Hra o trůny 6×05 – Dveře - Ice & Fire

upraveno 24. srpna 2016 v 6. řada
imageHra o trůny 6×05 – Dveře - Ice & Fire

Tyrion vyhledá neobvyklého spojence. Bran se dozví důležitou informaci. Brienne se vydává splnit úkol. Arya dostane šanci se prosadit. Scénář: David Benioff, D.B. Weiss Režie: Jack Bender

Číst celý článek zde

2456

Komentáře

• upraveno 23. května 2016
    @sfik Mně to připadalo trošku nedůstojné uchylovat se k takovým provařeným berličkám, ale možná to bylo schválně, aby o to více vynikl emotivní osud Hodora, který bude hádám velmi podobný tomu v knize :) a seriálová Meera je super.
  • Ještě mě tak napadlo. Ta scéna, kde Děti vytvoří prvního Jiného přivázaného ke stromu. Je to stejné místo, kde pak Bran potká ve vizi tu armádu Jiných? Protože to by pak za Zdí dřív bylo taky docela příjemné podnebí, a tu zimu sebou přinesli až Jiní.
    Asi jsem nějakej natvrdlej, ale to s Hodorem nějak nechápu. Z jakýho důvodu začal hodorovatět ? V "součastnosti" se do něj vtělil aby zastavil nemrtvé a zároveň ho viděl v minulosti, ale tam mu pece nic neříkal ne ?
    Nebo teď mě tak napadá jestli to nebylo proto, že on byl v minulosti na zimohradě a do Hodora se vtělil právě přes tu vizi v minulosti ?
    @Dlady Bran se vtělil do Hodora, když byl ve vizi a tím ovlivnil minulost i současnost najednou, takže Hodora z minulosti "svezl" s sebou a ten se z vize vlastní smrti, kdy mu navíc řval v hlavě Branův zoufalý hlas, pomátl. Tedy pochopila jsem to tak, že Branovi se nějak podařilo zbourat bariéru mezi minulostí a přítomností, Hodor na Zimohradu ho uviděl a Bran se mu dostal do hlavy.
  • Takže přes Hodora v minulosti ovládnul toho součastného. A pak zblbnul.. Tak už mi to trošku dává smysl :-) Děkuju
    Bude ještě zajímavé, co všechno Bran vlastně ovlivnil. Hodora zblbnul. Teď se ještě dozvíme, že způsobil zkázu Valyrie, nebo pšoukem stvořil svět. :-D
  • @Magister_Peditum Třeba tohle je ten moment, kdy mu dojde že pozorovatel může ovlivnit pozorovaného a začne být opatrnější.
    @Magister_Peditum tímto činem určil Hodorův osud i svůj, nic víc, ale může zřejmě ovlivnit cokoliv, pokud si uvědomí svoje super schopnosti :) ale na druhou stranu, nemůže nic změnit, nic co by už nemělo dohru v současnosti, takže možná objeví nějakou slabinu Jiných, krom obsidiánu, kterou jim sám přišil.
  • JayJay
    upraveno 23. května 2016
    @Magister_Peditum: To, že to je nějaká zkomolenina se předpokládá delší dobu... a popravdě překladatelsky se z toho vykroutit moc nejde - buď by musel překladatel překládat "až poté", což je nereálné, nebo by mu (a čtenářům, protože to buď unikne, nebo máš alespoň dvojjazyčné vodítko ke spekulacím)... No, já stejně budu doufat, že knižně nebude časový paradox a že to je od slova Honor - Čest, což je ovšem překladatelsky úplně stejně neřešitelné... :o)
    @sfik: Asi měli daný rozpočet na zlovlky jako částku na celý seriál a co promrhali na Šedý vítr a co potřebují na Ducha musí uspořit jinde... (Lady je od začátku mimo hru a Nymeria zatím taky)...
    @Dreamer Jo, to předpokládám, že v případě Hodora šlo jen o variaci na "kruh se uzavřel".
    @Jay Překladatelům asi nezbude nic jiného, než to ignorovat. Koneckonců různých jazykových legrácek při dabingu běžně unikne spousta. GoT by nebylo první ani poslední. U titulků to lze vysvětlit srovnáním "Hold the door! = Drž dveře!" nebo tak nějak.
  • korunu tomu dává ten "duckface"
    Řekl bych, že Hold the Door bude stejné i v knize, protože na youtube v Inside the episode DaD mluvili o tom, že jim Martin tenhle detail vzniku Hodora prozradil.
  • Já to pochopil tak, že se z vize minulosti vtělil do současnýho Hodora, ale tím že tam byl i tamní Hodor mladej, tak to nějak zkratovalo a to ovládnutí nebo část přešla na něj. Mladej Hodor pak slyšel křičet Meeru "hold the door" a jemu z toho jeblo, protože už vlastně před xy lety mohl mít vizi vlastní smrti..
    Jinak ano, seriálová Meera je super, a musím říct že udělali dobře i s výměnou Bloodravena.. Lepší než ten otec Fura v předminulé sezóně..

A jasně, tím jak se to děcko lesa obětovalo s granátem v tunelu bylo klišé, ale zaujalo mě, jakým způsobem bylo zfilmované to ubodání, takový ten sekaný záběr na tu hlavu.

Btw. jak si asi poradí knižní český překlad s "hold the door" :D
  • David23 napsal(a):

Řekl bych, že Hold the Door bude stejné i v knize, protože na youtube v Inside the episode DaD mluvili o tom, že jim Martin tenhle detail vzniku Hodora prozradil.

No jasně. Taky o Shireen se zmínili, že jim to Martin prozradil. Jo, možná jim řekl, že Shireen umře. Pokud teda v sedmé knížce autor nezmění názor.
  • @svoa00: Jako, že když jim něco Martin prozradí, že to ještě není zárukou toho, že a) jim to opravdu prozradil b) že to nebyla Martinova finální verze c) že to taky DnD pochopili? :o)
    Jak říkám, dokud mě nepřesvědčí kniha, tak seriálové rádoby wow-efekty beru jako vtip a nikoli jako spoiler... :o)
  • SagartSagart Amo ergo sum
    A co říkáte na popisek k další epizodě:
    Starý nepřítel se vrací na scénu, že by Targaryeni znovu povstali? Nebo se Darth Maul Night King znovu ukáže? A nebo ještě něco Jiného. Fialka poznává Samovu rodinu, Podívejte se na trailer, takhle jsem si starýho Tarlyho nepředstavoval, v mé představě to byl trochu drsnější Davos Arya čelí složité volbě To čelí už dlouhou řadu epizod a Jaime čelí Nejvyššímu vrabčákovi. A v popisku sedmé epizody se píše, že čelí hrdinovi. Jaime má zřejmě mnoho práce...
  • Může se mi někdo alespoň pokusit vysvětlit, proč ve chvíli, kdy se dovnitř valí horda zombíků, drží "starý pán" Brana ve vizi slaďoučké minulosti, místo aby mu řekl "seber se kluku a vypadni z tý zatracený jeskyně, nebo tady zbytečně umře x důležitých postav" ?!?
    Tenhle díl mě ale neskutečně dostal... a k neustálému snižování počtu zlovlků snad jen toto - doufám, že v knížkách to bude jinak a neodpraví postupně skoro všechny důvody, proč spousta lidí začala koukat na seriál a číst knihy... :(
  • Hold the door! :D asi najlepšia scéna :) inak celkovo veľmi dobrý diel :) prečo robí každý diel iný režisér? :D
    @Direwolf Jediný vysvětlení, co mě napadá je, že Starej pán věděl, že to Bran přežije, neboť mě stovky let na to, aby mohl sledovat budoucnost i minulost.
    Mě spíše zajímá, jaktože Jiní nevěděli, jak se k nim dostat a až poté, co Night king šibl Brana tam najednou měli přístup. Vždyť přece v předchozích epizodách se tam undeadi normálně poflakovali?
    A všimli jste si, že stejným symbolem, jak jsou poskládány ty kameny v Branových vizích, byly poskládány i jedny mrtvoly, které objevil Mance a Jon?
  • svoa00 napsal(a):

David23 napsal(a):

No jasně. Taky o Shireen se zmínili, že jim to Martin prozradil. Jo, možná jim řekl, že Shireen umře. Pokud teda v sedmé knížce autor nezmění názor.
    No tak s tou Shireen souhlasím, jen to "hold the door" je dost specifický... Nebo zase Martin naznačí, ale to jeho naznačování je někdy stejně otravný jak některý pitominy ze seriálu. Nesmí se to přehánět. To naznačování mě bavilo třeba u vraždy Joffa, ale dál už bych to nepřeháněl. To pak všichni naznačujou a prd z toho :D
  • @Sagart Tak undeadi pravděpodobně jsou samostatný jednotky a že je můžou kontrolovat na omezenou vzdálenost nebo ne všechny najednou. N.King se dotknul Brana, čímž ho ocejchoval, a pak v realitě mohl vystopovat. Pak Jiní narušili ty magické ochrany jeskyně a zombíci mohli dovnitř.. Ale asi to bude trochu vachrlatý..
  • @Sagart Mohl by to být i Walder Frey. V traileru v jedné scéně byl, a "nepřítel" to pro několik lidí v podstatě je.
    Brynden chtěl, aby s ním Bran byl co nejdelší možnou dobu.
    Pořád trošku bručím, že nedošlo k epickému fightu Bloodravena s Nočním králem, ale co se dá dělat. Jenom ta jejich oční konfrontace byla spektakulární. :D
    Podle mě i v knize dojde k vysvětlení vzniku Jiných. Mohla by to být rozhodující informace. Taky myslím, že Děti lesa ještě neřekly svoje poslední slovo, možná právě oni vědí, jak zastavit Jiné.

Nezdá se vám, že se Martinův svět začíná stávat černobílým? Stálé umírá spousta postav, ale už se to celkem rychle rozděluje na dobro a zlo. Samozřejmě za předpokladu, že aspoň část seriálu bude podobná s knihou.
    Aidunale napsal(a):

B

Nezdá se vám, že se Martinův svět začíná stávat černobílým? Stálé umírá spousta postav, ale už se to celkem rychle rozděluje na dobro a zlo. Samozřejmě za předpokladu, že aspoň část seriálu bude podobná s knihou.

Ke koncu to rozhodně bude černobílé, bo bude bojovat hodný Jon Snow s armádou ledových drsňáků, proti zlé dobyvatelce Daenerys Stormborn.

Pokud jste viděli upoutávku, nezdá se vám, že Daenerys jen machruje před Daariem. Alespoň mě to připadá tak, jako když nadržená třináctka říká svému frajerovi, že (doplňte si)
  • Daenerys je nadržená osmnáctka takže tam nevidim nějaký odklon :D
  • @Direwolf to bylo asi kvůli Hodorovi, který musel zhodorovatět, Bran si tuhle vizi musel prožít, aby přežil.
  • Cast na příští epizodu http://www.imdb.com/title/tt4283054/fullcredits?ref_=tt_cl_sm#cast ukazuje postavu "Brother Beyond the Wall", kterou bude hrát Joseph Mawle, aka Benjen Stark z 1. série. Že by to byl ten jezdec s ohnivou koulí z traileru? Co si o tom myslíte?
    @p808p Samozřejmě, bude to studenoruký tělem i duší (má-li nějakou) :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.