Hra o trůny 5x08 - Tvrdodomov - Ice & Fire

upraveno 10. června 2015 v 5. řada
13468911

Komentáře

• @suertuda tak tak.
    je to jako by v Harrym Potterovi při náletu mozkomorů všichni začli hromadně vysílat Expelliarmus nebo Avadu... a jedinej, kdo by použil Expecto Patronum, by byl Hagridův brácha Dráp :) ale co, i když to nezabírá, Expelliarmus je rychlejší a snadnější na seslání. navíc, kdo by měl čas se tam potit s náročným vyvoláváním patrona.
  • @sfik tak pokud vím, že na mě číhají zombíci (věděli), a pokud vím, že je zničím ohněm (věděli), a pokud mám hromadu času se připravit (měli), tak taková otázka snad ani není na místě.
  • @Everett_Young To máš recht, kritika je určitě důležitá. Jen mi tu občas přijde, že se zabírá do detailů, které bych pochopil u filmu, ale ne u seriálu. Každopádně jo, pokud taková kritika povede k vymizení seriálu, jak píšeš, tak jen houšť.
  • Rozpůlení ani rozsekání nemrtvého nezabije, kouzlo, které s ním hýbe se zřéjmě zničí i jiskrou (nepamatuji si to v knize, zkusím pohledat), nesrovnával bych hoření kostry v normálu s fantasy knihou, představte si to třeba jako, že to kouzlo je extrémně hořlavé, jako třeba benzín, ne ten nemrtvý. Co se týče zapálení v seriálu nemrtvého Jonem, tak petrolejka je plná petroleje a ten hoří, tudíž to hoření bylo usnadněno tím, v knize to je myslím jinak. Co se týče pálení mrtvých, tak je to proto, aby se nedalo obživnout mrtvé tělo zakopané pod zemí, ne že oheň ruší kouzlo. Vono ovládnout mrtvé tělo je jiné, než ovládnout "prach" co zbyde po zpopelnění, to je logická blbost, to je k ničemu. :king:
  • Mě by spíše zajímalo, proč Noční hlídka nepožádala Stannise, nebo respektive Stannis sám od sebe neposlal alespoň jednu loď do Dračího kamene s rozkazy s těžením obsidiánu = dračího skla...V některém prvních dílů páté série se o tom bavil s Samem, že na Dračím kameni má materiálu dost...V seriálu Dračí kámen nikdo nedobývá jako v knize, takže nevidím problém v tom pokusit se část přepravit a zkusit alespoň vyrobit další zbraně proti WW, když jich mají tak žalostně málo a teď další ztratili... Je mi jasné, že to třeba nedokáží vyrobit, ale tak lepší pokusit se o něco, než tam jen dát hloupou scénu o tom jak vše mají, ale nakonec nic z toho..
  • Sam a Pavka:

Malý Pavka byl velký a silný, jenže Sam ho prevážil, a nemrtví
    byli nemotorní, to videl už na Pesti. Pavka se pri náhlém posunu
    težište zapotácel, udelal krok dozadu, a pak se již mrtvý muž spolu
    s živým rítili k zemi. Pri nárazu odpadla jedna z rukou mrtvoly ze
    Samova hrdla, na tak dlouho, aby byl schopen rychle se nadechnout,
    než se ledové cerné prsty vrátily. Ústa mu zaplnila chut krve. Pátraje
    po svém noži, natocil hlavu stranou a spatril mdlou oranžovou zári.
    Ohen! Zustaly z nej už jen žhavé uhlíky, a presto..., nebyl schopen
    dýchat ani premýšlet... Sam se v sevrení Pavkových prstu kroutil po
    zemi, Pavku táhl s sebou..., šmátral rukama po hlinené podlaze, tápal,
    natahoval se, rozhrabával uhlíky, dokud konecne nenašel neco
    horkého..., kus ohorelého dreva doutnajícího rude a oranžove uvnitr
    cerni..., sevrel jej do prstu a vrazil drevo Pavkovi do úst, tak prudce,
    až ucítil, jak se mu tríští zuby.
    Avšak dokonce ani pak stisk prstu nemrtvého nepovolil, Samovy
    poslední myšlenky patrily jeho matce, která ho milovala, a otci,
    kterého zklamal. Sín se kolem neho otácela dokola, když tu uvidel
    pramínek koure deroucí se mezi Pavkovými rozbitými zuby. Pak tvár
    mrtvého muže vyšlehla plamenem a ruce byly pryc.
    Sam se nadechl a zchvácene se odkulil stranou. Mrtvola horela,
    jinovatka jí odkapávala z vousu a maso pod ní cernalo. Sam slyšel
    krákat havrana, ale Pavka nevydal jediný zvuk, když otevrel ústa,
    vyšly z nich jen plameny. A jeho oci... Je to pryc, ta modrá záre je
    pryc.
  • @Rybba Překvapuje mě, že si ještě nikdo nestěžoval na ty tmavý hady z břicha, že nebyli v seriálu při bitvě ;-)
  • @Rybba Děkuji za citace. Ano. Narval mu žhavý uhlík do huby a celý chytl. Je otázka jestli shořel, ale ten ledový pohled zmizel, a máte to z knížky.
    Takže nezbývá než počkat, jak vyobrazí nějaký boj s nemrtvými Martin, protože takto jsem si to představoval já - že nejlepší zbraní proti nim je zapálený šíp a místo meče hořící kus klacku.

V seriálu to tak nebylo, ale na základě knížek a zde uvedených dvou scén jsem si to tak představoval. A tak mě mrzí, že to seriál pojal jinak. Ještě dodám, že z mojí strany to ani není kritika scénáristů, jako spíš snaha objasnit si magicko-fyzikální zákony ohledně zabíjení nemrtvých. Tečka, víc se tu k tomu vyjadřovat nebudu, doufám, že to takto odpůrcům ohňové teorie stačí. Jenom stále trvám na tom, že bez použití ohně jsem nemrtví vlastně nesmrtelní, viz plazící se ruka.
  • upraveno 3. června 2015
    @Nemesis však i v seriálech je zapalovali.. Starej Mormont tak zachránil Sama. Jde mi celou dobu o to, jakými prostředky to měli udělat. Z čeho by měly být ty zápalné šípy, když je všechno kolem zmrzlý jak sobolí hovno. Ten šíp nebude hořet silou vůle nebo protože ho zapálí nad ohněm. To pak zhasne jako svíčka. Nikdo nepopírá že oheň má na wighty špatnej vliv, jen že divocí neměli moc prostředků, proto se ze mě stal "odpůrce ohňové teorie" (to je jak název pro nějakýho náboženskýho fanatika) :D
  • @sfik : já měla na mysli to, že měli hromadu času a určitě i prostředky (Mance si dělal výlety za zeď často a určitě se nevracel s prázdnou :-) ), aby ohně zapálili v půlkruhu a udržovali je. Na druhou stranu vzhledem k seriálu by to asi moc nepomohlo, protože by bílý chodec mohl vstoupit do plamenů, čímž by je oddělil a nemrtví by tak na ně stejně naskákali :-D takže ono je to asi v podstatě jedno.
  • @Denebola a sakra, to mě nenapadlo... tak to bude hodně smutné loučení :-(
  • @suertuda Nj, ale o tom je ta oběť právě, pokud z něho má být plnohodnotný Azor Ahai :(
  • upraveno 4. června 2015
    @Rybba Asi to tak bude jak říkáš ;-)

WW budou asi muset Zeď zbourat, protože jiný způsob je na Jih nedostane, pokud nemají v záloze nějaký kouzlo. Napadlo někoho proč třeba nevemou lodě a Zeď neobeplují? Kouzlo jim v tom těžko zabrání, asi to ale Martin zavrhl

Sam: "He always comes back."
  • JayJay
    upraveno 4. června 2015
  • @Jay ale pokud se budem řídit čistě seriálem, tak při vstupu Jiného do ohně se plameny rozestoupily, což by teoreticky mohlo pomoct nemrtvým se přes ně dostat. Jinak s tebou ale ve všem úplně souhlasím.
  • @Wriess pěkná myšlenka, ale obávám se, že nikoho z těch tupohlávků v hlídce to nenapadne. Navíc by teď Thorose těžko sháněli..
  • @suertuda: Ale to je zase o tom, co mohli v té době vědět... věděli, že se bude oheň rozestupovat? :o)
    A na druhou stranu - Jiných je zřejmě nesrovnatelně méně než wightů... na to, aby jim Jiní udělali průchod, tak by museli být dva a mezi nimi by se možná dalo projít (hodně možná, když Wighti vzplanou jak papírový kapesník při letmém dotyku ohne) a proti každému takovému průchodu (kolik by jich mohlo být?) by stačil jeden frajer s ohnivými šípy a kropit ty wighty co projdou... a nebo dva šípy s obsidiánovým hrotem a uzavřít průchod nadobro.
    Jako dokud NW bojovala proti neznámému nebezpečí, není divné, že dostala na budku,... teď, když zná slabiny nepřítele, mohla by použít hlavu na myšlení, ne na to, aby jim nesněžilo do krku...
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @undefined Možno že prvých 5 kníh sú len akási predpríprava a príchod long night súvisí s tým ako je to všetko posraté v siedmich kráľovstvach. Mať Starka na Winterfelle a normálneho kráľa v Kings landing tak Iný nemajú najmenšiu šancu =D Pokiaľ Wall padne tak dve série predstavujú asi málo priestoru na ich zastavenie. Jak by vybrali všetky cintoríny a prišli s - 20 na juh.... Teda dobra dajme tomu že Wall padne ale neverím že sa od nej niekam dostanú to skor bude nejaké klišé s Dany a drakmi :wall:
  • Podle mě zeď padne určitě. V seriálu mě nepřekvapí, jestli na roh zatroubí dolonce sám velký rohatý :-D Ale nemyslím si, že se dostanou až na jih... Spíš jim v tom zabrání na hranicích severu Jon / Dany, přičemž umřou a jížani na Jiné neuvěří, díky čemuž bude na hrdiny zapomenuto. Trůn bude patřit Aegonovi Blackfyrovi a zavládne mír. To by byl hořkosladký konec podle mého gusta ;-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.