Hra o trůny 6×06 – Krev mé krve - Ice & Fire

upraveno 24. srpna 2016 v 6. řada
imageHra o trůny 6×06 – Krev mé krve - Ice & Fire

Starý nepřítel se vrací, Gilly se potkává se Samovou rodinou, Arya je postavena před dilema a Jaime čelí Nejvyššímu vrabčákovi. Scénář: Bryan Cogman Režie: Jack Bender    

Číst celý článek zde

«1345

Komentáře

• A ukázka na příští díl
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Takž dnešní díl můžu hodnotit velmi pozitivně, sjel bych to zase zeměpisně

Za Zdí
    Bradnovi vize super, konečně jsme měli možnost vidět šíleného krále. Benejen vynikající a jeho ohnivý ředmih také. Nějak se nám ti Starkové dávají dohromady :-D Potěšila věta, že tříoká vrána znovu žije, to by mohlo znamenat, že buď je teď Bran tříoká vrána a nebo Brynden přežil podobně jako Charles Xavier a Night King zničil jeho tělo, ale nedokázal zničit jeho vědomí, Maxe bych si ještě dal.
    Královo přístaviště
    Tak tohle jsem nepochopil, celý ten twist se obrátil proti Jaimemu? WTF, možná se to později vysvětli s titulky, každopádně dobré navnadění na dění kolem Řekotočí. Pustili Maergery?
    Braavos
    Tak Arya mne neskutečně na*rala, Jacquen ji jako pitomec dá druhou šanci a ona to znovu totálně posere, doufám, že její linka tuhle řadu skončí, protože takhle praktikuje ten výcvik, tak mi to přijde jako neskutečné plýtvání potenciálem.
    Rovina
    Samwellova rodina spíše nudná pro mne, nechápu proč ukradl ten otcův meč, takhle akorát po něm jeho otec půjde.
    Za Úzkým Mořem
    Říkejte si, co chcete, ale motivující projev Daenerys byl prostě úžasný a protože jediný další uchazeč o trůny chípnul minulou sezónu, tak může mladá královna bez větších problém vyrazit na velkolepou cestu dobývání :twisted: Lannisterovic bandu nečeká nic dobrého.
    Dvojčata
    Stejně jako KP i tady se nám schyluje k obležení Řekotočí. Edmure vypadá hodně zničeně

Snad jsem nic neopomněl epizoda navnadila na další díly, potěšila skvělým Benjenem (plus, že zůstal stejný herec). Tahle série má svoje neduhy, ale už nedochází k totálnímu znásilňování postav (vzpomínka na Stannisovu linii doteď způsobuje noční můry). Jsem zvědavý na další díly a především na epizodu, kdy spojené síly Severu, Údolí a Říčních krajin vyzvou na souboj 20 dobrých mužů
  • upraveno 30. května 2016
    No tak tohle bylo něco! Tenhle díl se mi líbil, až na pár drobností to bylo fakt skvělý. Doufám, že to není jenom výjmečně a že už to bude jenom dobrý. A dokonce se díl povedl i bez toho, že někdo umřel.

Randyll Tarly se mi líbil, ta rodinná večeře byla fakt good. Ty jeho nasra*ný pohledy a následnej výbuch vzteku. Čekám, že to Samovo přivlastnění si meče bude mít tvrdou dohru, jestli po tomhle někdo ze zůčastněných nezařve, budu se hodně divit.

Arya byla bohužel jedna z těch výjímek, která se mi moc nelíbila. Přijde mi tady v seriálu taková strašně vyměklá. Doufal jsem, že zůstane s assassinama, ne že se na ně vyse*re kvůli nějaký herečce. No jako úplně už jsem se bál toho, že se nakonec přidá k těm kejklířům a stane se divadelní hvězdou, naštěstí se to nestalo. Jako co jí tak dojalo? To že Cersei brečela kvůli Joffreymu? Nebo to že to prostě byla skvělá herečka? Myslím, že opravdový Arye by to bylo někde, že by jí prostě otrávila a nazdar. Teď akorát killne tu šikanátorku, hurá, no. Jsem fakt nadšenej. Arya velký mínus.

Co mě naopak hodně potěšilo byl návrat Freyů. Chcípal jsem smíchy během toho jejich rozhovoru. Prej: „Jak jste jako mohli ztratit hrad, je to snad koza?” U týhle scény jsem se bavil, velký plus. Návrat Edmura taky potěšil. Jo, Freyové byli super.

Tommen je čů*rák, žádná novinka, to je v seriálu celou dobu. Tenhle debílek se mi od začátku nelíbí, mnohem sympatičtější je mi ten otylej malej klučík z knížek než tenhle seriálovej ňouma. Jinak to jako Jaime a spol. chtěli killnout i Lancela, kdyby se vrabčáci rozhodli pro boj? Je to přeci jenom Lannister a Kevanův syn, kterej k tý akci dal souhlas. To jediný se mi na tý scéně nezdálo, jinak byla fajn, až na tohle jsem tam nenašel nic, co by bylo nějaký WTF. Jinak doufám, že Lorase nenechaj chcípnout jako nějakýho ukňouranýho teplouška, ten knižní sice není nějakej muj velkej oblíbenec, ale štve mě, že docela zmrzačili jeho charakter. V knížce je prezentován spíš jako velkej válečník a skvělej šermíř než jako buzerantík. V seriálu je prezentovanej spíš jako buzerantík než to druhý, což mě celkem štve. Stejně tak mě v seriálu celkem štve debilita Maceho Tyrella. On je tak trochu debil i v knížkách sice, ale ne takhle ultimátní. Uvidíme, co se vyklube z Jaimeho v Řekotočí, těšim se na návrat Bryndena. Možná že to bude i trochu jako v knížce.

Tak tady je Studenoruký Benjen, jsem zvědav, jestli to je i v knížce on, nebo někdo jinej. Uvidíme. Ale tady to byl po tolika sériích velkolepej návrat, líbilo se mi to.

Možná jsem na něco zapomněl, protože v tomhle díle se toho událo opravdu hodně. Díl se mi ale opravdu líbil, na to, že jsem velkej kritik seriálu, za mě velký plus.

EDIT. Jo na Daenerys jsem vlastně zapomněl, ale to je mi nějak jedno, vzhledem k tomu, že u ní je už prostě pravidlem, že musí bejt za frajerku, to ani nějak nehodnotim.
    Sice se to tušilo, ale stejně mi přijde náhlý návrat (po kolika je to vlastně letech) Benjena Starka trochu jako pěst na oko. Co tam celou dobu, kromě toho, že měl někde vyset na stromě, dělal? Teď už jen zbývá, aby se odnikud objevil i Sandor Clegane. Ale abych jen nehanil, tak se mi líbily ty vize na začátku. Zajímalo by mě, z jakého důvodu se tam objevila scéna s divokým ohněm a Aerysem...

Jinak se toho moc nestalo.
    Sam navštívil tatínka a ukradl mu meč. K čemu ho potřebuje? Jinak sídlo rodu Tarlyů mi přišlo spíš jako nějaký zámek než hrad, a dost velký. Kam se na něj hrabe Rudá bašta! :-D
    Arya se rozhodla pověsit kariéru nájemného zabijáka na hřebík, ale asi si bude muset cestu z Braavosu probojovat. Sice mi přijde, že tam holka od Mužů bez tváře je nějak moc pomstychtivá, na to, že by měla být nad věcí, ale OK. Nečekal jsem, že tam Arya zůstane, takže jsem rád, že konečně se její linie někam posune.
    Sídlo Freyů: Shledání se se starými známými slizouny celkem potěšilo. Došlo i ke zmínce o Bratrstvu bez praporců, tak kdoví, jestli se Lady Kamenosrdce ještě nakonec nedočkáme.
    Královo přístaviště ze začátku vypadalo zajímavě, ale pak se na scéně objevil Tommen a vše šlo do kopru. Toho kluka začínám upřímně nesnášet. Jaime se při rozhovoru s Cersei choval opět jako prvotřídní pako. Snad mu změna prostředí v dalším díle trochu pročistí hlavu.
    A to nejhorší opět na konec, a ano zase v tom hraje roli naše drahá Daenerys. Přiletěl mazlík a ona ho využila k dalšímu "kulervoucímu" proslovu. Kdyby neměla jeden takový v každé sérii, tak bych z toho nebyl už tak otrávený.

Celkově se v tomhle dílu nic zas tak zásadního nestalo a šlo jen o klasickou vatu, ale na druhou stranu až na Daenerys a Královo přístaviště (což je ale už celkem klasika) to nebylo zas tak hrozné.
  • Arya se vykašlala na asasínskou kariéru? Sláva, třeba se začne v její lince konečně něco dít, kéž by i v knihách s tím nudným výcvikem sekla, propíchla svého mentora a z toho jejich pochybného svatostánku udělala kůlničku na dříví :D
  • Tlustá_SkálaTlustá_Skála bodej správným slovem
    Dnešní díl potvrdil stoupající tendenci seriálu. Bylo to celkem předvidatelné, že Arya nezabije tu herečku a ten odchod od asasínů byl po tomhle nevyhnutelný. Samův otec výborně zahranej, takhle přesně sem si ho představoval. To, že Sam vzal meč a proč, to je snad úplně jasný ne? Vrabčák hraje s loutkou Tommenem dobrý divadlo, to nemůže dopadnout dobře.Ten twist s Jaimem aspoň nasměruje Králokata, tam kde má být. Těším se na BwB, Thoros(a snad LS?) na scénu prosím. A Blackfish, Freyové, Benjen, všechno potěšilo. Drogon trošku vyrostl, zdá se mi. No už aby tu byl sedmý díl :)
  • @Tlustá_Skála No, mně to jasný není. Že by si tím Sam chtěl dokázat, že je právoplatným dědicem? O účincích valyrijské oceli na Jiné pravděpodobně neví a jiný efekt, než že se jeho papá ještě víc naštve, to mít nebude.
  • Díl hodnotím celkem pozitivně. Po minulém díle jsem psal, že chci, aby se Daenerys vydala zničit Jiné. Už tehdy jsem podvědomě věděl, že se nechávám unášet emocemi. :D Beru to zpátky.
    Z pohledu diváka bych to mohl shrnout stylem: Khaleesi má hrozně cool draka jako. A sama je ještě víc cool. WAAAU! Kdo je ten cool borec, který zachránil toho bratra té cool assasín holky, víš toho, co nemůže chodit, protože ho vyhodil z okna ten šmejdoborec, co nemá ruku.

+ Samova linka.
    + Aryin děj se posunul.
    + Bran a jeho vize, Benjen.
    + Meera už vůbec nepřipomíná toho babochlapa. Je z ní hezká holka s příjemným hlasem. :D
    + Vrabčák, Margaery, Tommen.
    + Lord Mace Tyrell, strážce Jihu. Je sice už stár, ale stále silný a obratný. Jak mečem, tak slovy.
    + Lord Walder Frey. Tento seschlý stařec umí svoje řemeslo. :D
    + Bran bude čekat na Nočního krále. Oh yeah! Pomsta za Bryndena!

- Odfláknutý Aerys. Neměl dlouhé nehty, plnovous.
    - Mladý Jaime.
    - Starý Jaime + Cersei. Olenna taky špatná.
    - Znovu došlo k odvolání Lorda velitele Královské gardy. Už je to jak za Joffreyho!
    - Začínám se bát o sera Dvacet dobrých mužů.
    - Žádné hodor. :( :( Ani si na něj nevzpomněli.
    - To děvče, co chce zabít Aryiu. Její chování mně vůbec nesedí k Mužům bez tváře.
    - Ta napodobenina Tyriona v divadle. Je hrozný.
    - Stále nenašel lék.
    - Daenerys, Daario. Taková tradice. Jejich děj je tak předvídatelný, že to ani pěkné není. Tisíc lodí, kde je asi vezmou?
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Hold the Door Předpokládám, že v seriálu dojde k super plot twistu, kdy Theon s Ashou odpřísáhnou věrnost Daenerys, výměnou za to, že jim Dany vrátí ostrovy. Dany tím získá velkou část ze zmíněných tisíců lodí.
  • @Magister_Peditum Sam prošel snad všechny spisy, svitky, pergameny pod Černým hradem, o valyrijské oceli tedy minimálně tuší velmi mnoho.
    -Benjen zaujimavy ale vytiahnuť ho po 5 rokoch no neviem...každopadne tešim sa čo dalej
    -vizie boli fajn
    -Tommen za svoju slabotu čoskoro doplati
    -Randyll,može byť dobre zahrane aj to jak sa Sam klepal :D
    -Braavos ma už unavuje tak ako Dany
    -to čo spravili z Mace-ho je dost smutne pretože lord s takou armadou sa nemože chovať ako MR.Bean v brneni
    -freyovia male plus spolu s Edmurom a zmienkami o BBP,Blackfish,Bronn
    -Dany ako vždy minus pre mna
    Edit:
    zabudol som že milujem MEERU (už piaty den)
  • @Hold the Door Spíš jsem zvědav, jak přinutí Dorthaki nasednout na lodě a co bude pak? V Západozemí jednoduše zalezou do hradů a slavná "horda" bude Daenerys za bouře zrozené platná, jako mrtvýmu zimník. Lord Mace Tyrell má za dnešní "výkon" plus a Olenna mínus? Vždyť se choval jako blb! :-D
  • Ja jsem naopak prevelice rada za to, jakym smerem se ubira Aryina linka. Hodne spatne bych nesla, kdyby se nechala pripravit o svou identitu, o sve hodnoty a stala se Beztvarnou. Tesim se, az se vrati do Zapadozemi. Jeste predtim se teda tesim na to, az si Arya poda tu pomstychtivou holku - nechapu, jak se ona mohla stat Beztvarnou, kdyz se necha takhle ovladat emocemi.
    Co se tyce Dany - vy si vazne myslite, ze dostane nejen sebe, ale i celou tu svou armadu divochu, zoldaku a cizincu do Zapadozemi? nedovedu si ten scenar predstavit jinak, nez katastroficky.
  • @Dreamer OK, tak má jeden meč. Super! :-D Stejně teď ale míří do Starého města, kde hodlá studovat na mistra. To ten meč pošle na Zeď poštou?
  • Myslim že každy bude rad za to ak Arya nedokonči svoj vycvik a vrati sa do Zapadozemia ako nabuffovana ARYA a nie ako NIKTO len vadi to ako sa zbytočne jej linka ťaha
  • @veeellys Tak jeji sceny vystrihnout uplne taky nemohly zejo. Souhlasim, ze to byla nudna jizda, ale aspon vsichni videli jeji vycvik a nikdo se pak nebude pozastavovat nad tim, proc ze je v tom zabijeni az TAK dobra, kdyz je to jen mala holka :)
    @Magister_Peditum - troufnu si tvrdit, že ví, viz post od Dreamera. Ano má jen jeden, to je pravda. Ale třeba v Citadele najde řešení jak jich mít víc...
  • Abych řekl pravdu, tak jsem čekal, že ta herečka dá to víno vypít někomu jinýmu, čimž omylem skape někdo jinej. Byl jsem o tom přesvědčenej. Pak tam naběhne Arya a : „Seš dobrá herečka, tamto je svině, se*ru na to, assassini jsou na hov*no.”
  • Podle traileru bude příští díl hlavně o Řekotočí. Na to se docela těším a hlavně je tam vidět Edmur Tully, jak ho vede jeden z Freyu. To bude mít černá ryba složité a jsem zvědavý, jak se zachová.
    Navíc bude tam současně John a Jaime? Sansa také vypadá, že roste, aby náhodou neskončila jako strážkyně severu, kterou jmenuje králov Johna a královna Danerys.
  • Sam vie, ze valyrijska ocel zabija White Walkers - Jon zabil jedneho v Hardhome.
    Arya - skusku splni, ked zabije tu pomstychtivu (ta sa moc nehodi k faceless) namiesto herecky. Potom pojde do KL a zabije v suboji Horu- suboj a la David a Golias.... :-)
    nechapem naco Danny trepe Dothrakov do Westeros, to tam budu pobehovat polonahi a ostepmi utocit na hrady? Winter is comming, zmrznu....
  • @veeellys Mně jenom vadí to, jakým způsobem to bylo provedeno. Že se Arya sesypala z toho, že má zabít nějakou herečku. OMG, tohle že má bejt ta Arya z knížek? Prostě mi k ní tohle vyměklý chování moc nesedí.
  • @Tlustá_Skála Najde tam duplikátor? :-D Ne vážně, zajímalo by mě, kde by mohl zjistit, že valyrijská ocel je účinná zbraň proti Jiným, když se naposledy objevili před cca 10 tisíci lety. A Valyrie byla založena až cca o 5 tisíc let později. Vždyť to nikdo nemohl reálně otestovat! :-)
  • @Svetlana Jo, to beru, že mu to řekl Jon.
  • @Magister_Peditum Jon zabil White walkera Mormontovym mecom z valyrijskej ocele.
  • @Svetlana Však ano, proto říkám, že to beru. Ale těžko o tom Jon stačil napsat odbornou práci, kterou by si Sam přečetl. ;-)
    @Magister_Peditum - v seriálu bych řekl, že to bude nějak jednoduše vyřešeno pro konzumenty, ale tipl bych že v Citadele mají nějaké znalosti, znají dračí sklo a kdo ví co všechno, takže tam může být otevřeno mnoho možností jak to nakombinovat aby to dávalo smysl.
    Zvláštním motivem tohohle dílu bylo představení několika nových postav a vrácení několika postav po dlouhých letech. Spíš by tenhle přístup odpovídal prvnímu dílu série, ale OK.

- Tak nějak jsem čekala, že postavu Aryi domrví, takže pro mě není úplně překvapení. Jsem ráda, že dává Mužům bez tváře sbohem, ale Arya, jak ji známe, by kašlala na život nějaké herečky, natožpak herečky, co hraje Cersei. A rozhodně by se nedojímala nad jejím smutkem za divadelního Joffa.
    - Na twincestní duo už mám stejnou reakci jako na seriálového Ramsayho. Kdykoliv se objeví na scéně, přeju si, aby jim někdo vychrstnul do tváře kýbl sraček.
    - Ono je hezké, že se objeví Černá ryba, ale asi mě neviníte ze skepticismu ohledně toho, jak efektivně Jaimeho vytroluje. Ostatně se objeví jenom proto, aby se vzdal hradu, stejně jako se Edmure objevil jenom proto, aby promptně putoval znova do zajetí, popřípadě ho po vydání hradu zezadu kudne nějaký zrádný Frey k Jaimeho znechucení. Nečekám, že tuhle dějovou linku budou nějak rozvíjet nebo dál měnit.
    - Z Vrabčáka se stává moje pomalu nejoblíbenější postava. Jo, pokrytec, ale chytrý, schopný a manipulativní bez nutnosti proslovů o velikosti rodu nebo prolévání krve. Zato Královna trnů je opět zklámání.
    - Eh, věřte nebo ne, objevení nemrtvého strýčka Benjena je to nejlepší, co se rodu Starků za poslední čtyři série stalo, takže bych od Brana čekala šťastnější reakci než jenom oslovení jménem.
    - Jo a Dany. Postava, které mají diváci fandit, sní o násilném dobývání země, kterou nikdy neviděla, a plánuje se tam vylodit s armádou mongolů, co budou sekat hlavy, chytat otroky a znásilňovat. Bravo, skvělý tah.
  • @Magister_Peditum nemá podobný nápad náhodou Sam v knihách? Nejsem si jistá, ale myslím, že se mu přeci jen podařilo na něco přijít, krom obsidiánu ;-) mohl si to odvodit, nemuselo tam být přímo psané "návod k zabití Jiného: napíchnout na čepel z valyrijské oceli."
    @Magister_Peditum Olenna má u mě mínus, protože už jí ty plány nevycházejí docela delší dobu. Je celkem bezmocná. Mace je skvěle zahraný, velmi se u něho bavím. :D

Čekal jsem, že Tyrellové přijdou s větším počtem vojáků. Takhle bych si nevsadil na jejich výhru. Davu tam bylo třikrát tolik + hromada vrabčáků.

Sam ukradl Srdcezhoubu kvůli tomu, že asi ví o Jiných. Čím více valyrijských mečů na Zdi, tím lépe. Zatím to nevypadalo, že by Jiných bylo nějak závratné množství.

Jinak samozřejmě vím, jak Daenerys získá tisíc lodí. Ptal jsem se na to schválně, protože to souvisí s předvídatelností děje. :D

Nevíte někdo, co je s Bronnem?
  • @Magister_Peditum Hostina pro vrány a výsledky Samova samostudia (awoiaf):
    When looking in the Night's Watch's archives, Samwell Tarly reads about dragonsteel, which he and Jon Snow think might have been Valyrian steel.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.