Hra o trůny 6×06 – Krev mé krve - Ice & Fire

upraveno 24. srpna 2016 v 6. řada
imageHra o trůny 6×06 – Krev mé krve - Ice & Fire

Starý nepřítel se vrací, Gilly se potkává se Samovou rodinou, Arya je postavena před dilema a Jaime čelí Nejvyššímu vrabčákovi. Scénář: Bryan Cogman Režie: Jack Bender    

Číst celý článek zde

1235»

Komentáře

• SagartSagart Amo ergo sum
    flanker.27 napsal(a):

S Žofií Chotkovou bych řekla, že už jsme zase příliš daleko od mentality středověku
    Tak vzpomeňme na Filipínu Welserovou a Ferdinand Tyrolského. Vím, že formálně je to už novověk, ale to se lidi nevzbudili, že včera byl středověk a dneska už novověk.
    Pokud chcete starobylejší příklad tohoto, vzpomeňte si na Justiána a Theodoru, která pocházela z opravdu nízkých poměrů ;)
    A takových příkladů je v historii mnoho....
  • Já nepopírám, že existovala nerovnorodá manželství. Ačkoliv víceméně dokazovala spíše pronikání (teď už se asi neříká buržoazie, co?:-) vrstvy obchodníků mezi aristokracii ve chvíli, kdy prosté držení půdy přestalo být ekonomicky výnosné. Takže dívka "prostého rodu" mohla být bohatší a mít lepší zázemí než leckterá šlechtična.

Mluvím spíš o tom, jak silně (ale třídně se říká pořád, ne?) byla společnost rozdělená a všichni to respektovali a brali jako přirozené. Tak jako dnes bereme za přirozené, že lidé jsou svobodní a sobě rovní.

A dobře pro mne. Třeba moje manželství by asi jinak bylo taky nerovnorodé. Ale v současnosti hlavní rozdíl spočívá v tom, že předkové mého muže leží v kryptě nad níž je kaple velikosti menšího kostela s dvěma řadami lavic, kde se můžete pomodlit, když chcete, zatímco ti moji se na vlastní náhrobní kámen zmohli někdy po první světové válce. A jedna prababička ho nemá dodnes, takže zapalujeme na hřbitově svíčky v místech, kde prý leží, ale možná je to jen terénní vlna :-)
  • Mam potrebu se trosku zastat Aryiny linky a napisu, jak jsem tuto kapitolu pochopila ja:

Jiz v minule dile jsme videli, jak Arya poprve vidi hru, v ktere je velmi smesne az vulgarne ztvarnen jeji otec a jeho smrt, i kdyz pouze jevistni ji znovu zasahne.
    Dale pri rozhovoru s Jaqenem se mu sveri, ze se ji herecka zda jako dobry clovek a on ji odpovi, ze smrt si nevybira, tudis ani ona nemuze a ze nova tvar v chramu bude tak ci onak pridana. Osobne jsem to vnimala jako vyhruzku, ze pokud selze, tak to bude prave jeji tvar.

V tomto dile je znovu na predstaveni a tentokrat si uziva smrt Joffreyho, kterou si velmi prala. Ale kdyz jevistni postava zemre, uvedomi si, ze i zrudu jako byl on nekdo miloval. A pri proslovu kralovny pochopi, ze at ji nenavidi sebevic, ze i clovek jako je ona o nekoho prisla. Kdyz pak vidi druhou herecku, ktera si objednala vrazdu, vrati ji to do reality. V zakulisi se potkava s hereckou Cersei a po dlouhe dobe se k ni nekdo chova pratelsky. Kdyz se ji herecka zepta, jak by hru zmenila, tak ji na to odpovi, ze kralovna by to nenechala jenom tak, ale ze by chtela pomstu. A to je dle me ten moment, kdy si uvedomi, ze i ona chce svou pomstu.

A udela to, co je Aryi vlastni, nenecha zemrit nevinneho cloveka. Tim si specetila svoji budoucnost a dobre vi, ze musi celit tomu, co zachranou herecky spachala. Moment kdy znovu drzi v ruce svuj mec jsou jiste dve veci. Prvni je, ze divka jiz ma jmeno a druhe, ze Arya Stark bude chtit svou pomstu.
    Nejprve se ale musi vyporadat s holkou, ktera neni asi nikomu sympaticka a bude muset zaplatit jeji tvari... :D

Jinak to, proc ta holka z chramu nema Aryu rada je jasna... jednak pochazi z dobreho rodu a jednak je oblibenkyne Jaqena a mnoho ji prochazi... ona se tim citi byt ohrozena. Proto se ji chce zbavit.

Moc se tesim na dalsi dil :)

• Lady Tarlyová zřetelně svého syna milovala. A byla to žena poněkud více emancipovaná, než bylo v kraji tehdy zvykem.
    Takže asi nebyla ráda, že tohoto syna otec odepsal, a poslak na Zeď.
    A to že se najednu objevil, dokonce s vnoučetem ji potěšilo.
    Buď žádné vnouče nemá, anebo ( pokud měla nějaké vdané dcery ( někde hodně daleko.
  • Mě zase přijde hloupý smýšlet o středověkých ženách tak jak bylo psáno. Jasně někde na vesnici dostala přes hubu a šla ke kravám, ale ženy v rámci vyšších kruhů byly mnohem silnější než si evidentně myslí široká veřejnost.
  • upraveno 4. června 2016
    sfik napsal(a):

Mě zase přijde hloupý smýšlet o středověkých ženách tak jak bylo psáno. Jasně někde na vesnici dostala přes hubu a šla ke kravám, ale ženy v rámci vyšších kruhů byly mnohem silnější než si evidentně myslí široká veřejnost.

na druhou stranu, se jistě úzkostně dbalo na jakousi "etiketu" tedy je pro mě těžko představitelné, že by si manželka, byť vysoce postavená šlechtična, otevřela na veřejnosti ústa na manžela nebo otce nebo by nějak zpochybňovala jeho autoritu, dámy byl spíš zákulisní hráčky, žádné Xeny a Talisy :)

EDIT: tedy paní Tarlyová by si manžela podala spíš v ložnici za zavřenými dveřmi :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Sagart napsal(a):

flanker.27 napsal(a):

S Žofií Chotkovou bych řekla, že už jsme zase příliš daleko od mentality středověku
    Tak vzpomeňme na Filipínu Welserovou a Ferdinand Tyrolského. Vím, že formálně je to už novověk, ale to se lidi nevzbudili, že včera byl středověk a dneska už novověk.
    Pokud chcete starobylejší příklad tohoto, vzpomeňte si na Justiána a Theodoru, která pocházela z opravdu nízkých poměrů ;)
    A takových příkladů je v historii mnoho....
    Mno, a Justinián musel nejdříve sám zrušit zákony, které to zakazovaly. Případ je to ovšem velmi odlišný, Justinián byl na samém vrcholu a vlastně se jako pravý císař nezpovídal nikomu. Tu znovu platí otřepané:
    Quod licet Iovi non licet bovi =D
  • @Dreamer Tak u Tarlyů mi to spíš přišlo jako takovej family byznys u večeře.. Klasika. Cizí uši kterým to nebylo určené tam nebyly, krom Fialky, která byla předmětem sporu. Služebnictvo nepočítám.. Thomas v Downtonu taky věděl dost, tak to nějak bylo, že uši sloužících byly lehce ignorovány.
  • upraveno 4. června 2016
    @sfik jo tak, ale jinak bych si tu emancipaci středověkých žen neidealizovala :) bylo to jistě jinak, než si představují filmaři.
  • Tak pokud rodily dědice rodu, tak asi měly ženy z vyšší společnosti větší možnosti seberealizace než nějaká selka na vesnici, to je fakt, ale zase tak moc si vyskakovat nemohly. Taková Eliška Přemyslovna to chvíli zkoušela a jak dopadla...
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @undefined
    zmiaz napsal(a):

Mam potrebu se trosku zastat Aryiny linky a napisu, jak jsem tuto kapitolu pochopila ja:

Jiz v minule dile jsme videli, jak Arya poprve vidi hru, v ktere je velmi smesne az vulgarne ztvarnen jeji otec a jeho smrt, i kdyz pouze jevistni ji znovu zasahne.
    Dale pri rozhovoru s Jaqenem se mu sveri, ze se ji herecka zda jako dobry clovek a on ji odpovi, ze smrt si nevybira, tudis ani ona nemuze a ze nova tvar v chramu bude tak ci onak pridana. Osobne jsem to vnimala jako vyhruzku, ze pokud selze, tak to bude prave jeji tvar.

V tomto dile je znovu na predstaveni a tentokrat si uziva smrt Joffreyho, kterou si velmi prala. Ale kdyz jevistni postava zemre, uvedomi si, ze i zrudu jako byl on nekdo miloval. A pri proslovu kralovny pochopi, ze at ji nenavidi sebevic, ze i clovek jako je ona o nekoho prisla. Kdyz pak vidi druhou herecku, ktera si objednala vrazdu, vrati ji to do reality. V zakulisi se potkava s hereckou Cersei a po dlouhe dobe se k ni nekdo chova pratelsky. Kdyz se ji herecka zepta, jak by hru zmenila, tak ji na to odpovi, ze kralovna by to nenechala jenom tak, ale ze by chtela pomstu. A to je dle me ten moment, kdy si uvedomi, ze i ona chce svou pomstu.

A udela to, co je Aryi vlastni, nenecha zemrit nevinneho cloveka. Tim si specetila svoji budoucnost a dobre vi, ze musi celit tomu, co zachranou herecky spachala. Moment kdy znovu drzi v ruce svuj mec jsou jiste dve veci. Prvni je, ze divka jiz ma jmeno a druhe, ze Arya Stark bude chtit svou pomstu.
    Nejprve se ale musi vyporadat s holkou, ktera neni asi nikomu sympaticka a bude muset zaplatit jeji tvari... :D

Jinak to, proc ta holka z chramu nema Aryu rada je jasna... jednak pochazi z dobreho rodu a jednak je oblibenkyne Jaqena a mnoho ji prochazi... ona se tim citi byt ohrozena. Proto se ji chce zbavit.

Myslím, že takový pohled na Cersei je příliš měkký. Její zpackaná výchova Joffreyho způsobila jeho smrt, kdyby se Joffrey choval více jako jeho mladší bratr, nemuselo k jeho odstranění nikdy dojít. Zároveň mne poměrně štve, že Arya váží celou cestu do Braavosu, aby se přidala k cechu zabijáků a teprve pak ji dojde, že bude muset zabíjet nevinné lidi. Pokud s tímto měla problém, neměla odcházet ze Západozemí. Faktem je, že určitou zradu Arya udělá i v knihách, ale to spíše, že začne vraždit lidi ze svého seznamu, než že by odmítla zabíjet. Předpovídám, že Arye zabije tu holku, co po ní půjde, navleče si její masku a pak zabije Jacquena. Dosti trapné, jestli se tímhle uzavře příběh kolem mužů bez tváře. Celý cech tvoří pouze jedna holka a jeden chlap, připomíná mi to Deadpoolovu hlášku: "Jak to, že jste v tak vélkem baráku sami dva, skoro to vypadá, jako by studium nemělo na více X-menů. Jasně Arya se stana mírumilovnou hipísačkou, co nevraždí nevinné, ale pouze ty, co si to zaslouží, neztratí sama sebe, dobré pro ni, ale kdyby se stala nemilosrdným zabijákem její příběh by byl prostě více zábavnější. S takovou pravděpodobně skončí mrtvá, hned při prvním pokusu o vraždu, pokud vůbec začne po téhle proměně svůj seznam naplňovat. Čímž se dostáváme k tomu, že to na co jsem se těšil u Aryi nejvíc, tedy že začne plnit položky ze svého seznamu se nestane. Pro Aryu je to jen dobře, ale temná Arya by byla mnohem zábavnější. Škoda.
  • Tak to vis ze Cersei zkazila co mohla, ale lasku k jejim detem ji uprit nemuzes...no a pak ke svemu bratrovi samozrejme.

Ale nesouhlasim s tim, ze by Arya vazila cestu do Bravosu aby se k nim pridala, vzdyt o nich nic nevedela. Jaqen byl jedina moznost, kam se vydat. Jednak ho brala jako pritele a taky se chtela naucit to, co ji ukazal ze umi. Nesmime zapomonat, ze do Bravosu odchazi mala holka, ktera chce pomstu. A ktomu aby se vse naucila po ni chteji, aby zapomela na tohp kym je, to ze selhava pokazde je tim, ze ve skutecnosti na to zapomenout nechce.

Dalsi vec je, ze kdyby se k nim pridala, pak uz by nezapadala do celkoveho pribehu a byla by to samostatna linka, ktera by se max propletla pri vrazde jedne z postav. Takze to ze u nich nezustane byla nutnost pro celkovy pribeh.

Ale urcite souhlasim ze je to skoda, taky by se mi libilo, kdyby u nich zustala.

• @Tyrion Lannister Fascinující jak moc víš, jak to bude. Podle mě bude tvář přidána, čímž splní Arya to k čemu se zavázala, hold to bude tvář tý čubky.. A pak jí možná i nechají odejít. Do Braavosu šla kvůli výcviku. Ten dostane i v knihách. V seriálu to z pochopitelných-časových důvodů vzali víc hopem.

Možná to bude i tak jak píšeš, ale to hodnocení si nechám až jestli to tak bude nebo nebude..
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @sfik Tak, já spíš jen tipuji ;-) Samozřejmě v seriálu je možné všechno, i to že by smrt té holky byla součást zkoušky
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    zmiaz napsal(a):

A udela to, co je Aryi vlastni, nenecha zemrit nevinneho cloveka.

A co ten kluk ve stájích před brankou (nebo kde to byl)?
    zmiaz napsal(a):

Mě je teda ta holka ze seriálu velmi sympatická, daleko víc než Arya. Bohužel mi je jasný, že jejich souboj vyhraje Arya (nuda, zííííív).
  • Achileus napsal(a):

@červ Lannisterů je pěkná řádka. Ti jen tak nevymřou. Od hlavní linie se asi žádných potomků nedočkáme, ale mám dojem, že bratranců z vedlejších linií rodu je asi deset. Poslední čeho se Lannisteři musí bát je hrozba vymření po meči. Jestli mají nějaké rody na kahánku tak jsou to Bsratheoni a Starkové

Achileus napsal(a):

@červ Lannisterů je pěkná řádka. Ti jen tak nevymřou. Od hlavní linie se asi žádných potomků nedočkáme, ale mám dojem, že bratranců z vedlejších linií rodu je asi deset. Poslední čeho se Lannisteři musí bát je hrozba vymření po meči. Jestli mají nějaké rody na kahánku tak jsou to Bsratheoni a Starkové

No tak jediný rod, který je opravdu na vymření jsou Arrynové, protože tam je poslední malý a nemocný, který se aptrn nedožije dospělosti
  • Tyrion Lannister napsal(a):

@undefined

zmiaz napsal(a):

Mam potrebu se trosku zastat Aryiny linky a napisu, jak jsem tuto kapitolu pochopila ja:

Myslím, že takový pohled na Cersei je příliš měkký. Její zpackaná výchova Joffreyho způsobila jeho smrt, kdyby se Joffrey choval více jako jeho mladší bratr, nemuselo k jeho odstranění nikdy dojít. Zároveň mne poměrně štve, že Arya váží celou cestu do Braavosu, aby se přidala k cechu zabijáků a teprve pak ji dojde, že bude muset zabíjet nevinné lidi. Pokud s tímto měla problém, neměla odcházet ze Západozemí. Faktem je, že určitou zradu Arya udělá i v knihách, ale to spíše, že začne vraždit lidi ze svého seznamu, než že by odmítla zabíjet. Předpovídám, že Arye zabije tu holku, co po ní půjde, navleče si její masku a pak zabije Jacquena. Dosti trapné, jestli se tímhle uzavře příběh kolem mužů bez tváře. Celý cech tvoří pouze jedna holka a jeden chlap, připomíná mi to Deadpoolovu hlášku: "Jak to, že jste v tak vélkem baráku sami dva, skoro to vypadá, jako by studium nemělo na více X-menů. Jasně Arya se stana mírumilovnou hipísačkou, co nevraždí nevinné, ale pouze ty, co si to zaslouží, neztratí sama sebe, dobré pro ni, ale kdyby se stala nemilosrdným zabijákem její příběh by byl prostě více zábavnější. S takovou pravděpodobně skončí mrtvá, hned při prvním pokusu o vraždu, pokud vůbec začne po téhle proměně svůj seznam naplňovat. Čímž se dostáváme k tomu, že to na co jsem se těšil u Aryi nejvíc, tedy že začne plnit položky ze svého seznamu se nestane. Pro Aryu je to jen dobře, ale temná Arya by byla mnohem zábavnější. Škoda.
    To stále nevíme, zda tady jsou jenom tito dva a ostatní zabijáci nejsou někde roztroušeni po světě (Aspoň v knize to tak bylo)
  • upraveno 5. června 2016
    Achileus napsal(a):

No tak jediný rod, který je opravdu na vymření jsou Arrynové, protože tam je poslední malý a nemocný, který se aptrn nedožije dospělosti

To sice ano, ale v seriálu je Robin sice spratek s prvky lability, ale na umření rozhodně není. A hlavně na rozdíl od knih mu nestrojí smrt strýko Petyr. Jediným velkým rodem, který v seriálu vymřel, jsou Baratheoni, jimž zbývá na obnovení rodu pouze bastard, krerého jsme navíc neviděli už dvě série.
  • @Tarin No tak když si vezmeš velké rody, tak starkové mají 2 přímé mužské dědice a jednoho bastarda (u kterého si nejsme jisti jestli je vůbec sníh a není řeka či přímo Targaryen, Bratheoni mají dva bastardy i v seriálu se mluvilo o edrikovi, ale jenom mluvilo u arrynů je jenom malý robert no a pak jsou Tullyové, kde víme o dvou mužích z čehož jeden ve vězeň a ten druhý se můž v pokročilém věku) Beru seriál ne knihu
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @p1e9t9r2 V Hostině Malíček mluví o vedlejších liniích Arrynů, prý by měly žít někde v Údolí a Městě racků.

Ohledně Pstruhů, Roslin je těhotná
  • @Achileus I v seriálu? Já tady nebral ohled na knihu, když je vlákno právě k seriálu
  • @p1e9t9r2 Neboj se, oni to, že se narodí malý pstroužek vytáhnou i v seriálu...
  • upraveno 6. června 2016
    Přesunuto.
  • Drake_Rammoray napsal(a):

@Crocuta dáváš * podle toho, jak máš rád postavy, které se objeví v epizodě?! Tak to jo.

Že bych dával * podle toho jak mám rád postavy?
    8-O Ale jak vidím, nic takového jsem nikde nepsal, tak jen klid ;-) .
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.