Hra o trůny 6×05 – Dveře - Ice & Fire

upraveno 24. srpna 2016 v 6. řada
imageHra o trůny 6×05 – Dveře - Ice & Fire

Tyrion vyhledá neobvyklého spojence. Bran se dozví důležitou informaci. Brienne se vydává splnit úkol. Arya dostane šanci se prosadit. Scénář: David Benioff, D.B. Weiss Režie: Jack Bender

Číst celý článek zde

«13456

Komentáře

• Vzhledem k tomu, že díl už unikl na net, zakládám dnes vlákno o něco dříve. :-)
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Tak mi to zase prosím vyspoilujte gentlemani ;)
  • @Sagart Nemůžu, teprve stahuju. :-D
    Mimochodem, kde to jde stáhnout, začínám přemýšlet, že se minimálně na jednu epizodu podívám ;)
  • dá sa aj na ulozto v priebehu pár minút
  • no ja som to teraz dokukal a no poviem vám že sa to rozbieha
  • upraveno 22. května 2016
    Příspěvek bude obsahovat největší SPOILER v dějinách GoT. :D
    Nepamatuju si detailně všechny scény, protože jsou bezvýznamné v porovnání s tou poslední.
    Celý díl opět postrádal logiku.

+ Tyrion
    + Emilia Clark konečně něco zahrála. Má hezké uslzené oči.
    + Scéna Daenerys + Jorah. Nikdy bych nevěřil, že něco takového napíšu. :D
    + Chybělo Královo přístaviště.
    + Absence Dorne.
    + Theon Greyjoy.
    + Sansa, Jon, celkově Zeď.
    + Vysvětlení původu Jiných.
    + Prsa mladé herečky.
    + Arya. Znovu se divím, že jsem něco takového napsal.
    + Rudá tetička v Meereenu.
    + Poslední scéna všech scén.
    + Další Branova vize ze Zimohradu. Konfrontace s Nočním králem.

- Daario Naharis, Torgo Nudho, Missandei.
    - Varys se vůbec neprojevuje.
    - Malíček.
    - Penis mladého herce.
    - Divadelní představení.
    - Dvacet dobrých mužů. Ten tam sice nebyl, ale preventivně ho píšu.
    - Brandon Stark.

Zde bude SPOILER.
    Normálně bych chtěl, aby Daenerys zůstala na Essosu a sešla tam věkem, i když nic špatného tentokrát neudělala. Změnil jsem názor. Ať jede/pluje/jde do Západozemí a vyhladí ty Jiné zmetky. Dále musí nakopat Brana za jeho zvědavost.
    SPOLER
    Jiní napadnou Bryndenovu skrýš, kde ho Noční král zabije. K tomu se váže další mínus. Čekal jsem, že se Brynden bude bránit.

SPOILER SPOILER
    Zbytečně zahyne Léto. To je další mínus.

SPOLER!SPOILER!SPOILER!
    Walder padne. HOLD THE DOOR. Domyslete si to.

Extrémně dojemná scéna.
    SPOILER!
    NEČTI TEXT O TŘI ŘÁDKY VÝŠ! :D
    VAROVÁNÍ!
  • Malíček má dobrej teleport :D minule v Údolí a teď kousek od Zdi no to překonává všechny
    @Aidunale Vysvětlení původu Jiných? Povídej, mě to zajímá a na spojléry vyloženě kašlu :)
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Tak tahle epizoda byla teda něco, takže jedeme

Za Zdí
    Pozor THE BIGGEST SPOILER WHEN ICEFRIE.CZ EVER SEEN: Děti lesa vytvořili Bíle chodce z lidí na obranu proti lidem, jenž se jim vymkli kontrole a takhle to dopadlo. Stvořili zrůdy a přestali je ovládat. Těžké zjištění, které jsem málem nerozdýchal. Moje reakce na smrt tříoké vrány

A, že teda HODOR je HOld the Door, to teda drsná scéna, tohle se povedlo a za mne palec nahoru, ani ledový Darth Maul tentokrát nevadil
    Železné ostrovy
    ANO! Můj oblíbenec číslo jedna Euron Greyjoy perfektně trolí Ashu s Theonem, sice teda nechápu, proč se jako debil přiznal přede všemi ke vraždě Balona, ale jinak dobrý DnD. Už se těším až vypluje na návštěvu za Daenerys. Pilou Asbæk je výborný
    Zeď
    Malíček použil opět teleportaci, aby se dostal na Castle Black, diskuze se Sansou zajímavá, Brienne teď mohla napravit svou chybu se Stannisem a prokázat celému Západozemí službu, aby konečně sprovodila ze světa toho hnusného parazita. Ale nic. Nicméně plánování invaze na Sever dobré (přesně všichni Mormontové, Gloverové, Hornwoodové chyběli v minulé sezóně). Blackfish Tully v pohodě i když mne teda dost zajímá, jak může mít čas pro invazi na Sever, když bude čelit Jaimeho armádě. Arrynové, Tullyové a Starkové budou jejich společné síly na porážku dvaceti dobrých můžů stačit?
    Meeren
    Tyrionova politika zdá se nese ovoce, nová Rudá kněžka nám trochu potrolila Varyse, jsem na její roli v této sérii poměrně zvědavý.
    Braavos
    Arya pokračuje v Assassin´s Creed a jdou jí skilly nahoru, ta hra byla celkem dobrá, připomíná kapitolu Mercy. Jsem zvědavý až konečně mladá Starkovic holka vyrazí na lov.
    Vaes Dothrak

Daenerys se usmiřuje s Jorahem, Dotracká jízda míří směr Meeren. Dnešní díl hodnotím určitě kladně, hlavně teda události za Zdí, které mnoho osvětlilo a potvrdilo můj předpoklad, že Bílí Chodci byli původně lidmi. Vyvrátilo teorii o tom, že je Bloodraven kolaborant, škoda že jeho backstory nedostalo víc prostoru a škoda, že nás opustil Max. Každopádně jsem nažhavený na další díly více než na Vánoce.
    Tak jsem to shlédl a musím říct, že zatím asi nejlepší nejzajímavější díl série. GoT asi začíná fušovat i do sci-fi, protože tu máme jeden časoprostorový paradox (a další perličky). :-D

Tak předně zhodnocení bez zásadních spoilerů (věřte mi, ty zásadní jsou opravdu zásadní):
    Malíček zase zapnul teleport, tentokrát z Údolí rovnou až ke Zdi. Nemůžu si pomoct, ale Meereen tentokrát musím prohlásit za nejslabší část, kde se toho opravdu moc nestane, jen tam naběhne další rudá žena s pravdou na cestách. Hned v závěsu je pak Braavos, kde "muž" dá Arye poslední z mnoha posledních šancí a navíc shlédneme i nějakou tu kulturu. Na Zdi se toho taky moc nestane kromě plánování dalšího postupu (rody Severu pomalu vstávají ze zimního spánku). Na železných ostrovech čtenáře nic moc nepřekvapí (i když si nejsem jistý, že by Euronovi až tak hladce prošlo otevřené přiznání ke králo/bratrovraždě), snad až na úprk Oši a Theona s celou flotilou. Kam mají asi namířeno? Vaes Dorhrak výjimečně musím pochválil Daenerys, že taky konečně něco zahrála. Ubulená vypadá hned lidštěji. A pak tu máme svět za Zdí! Pozor spoiler!
    Tak předně, dle všeho jsou Jiní výtvorem Dětí, jako obrana před lidmi (stvořená z lidí), která se jim zjevně vymkla z rukou (paralela se sci-fi tématikou vzpoury strojů čistě náhodná). Nevím sice úplně do detailu prehistorii světa Písně ledu a ohně, ale neuzavřeli Děti s Prvními lidmi už před Dlouhou nocí nějaký pakt o neútočení? Takže proč by Děti něco takového dělali? No, každopádně dále díky blbosti Brana získají Jiní přístup do skrýše Vrány a Bran tak musí prchnout. Tříoká vrána je následně zabita spolu i s Dětmi a bohužel i Létem. Bran se vtělí do Hodora a ve své vizi vidí okamžik v minulosti, kdy Willys "zhodorovatěl", což se stane v důsledku toho, že mu v současnosti přikázal držet dveře (hold the door!) před Jinými, aby Bran a Meera mohli zdrhnout. Hodor ve vizi pak hold the door zkomolí na to typické hodor. Jenstliže Bran už takto zasáhl do minulosti, tak kdoví, co ještě napáchal. Takže sbohem náhodo! :-D

Ostatní linky nenadchnou, ale alespoň nejsou úplně na hlavu (tedy až na sedmimílové boty Malíčka), což je určitě plus. Linka s Branem si ale celý díl krade pro sebe. Když bych to měl přirovnat k Aktům X, tak dnes jsme dostali díl rozšiřující mytologii. A ty mě baví vždy ze všeho nejvíc! Otázka je samozřejmě, nakolik je ta mytologie kompatibilní s původním Martinovým záměrem. Myslím si, že zrovna s ten původ Jiných asi má vymyšlený trochu jinak. Za mě tentokrát ale dobrý!
    Osobně na mě tenhle nám odhalený vznik Jiných působí dost jako profláklé klišé.
    Stejně jako @Magister_Peditum si myslím a zároveň doufám, že v knihách, boud-li nějaké, to bude jinak...
  • Jako musím uznat, že to s tím Hodorem je docela chytře vymyšleno. Jak si s tím asi poradí překladatelé? Zajímalo by mě, jestli to napadlo až scénáristy nebo už Martina (nebo jestli to měl dokonce v hlavě už od začátku). Nezávidím teď Branovu svědomí, když ví, že nejenže Hodora poslal na smrt, ale už od v dětství ho zmrzačil. Uff.
    Původ Jiných jsem čekal vážně trochu jiný.
  • No a do řitě. Páni.. Nějak nevím jak a co napsat. Čekal jsem že Hodora má na svědomí Ned, nebo Robert při nějaké hnusné hře, ale takovéhle uzavření časové smyčky jsem nečekal. Mrzí mě Léto. Asi se rozhodli zabít všechny zlovlky.. Takže chudák Duch :D toho to teprve čeká. Jinak Bloodraven se nebránil, protože věděl o budoucnosti a i o tom že to třeba nemá smysl.. Byl s Branem do posledního dechu a o to asi šlo.

To s tím stvořením Chodců jsem tušil. Jistě to bylo i v teoriích..

Tohle byl náročnej díl teda.

Dany nám toho moc nenabídla.
    Tyrion a superhot kněžka super, a i jak děsila Varyse =D
    Královolba - asi stejná zábava, jako v knížkách.. Železnou chamraď nesnáším, kéž se tam všichni hromadně utopili.

Ten penis mě trochu poděsil teda...
  • @Sagart Hodor a stvoření chodců, bude podle mě stejný i v knížkách. Takovouhle zásadní záležitost by nezměnili.
    Tak ono to dává smysl. Před cca 12 000 lety vytvořily Děti lesa Jiné, aby zastavily invazi Prvních lidi. S pomocí Jiných se jim je podařilo porazit a lidé uzavřeli příměří. Když už nebyli Jiných potřeba, poslaly je Děti na sever. Ty 4 000 let mohl být klid a mír, ale Noční král se asi začal nahoře nudit a tak si řekl, že dobije celý svět. Následovalo spojenectví lidí a Dětí a Válka o úsvit.

Takhle nějak si to představuji já :-)
  • Takže pro začátek - díl prolézají klišé a nelogičnosti jako Malíček za Zdi. Je mi za Aidana skoro líto, že hraje takovou postavu, kterou scénáristi trestají za vlastní blbost. Přinejmenším k tomu, jaký je Malíček blbec, že o Ramsaym nevěděl pravdu, se radši sami scénáristi vyjadřovat radši neměli. Chtějí teda teď divákům říct, že opravdu chtěl Sanse pomoct, přičemž plán, který v páté sérii říkal Cersei, byl nejpravděpodobnější? Druhý největší fejl bylo otevřené Euronovo přiznání k bratrovraždě a otcovraždě. Všichni už k tomu přistupují, jako by to v Západozemí tolerovaný standard. Ráda bych připomněla, že i v seriálu před Rudou svatbou zmiňují právo hosta, takže takováhle tolerance k vraždě příbuzných (pokud se teda nejmenujete Stannis) nemá logiku. Ale vzhledem k tomu, že o bastardím původu Cerseiiných dětí už taky ví snad půlka Králova přístaviště, tak co už řešíme, že jo.

Nicméně... díl emotivně skutečně fungoval a díky absenci Ramsayho, Dorne a twincestního dua mě naprudila jedině Brienne a smrt Léta (už jsem to zmiňovala několikrát, ale D a D fatálně nepochopili smysl zlovlků pro příběh Starčat, ale zmasakrovat dva očividně bezbranné pejsky během dvou dílů, tsssss).

Jinak je mi líto, že mají k dispozici asasínskou holku v cizím městě a při všech různých změnách zrovna tady pořád dojí pár Aryiných kapitol včetně jedné z Vichrů zimy. Hodor mě dojal, ale prostě by to mělo větší efekt, kdyby si nezabíjeli pomalu několik postav za díl. O vzniku Bílých chodců a Tříoké vráně se moc zmiňovat nebudu. Bylo to na standard seriálu OK a nevěřím, že Martin něco takového plánoval. Smutné je, že Bran schytal podobnou "idiot ball" jako Malíček :roll:
  • @David23 Já si spíš myslím že Jiní dětem vůbec neposloužili, že byli neovladatelní téměř od začátku. Podle mě je vytvořili v době někdy na konci té války, jako poslední možnost. Protože pak došlo k míru, ale zároveň to bylo před Dlouhou nocí, kde Jiní útočili proti lidem i dětem.
  • @sfik Ale pořád nám tam chybí těch 4 000 let mezi příchodem prvních lidí a Dlouhou nocí. Možná spolu tyhle národy mohly bojovat několik staletí, ale déle ne.
    sfik napsal(a):

@Sagart Hodor a stvoření chodců, bude podle mě stejný i v knížkách. Takovouhle zásadní záležitost by nezměnili.

image

Ale no tak. Tak jako nezměnili to, že Sansa se ještě nevrátila a možná nikdy nevrátí za Zimohrad? Že Tyrion se s Dany taky možná v knížkách nesetká? Že Brienne má právě džob pro Kamenosrdce a ne Sansu? To jsou příběhově daleko důležitější věci a změnili je.
  • @svoa00 Tak minimálně hold-the-door musí mít od Martina, tohle by nikoho snad napadnout nemohlo :D
  • David23 napsal(a):

Tak ono to dává smysl. Před cca 12 000 lety vytvořily Děti lesa Jiné, aby zastavily invazi Prvních lidi. S pomocí Jiných se jim je podařilo porazit a lidé uzavřeli příměří. Když už nebyli Jiných potřeba, poslaly je Děti na sever. Ty 4 000 let mohl být klid a mír, ale Noční král se asi začal nahoře nudit a tak si řekl, že dobije celý svět. Následovalo spojenectví lidí a Dětí a Válka o úsvit.
    Takhle nějak si to představuji já :-)

No nevím, ale i na téhle stránce se v položce Historie praví, že Děti lesa ve válce s Prvními lidmi prohrávali, a ne naopak. Že by první generace Jiných byla tak špatná? :-D Samozřejmě lze argumentovat, že to celé jsou legendy, takže se tenkrát mohlo přihodit snad úplně všechno. Jenže to by byla zrovna tak pravděpodobná varianta jaderné války mezi technokratickou unií Dětí a galaktickým impériem Prvních lidí, kteří se v důsledku nukleární zimy propadli do doby kamenné.
  • @Magister_Peditum Když se lidi stali dominantní rasou na světě, určitě by neříkali: "Joo, tenkrát jsem to po***li, museli jsme se vzdát." To radši řeknou, že vyhrávali, že oni byli ti, kdo byl shovívavý a nevyhladil Děti lesa. Historii píšou vítězové (V tomto případě budoucí generace, které už netrápilo, co si o tom Děti lesa myslí). A takhle to mohlo jít z generace na generaci, tisíce let, až se na příběh o Válce o úsvit navázalo tolik mýtů a legend, že pravdivý bude víceméně jenom ten základ. Dost mi to teď připomnělo film Pozemšťan, když tam John mluví o tom,
    že je Ježíš a prakticky nic, co vypráví Bible, není pravda :-D
  • svoa00 napsal(a):

Smutné je, že Bran schytal podobnou "idiot ball" jako Malíček :roll:

Jenže Malíček je dospělý muž, kdežto Bran je ještě napůl dítě. Podle mě se zachoval jako typické dítě/teenager - někdo mi něco zakáže (v tomto případě zůstávat ve vizích), tak proč bych to neudělal (třeba jen z toho důvodu, že chci vidět domov)...
    Linka s Branem začínám být velice zajímavá, dost se těším, kam se to bude vyvíjet dál.

• Hmm, to mi přijde jako opravdu velké klišé, že Děti vytvořili Jiné, a kdo je potom tedy velký Jiný? To vojáky Dětí zlákal na svoji stranu? Navíc mi to absolutně nesedí k povaze Dětí, jako zarytých pacifistů, kteří raději vyklízeli pozice a prchali, než by bojovali. Doufám, že GRRM se do nějaké vysvětlovačky vůbec pouštět nebude, co se původu Jiných týče, nedopadlo by to dobře a neznělo by to věrohodně. Po těch letech, má každý v hlavě určitě svých "lepších" tisíc verzí, tuhle pozici, kdy všechno bylo nejspíš již provařeno dlouholetým teoretizováním fanoušků mu fakt nezávidím.
  • @Dreamer Tak hlavně si neumím představit, že by Martin použil staré dobré vědeckofantastické klišé o mocné zbrani, která se vymkla stvořitelům z rukou (protože stvořitelé si očividně neumějí dát dvě a dvě dohromady). Tipnu si, že vznik jiných v sáze řešit nebude, maximálně naznačí odpověď, jak má ve zvyku. Spíš už to bude v nějakém případném pokračování Světa ledu a ohně, když už.
  • upraveno 23. května 2016
    @svoa00 doopravdy doufám, že tohle obrovské klišé je zoufalou snahou scénáristů o vysvětlování a propojování děje, protože jestli tohle použije Martin, tak ty knížky asi spálím :onfire:

P.S. no dobře, Děti sice nebyli zas takoví pacifisté, ale stejně mi tohle k nim absolutně nesedí.
  • upraveno 23. května 2016
    Jinak Hodor = "Hold the door"...nespekulovalo se tu o tom někdy dříve? :-k když jsem si ten konec pustila, připadalo mi to skoro jako déjà vu, nebylo to dokonce v knihách nebo v nějakých uvolněných kapitolách? To mi přijde jako velmi pravděpodobný scénář i v knihách, snad to Léto přežije ve zdraví. Jinak při tom útěku z jeskyně scénáristé využili snad všechna dostupná klišé včetně "utíkáme ke dveřím, nestíháme, tak se jeden, co je jen do počtu, holt obětuje a vyletí do vzduchu, případně se nechá rozsekat." :D
  • Mě nějak ta klišé nechávají v klidu. Nejvíc mi vadí asi to, že prve přikládali zlovlkům poměrně velký význam a teď Chundeláč zhyne mimo scénu a Léto odpraví asi ve dvou vteřinách.. Hodor měl aspoň smrt hodnou postavy :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.