Hra o trůny 5x08 - Tvrdodomov - Ice & Fire

upraveno 10. června 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x08 - Hardhome - Ice & Fire

Arya dělá pokroky ve svém výcviku. Sansa konfrontuje starého přítele. Cersei bojuje. Jon cestuje. Scénář: David Benioff a D.B. Weiss Režie: Miguel Sapochnik

Číst celý článek zde

13468911

Komentáře

• @suertuda tak tak.
    je to jako by v Harrym Potterovi při náletu mozkomorů všichni začli hromadně vysílat Expelliarmus nebo Avadu... a jedinej, kdo by použil Expecto Patronum, by byl Hagridův brácha Dráp :) ale co, i když to nezabírá, Expelliarmus je rychlejší a snadnější na seslání. navíc, kdo by měl čas se tam potit s náročným vyvoláváním patrona.
  • @sfik tak pokud vím, že na mě číhají zombíci (věděli), a pokud vím, že je zničím ohněm (věděli), a pokud mám hromadu času se připravit (měli), tak taková otázka snad ani není na místě.
  • @Mellien To že je to na odreagování, neznamená, že to nemůže být kvalitní. Podívej se třeba na Ordinaci nebo Ulici. Také je to na odreagování, ale je to hrozná pí... však víme. Prostě některé věci jsem schopný tolerovat, ale občas jsou ty nesmysly prostě do očí bijící, jako byl právě třeba souboj v ulicích Meerenu.

Jinak zapalovat zombíky v -20 je celkem na hovno. Nicméně pokud jde o jejich likvidaci nemagickými zbraněmi, půjčil bych si Bobbyho citát ze SUPERNATURALu:
    No jo, drtička na dřevo. Ta zvládne... vlastně každou obludu
    =D
  • @Everett_Young To máš recht, kritika je určitě důležitá. Jen mi tu občas přijde, že se zabírá do detailů, které bych pochopil u filmu, ale ne u seriálu. Každopádně jo, pokud taková kritika povede k vymizení seriálu, jak píšeš, tak jen houšť.
  • Rozpůlení ani rozsekání nemrtvého nezabije, kouzlo, které s ním hýbe se zřéjmě zničí i jiskrou (nepamatuji si to v knize, zkusím pohledat), nesrovnával bych hoření kostry v normálu s fantasy knihou, představte si to třeba jako, že to kouzlo je extrémně hořlavé, jako třeba benzín, ne ten nemrtvý. Co se týče zapálení v seriálu nemrtvého Jonem, tak petrolejka je plná petroleje a ten hoří, tudíž to hoření bylo usnadněno tím, v knize to je myslím jinak. Co se týče pálení mrtvých, tak je to proto, aby se nedalo obživnout mrtvé tělo zakopané pod zemí, ne že oheň ruší kouzlo. Vono ovládnout mrtvé tělo je jiné, než ovládnout "prach" co zbyde po zpopelnění, to je logická blbost, to je k ničemu. :king:
  • Mě by spíše zajímalo, proč Noční hlídka nepožádala Stannise, nebo respektive Stannis sám od sebe neposlal alespoň jednu loď do Dračího kamene s rozkazy s těžením obsidiánu = dračího skla...V některém prvních dílů páté série se o tom bavil s Samem, že na Dračím kameni má materiálu dost...V seriálu Dračí kámen nikdo nedobývá jako v knize, takže nevidím problém v tom pokusit se část přepravit a zkusit alespoň vyrobit další zbraně proti WW, když jich mají tak žalostně málo a teď další ztratili... Je mi jasné, že to třeba nedokáží vyrobit, ale tak lepší pokusit se o něco, než tam jen dát hloupou scénu o tom jak vše mají, ale nakonec nic z toho..
  • červ napsal(a):

čím víc se na leadera WW dívám, tím víc mi připomíná Vladimíra Franze... víc se mi líbilo jejich vyobrazení z 1. série image

nepoužití ohně bych neshazovala na nízkou teplotu, vzhledem k tomu, že kolem plápolalo celkem dost táborových ohnišť. přece jen tam divocí nějakou dobu žili, museli se mít kde ohřát, na čem si uvařit jídlo apod. oheň na WW neplatí, ale na wighty platí stoprocentně. jsou hodně hořlaví a stačí proto jen jiskřička. přišlo mi zvláštní, že tohle divocí neví, vzhledem k tomu, kolika střety s wighty si už museli projít. vůbec, oheň (nejen dračí) je v boji proti chodcům mocný, dokáže zničit účinky té magie. proto hlídka pálí své bratry, kteří padli za Zdí, aby se nevrátili zpátky jako chodci.
    a taky by mě hrozně zajímalo, co dělají s novorozeňaty, které jim Kraster poskytuje.
    jinak to "hnidopišství" není typickým znakem Čechů ;) stačí si projet nějaké tumblry, blogy nebo komentářové sekce v deviantartu. jsou prostě fanoušci nároční a nenároční, národnost bych do toho netahala.

Na otázku, co se děje s Krasterovými dětmi, jsem si nějak myslel(jedna babka povídala), že si pro něj (novorozeně) jdou jeho bratři. Tudíž jsem tak nějak odvodil, že Kasterovi potomci jsou bílí chodci, nebo ne? :-k
  • Sam a Pavka:

Malý Pavka byl velký a silný, jenže Sam ho prevážil, a nemrtví
    byli nemotorní, to videl už na Pesti. Pavka se pri náhlém posunu
    težište zapotácel, udelal krok dozadu, a pak se již mrtvý muž spolu
    s živým rítili k zemi. Pri nárazu odpadla jedna z rukou mrtvoly ze
    Samova hrdla, na tak dlouho, aby byl schopen rychle se nadechnout,
    než se ledové cerné prsty vrátily. Ústa mu zaplnila chut krve. Pátraje
    po svém noži, natocil hlavu stranou a spatril mdlou oranžovou zári.
    Ohen! Zustaly z nej už jen žhavé uhlíky, a presto..., nebyl schopen
    dýchat ani premýšlet... Sam se v sevrení Pavkových prstu kroutil po
    zemi, Pavku táhl s sebou..., šmátral rukama po hlinené podlaze, tápal,
    natahoval se, rozhrabával uhlíky, dokud konecne nenašel neco
    horkého..., kus ohorelého dreva doutnajícího rude a oranžove uvnitr
    cerni..., sevrel jej do prstu a vrazil drevo Pavkovi do úst, tak prudce,
    až ucítil, jak se mu tríští zuby.
    Avšak dokonce ani pak stisk prstu nemrtvého nepovolil, Samovy
    poslední myšlenky patrily jeho matce, která ho milovala, a otci,
    kterého zklamal. Sín se kolem neho otácela dokola, když tu uvidel
    pramínek koure deroucí se mezi Pavkovými rozbitými zuby. Pak tvár
    mrtvého muže vyšlehla plamenem a ruce byly pryc.
    Sam se nadechl a zchvácene se odkulil stranou. Mrtvola horela,
    jinovatka jí odkapávala z vousu a maso pod ní cernalo. Sam slyšel
    krákat havrana, ale Pavka nevydal jediný zvuk, když otevrel ústa,
    vyšly z nich jen plameny. A jeho oci... Je to pryc, ta modrá záre je
    pryc.
  • Jon vs nemrtvý, vskutku olejová lampa tam byla:

Najednou uslyšel zakrákání Mormontova havrana. „Zrní!“ kricel
    pták. „Zrní, zrní, zrní, zrní, zrní.“ Duch se rozbehl kupredu a Jon
    za ním. Dvere Mormontova soláru byly otevrené dokorán. Zlovlk
    skocil dovnitr. Jon se s mecem v ruce zastavil na prahu, aby se
    jeho oci mohly prizpusobit. Pres okno byly zatažené težké závesy
    a tma uvnitr byla cerná jako inkoust. „Kdo je tam?“ zvolal.
    Pak to uvidel, stín ve stínech, neslyšne klouzající smerem k
    vnitrním dverím, které vedly do Mormontovy spací cely, mužský
    tvar celý v cerném, v plášti a s kápí na hlave, ale pod tou kápí
    zárily oci ledove modrým jasem...
    Duch vyskocil. Muž a vlk spolecne klesli k zemi, bez jediného
    výkriku ci zavrcení, kutáleli se, narazili do židle, prevrhli stul plný
    papíru. Mormontuv havran létal nad nimi a krákal: „Zrní, zrní,
    zrní, zrní.“ Jon si pripadal stejne slepý jako mistr Aemon.
    121
    Pritisknutý zády ke zdi prešel k oknu a strhl z neho záves. Solár
    zaplavilo mesícní svetlo. Zahlédl cerné ruce pohrbené v bílé
    kožešine, nabehlé tmavé prsty svírající se kolem zlovlkova hrdla.
    Duch se otácel a nafal, nohy mu létaly ve vzduchu, ale nebyl
    schopen osvobodit se.
    Jon nemel cas mít strach. S výkrikem se vrhl kupredu a vší silou
    prudce mávl dolu dlouhým mecem. Ocel projela rukávem, kuží a
    kostí, ale ten zvuk byl jaksi divný. Pach, který ho pohltil, byl tak
    strašlivý, že se jím málem zadusil. Uvidel na podlaze ruku s dlaní,
    cerné prsty kroutící se v jezírku mesícního svetla. Duch se vytrhl
    ze sevrení druhé ruky a odplížil se pryc, s rudým jazykem visícím
    mu z tlamy.
    Muž v kápi zvedl svuj bledý, mesícním svetlem zalitý oblicej a
    Jon po nem bez rozmáchnutí sekl svým mecem. Cepel zasáhla
    vetrelce do kosti, odsekla polovinu jeho nosu a otevrela ránu od
    jedné lícní kosti ke druhé pod jeho ocima jako modré horící
    hvezdy. Jon ten oblicej znal, Othor, pomyslel si, vrávoraje dozadu.
    Bohové, vždyt ten je mrtvý, je mrtvý, videl jsem ho mrtvého.
    Cítil, že ho neco škrábe do kotníku. Cerné prsty lezly vzhuru po
    jeho lýtku. Ruka se plazila po jeho noze, rvala vlnu a maso. Jon
    zarval odporem, srazil prsty ze své nohy hrotem mece a odmrštil tu
    vec stranou. Svíjela se na zemi, prsty se otevíraly a zavíraly.
    Mrtvola se potácela kupredu. Netekla jí žádná krev. Prestože
    prišla o ruku a mela oblicej rozseknutý vpuli, zdálo se, že nic
    necítí. Jon držel mec pred sebou. „Nepribližuj se ke mne!“ vykrikl,
    hlasem který se zmenil v jekot. „Zrní!“ zakrákal havran, „zrní,
    zrní.“ Odseknutá ruka se vykroutila ze svého rukávu, bledý had s
    cernou petiprstou hlavou. Duch vyskocil a chnapl ji do zubu. Kosti
    v prstech zapraštely. Jon prudce sekl po krku mrtvoly a cítil, jak se
    do nej ocel zakousla, hluboko a pevne.
    Mrtvý Othor se na neho vrhl, srazil ho k zemi.
    Jon dopadl lopatkami na prevržený stul a ten mu vyrazil dech.
    122
    Mec, kde je jeho mec? Kam se podel ten zatracený mec? Když
    otevrel ústa, aby vykrikl, ta vec mu nacpala svoje cerné mrtvé
    prsty do úst. Napolo udušený, snažil se ji odstrcit, ale mrtvola byla
    príliš težká. Vrážela ruku stále hloubeji do jeho krku, ledove
    studenou, dusila ho. Její oblicej se približoval k jeho, vyplnil celý
    svet. Oci mrtvoly pokrývala námraza, ledová jiskrivá modr. Jon
    drápal do studeného masa nehty a kopal tu vec do nohou. Snažil se
    ji kousat, pokoušel se do ní bušit, bojoval o dech... A najednou
    byla váha mrtvoly pryc a její prsty z Jonova krku zmizely. Jon se
    prekulil, dávil pritom a celý se trásl. Pak se na tu vec znovu vrhl
    Duch. Jon se díval, jak zlovlk zaboril zuby do bricha mrtvoly a
    zacal rvát a trhat. Díval se napolo pri vedomí, po dlouhý okamžik,
    než si konecne uvedomil, že musí najít svuj mec...
    ... a uvidel lorda Mormonta, nahého a rozespalého, stojícího ve
    dverích s olejovou lampou v ruce. Ožraná a bez prstu, po podlaze
    se smerem k nemu plazila cerná ruka.
    Jon se snažil vykriknout, ale jeho hlas se kamsi podel. Z posledních
    sil se postavil, odkopl ruku pryc a vytrhl z prstu Starého
    medveda lampu. Plamen zaskomíral a témer zhasl. „Spálit!“
    zakrákal havran. „Spálit, spálit, spálit!“
    Když se otácel, Jon uvidel záves, který predtím strhl z okna.
    Obema rukama hodil lampu do látky zmuchlané na podlaze. Kov
    zaskrípal, sklo se vysypalo, olej vystríkl a závesy chytly mocným
    plamenem. Horko na jeho obliceji bylo sladší než jakýkoli polibek,
    který Jon kdy dostal. „Duchu!“ vykrikl.
    Zlovlk pustil mrtvého Othora a prebehl k nemu, zatímco mrtvola
    se snažila vstát a z velké rány v jejím briše se hrnuli tmaví hadi.
    Jon vrazil ruku do plamenu, popadl horící záves a hodil jej po
    mrtvém muži. At shorí, modlil se, když látka dopadla na mrtvolu,
    bohové, prosím, at shorí.
  • @Rybba Překvapuje mě, že si ještě nikdo nestěžoval na ty tmavý hady z břicha, že nebyli v seriálu při bitvě ;-)
  • suertuda napsal(a):

... to, že si Jona vyhlédl mezi všema těma ostatníma a věnoval mu tolik pozornosti dává vcelku jasný signál, že minimálně v seriálu bude Azorkem skutečně Jon. Jen mi nejde do hlavy, koho by měl pro své znovuzrození obětovat??

Řekla bych, že Ducha :(
  • @Rybba
    Tudíž jsem tak nějak odvodil, že Kasterovi potomci jsou bílí chodci, nebo ne?
    Určitě jsou, aspoň v seriálu nám tak bylo ukázáno poměrně přesvědčivě, ale asi jsou to ještě walker-kids a studují nějakou univerzitu apokalypsy.. Nebo nevím jestli mají nějak popohnaný růst.

@suertuda
    tak pokud vím, že na mě číhají zombíci (věděli), a pokud vím, že je zničím ohněm (věděli), a pokud mám hromadu času se připravit (měli), tak taková otázka snad ani není na místě.
    Přečti si ještě jednou co jsem psal. Ne jestli zapálit, ale jak zapálit. je hezké že mají dřevo, je hezké že si s ním zatopí pod kotlíkem, využít oheň jako efektivní zbrań mi přijde dost těžko uskutečnitelný. Proto jsem taky psal, že je to totální hnidopišství a někteří prostě vidí, že ta epizoda byla poměrně hodně dobře hodnocená (kéž by takové byly i další epizody), tak musí za každou cenu najít nějaké mikroskopické hovno, které vytáhnou aby mohli být za čímany, kteří prostě nedarují seriálu zhola nic. Ostatně Martin tuhle bitvu pojal, ač jako masakr, taky velmi komorně.
  • panama46 napsal(a):

@Rybba Překvapuje mě, že si ještě nikdo nestěžoval na ty tmavý hady z břicha, že nebyli v seriálu při bitvě ;-)

Podle mého tím byly myšleny střeva, né hadi jako hadi. :king:
  • @Rybba Děkuji za citace. Ano. Narval mu žhavý uhlík do huby a celý chytl. Je otázka jestli shořel, ale ten ledový pohled zmizel, a máte to z knížky.
    Takže nezbývá než počkat, jak vyobrazí nějaký boj s nemrtvými Martin, protože takto jsem si to představoval já - že nejlepší zbraní proti nim je zapálený šíp a místo meče hořící kus klacku.

V seriálu to tak nebylo, ale na základě knížek a zde uvedených dvou scén jsem si to tak představoval. A tak mě mrzí, že to seriál pojal jinak. Ještě dodám, že z mojí strany to ani není kritika scénáristů, jako spíš snaha objasnit si magicko-fyzikální zákony ohledně zabíjení nemrtvých. Tečka, víc se tu k tomu vyjadřovat nebudu, doufám, že to takto odpůrcům ohňové teorie stačí. Jenom stále trvám na tom, že bez použití ohně jsem nemrtví vlastně nesmrtelní, viz plazící se ruka.
  • upraveno 3. června 2015
    @Nemesis však i v seriálech je zapalovali.. Starej Mormont tak zachránil Sama. Jde mi celou dobu o to, jakými prostředky to měli udělat. Z čeho by měly být ty zápalné šípy, když je všechno kolem zmrzlý jak sobolí hovno. Ten šíp nebude hořet silou vůle nebo protože ho zapálí nad ohněm. To pak zhasne jako svíčka. Nikdo nepopírá že oheň má na wighty špatnej vliv, jen že divocí neměli moc prostředků, proto se ze mě stal "odpůrce ohňové teorie" (to je jak název pro nějakýho náboženskýho fanatika) :D
  • @sfik : já měla na mysli to, že měli hromadu času a určitě i prostředky (Mance si dělal výlety za zeď často a určitě se nevracel s prázdnou :-) ), aby ohně zapálili v půlkruhu a udržovali je. Na druhou stranu vzhledem k seriálu by to asi moc nepomohlo, protože by bílý chodec mohl vstoupit do plamenů, čímž by je oddělil a nemrtví by tak na ně stejně naskákali :-D takže ono je to asi v podstatě jedno.
  • @Denebola a sakra, to mě nenapadlo... tak to bude hodně smutné loučení :-(
  • @suertuda Nj, ale o tom je ta oběť právě, pokud z něho má být plnohodnotný Azor Ahai :(
  • upraveno 4. června 2015
    @Rybba Asi to tak bude jak říkáš ;-)

WW budou asi muset Zeď zbourat, protože jiný způsob je na Jih nedostane, pokud nemají v záloze nějaký kouzlo. Napadlo někoho proč třeba nevemou lodě a Zeď neobeplují? Kouzlo jim v tom těžko zabrání, asi to ale Martin zavrhl

Sam: "He always comes back."
  • JayJay
    upraveno 4. června 2015
    suertuda napsal(a):

@sfik tak pokud vím, že na mě číhají zombíci (věděli), a pokud vím, že je zničím ohněm (věděli), a pokud mám hromadu času se připravit (měli), tak taková otázka snad ani není na místě.

Jako ano, i z chroští se oheň v zimě rozdělává blbě, ale jde to... nicméně Jon o hořlavosti Wightů věděl, takže na jeho místě bych při cestě na záchranou misi za zeď naložil bezpodmínečně dvě věci - Obsidián proti Jiným, a nějaký soudek hořlaviny (petrolej, olej, v horším případě kvalitní pálenku) proti wightům a nazdar hodiny. Jestli tohle nikoho z NW nenapadlo, tak nevím, jestli se tu hlásíme k té "správné" organizaci :o)
    Jinak zapálená palisáda by nemrtvé nezastavila, ale nepochybně zpomalila, možná i o hodiny... a Jiní a oheň... mám pocit, že na tom nejsou o nic hůř ani lépe než lidi - neuhoří na letmý dotek jako Wighti, ale že by je tankovalo zadupávat bosou nohou oheň to asi ne - nezabije, ale bolí...
    Zdravím toto bude moj prvý príspevok ale túto stránku a fórum sledujem už dlho a rád by som sa pridal do vašej "ohnivej" debaty image :-D Premýšľal niekto nad tím ako využiteľné by asi boli proti nemrtvým plamenné meče? Ja by poslal Thorosa na zeď "vyrobiť" pár takých jak je Dondarion s peknou horľavou krvou a upgrejtnutou životaschopnosťou =D A ak teda John dostane na "frak" my vieme ako bude po návrate tiež taký pyroman? :-k
  • @Jay ale pokud se budem řídit čistě seriálem, tak při vstupu Jiného do ohně se plameny rozestoupily, což by teoreticky mohlo pomoct nemrtvým se přes ně dostat. Jinak s tebou ale ve všem úplně souhlasím.
  • @Wriess pěkná myšlenka, ale obávám se, že nikoho z těch tupohlávků v hlídce to nenapadne. Navíc by teď Thorose těžko sháněli..
  • @suertuda: Ale to je zase o tom, co mohli v té době vědět... věděli, že se bude oheň rozestupovat? :o)
    A na druhou stranu - Jiných je zřejmě nesrovnatelně méně než wightů... na to, aby jim Jiní udělali průchod, tak by museli být dva a mezi nimi by se možná dalo projít (hodně možná, když Wighti vzplanou jak papírový kapesník při letmém dotyku ohne) a proti každému takovému průchodu (kolik by jich mohlo být?) by stačil jeden frajer s ohnivými šípy a kropit ty wighty co projdou... a nebo dva šípy s obsidiánovým hrotem a uzavřít průchod nadobro.
    Jako dokud NW bojovala proti neznámému nebezpečí, není divné, že dostala na budku,... teď, když zná slabiny nepřítele, mohla by použít hlavu na myšlení, ne na to, aby jim nesněžilo do krku...
  • @suertuda Majú tam Melissandru ta mala menši rozhovor s Thorosem a ked zvladne
    oživit Johna tak aj ona, pripadne John, nejaky ten ohnivy mec zvladne
    Predstav si Johna jak si o seba zapaľuje šípy, také to škrtátko a zápalky =D to by šlo aj v - 20 snáď :king:
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    Konecne sme sa dopracovali ktomu, ze divoky proste spanikarili , nemali tam ziadneho poriadneho vodcu tak sa snazili(sekanim) nejak zachranit zivot ostatnym alebo utekat do vody. Nikto( a akoby mohol) neuvazoval nad akymkolvek pouzitim ohna na zastavanie celej hordy nemrtvych atd. (hura, po 3dnoch)
  • Jay napsal(a):

@suertuda: Ale to je zase o tom, co mohli v té době vědět... věděli, že se bude oheň rozestupovat? :o)
    A na druhou stranu - Jiných je zřejmě nesrovnatelně méně než wightů... na to, aby jim Jiní udělali průchod, tak by museli být dva a mezi nimi by se možná dalo projít (hodně možná, když Wighti vzplanou jak papírový kapesník při letmém dotyku ohne) a proti každému takovému průchodu (kolik by jich mohlo být?) by stačil jeden frajer s ohnivými šípy a kropit ty wighty co projdou... a nebo dva šípy s obsidiánovým hrotem a uzavřít průchod nadobro.
    Jako dokud NW bojovala proti neznámému nebezpečí, není divné, že dostala na budku,... teď, když zná slabiny nepřítele, mohla by použít hlavu na myšlení, ne na to, aby jim nesněžilo do krku...

Hele, berme to tak, že někde museli nahrabat dostatečnou sílu k "napadení" Zdi, potažmo jihu, pokud se přes Zeď dostanou a to já zase věřím, že ano, protože jinak by to bylo dost blbý, na to sedm knížek čekat a bát se toho, co by vlastně nepřišlo a ztroskotalo na tak banální věci jako je nějaká "blbá Zeď". :) K seriálu kdyby tam na ně divocí s hlídkou čekali s hořící palisádou a zápalnými šípy, tak by taky dost možná se ti nemrtví ani k tý zdi nedostali. Vemte si to kolik jich asi tak může být? Stovky či tisíce? No teďka jich jsou zaručeně desetitisíce, možná i dost přes 200 000 pochodujících, hladových mrtvolek, mno, to už je trošku jiná liga... :P
    Ale jako trošku tam snaha bojovat s něma pomocí ohně zakomponovaná mohla být, to scénáristi nedomysleli, tipuji, že na to úplně zapomněli, nebo to z nějakou nám neznámého důvodu prostě zavrhli, ale je to jejich rozhodnutí, a tak to prostě musíme brát. Díl to byl celkově dobréj a nadprůměrnéj. :king:
    @undefined Možno že prvých 5 kníh sú len akási predpríprava a príchod long night súvisí s tým ako je to všetko posraté v siedmich kráľovstvach. Mať Starka na Winterfelle a normálneho kráľa v Kings landing tak Iný nemajú najmenšiu šancu =D Pokiaľ Wall padne tak dve série predstavujú asi málo priestoru na ich zastavenie. Jak by vybrali všetky cintoríny a prišli s - 20 na juh.... Teda dobra dajme tomu že Wall padne ale neverím že sa od nej niekam dostanú to skor bude nejaké klišé s Dany a drakmi :wall:
  • Podle mě zeď padne určitě. V seriálu mě nepřekvapí, jestli na roh zatroubí dolonce sám velký rohatý :-D Ale nemyslím si, že se dostanou až na jih... Spíš jim v tom zabrání na hranicích severu Jon / Dany, přičemž umřou a jížani na Jiné neuvěří, díky čemuž bude na hrdiny zapomenuto. Trůn bude patřit Aegonovi Blackfyrovi a zavládne mír. To by byl hořkosladký konec podle mého gusta ;-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.