsal(a):

A to s těmi dětmi, které nejdřív dají do lodí a pak se záhadně ocitnou zpátky na břehu v mrtvola režimu mi též není úplně jasné. A jestli tohle použítí Síly byl legendární dotek bílého chodce, tak asi rozmlátím televizi. />

ty decka v mrtvola rezimu nebyli vubec ty jeji, ktery davala do lodi...co je tam tezkyho pochopit?

Dany pri niceni kola nezminila Martelly...takze to bude jasnej masterplan s Doranem...bum a mame dalsi spoiler na svete.

Skvelej dil doufam ze budou pokracovat ve stejnym duchu.

Martely nezmínil ani Tyrion, protože by musel přiznat, že ti by ji pravděpodobně podpořili. :)
    To mi přijde taky jako epic fail, že nevyužijou přístavu Východní hlídky. Stannisovi lodě tam doteď parkujou, ale Jona vysadí na pořád nepřátelském území na špatné straně zdi.
    Ale třeba jim trochu křivdíme a na zdi už se rozehrála vzpoura a u Východní hlídky jim odmítli uvolnit cestu a nějak je tam vyblokovali a museli se vylodit na sever od zdi. Nebo udělaj děsnou bouřku, lodě se poškodí a Jon bude muset evakuovat. Hlavně ať si něco vymyslí a nenechávají to vyšumět.
    Upřímně po tom, co se stalo bych viděl to, co oni, bych raději riskl tu bouři než pevninu. O tom, že do Východní Hlídky by se za a) mohli dostat násilím nebo za b) vylodit se těsně vedle a jet do Černého Hradu JIŽNĚ od Zdi. Nemluvě o tom, že taková vzpoura je dost nepravděpodobná, ale viděli jsme už divnější věci v seriálu.
    Phoebea napsal(a):
    Mně se díl líbil, dokonce jsem se občas i bála, ale prudilo mě, jak furt všichni hodinu čuměj, než něco udělaj. Valí se bouře - čumíme půl hodiny a pak se zmateně někam rozběhneme. Z hory padaj mrtvoly, čumíme půl hodiny, než nám dojde, že asi povstanou a půjdou po nás - no to je překvápko.
    Jsem na poslední lodi 10 metrů od armády nemrtvých a jejich šéfa - čumím, nepádluju, protože doufám že neuměj plavat ???? WTF ???
    Osobně jsem čekal, jak týpek zvedal ruce, že za a) vyvolá nějakou sněhovou bouři a smete všechny lodě do propadliště dějin, za b) nechá zamrznout oceán a armáda nemrtvých se už postará o zbytek, ale to bychom asi Jonovu linii hooodně urychlili, co?
    Osobně tohle za takový nesmysl nepovažuji. Jasně, ne jejich místě bych pádloval rychleji než motorový člun, ale vezmi si, že kdyby Jiní mohli udělat to o čem píšeš, proč by už dávno neobešli Zeď přes Tulenní Záliv? Takže buď za a) magická bariéra ve Zdi je zároveň kolem celého pobřeží a to by vysvětlovalo, proč po nich nešli. Nebo za b) Jiní to mají jako upíři (dle některých zdrojů) a nemohou cestovat přes vodu.
  • sfik napsal(a):

Jo a jak někdo psal, že teda Jon na tý loďce nepádlovali a jenom čuměli. Tak jeli setrvačností, bylo vidět že i bez pádlování se pohybují, takže se do toho veslař párkrát opřel a pak zůstal v šoku zírat asi (to já bych asi zůstal čumět taky). No a Jiní prostě nemůžou asi naskákat do vody, řekl bych že to bude platit jak v seriálu, tak knihách, protože kdyby je nezastavila voda, tak je jim celá zeď celkem k hovnu :)

Jeli setrvačností to ano, ale právě že jak jeli rychle, tak za tu dobu čumění, by byly už dávno tatam a né pár metrů od mola.
    Myslím, že o samotnou zeď nejde, nebylo v knihách řečeno něco v tom smyslu, že zeď je chráněná nějakými kouzly, které nepustí nemrtvé skrz? To by platilo i u vody. Nemluvě o tom, že by nemrtví klidně mohli jít po dně, nežijou, nedýchají, neumřou, hm? :king:

To mi přijde taky jako epic fail, že nevyužijou přístavu Východní hlídky. Stannisovi lodě tam doteď parkujou, ale Jona vysadí na pořád nepřátelském území na špatné straně zdi.
    Upřímně po tom, co se stalo bych viděl to, co oni, bych raději riskl tu bouři než pevninu. O tom, že do Východní Hlídky by se za a) mohli dostat násilím nebo za b) vylodit se těsně vedle a jet do Černého Hradu JIŽNĚ od Zdi. Nemluvě o tom, že taková vzpoura je dost nepravděpodobná, ale viděli jsme už divnější věci v seriálu.
    Phoebea napsal(a):
    Osobně jsem čekal, jak týpek zvedal ruce, že za a) vyvolá nějakou sněhovou bouři a smete všechny lodě do propadliště dějin, za b) nechá zamrznout oceán a armáda nemrtvých se už postará o zbytek, ale to bychom asi Jonovu linii hooodně urychlili, co?
    Osobně tohle za takový nesmysl nepovažuji. Jasně, ne jejich místě bych pádloval rychleji než motorový člun, ale vezmi si, že kdyby Jiní mohli udělat to o čem píšeš, proč by už dávno neobešli Zeď přes Tulenní Záliv? Takže buď za a) magická bariéra ve Zdi je zároveň kolem celého pobřeží a to by vysvětlovalo, proč po nich nešli. Nebo za b) Jiní to mají jako upíři (dle některých zdrojů) a nemohou cestovat přes vodu.
    Jako proč dřív nešli na jih? To já nevím, proč zrovna teďka se rozhodli zajít na dovolenou do jižních zemí :P. Tak asi mají strach z vody, když jim i oheň nevoní. :)
  • Jo a za nesmysl jsem to nepovažoval, jen jsem teda nečekal, že je nějaká voda zastaví, a když jsi už zmiňoval napodobování zombí filmů, tak mě ten nástup nemrtvých připomněl zase scénu z filmu Válka světů s Tomem Cruisem u toho trajektu. Kdo ten film neviděl, tak vřele doporučuji, docela masakr!

:king:
    Jako proč dřív nešli na jih? To já nevím, proč zrovna teďka se rozhodli zajít na dovolenou do jižních zemí . Tak asi mají strach z vody, když jim i oheň nevoní.
    Zatím se v jižních zemích neobjevili, zatím se pořád drbou na zadku severně od Zdi. :-P
    image
  • Yop, zeď samotná je chránená (a teda bola vystavaná) aj za pomocou mágie. V seriáli to vysvetlené nebolo, ale v knihe áno, takže cez ňu proste nemrtvý prejsť nemôžu ani keby im niekto tú bránu otvoril..proste ich zastaví "magická neviditeľná stena".

Samozrejme tu je stále ten Roh Zimy na ktorý sa tak trochu zabudlo a kto čítal knihy, príp. teórie asi tuší kde by mohol byť, neverím, žeby by ho tam martin dal nato aby sa nepoužil;)

K tomu ohňu, na Chodcov oheň nefunguje, teda pochybujem žeby fungoval i wildfire:D Na nich funguje jedine dračí oheň, alebo ako sme videli valyrijská oceľ.

Čo by mohlo fungovať tiež na chodcov je obor. Čo by mu asi tak chodec urobil ak by sa ho Wun wun rozhodol odkopnúť?:D

Mňa v tomto dieli najviac prekvapila tá svižnosť zombíkov! Pokiaľ si dobre pamätáte na prvý obraz nemrtvej armády, tak sa ten zombieland presúval tak "závratnou" rýchlosťou akou Martin píše posledné dve knihy;)
  • panama46 napsal(a):

A na dřevěný hradby by se nemělo střílet ohnivými šípy i když jsou tam Wights, protože by ty hradby mohly chytnout. Navíc v té situaci ani člověk neví co má dělat a co čekat :-)

No nevim, být mezi mnou a armádou nemrtvých, na které platí pouze oheň, jen palisáda, radši ji zapálím, ať se přes ni nedostanou (nějakou dobu), a zdrhám, co to jde. Lepší než marný boj prostředky, které jim nic neudělají.
    Rybba napsal(a):

Phoebea napsal(a):

Osobně jsem čekal, jak týpek zvedal ruce, že za a) vyvolá nějakou sněhovou bouři a smete všechny lodě do propadliště dějin, za b) nechá zamrznout oceán a armáda nemrtvých se už postará o zbytek, ale to bychom asi Jonovu linii hooodně urychlili, co? :D

Jo, přesně! Za sebe přidávám c) nemrví naskáčou do moře, poplavou za nimi a obsypou jejich lodě.

Jinak souhlasím s davem, že opomenutí boje ohněm bylo jak pěst na oko, s dílem spokojenost. Cersei bohovská, Dany neurazila, Sansa-Theon potěšili. Když nastoupily přízračné děti, utíkala jsem rožnout. :anxious:
  • Xaron napsal(a):

Yop, zeď samotná je chránená (a teda bola vystavaná) aj za pomocou mágie. V seriáli to vysvetlené nebolo, ale v knihe áno, takže cez ňu proste nemrtvý prejsť nemôžu ani keby im niekto tú bránu otvoril..proste ich zastaví "magická neviditeľná stena".

Samozrejme tu je stále ten Roh Zimy na ktorý sa tak trochu zabudlo a kto čítal knihy, príp. teórie asi tuší kde by mohol byť, neverím, žeby by ho tam martin dal nato aby sa nepoužil;)

K tomu ohňu, na Chodcov oheň nefunguje, teda pochybujem žeby fungoval i wildfire:D Na nich funguje jedine dračí oheň, alebo ako sme videli valyrijská oceľ.

Čo by mohlo fungovať tiež na chodcov je obor. Čo by mu asi tak chodec urobil ak by sa ho Wun wun rozhodol odkopnúť?:D

Mňa v tomto dieli najviac prekvapila tá svižnosť zombíkov! Pokiaľ si dobre pamätáte na prvý obraz nemrtvej armády, tak sa ten zombieland presúval tak "závratnou" rýchlosťou akou Martin píše posledné dve knihy;)
    Svižnost zombíků. Nevím nevím, ale pokud někam jdu - přesouvám se, tak asi moc nespěchám, pokud ale útočím, tak běžím, to je asi pochopitelný. Sice by se dalo polemizovat, zda mrtví cítí únavu, pokud ne, proč teda se nepřesouvají během, ale to by asi neprošlo, živí by nestihli (nikdy) uprchnout a u Zdi by byli třeba za týden a ne za "měsíce". :king:

No tak jasně, že se musí nějak dostat přes Zeď, přece jenom nečteme (nebojíme se něčeho) několik knih něco a nakonec to skončí na tom, že nemrtví stéjně přes Zeď přejít nemohou, protože tam jsou kouzla. Nikdo asi nepočítá s tím, že nemrtví budou čučet smutně na Zeď a ze Zdi na ně hlídka vystrkovat nahé zadnice... To by bylo asi divný (vtipný), jak na tom obrázku... :D
    knedle napsal(a):

Ta prvni co kupovali ústřice

Jo ta samice jedna!! Slint!! :-P

A kde jste přišli na jméno toho obra WunWun? :-k
  • @undefined hádej...
  • Pokud vím, tak v knížce jsou zmiňovány „mrtvé věci ve vodě”, takže někteří nemrtví asi nemají s vodou problém.
    Jako nechápu co furt kdo řeší s tím jestli můžou do vody nebo ne. Nemůžou. Bude to fyzikální zákon toho světa. Protože ač zeď chráněná kouzlem, stačilo by naskákat do vody doplavat do Braavosu a odtamtud kamkoliv. Úplně vidím jak nám Martin naservíruje flashback, kde Bílí chodci na sever od zdi popíjejí cuba libre (s ledem samozřejmě) a smějí se Branu Stavitelovi, jaký je kokot, když si myslí že jim kouzelná zeď zabrání zaútočit na jih, když jim stačí hodit čubička style a doplavat až do Dorne. A hádat se o metabolismu zombíků a o tom jestli můžou běžet nebo ne je další hloupost. Evidentně na pochod mají spoustu času (protože What is dead may never die, doufám že si ti podělaní piráti z ostrovů uvědomí jakej je pravej význam toho sloganu). Útok je o něčem jiném. Rychlostní stupně jim asi dávají hromadným příkazem Chodci.
    Jsem přesvědčen že až překonají armády mrtvých zeď, bude to protože někdo něco fatálně posere - buďto to bude
    roh zimy
    nebo něčí epic fail x zrada.
  • @JoffreyWater Možná jim vadí slaná voda na pleť.
  • @sfik Já si to vysvětluju tak, že to jsou prostě nějaká nemrtvá vodní zvířata (v knížkách bylo zmíněno, že v nemrtvé armádě jsou taky zvířata).
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.