Armáda severu - pravda nebo blbost?

upraveno 27. června 2016 v Seriál Hra o trůny
Ahoj. Mohl by mi nějaký znalec světa písně prosím osvětlit, jak je to s vojenskou sílou severu? Do války 5 králů Robb Stark vzal nějakých 20 000 mužů, pokud se pamatuju. Když počítám obecně ztráty ve válce, pak celá armáda Starků vyvražděna (a to byl na severu největší rod - tím pádem hádám, že Starkové měli ze severu největší armádu). Pak invaze železných na sever - další ztráty, další ztráty v lokálních bojích, pak první bitva o Zimohrad atd...... Nejde mně nějak do hlavy, jak Boltoni, Umberové a Karstarkové(pouhé 3 rody) dali dokupy přes 6000 lidí a to určitě nechali něco doma na svých domovských hradech. Myslel jsem, že sever je už po tom všem vojensky defakto na dně, ale očividně se tam pořád můžou v klidu rubat tísíce mezi sebou...

Ale někde jsem vyčetl, že vojenská síla severu je okolo 45 000 vojáků, pokud by mobilizovali všechno. Poslední král severu Torhen vytáhl tehdy proti Aegonovi s 35 000. Problém severu je prý ten, že přes jeho velkou rozlohu trvá dlouho shromáždit jeho veškerou vojenskou sílu. Proto prý Robb vytáhl jen s 20 000, protože neměl čas čekat na všechny - prý tedy do války mobilizoval něco kolem poloviny potenciálu severu. Ale pokud by to byl fakt, jak by železní tak lehce obsadili sever? Těm se to přece povedlo jen díky tomu, že seveřani odešli do války a nechali zem bez obrany. Prostě mně to nejde do hlavy. Za případné názory děkuji. :)
2

Komentáře

• @Magister_Peditum Díky, drakužel už si takové údaje po letech nepamatuji. Fascinuje mě, kde to v hlavách schováváte :)

• Na takové pitominy hlavu mám, ale abych si zapamatoval látku na test, nebo co že to mám koupit, to ne. :-D
  • @Mellien No spíš je škoda, že nevíme, jak jsou na tom ostatní města, jako lanisport, město racků .. atd To by nám vykreslilo krásné složení obyvatel

Ačkoliv trochu mi vrtá hlavou jak mohl Tywin a cca 20 000 vojáky plenit město, které má půlmilion obyvatel plus ještě 6 tisíc zlatých plášťů
  • @p1e9t9r2 Tak těch 1/2 milionu nemělo zbraně. Jedno z největších měst tehdejší Evropy Konstantinopol v roce 1204 taky dobylo jen cca 20 tisíc křižáků. Řím v roce 410 taky zcela jistě dobylo méně barbarů než bylo obyvatel města.
  • Půl milionu mi přijde dost přehnané vzhledem k jiným číslům v písni, tady se imho autor dle logiky seknul. Nebo vám to přijde v pohodě?
  • upraveno 29. června 2016
    Tak podle Wiki je to takhle : Královo přístaviště: 500 000
    Staré město : 500 000
    Lannisport : 300 000
    Město Racků a Bílý přístav: Desetitisíce

Našel jsem i hezkou mapku porovnání Westerosu s Evropou : http://i.imgur.com/a7rQvMG.png?1
  • Tak je to Američan, takže uvažuje jen ve velkým. :-D Navíc se bavíme o světě, kde existuje Zeď z ledu vysoká přes 200m a dlouhá skoro 500km.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Magister_Peditum napsal(a):

@Mellien Jenže mapy mluví o něčem jiném. Zase kdyby bylo Západozemí o velikosti Británie, tak tam těžko bude hned několik mnohasettisícových měst a armády o desítkách tisíc vojáků. To by ta země prostě neměla ve středověku šanci uživit. Nezapomeň že v Západozemí je hned několik teplotních pásem. Od arktického na severu až po poušť na jihu.
    @Sagart Samozřejmě, já jen hodnotím způsob provedení. Ne okolnosti. Ale ostatně i ta Bartolomějská noc na nějakou dobu potlačila hugenotskou opozici, ale stejně jako v případě Rudé svatby ne natrvalo.

@Magister_Peditum Co se týče způobu provedení si dovolím trošku odporovat. Zatímco během Rudé svatby nastalo vraždění hned během první noci, Bartolomějskou noc odstartovalo vraždění až po několika dnech, navíc posloužilo jako záminka k hromadnému vyvražďování hugenotů po celé zemi.
    A Rudá svatba ovšem potlačila sever natrvalo. Nebo snad věříš, že kniha bude kráčet ve stopách seriálu a Sever se znovu sjednotí proti Jihu?
    Nicméně, jenom hledám nezery ve tvém tvrzení, jelikož se mi nelíbí srovnávání této části hugenotských válek a Písně ledu a ohně ;) nicméně máš samozřejmě pravdu a já se jen snažím rozlišit jemné rozdíly...
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Magister_Peditum to mozes niektorym ludom opakovat do zblbnutia sveta aj tak to nepomoze a zacnu to porovnavat s hodnotami vyskytujucimi sa v realnom svete.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Mellien napsal(a):

Je vůbec - co se rozlohy týče - v knize z čeho čerpat? Já bych se nebál přirovnat Západozemí k rozsahu Británie. Rozhodně není Zápodozemí velké jako kontinent, to mi přijde naprosto přehnané...

Ak sa nemýlim (bolo to už desne dávno, takže si to mohla moja myseľ aj vymyslieť) tak buď v seriály alebo knihe (alebo oboje) v prvej knihe Cersei spomínala, že sú na ceste niekoľko (možno 3-6) mesiacov. A to išli z KL na Zimohrad. Pravda, mali veľkú karavánu, určite sa nenáhlili a tak...
  • @Gepeto Chci přes léto přečíst vydané knihy a kouknout znovu na seriál, vychází mi to pěkně na 1 díl denně od 1. Července, tak pak budu moudřejší. Je to možné, pravděpodobné... má mysl se za poslední rok naučila vytěsnit/nebo zakopat velmi hluboko neužitečné věci a neztrácet s nimi kapacitu disku. Takže tak :D
  • @Sagart Jenže tohle je vlákno k seriálu, takže ze seriálu vycházím.
    Průběh Bartolomějské noci byl krapet roztahanější a nešlo to tak rychle, jako při Rudé svatbě, to uznávám, ale to je holt ten rozdíl mezi knihou a realitou. Zatímco o mnoha věcech by se ve skutečnosti dlouze několik týdnů/měsíců jednalo, tak v knize stačí jedno rychlé rozhodnutí (viz třeba různé volby králů, diplomatická jednání atd.).
    @Mellien Ako ja si tiež detaily nepamätám, ak som si to zapamätal správne, tak len preto, lebo mi to príde ako strašne veľa a čučal som. Idem pozrieť prvý diel, či to tam bolo.
    upraveno 29. června 2016
    Fajn tak som to prestretlil, je to iba mesiac cesty. Čiže odhadom z Dorne ku Zdi také 2-3 mesiace.
  • - Hloupé na tom je, že co se velikosti světa týče můžeme jen odhadovat, jestli má stejnou velikost, stejnou vzdálenost od slunce, stejnou rychlost rotace a stejný odklon osy od roviny obíhání jako Země,... potom bych snad údaje o pásmech mohl brát vážně.
    - Časy v seriálu nelze díky teleportům brát vážně spíše vůbec
    - Velikost měst... berme to tak, že Řím měl přes milion obyvatel a pár velkých měst kolem bylo, to až středověk zahučel velikostí měst o řád níže...
    - v podstatě jediný argument o rozloze je délka zdi 100 líg - je westeroská líga 5km jako zde? Je ta délka přesná, nebo je to přehnaný údaj? Kdo ví.
    - Robertovo cestovnání na Zimohrad by "mohlo" být dobré vodítko... 1000 km/měsíc zvládnout jde, je to "jen" cca 33km na den (to se dá týden dávat s plným báglem a každodenní stavbou stanu i pěšky)... ale ve středověku to tak nefungovalo - královská návštěva byla v každém městě přivítána a hostili je několik dní - Karel IV měl korunovaci (do Říma a zpět, cca 2000 km) skoro na rok.

• EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Jay a navyse sam autor vsetky cesty urcite celu dobu neprepocitaval s presnostou milimetre za sekundu
  • JayJay
    upraveno 30. června 2016
    @Edem: To ne, ale předpokládám, že má v poznámkách něco jako Zimohrad-KL koňmo tryskem xyz dní, běžná doba pěšmo,... a celkem to zachovává,... alespoň já žádný brutální nesoulad nenašel.
  • @Jay No při cestě zpět se nikde nezmiňují, že by zde x dní trčeli, tak můžme předpokládat, že se nikde asi moc nezdžovali a rychlost udával ten dvoupatrový vůz, kterým cestovali
  • I když někde jsem četl o indiánovi (Holdfast Gaines), který dal pěšky (a to jsem si musel dohledat, takovou paměť nemám, jen vím, že to bylo neuvěřitelný) 600 mil za 6 dní.
    To pak taky rozhodí jakékoli počítání :o)
  • To teda opravdu je neuvěřitelné. :-) To by znamenalo, že musel běžet více než 8 hodin denně rychlostí pod 3 km za minutu (což je zhruba výkonnost světového rekordmana v maratonu).
  • JayJay
    upraveno 1. července 2016
    @Velbloud: Vzhledem k tomu, že fakt šlo o hodně, tak bych spíše myslel, že běžel spíše 20 hodin denně (5mil/hodinu je spíše rychlá chůze než běh)... ale každopádně drsoň.
  • Jako míra by asi šla vzít cesta Zimohrad-Černý hrad - myslím, že v knize bylo zmiňované, jak rychle to Benjen jezdil, minimálně je tam rozepsaná ta část, když jedou na Zeď spolu s Jonem.
    Jay napsal(a):

I když někde jsem četl o indiánovi (Holdfast Gaines), který dal pěšky (a to jsem si musel dohledat, takovou paměť nemám, jen vím, že to bylo neuvěřitelný) 600 mil za 6 dní.

To zní opravdu těžko uvěřitelně. Nejen vzdálenost samotná, ale zejména fakt, že by cestou nikde nenarazil na koně (pokud bych připustil, že u konkrétní jednotky nebyl k dispozici). Jestli opravdu pospíchal pro posily, nejspíš by cestou nějakého zrekvíroval. Jako sportovní výkon to vypadá úžasně, ale tím by se těžko hájil, když by posily dorazily pozdě.

Já vždycky říkám, že než běžet 10+ km, to raději někde ukrást kolo..
  • @Ugla: Než ujít 10+ km :-) Kdybych 10 km běžel, tak by mi museli ukrást urnu.
  • Armáda Boltonů v seriálů vcelku přesně odpovídá.
    Zajímavé je spíše, kolik je v současné době Sever schopný dát dohromady vojáků. Ve wiki píšou, že Manderlyové mají 1500 můžu v seriálů, což na tak bohatý rod přijde docela málo, když po rudé svatbě v seriálu nezasáhli do žádných bojů.
    Toto mi zase přijde vcelku nadsazené
    Shortly after The Battle of the Bastards, Jon and Sansa treat with all the Northern Lords and the Lords of the Vale of Arryn. Lyanna Mormont declares Jon the King in the North and is soon followed by Wyman Manderly, Robett Glover, Clay Cerwyn and the rest of the Northern Lords. With all of the Northern Houses and wildings combined, they have around 16,000 men, backed by further 20,000 men from The Vale, which declares for the Starks.
    http://gameofthrones.wikia.com/wiki/House_Stark
  • @Djokovic No pokud vím, tam je tam jeho rozhovor s davosem, kdy říkal, že staví lodě a armádu má, ale čekal až se mu vrátí jeho syn, který byl jako rukojmí a vyhrožovali mu jeho smrtí.
  • @Velbloud: Tak to teda kondička nic moc - my třeba na puťáku (táboře) chodili 30km/den rychlostí 6km/h s celou bagáží na zádech. Jinak jednou jsme se hecli, že dáme (nalehko) 75... jako dá se to (po změření to bylo 78), ale že bychom to zopakovali druhý den, to ne... ale je to o zvyku, dneska už mám taky jinou kondičku, bohužel (ale abych umíral po 10 km, to ne).
  • @Jay: Jo, jenže ujít 30km a uběhnout 10km je rozdíl. O svojí kondičce si však nedělám iluze. Jak to říkal Gimli: "My trpaslíci jsme spíš sprinteři, silní na krátké vzdálenosti" :-) Třeba sprint domov hospoda zvládám v obdivuhodném čase (taky jsem se přestěhoval, abych to měl blíž).
  • Jen tak mimochodem, když je nyní Jon králem, koho by podle Vás měl udělat svým pobočníkem?
    Já bych doporučoval Yohna Royce, protože by mohl vyvážit vliv Malíčka v Údolí, které je nyní pro Sever životně důležité.
    Špatná by nebyl ani Manderley, protože jde o nejbohatší rod severu.
  • @Djokovic V rámci seriálu bych to tipoval na Davose, který koneckonců tuhle roli hraje už delší dobu. Ale mohla by to být i Sansa nebo dokonce Malíček, jako jistá kompenzace (ale spíš ne). Davos je podle mě téměř jistá volba. Myslím si, že severské rody si svoji hvězdnou chvilku už užily při volbě a teď zase někam zalezou, jak už to jednou udělaly.
  • @Magister_Peditum
    když bych si měl jít vsadit, tak bych taky řekl, ale že v seriálu to bude Davos, ale logičtější z pohledu Jona by podle mého byl Yohn Royce.
    Já doufám, že severské rody nezmizí, protože třeba herec hrající Glovera není vůbec špatný
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.