Osobně na mě tenhle nám odhalený vznik Jiných působí dost jako profláklé klišé. Stejně jako @Magister_Peditum si myslím a zároveň doufám, že v knihách, boud-li nějaké, to bude jinak...
Jako musím uznat, že to s tím Hodorem je docela chytře vymyšleno. Jak si s tím asi poradí překladatelé? Zajímalo by mě, jestli to napadlo až scénáristy nebo už Martina (nebo jestli to měl dokonce v hlavě už od začátku). Nezávidím teď Branovu svědomí, když ví, že nejenže Hodora poslal na smrt, ale už od v dětství ho zmrzačil. Uff. Původ Jiných jsem čekal vážně trochu jiný.
No a do řitě. Páni.. Nějak nevím jak a co napsat. Čekal jsem že Hodora má na svědomí Ned, nebo Robert při nějaké hnusné hře, ale takovéhle uzavření časové smyčky jsem nečekal. Mrzí mě Léto. Asi se rozhodli zabít všechny zlovlky.. Takže chudák Duch :D toho to teprve čeká. Jinak Bloodraven se nebránil, protože věděl o budoucnosti a i o tom že to třeba nemá smysl.. Byl s Branem do posledního dechu a o to asi šlo.
To s tím stvořením Chodců jsem tušil. Jistě to bylo i v teoriích..
Tohle byl náročnej díl teda.
Dany nám toho moc nenabídla. Tyrion a superhot kněžka super, a i jak děsila Varyse =D Královolba - asi stejná zábava, jako v knížkách.. Železnou chamraď nesnáším, kéž se tam všichni hromadně utopili.
Tak ono to dává smysl. Před cca 12 000 lety vytvořily Děti lesa Jiné, aby zastavily invazi Prvních lidi. S pomocí Jiných se jim je podařilo porazit a lidé uzavřeli příměří. Když už nebyli Jiných potřeba, poslaly je Děti na sever. Ty 4 000 let mohl být klid a mír, ale Noční král se asi začal nahoře nudit a tak si řekl, že dobije celý svět. Následovalo spojenectví lidí a Dětí a Válka o úsvit.
Takže pro začátek - díl prolézají klišé a nelogičnosti jako Malíček za Zdi. Je mi za Aidana skoro líto, že hraje takovou postavu, kterou scénáristi trestají za vlastní blbost. Přinejmenším k tomu, jaký je Malíček blbec, že o Ramsaym nevěděl pravdu, se radši sami scénáristi vyjadřovat radši neměli. Chtějí teda teď divákům říct, že opravdu chtěl Sanse pomoct, přičemž plán, který v páté sérii říkal Cersei, byl nejpravděpodobnější? Druhý největší fejl bylo otevřené Euronovo přiznání k bratrovraždě a otcovraždě. Všichni už k tomu přistupují, jako by to v Západozemí tolerovaný standard. Ráda bych připomněla, že i v seriálu před Rudou svatbou zmiňují právo hosta, takže takováhle tolerance k vraždě příbuzných (pokud se teda nejmenujete Stannis) nemá logiku. Ale vzhledem k tomu, že o bastardím původu Cerseiiných dětí už taky ví snad půlka Králova přístaviště, tak co už řešíme, že jo.
Nicméně... díl emotivně skutečně fungoval a díky absenci Ramsayho, Dorne a twincestního dua mě naprudila jedině Brienne a smrt Léta (už jsem to zmiňovala několikrát, ale D a D fatálně nepochopili smysl zlovlků pro příběh Starčat, ale zmasakrovat dva očividně bezbranné pejsky během dvou dílů, tsssss).
Jinak je mi líto, že mají k dispozici asasínskou holku v cizím městě a při všech různých změnách zrovna tady pořád dojí pár Aryiných kapitol včetně jedné z Vichrů zimy. Hodor mě dojal, ale prostě by to mělo větší efekt, kdyby si nezabíjeli pomalu několik postav za díl. O vzniku Bílých chodců a Tříoké vráně se moc zmiňovat nebudu. Bylo to na standard seriálu OK a nevěřím, že Martin něco takového plánoval. Smutné je, že Bran schytal podobnou "idiot ball" jako Malíček :roll:
@David23 Já si spíš myslím že Jiní dětem vůbec neposloužili, že byli neovladatelní téměř od začátku. Podle mě je vytvořili v době někdy na konci té války, jako poslední možnost. Protože pak došlo k míru, ale zároveň to bylo před Dlouhou nocí, kde Jiní útočili proti lidem i dětem.
@sfik Ale pořád nám tam chybí těch 4 000 let mezi příchodem prvních lidí a Dlouhou nocí. Možná spolu tyhle národy mohly bojovat několik staletí, ale déle ne.
Hmm, to mi přijde jako opravdu velké klišé, že Děti vytvořili Jiné, a kdo je potom tedy velký Jiný? To vojáky Dětí zlákal na svoji stranu? Navíc mi to absolutně nesedí k povaze Dětí, jako zarytých pacifistů, kteří raději vyklízeli pozice a prchali, než by bojovali. Doufám, že GRRM se do nějaké vysvětlovačky vůbec pouštět nebude, co se původu Jiných týče, nedopadlo by to dobře a neznělo by to věrohodně. Po těch letech, má každý v hlavě určitě svých "lepších" tisíc verzí, tuhle pozici, kdy všechno bylo nejspíš již provařeno dlouholetým teoretizováním fanoušků mu fakt nezávidím.
@Dreamer Tak hlavně si neumím představit, že by Martin použil staré dobré vědeckofantastické klišé o mocné zbrani, která se vymkla stvořitelům z rukou (protože stvořitelé si očividně neumějí dát dvě a dvě dohromady). Tipnu si, že vznik jiných v sáze řešit nebude, maximálně naznačí odpověď, jak má ve zvyku. Spíš už to bude v nějakém případném pokračování Světa ledu a ohně, když už.
@svoa00 doopravdy doufám, že tohle obrovské klišé je zoufalou snahou scénáristů o vysvětlování a propojování děje, protože jestli tohle použije Martin, tak ty knížky asi spálím :onfire:
P.S. no dobře, Děti sice nebyli zas takoví pacifisté, ale stejně mi tohle k nim absolutně nesedí.
Mě nějak ta klišé nechávají v klidu. Nejvíc mi vadí asi to, že prve přikládali zlovlkům poměrně velký význam a teď Chundeláč zhyne mimo scénu a Léto odpraví asi ve dvou vteřinách.. Hodor měl aspoň smrt hodnou postavy :)
Komentáře
Stejně jako @Magister_Peditum si myslím a zároveň doufám, že v knihách, boud-li nějaké, to bude jinak...
Původ Jiných jsem čekal vážně trochu jiný.
To s tím stvořením Chodců jsem tušil. Jistě to bylo i v teoriích..
Tohle byl náročnej díl teda.
Dany nám toho moc nenabídla.
Tyrion a superhot kněžka super, a i jak děsila Varyse =D
Královolba - asi stejná zábava, jako v knížkách.. Železnou chamraď nesnáším, kéž se tam všichni hromadně utopili.
Ten penis mě trochu poděsil teda...
Takhle nějak si to představuji já :-)
Nicméně... díl emotivně skutečně fungoval a díky absenci Ramsayho, Dorne a twincestního dua mě naprudila jedině Brienne a smrt Léta (už jsem to zmiňovala několikrát, ale D a D fatálně nepochopili smysl zlovlků pro příběh Starčat, ale zmasakrovat dva očividně bezbranné pejsky během dvou dílů, tsssss).
Jinak je mi líto, že mají k dispozici asasínskou holku v cizím městě a při všech různých změnách zrovna tady pořád dojí pár Aryiných kapitol včetně jedné z Vichrů zimy. Hodor mě dojal, ale prostě by to mělo větší efekt, kdyby si nezabíjeli pomalu několik postav za díl. O vzniku Bílých chodců a Tříoké vráně se moc zmiňovat nebudu. Bylo to na standard seriálu OK a nevěřím, že Martin něco takového plánoval. Smutné je, že Bran schytal podobnou "idiot ball" jako Malíček :roll:
P.S. no dobře, Děti sice nebyli zas takoví pacifisté, ale stejně mi tohle k nim absolutně nesedí.