Armáda severu - pravda nebo blbost?
Ahoj. Mohl by mi nějaký znalec světa písně prosím osvětlit, jak je to s vojenskou sílou severu? Do války 5 králů Robb Stark vzal nějakých 20 000 mužů, pokud se pamatuju. Když počítám obecně ztráty ve válce, pak celá armáda Starků vyvražděna (a to byl na severu největší rod - tím pádem hádám, že Starkové měli ze severu největší armádu). Pak invaze železných na sever - další ztráty, další ztráty v lokálních bojích, pak první bitva o Zimohrad atd...... Nejde mně nějak do hlavy, jak Boltoni, Umberové a Karstarkové(pouhé 3 rody) dali dokupy přes 6000 lidí a to určitě nechali něco doma na svých domovských hradech. Myslel jsem, že sever je už po tom všem vojensky defakto na dně, ale očividně se tam pořád můžou v klidu rubat tísíce mezi sebou...
Ale někde jsem vyčetl, že vojenská síla severu je okolo 45 000 vojáků, pokud by mobilizovali všechno. Poslední král severu Torhen vytáhl tehdy proti Aegonovi s 35 000. Problém severu je prý ten, že přes jeho velkou rozlohu trvá dlouho shromáždit jeho veškerou vojenskou sílu. Proto prý Robb vytáhl jen s 20 000, protože neměl čas čekat na všechny - prý tedy do války mobilizoval něco kolem poloviny potenciálu severu. Ale pokud by to byl fakt, jak by železní tak lehce obsadili sever? Těm se to přece povedlo jen díky tomu, že seveřani odešli do války a nechali zem bez obrany. Prostě mně to nejde do hlavy. Za případné názory děkuji. :)
Ale někde jsem vyčetl, že vojenská síla severu je okolo 45 000 vojáků, pokud by mobilizovali všechno. Poslední král severu Torhen vytáhl tehdy proti Aegonovi s 35 000. Problém severu je prý ten, že přes jeho velkou rozlohu trvá dlouho shromáždit jeho veškerou vojenskou sílu. Proto prý Robb vytáhl jen s 20 000, protože neměl čas čekat na všechny - prý tedy do války mobilizoval něco kolem poloviny potenciálu severu. Ale pokud by to byl fakt, jak by železní tak lehce obsadili sever? Těm se to přece povedlo jen díky tomu, že seveřani odešli do války a nechali zem bez obrany. Prostě mně to nejde do hlavy. Za případné názory děkuji. :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Ačkoliv trochu mi vrtá hlavou jak mohl Tywin a cca 20 000 vojáky plenit město, které má půlmilion obyvatel plus ještě 6 tisíc zlatých plášťů
Staré město : 500 000
Lannisport : 300 000
Město Racků a Bílý přístav: Desetitisíce
Našel jsem i hezkou mapku porovnání Westerosu s Evropou : http://i.imgur.com/a7rQvMG.png?1
A Rudá svatba ovšem potlačila sever natrvalo. Nebo snad věříš, že kniha bude kráčet ve stopách seriálu a Sever se znovu sjednotí proti Jihu?
Nicméně, jenom hledám nezery ve tvém tvrzení, jelikož se mi nelíbí srovnávání této části hugenotských válek a Písně ledu a ohně ;) nicméně máš samozřejmě pravdu a já se jen snažím rozlišit jemné rozdíly...
Průběh Bartolomějské noci byl krapet roztahanější a nešlo to tak rychle, jako při Rudé svatbě, to uznávám, ale to je holt ten rozdíl mezi knihou a realitou. Zatímco o mnoha věcech by se ve skutečnosti dlouze několik týdnů/měsíců jednalo, tak v knize stačí jedno rychlé rozhodnutí (viz třeba různé volby králů, diplomatická jednání atd.).
- Časy v seriálu nelze díky teleportům brát vážně spíše vůbec
- Velikost měst... berme to tak, že Řím měl přes milion obyvatel a pár velkých měst kolem bylo, to až středověk zahučel velikostí měst o řád níže...
- v podstatě jediný argument o rozloze je délka zdi 100 líg - je westeroská líga 5km jako zde? Je ta délka přesná, nebo je to přehnaný údaj? Kdo ví.
- Robertovo cestovnání na Zimohrad by "mohlo" být dobré vodítko... 1000 km/měsíc zvládnout jde, je to "jen" cca 33km na den (to se dá týden dávat s plným báglem a každodenní stavbou stanu i pěšky)... ale ve středověku to tak nefungovalo - královská návštěva byla v každém městě přivítána a hostili je několik dní - Karel IV měl korunovaci (do Říma a zpět, cca 2000 km) skoro na rok.
To pak taky rozhodí jakékoli počítání :o)
Já vždycky říkám, že než běžet 10+ km, to raději někde ukrást kolo..
Zajímavé je spíše, kolik je v současné době Sever schopný dát dohromady vojáků. Ve wiki píšou, že Manderlyové mají 1500 můžu v seriálů, což na tak bohatý rod přijde docela málo, když po rudé svatbě v seriálu nezasáhli do žádných bojů.
Toto mi zase přijde vcelku nadsazené
Shortly after The Battle of the Bastards, Jon and Sansa treat with all the Northern Lords and the Lords of the Vale of Arryn. Lyanna Mormont declares Jon the King in the North and is soon followed by Wyman Manderly, Robett Glover, Clay Cerwyn and the rest of the Northern Lords. With all of the Northern Houses and wildings combined, they have around 16,000 men, backed by further 20,000 men from The Vale, which declares for the Starks.
http://gameofthrones.wikia.com/wiki/House_Stark
Já bych doporučoval Yohna Royce, protože by mohl vyvážit vliv Malíčka v Údolí, které je nyní pro Sever životně důležité.
Špatná by nebyl ani Manderley, protože jde o nejbohatší rod severu.
když bych si měl jít vsadit, tak bych taky řekl, ale že v seriálu to bude Davos, ale logičtější z pohledu Jona by podle mého byl Yohn Royce.
Já doufám, že severské rody nezmizí, protože třeba herec hrající Glovera není vůbec špatný