Hra o trůny 5x10 - Matčina milost - Ice & Fire

upraveno 27. června 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x10 - Matčina milost - Ice & Fire

Finále páté řady je tu!   Stannis pochoduje. Dany je obklopená cizinci. Cersei hledá odpuštění. Jon je vyzván. Scénář: David Benioff a D.B. Weiss Režie: David Nutter

Číst celý článek zde

17810121318

Komentáře

• Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 19. června 2015
    Tyrion Lannister napsal(a):

@Tarin

Tarin napsal(a):

@hnzanai Ohledně té Zdi-ono po i jedné dýce do břicha je těžké se vůbec udržet na nohou, natož bojovat nebo křičet. Krásně to bylo popsané v knize, kdy Jon chce tasit Dlouhý dráp ale prsty má jako z kamene.

Po tom strategickém průseru, který předvedl geniální seriálový Stannis, jsem přesvědčen, že tohle je opravdu ten nejmenší problém, v tomhle mistrovském televizním kousku. Navíc jak v knize, tak v seriálu, to absolutně nečekal.
  • @Arutha
    V clanku spomina hlavne emocionalny dovod - nevedela by sa sustredit
    Neviem, v ktorom mesiaci bola, ale do tretieho to pri jej postave zakryjes ;)
  • upraveno 19. června 2015
    @Tarin
    v knize se alespoň snažil něco udělat, ale v seriálu jen čeká, jako prase na porážku. za mě by byla odpovídající reakce:
    Každý normální chlap by nakop toho cápka po levici, praštil toho po pravici a byl by za tím zeleným pahorkem, než bys řek Pilát Pontský.=D

upraveno 19. června 2015
    @hnzanai
    hnzanai napsal(a):

@Tarin
    v knize se alespoň snažil něco udělat, ale v seriálu jen čeká, jako prase na porážku. za mě by byla odpovídající reakce:
    Každý normální chlap by nakop toho cápka po levici, praštil toho po pravici a byl by za tím zeleným pahorkem, než bys řek Pilát Pontský.=D

Bez tak je všechny pozabíjí v další sérii, až začnou vyšetřovat, kdo to byl. Především Thorne udělal chybu, že do toho šel, taky. On bude první, koho budou podezřívat. A to nemluvím o tom, jak zareagují Stínov Věž a Východní Hlídka u moře. Tormund a spol budou též hrát velkou roli, když jsou vevnitř. A hlavně Wun Wun.
    Boloestinský Edd aneb CSI: Wall :D
  • @Arutha
    Tak som si to nasla - ak bola pri natacani sceny tehotna, tak este ani ona o tom netusila :). Scena sa totiz natacala v septembri a dieta caka v lete.
    @hnzanai Ti dva volové si nevidí do huby. V jednu chvíli na kritiku svojí práce reagují, že seriál vyžauje jiná pravidla než kniha, v další zvedají štít knihy (jako u Shireen - "když nám o tom George řekl". Shireen nejspíš nakonec asi skončí jako Ifigenie a Stannis jako Agamemnón, ale za úplně jiných okolností). Nemají absolutně právo zaklínat se nedostatkem času, když je nikdo nenutil vypustit spoustu linek a pak ty použité a pozměněné urychlit tak, aby na konci páté série víceméně skončili na časové úrovni konce Tance s draky a když mají čas na blábolení na tribuně v Meereenu, víc než dost Sama a Fialky, dlouhé loučení Jona a Sama nebo kozy Tyene. Cerseiin pochod zabral delší stopáž než celá bitva u Zimohradu (jestli tomu, co ukázali, můžu říkat bitva).

Tady už dávno nejde o rozcházení se s knihou, jenže pánové "potřebuješ zlou kundičku" si nikdy nepřiznají, že jejich scénáristická práce má spoustu vad sama o sobě (a osm milionů lidí, co se dívali na tenhle díl, jim nedává důvod k sebereflexi). Po nespočetných pohledech Ollyho na Jona a po tom, co od něj slyšeli, neměl nikdo právo být bodnutím Jona překvapený - například. Nebo ten Sansin pokus o útěk - bylo mi až trapně, jak se snažili to jedno procento diváků přesvědčit, že by mohl být úspěšný. A co jsme měli místo Theona u stromu srdce? Myrandu s lukem.

Sorry, ale HBO nutně potřebuje schopného dramatugra. Ten Cerseiin pochod měl být v devátém dílu, následovala by ta scéna v Meereenu a odlet na Drogonovi. Lidem by bylo podezřelé, že to byl oproti tradici nešokantní devátý díl, ale o to přece jde - překvapit. Předposlední scéna desátého dílu mělo být obětování Shireen (s daleko důraznějším - "Mám předurčeno zachránit Západozemí - co všechno byste obětovali vy?), během kterého mělo sněžit a sníh by přestal padat, jakmile by přestala křičet. A série měla samozřejmě končit sekvencí z Tvrdodomova. To je něco, o čem by mohli diváci měsíce mluvit, ne ta nepovedená scéna s kuchnutím. Ve svojí snaze být drsní a temní nedali příběhově vůbec nic, na co by se měl divák těšit. Ale co na tom. Stačí kozy a krev a lidi se ostatně ze setrvačnosti stejně budou dívat dál. To je jako s podnikem, kde kdysi dělali super hranolky z čerstvých brambor, jenže dneska tam servírují hnus z mrazáku a lidi tam stejně chodí, protože je to trendy podnik.
    upraveno 19. června 2015
    @svoa00
    svoa00 napsal(a):

@hnzanai Ti dva volové si nevidí do huby. V jednu chvíli na kritiku svojí práce reagují, že seriál vyžauje jiná pravidla než kniha, v další zvedají štít knihy (jako u Shireen - "když nám o tom George řekl". Shireen nejspíš nakonec asi skončí jako Ifigenie a Stannis jako Agamemnón, ale za úplně jiných okolností). Nemají absolutně právo zaklínat se nedostatkem času, když je nikdo nenutil vypustit spoustu linek a pak ty použité a pozměněné urychlit tak, aby na konci páté série víceméně skončili na časové úrovni konce Tance s draky a když mají čas na blábolení na tribuně v Meereenu, víc než dost Sama a Fialky, dlouhé loučení Jona a Sama nebo kozy Tyene. Cerseiin pochod zabral delší stopáž než celá bitva u Zimohradu (jestli tomu, co ukázali, můžu říkat bitva).

Tady už dávno nejde o rozcházení se s knihou, jenže pánové "potřebuješ zlou kundičku" si nikdy nepřiznají, že jejich scénáristická práce má spoustu vad sama o sobě (a osm milionů lidí, co se dívali na tenhle díl, jim nedává důvod k sebereflexi). Po nespočetných pohledech Ollyho na Jona a po tom, co od něj slyšeli, neměl nikdo právo být bodnutím Jona překvapený - například. Nebo ten Sansin pokus o útěk - bylo mi až trapně, jak se snažili to jedno procento diváků přesvědčit, že by mohl být úspěšný. A co jsme měli místo Theona u stromu srdce? Myrandu s lukem.

Sorry, ale HBO nutně potřebuje schopného dramatugra. Ten Cerseiin pochod měl být v devátém dílu, následovala by ta scéna v Meereenu a odlet na Drogonovi. Lidem by bylo podezřelé, že to byl oproti tradici nešokantní devátý díl, ale o to přece jde - překvapit. Předposlední scéna desátého dílu mělo být obětování Shireen (s daleko důraznějším - "Mám předurčeno zachránit Západozemí - co všechno byste obětovali vy?), během kterého mělo sněžit a sníh by přestal padat, jakmile by přestala křičet. A série měla samozřejmě končit sekvencí z Tvrdodomova. To je něco, o čem by mohli diváci měsíce mluvit, ne ta nepovedená scéna s kuchnutím. Ve svojí snaze být drsní a temní nedali příběhově vůbec nic, na co by se měl divák těšit. Ale co na tom. Stačí kozy a krev a lidi se ostatně ze setrvačnosti stejně budou dívat dál. To je jako s podnikem, kde kdysi dělali super hranolky z čerstvých brambor, jenže dneska tam servírují hnus z mrazáku a lidi tam stejně chodí, protože je to trendy podnik.

Osobně je otázka, jak to se Shireen v knize dopadne, na mne teďka zpětně upálení Shireen působí tím stylem, že: Nevíme, co se Selyse a Shireen, až to Stannis projede, tak Shireen upalíme a Selyse necháme oběsit a máme o starost méně. To je celý. Na tom je jasně vidět, že prostě Stannise nemají rádi. Mohli udělato to, že Stannis pošle Melisandru do háje, Melisandre odjede, Stannis s celou armádou umrzne.Vyhneme se jednomu velkému taktickému nesmyslu a patetickému proslovu tranzvestitky, Stannis si zachová alespoň trochu cti a je vymalováno.
    V potřebě něčeho pozitivního, zde překladám zprávu, že máme potvrzeného Eurona Greyoje pro šestou sérii.

idigitaltimes.com/game-thrones-season-6-casting-spoilers-euron-greyjoy-randyll-tarly-septon-meribald-451385

:dance:

Snad ho zahraje někdo schopný a bude stejně světlým bodem pro šestku, jako Vrabčák pro pětku. :D
    image
    image
  • @svoa00
    přesně jak píšeš, proč postavit seriál na perfektním příběhu, když stačí krev, nahotinky a sex.
    @Tyrion Lannister
    k čemu nám bude další dobrý herec, když mu pokazí dějovou linku? například mě osobně se líbí Doran. ten jeho rozhovor kdy říká, že věří na druhé šance, ale né na třetí, jsem mu absolutně věřil. nebo Stannis taky dobrý herec jehož linku D-D zničili. naopak Dany s jedním výrazem si užíváme dosytosti..
    upraveno 19. června 2015
    @hnzanai
    hnzanai napsal(a):

@svoa00
    přesně jak píšeš, proč postavit seriál na perfektním příběhu, když stačí krev, nahotinky a sex.
    @Tyrion Lannister
    k čemu nám bude další dobrý herec, když mu pokazí dějovou linku? například mě osobně se líbí Doran. ten jeho rozhovor kdy říká, že věří na druhé šance, ale né na třetí, jsem mu absolutně věřil. nebo Stannis taky dobrý herec jehož linku D-D zničili. naopak Dany s jedním výrazem si užíváme dosytosti..

Já předpokládám, že jeho synopse bude zhruba, v prvním díle vražda Balona a Ashy, převzetí kontroly armády Greyojů a cesta do Meerenu za draky, roh už bude mít a vystřídá Victariona v cestě do Meerenu. To by mohlo být dokonce lepší než v knize, s Euronem a jeho dobrodružství po mořích bude větší sranda. :D. Jestli se mu to povede nebo ne, to se uvidí, ale myslím si, že s takhle výbornou postavu tu nemají, co zkazit. I když..... :-k
    Jestli dostane cca 4 epizody a 10 minut na obrazovce jako Doran, tak mne naserou. :-x
  • s takhle výbornou postavu tu nemají, co zkazit.
    @Tyrion Lannister Ty jsi ale naivka :-D :-D :-D
    @Everett_Young
    Everett_Young napsal(a):

s takhle výbornou postavu tu nemají, co zkazit.
    @Tyrion Lannister Ty jsi ale naivka :-D :-D :-D
    Kdyby to dostal Mikkelsen, tak ten je známý, že dokázal z pozvednout kvalitativně kdejakou sračku. :D I když tenhle sen se mi asi nesplní. Škoda.

• Greyjoyové až v příští sérii se dali čekat a vcelku to chápu. Diváci nečtenáři by asi těžko pobrali nové postavy Martellů i Gryjoyů. Obecně si vůbec myslím, že tvůrci od GRRM vědí víc, než přiznávají. Minimálně základní kameny, kam určitá postava směřuje. Okolnosti mezi tím si vyplní vlastní kreativou, kde ke vzteku čtenářů moc neberou ohled na logiku, čas, prostor a počty vojáků. Třeba scéna ve scénáři s Aryou a Trantem pravděpodobně byla dřív, než byla zveřejněna kapitola Mercy.
    Takže si dovedu představit, že zažijeme i válku o Mireen, jen se do ní naveze Tyrion. Danny pak přijede s Dothraky na záchranu, což očekávám i v knize, jen jí to tady bude asi trvat trochu dýl. Dost času na to, aby tam doplul Euron 3v1 Greyjoy a setkal se tam s ní.
    Stejně tak v knize se může dostat Stannis do problémů, z kterých ho dostanou posily (obživlý JS s bratry z Hlídky nebo Divokými). V seriálu je slovo problémy trochu eufemismus, ale vývoj může být stejný, počty vojáků moc nikdo neřeší.
  • @Hzrdandy: proč myslíš, že to s Aryou měli napsáno dřív než vyšla Mercy? Já myslím, že se natáčelo až cca půl roku po zveřejnění... a Sedm ví, jak moc dopředu píšou kapitoly a nakolik mají jen plot. (Podle některých scén to skoro vypadá, že některé díly, linky, scény psali při chlastačce večer před natáčením... :o))
  • @Jay:
    Nemám s tím zas tolik zkušeností, ale tipoval bych, že scénář musí být dřív jak půl roku před natáčením. Sladit všechny přípravy, za tím jen hrozně práce, už jenom dostat potřebné herce společně na jedno místo. Když se to odflákne, tak někdo třeba zapomene objednat komparz a chudák Stannis musí útočit na Zimohrad s vizážistou, osvětlovačem a paní z cateringu. :-)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Tyrion Lannister napsal(a):

Já předpokládám, že jeho synopse bude zhruba, v prvním díle vražda Balona a Ashy, převzetí kontroly armády Greyojů a cesta do Meerenu za draky, roh už bude mít a vystřídá Victariona v cestě do Meerenu. To by mohlo být dokonce lepší než v knize, s Euronem a jeho dobrodružství po mořích bude větší sranda. :D. Jestli se mu to povede nebo ne, to se uvidí, ale myslím si, že s takhle výbornou postavu tu nemají, co zkazit. I když..... :-k
    1) seriálové vlákno - spoiler.
    2) Nie Asha... Yaaaaaara....
    Hzrdandy napsal(a):

@Jay:
    Nemám s tím zas tolik zkušeností, ale tipoval bych, že scénář musí být dřív jak půl roku před natáčením. Sladit všechny přípravy, za tím jen hrozně práce, už jenom dostat potřebné herce společně na jedno místo. Když se to odflákne, tak někdo třeba zapomene objednat komparz a chudák Stannis musí útočit na Zimohrad s vizážistou, osvětlovačem a paní z cateringu. :-)

1) Veď práve, zdá sa ti, že to vyzerá ako riadna práca? :)
    2) Stále môžu ten komparz skopčiť v počítači alebo aj keď ho majú sú tam ženské, čo si mysleli, že just ju na kamere neukážu a škerí sa počas vyvražďovania :D
    3) To vysvetľuje, že scoutské schopnosti jeho armády boli ,,Hľa, už sú tunhľa za kopcom."
  • @Hzrdandy: To je pak otázka, čemu říkáš scénář. Mám za tom, že na ladění harmonogramů a na rezervaci míst stačí hodně hrubý nástřel (v tomto případě něco jako Bravos, Arya - Trant, 3 hodiny natáčení) s tím, že největší povědomí můžou mít DnD ve stylu "Arya kuchne Tranta" (což mohl být přepracovaný koncept od Martina). To samozřejmě museli mít dávno před zveřejněním Mercy... na druhou stranu scénář (ty tam, ona udělá to, on řekne ono) mohl být dopisován téměř na place - viz nejslavnější scéna z Indiana Jonese (takové to zastřelení machra se šavlema - herci měli nějaký střevní katar a po dobu původně plánovné scény s neudrželi na place)
    Co myslíte jestli posunuli takhle kraratice dočkáme se i aegona? V celku by to mohlo být logické.
  • @Jay
    V poho vůbec se nehádám, běžné termíny v téhle oblasti neznám. Ale i napsání samotného scénáře chvíli trvá a zrovna tahle scéna (narozdíl od jiných :-) ) nevypadá jako narychlo dopsaná. Směřují k ní prakticky všechny scény v této lince. Ale třeba jsou DnD rychlejší, když zvládají 2 knihy za sérii.
  • Já pořád nechápu, jak můžou být dva Jaqenovi obličeje, dva Aryiny obličeje. Jak mohl mít ten mrtvý Jaqen dvacet ksichtů na sobě a ten spodní patřil Aryi. Když navíc Arya ještě žije. A odpověď "maaagic" je pro mě zcela neuspokojivá.. Myslel jsem že výměna obličejů Mužů bez tváře je spíš know-how než nějaký nadpřirozeno (nebo nadpřirozena jen malý podíl). To že Arya oslepla mi přijde spíš jako psychický trik/šok. Nebylo to způsobeno nějakou látkou..
  • p1e9t9r2 napsal(a):

Co myslíte jestli posunuli takhle kraratice dočkáme se i aegona? V celku by to mohlo být logické.

Já si myslím, že ne. Už by měli problém ho tam nějak zakomponovat, když ho Tyrion promeškal. O železných většina nečtenářů ví z předešlých sériích, i když se na ně zapomnělo v 5té a pokud ukážu Ashu (Yaru), tak si většina vzpomene. Aegon by byl pro ně úplně nová postava.
  • O železných většina nečtenářů ví z předešlých sériích, i když se na ně zapomnělo v 5té a pokud ukážu Ashu (Yaru), tak si většina vzpomene.
    Onehdá se mě na fb ptali někteří nečtenáři, kdože to byl ten Renly, jak o něm ta velká ženská mluvila.. :D
  • @sfik :D já si myslím, že většina sledovačů seriálu co nečtě knihy už přehled ani nemá. Upřímně ani některé postavy z hry o trůny si už nepamatuji, ale to je let co to člověk četl
  • Riokai napsal(a):

Můžete mi někdo jen tak zhruba říct, co všechno je tam jinak než v knize? Na seriál se nedívám a diskuzi jsem nečetl. Ale kdyby jste si někdo myslel, že některá z těch věcí by mohla být spojler i pro Vichry, tak mi to raději neříkejte. :-D

Podívéj se na seriál a uvidíš sám. :king:
  • @Rybba Evidentně se dívat přestal z nějakého důvodu.. Ale i tak chápu tu zvědavost.

@Riokai Ty rozdíly co ses chtěl dozvědět ti napsali, tady můžeš kouknout na to, co se scénáristům ve finále série povedlo udržet podle předlohy, bez žádných spoilerů z vichrů.

Co se týče změn tak tam byly, ale třeba nějaké zásadní spoilery na úkor knih jsme se asi ani nedozvěděli, krom potvrzení jedné teorie v rámci Tvrdodomova :)

hnzanai napsal(a):

Přidám i svou trošku do mlýna.
    Za mě rozhodně nejslabší finále všech sérii. Pořád je seriál koukatelný (extra pro nečtenáře), některé situace jsou dobře změněny oproti knize, ale těch nelogických kroků/ momentů, které v této sérii seriál ukazuje, je fakt kopa a jejich počet snad jen roste.
    S čím mám problém v aktuální epizodě:
    Braavos - co to sakra D-D vymysleli s těma maskama? proč by muži bez tváře brali obličeje mrtvým, když mohou změnit obličej i na obličej živých lidí? To je opravdu tak snadné změnit obličej nebo jak se to Arya naučila?
    Zeď - to mi chcete říct, že by Jon po tom, co vidí ceduli "ZRÁDCE" a první bratr ho bodne, jen v klidu čeká na další bodnutí a nic nedělá? Proč se nebránil? nezavolal Ducha? neudělal hunbuk, aby došel někdo další?
    KL - to ponížení Cersei bylo fajn, ale nepřišlo vám, že to hrozně natahovali? pořád se mluví o tom, jak není čas nic vysvětlit, ale nechat deset minut procházet nahou Cersei městem, na kterou se plive atd to jde. Připadlo mi, že by to D-D nejraději natáhli na celý díl. Jinak hlava byla Cersei, ale tělo ne. Šlo to celkem dobře poznat z opáleného obličeje a krku oproti bílému tělu.
    Stannis - dobívání zimohradu se dá označit jen za trapnost, k tomu prostě není co říct víc. Obecně zato, co D-D udělali ze Stannise, by zasloužili nakopat do ......
    Dorne - jeden nelogický krok za druhým, proč otrávit myrcelu, když je s ní na lodi dědic Dorne? i když problém Dorne začal už, když se Jamie rozhodl tam jet, proč? kompletně nelogický příběh. Od paragánského vysazení u slunečního oštěpu po zákeřné přepadení ve Vodních zahradách.

Jo jo, to s Cersei měli min. o 25% zkrátit, za mě to bylo taky hoodně přetažené. :-| A co to tam předvádí s těma maskama, tak to by mě taky zajímalo. Jinak souhlasím i s tím, že to finále bylo slabší a díl byl z těch průměrných v této sérii. Celkově sérii hodnotím ale stále pozitivně a nadprůměrně, já se u ni bavil. :king:

Co se týče nahé Cersei, tak to snad bylo všem jasné, že to není ona. Dyť se o tom mluvilo a psalo už před tím dílem a tu herečku už asi nikdy neuvidíme nahou, už to nemá zapotřebí. ;-)
  • sfik napsal(a):

O železných většina nečtenářů ví z předešlých sériích, i když se na ně zapomnělo v 5té a pokud ukážu Ashu (Yaru), tak si většina vzpomene.
    Onehdá se mě na fb ptali někteří nečtenáři, kdože to byl ten Renly, jak o něm ta velká ženská mluvila.. :D
    :-D :-D :-D doufám, že jsi jim napsal, že to byl její domácí kocour :-D

sfik napsal(a):

Já pořád nechápu, jak můžou být dva Jaqenovi obličeje, dva Aryiny obličeje. Jak mohl mít ten mrtvý Jaqen dvacet ksichtů na sobě a ten spodní patřil Aryi. Když navíc Arya ještě žije....

A to ešte nikto netvrdí, že jej ksicht bol ten posledný :D Ksichtception
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.