Rebélia Blackfyreov

upraveno 2. července 2013 v Historie
Viac ako samotný príbeh piesne ma zaujala bohatá a krásna história tohto sveta, ktorá odráža skutočné majstrovstvo GRRM. Bol som prekvapený, keď som tu nenašiel topic o tejto významnej historickej udalosti s tak tragickým príbehom.
Krvavá občianska vojna, ktorá rozorvala Westeros na 2 časti. Na jednej strane červený drak Daeron II Targaryen. Múdry a dobrý kráľ, ktorému však chýbala charizma a znevýhodňovalo ho aj jeho zameranie, keďže nebol bojovníkom, ale učencom. Na druhej strane silný , charizmatický, dobre vyzerajúci Daemon s mečom Aegona Dobyvateľa, no bastard. Fascinujúci nemesis vzťah Bittersteela a Bloodravena, tragická láska Daemona a Daenerys, kopec skvelých postáv... No úpenlivo dúfam, že GRRM o tom ešte niečo napíše, pretože ma to fascinuje. čítal som k tomu nejaké fanfiction a boli fakt skvele napísané.
Myslíte si, že je nárok Blackfyreov legitímny ? Na koho strane by ste stáli ?
Bittersteel, alebo Bloodraven ?
Toľko vecí, ktoré sa tu dajú diskutovať :)
2

Komentáře

• @Branislav_Gepeto To bude kvůli tomu že se v antice používal jiný kalendář? Bohužel mám v latině jen základy a o antických měsících ještě méně.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Blackfish Ještě takhle. Ono je v módě všechno jet podle angličtiny, ale že by byli lidi důslední a místo Ludvík XIV. říkali Louis XIV de France, místo Marie Terezie Maria Theresia a místo Hirohito 裕仁, to né :)
  • @Branislav_Gepeto Ne, ty měsíce se nepočítaly, protože byly "božské" :-)) Prostě náboženská záležitost, to jsou věci mimo chápání lidí, kteří v tom kterém náboženství nežijí. "To je tělo vašeho boha? A vy ho jíte?!!! :other: a váš kněz pije jeho krev ?!!!" :-D
    A Slováci samozřejmě měli taky měsíce ve vlastním jazyce, ale pod vlivem katolického náboženství a latinsky hovořících kněží přešli na latinské názvy.

@Blackfish Opakuji, že královská jména se vždy překládala nebo si snad myslíš, že Kateřině Aragónské říkali Catalina de Aragón? A Anně Klévské říkali Anna von Kleve?
    Manžel současné královny Alžběty se jmenoval Battenberg než se oženil, pak si jméno přeložil do angličtiny na Mountbatten.
    Jména se vždy překládaly. To by u nás nebyl žáden Jiří, ale samí Géorgosové, protože to je jméno řecké. A každý Tomáš by byl Tóma.
    Jednou provždy se s tím smiřte.
    Kdybyste se odstěhovali do Finska a zůstali tam bydlet, tak by vám jméno pofinštili příponou nebo rovnou přeložili. U nich národní obrození proběhlo teprve v padesátých letech dvacátého století. I Geralta z Rivie překládají na Geralt Rivialainen :-)
  • Sakra! Vždyť já s tím souhlasím, to píšu tak nesrozumitelně?
  • @Blackfish no popravdě to tak vyznělo :-))
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Černá_Alison napsal(a):

... a váš kněz pije jeho krev ?!!!" :-D

V jednej pesničke bolo

A potom im pán povedal:
    ,,A toto je moja krv, ktorú mi už statočne všetci dlho pijete." :)
  • @Branislav_Gepeto Ale uznej, že to pro nezasvěceného působí jako roztomilé upírsko-kanibalistické orgie :-))
    @Černá_Alison
    Mne to znelo divne aj keď som bol "zasvätený" :) Ale aj na toto mala Cirkev hafo metaforických vyjadrení. Ježiš tým mohol pokojne proste myslieť niečo v zmysle, že Božia láska nám dala jedlo alebo sa snažil svojim učeníkom povedať niečo v absolútne inom zmysle (nikto netvrdí, že to bola pravda, hovorím, čo sa asi tk Ježiš či už boží syn či už človek snažil povedať), z čoho žijeme alebo čosi podobné a Cirkev z toho spravila ďalšiu okálazú maškarádu, aby si ľudí ešte viac omotali okolo prsta.
  • @Branislav_Gepeto Mlčení jehňátek a volné pokračování Podezřelé mlčení beránka božího :-)
    @Černá_Alison
    Mlčanie som nevidel, ale asi som videl paródiu, ako tam vyliezli Zombie z hrobov a naraz tam začal hrať Jacksnov Thriller. Ale veľa som z toho nevidel, pretože to bolo dávno a otec ma vyhnal do postele - bolo to neskoro.
  • @Branislav_Gepeto Nezoufej, já Mlčení jehňátek taky neviděla ani neuvidím, protože znám obsah :-p Taky se tam jednalo o kanibala Hanibala a shoda mezi jehňátkem a beránkem je zjevná :-)
  • sice s váma všema souhlasim, ale nezačíná to bejt trochu offtopic?
  • Trocha :D
    Moc ľudí tu asi rebélia nezaujíma :(
  • @Tenebris zrovna před 14ti dněma jsem tady taky hledal nějaký článek o Blackfire rebelii, docela mne překvapilo že tu nic takoveho neni, ale daval jsem to za vinu svoji neschopnosti a řikal sem si že to tu určitě nekde je. Z knih si sice pamatuju málo, jen tolik že mi tohle tema přijde zajimavé.
  • @Marek Pravdepodobne najzaujímavejší konflikt (a nie len vojenský) v celej histórií Westerosu. Ako som napísal, dúfam že to celé v budúcich knihách GRRM viac osvetlí :)
  • @Tenebris no mne by stačil takovej skromnej souhrn toho co je napsáno v současných knihách :-D
  • upraveno 3. července 2013
    @Marek Vieš Anglicky ? Na inceandfire wiki nájdeš skromý súhrn
  • @Marek v poviedkach Dunk and Egg su tieto záležitosti bližšie spomínané (aspoň v 2 druhej určite čo si pamätám)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 6. července 2013
    sveva napsal(a):

Na druhou stranu je to původně targaryenský meč, který se předával z generace na generaci a Aegon potřebuje všemi možnými prostředky (byť symbolickými) podpořit svůj nárok na trůn. A možná by to Společenství až tak nevadilo, pokud je Aegon skrytý Blackfyre. :)

Pokud ho Barristan získal zpátky pro Targaryeny, tak posledním jeho nositelem by byl asi Rhaegar, a v tom případě se obávám, že by ho Robert nechal zničit/předělat. :(

U Aegona IV. se na wiki se dokonce zmiňuje, že Blackfyre vlastnili vždy jen králové. Takže pokud by ho snad Barristan Selmy získal od Maelyse, tak by při Aerysově paranoie ohledně Rhaegara meč určitě zůstal v Rudé baště. Věřím tomu, že ho má Zlaté společenstvo nebo magistr Illyrio. Leda by ho opravdu měl Aerys a během plenění Králova přístaviště ho schoval Varys, který ho teď dá tomu prchlivému dráčkovi.
    Stejně tak by mě zajímal osud Dark Sister. Doufám, že je za Zdí a že ho získají Starkové (snad nakonec Rickon).
    Ale nečekám, že se tohle dozvíme z té encyklopedie. To spíš až někdy dopíše povídky o Dunkovi a Eggovi.
  • Co vím, tak bojovali ve War of Ninepenny kings i Zlatá společnost. Takže je možné že Blackfyre má někdo v blízkosti "Aegona". Co se týká Dark Sister tak je určitě za zdí u Bloodravena. Co vím tak si ho vzal na zeď a tam teď není, takže leda s ním.
    Hm, nikde není řečeno, že Bloodraven na Zeď putoval i s Dark Sister.
  • Ani nevím, mám dojem že jsem to někde četl. Něco v tom smyslu že když se stal Lordem Velitelem tak měl u sebe Temnou sestru. A pamatuju si to česky, takže asi z knih nebo fakt nevím.
  • No on na sa nepridal k Hliadke dobrovoľne, a keď tam šiel za "trest" tak neviem či by mu dovolili nechať si tak významný meč.
    Na druhou stranu byl to jeho meč. I pokud byl odeslaný na Zeď rozkazem, což taky myslím není úplně jisté, tak si imho mohl určit co s mečem bude.
    A taky by mě zajímalo jak ho vlastně vůbec získal.
  • Jj, před tím, než ho Egg poslal na Zeď jako "čestnou stráž" mistra Aemona, strávil nějaký čas v kobkách pod Rudou baštou - dal ho tam myslím uvěznit Maekar. Nějak se mi nechce věřit, že by ho jakožto propuštěného vězně mířícího na Zeď vybavili jedním z nejvzácnějších mečů. :-)
    Ha, to jsem nevěděla zapomněla.

EDIT: A koukám, že to bylo dokonce v Hostině pro vrány. To mi úplně vypadlo.
  • Tak Dark Sister bolo v osobnom vlastníctve Bloodravena. Za vlády Aerysa I. mal v krajine takmer neobmedzenú moc a taktiež nebol moc populárny. Maekar ho nikdy nemal v obľube a po svojom nástupe na trón sa chcel zbaviť rivala, takže ho zavrel do basy. Aegon V. bol dobrá duša, takže ho pravdepodobne prepustil a dal mu možnosť odísť na Zeď, ale nemyslím že by mu odobral Dark Sister. Egg to nemal v povahe a Bloodraven by si takto kašľať na hlavu nenechal. Podľa mňa ju má Bloodraven na severe.
  • A o co se přesně opíral Daemonův nárok na trůn? Vždyť Daeron II. byl stejně starší, tak i kdyby nebyl bastard tak by nedědil.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.