House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

upraveno 7. října 2020 v Seriál Hra o trůny
imageHouse of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

HBO včera schválilo natáčení seriálu o rodu Targaryenů a jejich vládě v Západozemí. Dnes se k tomu vyjádřil i G.R.R.M. na svém blogu. Poněkud překvapivě stanice přeskočila obvyklý postup s natáčením pilotní epizody, podle které by se rozhodli zda natáčení … celý článek

Číst celý článek zde

18911131421

Komentáře

• upraveno 10. října 2022
    Tak tohle byla síla... Jsem tím silným zážitkem opravdu uchvácen, takže se rozepisovat ani nijak moc nechci. Ale Paddy Considine předvedl naprosto fenomenální výkon za který si zaslouží všechny pocty i ceny. I slzička ukápla.
  • upraveno 10. října 2022
    Kontrarian ve mě tak nějak už nemůže brát, co dělají s Aegonem, vážně. Hmm, nemá žádné vykupující kvality a tvůrci nám pořád dávající další důvody, proč ho ani v budoucnu nemáme litovat. Bude to jenom o tom, jaké je pro všechny zklamání? Slovy Tarantina - o čem mě přesvědčuješ? Že jsi neužitečnej jako díra do pr...e na lokti? Jo, tak myslím, žes mě přesvědčil :D Víc napíšu večer.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    upraveno 10. října 2022
    Nejemotivnější díl.

Scéna s Viserysovým příchodem do trůního sálu a korunou, následná večeře s posledním Aemondovým přípitkem na silné bratrance....

Přišla mi trochu přehnaná scéna, kde se Alicent zřekla Aegona, opravdu by něco takového udělala kvůli znásilněné služce? Škoda ten dialog měl velký potenciál a oni ho zabili

Každopádně se mi hodně líbí ztvárnění Aemonda, je geniální a nové obsazení Healeny se mi také zamlouvá.

Nicméně koncept, že celý Tanec vzešel ze špatně vyložených slov umírajícího krále, mi přijde podivný
  • Připojuju se k pochvalám Paddyho, hrál to skvěle. Zombifikace Viseryse byla působivá a fyzicky mě bolelo ho sledovat, ale ne že bych zapomněla na to, že všemu mohl předejít, kdyby slepě nespoláhal na to, že se všichni nějak dohodnou. Na jeden týden snad nebudou internetoví bojovníci přirovnávat Alicent k Cersei. Ta by za prvé Viserovi už před lety dala jed a jednak by znásilněnou služku nechala zabít. Když Viserys zmínil, že "všechny" (nejen svoje jediné dítě?) přítomné miluje, povyskočilo mi obočí.

Pravda je, že s Aegonem jsem to vzdala a budu tu asi jeho nejhlasitější kritik. I to jeho stěžování, že neví, co by měl dělat, aby na něj Alicent nebo otec byli hrdí, je jenom fňukání. Pro začátek by nemusel ohýbat přes stůl každou služku a chovat se slušně k vlastní ženě. Nemyslím, že Alicent byla příliš trvá. "Ty nejsi můj syn." No určitě si po svém sexuálním životě nepředstavovala, že její syn hned bude někomu dělat něco podobného. Žádný smysl pro povinnost nebo obětování se. Proč vlastně Aegon v příštím díle neudělá to co Laenor? Nechce trůn (a ví, že na to ani nemá), nemá rád bratra ani manželku, aby se staral o jejich bezpečí. Vsaďte se, že neuteče jenom proto, aby udělal radost matce.

No a ten konec. Neouhlasím moc s tím, že motivací Alicent má být nedorozumění. Tvůrci seriálu žíjí v podivné dualitě, kdy v závislosti na postavě je ambice dobrá nebo špatná. Nepotřebují ale dávát zelené straně nějakou vágní omluvu. Ani nechápu, proč by Alicent měla věřit tomu, co Viserys v bolestech říká na smrtelné posteli. Už před lety jí oslovil jménem první manželky. Nepotřebuje ani vědět, že ji v té chvíli pokládá za Rhaenyru.

No každopádně nám to začíná na ostro...
  • No a ještě k Alicent a jejím dětem. Na rozdíl od některých jiných na internetu jí nekladu za vinu, co se z nich stalo. Ano, mohla se starat víc, ale ona tu pro ně aspoň byla. Nevím, jestli Aegona měla fackovat víc nebo míň. Nevím, jak víc měla stát při druhém synovi, když jsme ji viděli dělat to pořád a stejně je plný vzteku. Každý rodič ví, že dítě může ovlivnit jenom do určité míry. Za to, jaká se narodila Haelena, nemůže. To neznamená, že každé z jejích dětí není zklamání. Na rozdíl od dětí Rhaenyry, které jsou z nějakého důvodu všechny... skoro dokonalé? Já teda nechci obviňovat tvůrce seriálu, že jsou předpojatí (víc, než jsou :D), ale on je důvod, proč vynechali to nejlepší z Alicentiných dětí.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Achileus napsal(a):

K Viserysovi už jen tolik:

Velmi chytrý člověk by se podruhé neoženil, zlikvidoval by Daemona a tím zabezpečil, že trůn převezme Rhaenyra

Leda tak hloupý. Mít jednoho dědice ve středověkém světě je vysoce riziková záležitost. Rhaenyra mohla dost dobře zemřít hned při prvním porodu.
    Achileus napsal(a):

Chytrý člověk by si vzal Laenu Velaryon, tím by rozbil alianci Daemona s Mořským hadem, bratříčka by se zbavil a syna z toho manželství by oženil s Rhaenyrou

Tady částečný souhlas. Ale nutno brát v úvahu, že v té době bylo Laeně tuším dvanáct. Na porod případného syna (kterým si nemohl být jistý) by si musel počkat ještě pár let a tudíž by Rhaenyra byla v době konzumace takového manželství pomalu na konci reprodukčního věku.
    A ať je Daemon jakýkoliv, pro Viseryse to byl pořád milovaný bratr (i když se na něj většinu času zlobil) a samozřejmě taky potenciální dědic pro případ Rhaenyřiny smrti a absence dalších dětí.
    Achileus napsal(a):

teď se zamyslete co udělal Viserys. :-D
    Svým způsobem to byl opravdu nejhorší král v historii Západozemí po Dobytí

Nebyl to dobrý král. Byl to slabý král, byl to král "Bene", který chtěl mít všechny rád a chtěl, aby všichni měli rádi jeho. Nebyl připravený na těžkosti vlády za zhoršené politické situace a nezvládl to.
    Nejhorší fakt ne, ani "svým způsobem".
    upraveno 11. října 2022
    svoa00 napsal(a):

Já teda nechci obviňovat tvůrce seriálu, že jsou předpojatí (víc, než jsou :D), ale on je důvod, proč vynechali to nejlepší z Alicentiných dětí.

GRRM dnes na blogu:
    and YES, Alicent gave Viserys four children, three sons and a daughter, their youngest son Daeron is down in Oldtown, we just did not have the time to work him in this season

Za což jsem ráda, hrozně se těším na scénu,
    kdy milý, galantní a rytířský mladíček Daeron dychtivě pečetí rozsudky smrti
    :)
    A ještě víc se těším na zmatek a stížnosti diváků, kteří neznají předlohu, až se objeví v ději a oni nepostřehnou tu jednu větu, která ho představí :D
  • Díl výborný. Daemon má zvláštní zvyk porcovat lidi divným způsobem. Krmič krabů a teď
    Vaemond Velaryon
    Asi už třeba useklá hlava pro poměry hladiny násilí v HBO už nestačí. Myslím k postavám, že není dobře srovnávát se Hrou, ikdyž to dost hlavně nečtenářů předlohy dělá. Jako problém pro nečtenáře bych viděl i to, že v Rodu Draka v podstatě není žadná jednoznačně kladná postava. Žádní klaďasové tipů Starků. Je to daný i tím, že těch postav ve Hře bylo výrazně více. Harwin Strong byl sympatický, ale nebyl jako Ned Stark. Ten by se nezapletl s vdanou princeznou. Diváci nečtenáři nemají komu fandit.
  • @Nevada No potěš koště :D Popravdě, snad každá adaptace vynechává postavy a jejich roli v ději spojuje s jinými, kromě téhle asi. Mohl by ho někdo v první sérii aspoň zmínit? Ale ne, on se v jednom díle prostě objeví a všichni se budou chovat, jako by celou dobu existoval, náš milovaný syn a bratr :D Čekala jsem, že když se neobjevil Daeron, tak další vyškrtnutá bude Jaehaera. Tak asi ne. Ta se asi objeví v pár scénách a pak na konci, snad aby tvůrci zahráli nějaké usmíření černých a zelených a nebylo to tak depresivní, což pro znalce předlohy bude naopak cynické :onfire:
  • Včera jsem konečně viděla poslední dva díly a souhlasím s tím, že tvůrce seriálu okatě fandí Černým, tedy příznivcům Rhaenyry.
    I scéna, kdy Alicent žádá jako matka (a využívá titulu královny) oko za oko, byla udělána tak vyhraněně, že ji teď všichni budou mít za hysterku.
    Nicméně když to vezmu z optiky toho údajného Aegonova proroctví, pokud má na trůnu sedět Targaryen, tak Rhaenyřiny děti by si na něj fakt sednou neměly :)).

Viserys mi k srdci nepřirostl a souhlasím s tím označením "král Bene".
    To, jak na umírající a blouznící hovoří k Alicent, která si vše vykládá jinak, mi nevadilo, naopak se mi líbilo, že v tom královna slyšela to, co slyšet chtěla, přestože jen o pár hodin dříve na všechny při "poslední večeři" apeloval, ať se mají rádi. Jen by mne zajímalo, jak si to pak holka vyargumentuje, když u toho - na rozdíl od večeře, kde potvrdil nástupnictví své dcery - nebyli žádní svědci.

Dospělá verze Aegona na mne působí velice mladistvě, Aemonův herec je tu mnohem větší chlap a drsňák. Takhle bych si dokázala představit i lorda Krvevrana - stříbrné vlasy, dlouhá úzká tvář... Jen ta scénka v 7. díle, kde mlátí i holky, mi přišla přes čáru, příliš mnoho agrese na můj vkus. Něco jiného je dát na frak těm, co se mi roky vysmívali, a něco jiného být brutální a krutý.

Souhlasím i s tím, že v seriálu není výraznější postava, se kterou by se divák mohl ztotožnit. Pokud si do příběhu nevloží nějakou svoji zkušenost, světonázor či ambice, tak jen nezúčastněně sleduje defilé postav a jak se pohybují a přesouvají po jevišti. Netvrdím, že je to nutně špatně, ale jakožto divákovi mi chybí vlastní výraznější emoce.
  • upraveno 13. října 2022
    @Lady Ašara No, ono to zatím tak vypadá, že seriál okatě fandí Rhaenyře, ale to chce trpělivost.
    V téhle fázi by nedávalo smysl, aby popravovala a tak. Však ona se k tomu dopracuje. Stejně tak Alicent a Aegon. Stačí k tomu banda mrtvých dětí a sourozenců.

Tak to je otázka názoru, jak moc emotivní seriál je. Na to se člověk přece nepotřebuje s nikým moc ztotožňovat. Je asi jasné, že v popředí budou ty dvě ženské. Není tak těžké fandit jedné, která se snaží prosadit svoje právo, které by nikdo nezpochybňoval, kdyby měla mezi nohama něco jiného, nebo druhé, která vlastně dělala všechno správně a nikomu nechce ubližovat, ale ona i její děti stejně vždycky ostrouhají a mají se doprošovat a naivně doufat v dobrou vůli nehodné favoritky svého otce.

Co se týče Aemonda, tak ta holka zaútočila první :D Jako děcko byl sympaťák a myslela jsem, že mu trochu dají osobnost nejmladšího bratra, o kterém nebylo nic slyšet. Ale ani Aemond nebude ten prvoplánový záporák z předlohy. Nedá se mu upřít odvaha a odpovědnost vůči rodině a upřímně rád má přinejmenším matku a sestru (není to pořádně slyšet, ale prý na začátku hostiny peskoval Aegona, že se má k Helaeně chovat líp). Teď jsem zvědavá, jak a jestli dají do kontextu jeho lásku k matce a slabost pro jistou pěknou MILFku :D

Je to zvláštní, ale nový představitel Aegona vypadá pomalu mladší než ten z předchozích dvou dílů. Ale zase, buď trpělivá. Já jsem si tak při tom věčném fackování představila,
    že Aegon Alicent zbyde jako poslední dítě. Mrzák, co bolest otupuje alkoholem, a přišel o manželku, bratry, děti i draka. Ale vyhráli. Stálo to za to, matko? Nakonec by to v seriálu mohla být Alicent, kdo mu dá jed. Jako konec trápení. Dokud ještě vyhrál.
    Takový další Shakespearovský moment :king:
    @Lady Ašara
    Tak v tom, že by nějakým způsobem chyběly emoce s tebou souhlasit nemohu, ale samozřejmě na každého to působí jinak. Také si myslím, že spousta diváků si své oblíbence bez problémů najde, největší fanbáze bude kolem Daemona řekl bych. Ale zároveň souhlasím, že není úplně jednoduché si ty oblíbence najít, vzhledem k tomu, že oproti např. GoT nejsou postavy natolik prokreslené kvůli časovým skokům, změnám herců a obecně způsobu vyprávění podle kroniky.

Jinak mě osobně Viseris k srdci přirostl, tuto jeho verzi jsem si oblíbil podstatně více než tu knižní. Navíc jeho ztvárnění Paddym je zkrátka... geniální.
    Včera jsem konečně viděla poslední dva díly a souhlasím s tím, že tvůrce seriálu okatě fandí Černým, tedy příznivcům Rhaenyry.
    No poté co dostali tvůrci na prdel od diváků kvůli tomu, jak skončila Hra o trůny, si myslím, že si vytváří atmosféru, aby nakonec vyhráli ti "správňáci" a aby z toho šplíchalo zadostiučinění.

• @sfik To mi teda řekni, která nesprávná strana nakonec ve Hře vyhrála :D To opravdu nebyl ten problém. Jak jsem zmínila, fanoušci Rhaenyry ještě dostanou brutální čočku. Nepochybuju ale, že to bude podané tak, že ji k tomu nutí okolnosti. Ta proměna bude dobrá herecká příležitost.
    @Lady Ašara přesně to jsem si říkala u Alicentiny scény s umírajícím králem taky. Přání je otcem myšlenky aneb ve slovech blouznícího starce každý slyší to, co chce. Takže svatouškovská Alicent může dát konečně průchod svým ambicím. Nemyslím si, že Alicent je nějaká puťka, co jen plní tatínkovu vůli i na mladší verzi byly znát náznaky větších ambicí, nevypadala, že by jí stačilo vzít si "obyčejného" lorda a rodit do konce života děti. Kdyby neumřela královna, skončila by minimálně v posteli Daemona.
    @svoa00 zdá se mi, že už si pomaličku připravují půdu. Rhaenyřino prohlášení, že nechce vládnout jako tyran, nebyla náhoda.
    @svoa00 Nechci kádrovat postavy na správný a nesprávný. Jen myslím že můžou jednu stranu protežovat víc kvůli zakončení seriálu.

Ke got
    V seriálu ty vyvolený postavy spláchli do hajzlu. Dany padouchem během dvou epizod, Jon ve vyhnanství, Jamie kterému hrábne a vrátí se k Cersei. Na konci trůnů nemohl mít divák z ničeho radost. Třeba to má takhle v plánu i sám GRRM, asi to bude dávat mnohem větší smysl.
    Já si docela oblíbil starší verzi Alicent, není to prvoplánově zlá mrcha jako Cersei a je na ní vidět, že se opravdu snaží být v rámci možností dobrý člověk, poslední díl to naznačil.

Za to Rhaenyra mi leze krkem více než vůčihledně a to víc, že ji tlačí jako tu kladnou* a idol všeho feminizmu a boje za práva žen, o které je chce připravit její bývalá nejlepší kamarádka a její sexistický fotřík, který svoji dceru využívá akorát jako nástroj k uspokojení svých ambicí a utužení nadvlády bílého heterosexuálního muže nad všemi menšinami Západozemí*(konec sarkastického okénka)
  • @Achileus
    a její sexistický fotřík, který svoji dceru využívá akorát jako nástroj k uspokojení svých ambicí a utužení nadvlády bílého heterosexuálního muže nad všemi menšinami Západozemí*
    Já teda tohle u ní nevidím, či mi nepřijde že by to tam bylo tlačené až tak na sílu. Víc to rezonovalo v prvních dílech u Rhaenys, které byla vláda upřená. Uvidíme ale v dalších dílech, když už je král po smrti..
  • viete mi niekto racionálne vysvetliť prečo
    Rhaenys spraví v závere epizódy taký manéver? Akú logiku to má? Mňa napadlo že by to malo opodstatnenie iba ak by to bola jediná možná cesta ako ujsť s drakom z jamy, vysvetlenie prečo zradcov nepopravila mi príde aby niekto vládol ale celkovo tá scéna pôsobí dobre vizuálne ale vyvoláva vo mne veľa nelogičnosti...

váš názor? Ostal som hore aby som to hneď videl lebo ma to aj napriek tomu že viem čo príde celkom baví :)
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    upraveno 17. října 2022
    @dadkov přesně, tohle a
    Strong jako feet fetišista
    jsou věci co mi kazí jinak totálně atmosférický díl
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    A ještě mě trochu mrzí, že lord Beesbury
    zemřel tak nějak náhodou, preferoval bych kdyby ho Cole vyhodil z okna, nebo tak něco, tohle bylo sice drsné, ale nemělo to na mě ten efekt jeho statečnosti, jako v předloze
    Souhlasím s rozpaky z
    vystoupení Rhaenys, logika v tom není žádná

Nicméně jinak skvělý díl
    Rozmluva Aemonda s Colem byla skvělá, ano Aemond by byl lepší král než Aegon, který opravdu neprojevil nic kladného. Akorát rozmazlený spratek, který kňourá, že ho nikdo nemá rád.

Jsem rád, že se Alicent konečně vzepřela tatínkovi, byť podprahová manipulace s podobou matky byla moc pěkná
  • upraveno 17. října 2022
    .
  • Rhaenys udělala to co udělala protože "woman for woman". Ale mohla občanskou válku zfouknout jedním dracarys nu.. lepší by bylo kdyby utekla potají, jinak ta scéna byla jen pro wowefekt který se u mě nedostavil.
    Pokaždé, když se seriál snaží vyšperkovat knihu, tak z toho vyleze hrozná debilita. V tomhle díle se tedy rozšoupli:
    soutěž ulov si Aegona, přetahovaná mezi Alicent a Hightowerem, Rhaenys v davu a pak v Doupěti, Mysaria sociální pracovnice, Aemond, a jako vrchol všeho Larys Onanys a ubohá královna.

Strašně mě to štve a ještě víc mrzí. Mohl to být výborný seriál.
  • upraveno 17. října 2022
    Díl má dobrou atmosféru, ale nemůžu říct, že z toho, jak je napsaný, jsem nadšená. Celý se věnuje zelené části Targaryenů a zároveň je ukazuje v lepším a v případě Aegona horším světle než předloha.

Celý ten nárok zelených je naprosto zbytečně prezentovaný tak, že Viserys změnil názor. U sedmi pekel, v Západozemí si nikdo nevybírá ze svých dětí dědice. Ten nárok zelených se opírá o zavedený systém dědictví v říši, což je agnatická primogenitura. Viserys to nikdy doopravdy nezměnil, protože by v říši nastalo násilnické peklo.

Začnu tím, že zahrané a natočené je to samozřejmě výborně, o tom žádná. Konečně i představitel Aegona má co hrát. Chce zmizet pryč a všichni tu víme, že ho radši měli nechat zmizet. Ne, nepřijme korunu kvůli tomu, že chce ochránit rodinu. Jeho korunovace znamená ale první validaci v životě. Divák to může vidět jako obrat k něčemu lepšímu nebo obdobu Homelanderovy validace z poslední série Boys :D Alicent byla zase roztomilá. Aegona fackuje, zříká se ho a nedokáže mu říct, že ho má ráda, ale stejně si před něj stoupne v ochraném gestu.

Alicent je ostatně v tomhle díle asi nejvíc. Nepochopila jsem, proč se jí Rhaenys ptá, jestli někdy snila o tom sedět na trůně. Samozřejmě že ne. Alicent je na rozdíl od ní a Rhaenyry v pozici, že její moc spočívá v tom, že bude postrkovat muže. Ohledně konfliktu s otcem - Alicent pochopitelně nechce násilí, ale my holt z předlohy víme, že Otto má bohužel pravdu. Laryse s ní jsem opravdu vidět nemusela. Myslela jsem, že je asexuál a on je fetišista...

Pořád mi vrtá hlavou, jak podají Aemondovu akci v příštím díle, když ho zatím prezentují jako někoho, kdo se nenechá takhle snadno unášet a i z tohohle dílu je vidět, že jako král by byl lepší. Přinejmenším by o to stál a věděl by, co má dělat. Nicméně ne, zlato, nejsi další v pořadí následovnictví, pokud bys nechtěl sehrát Richarda III.

Jsem jediná, komu přišlo divné, že Helaena na korunovi jenom tak stojí mimo? Byl v našem středověku (a je to tak i v předloze) takový pěkný zvyk, že královny jsou korunované současně s manželem. Byla jsem taky jediná, komu nebylo úplně dobře, když se na scéně konečně objevily její děti?

O odchodu Rhaenys tu už byla řeč, takové prdelní drama ve stylu Hry o trůny.

Jo a čestnou zmínku si zaslouží soudružka Mysaria.
  • Trochu slabší epizoda po dvou dokonalých.
    Což neznamená, že byla špatná, to vůbec ne, jen zkrátka nebyla tak dokonalá jako ty dvě předchozí a některé pozměnéné části oproti předloze nebyly tak dobré, jak bych čekal.

SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER

Vypíchnul byl jako obvykle vynikající hudbu, obzvlášť ve startu epizody a poté při Aegonově korunovaci, která byla celá natočená skvěle. Herecké výkony také jako obvykle na velmi vysoké úrovni.

Co mi trochu vadilo bylo Aegonovo podivné chování a hlavně poslední scéna s Rhaenys a Meleys. Buď jí tam vůbec neměli tvůrci dávat, nebo jí měli udělat tak, aby nepůsobila tak nelogicky, neboť Rhaenys tu měla šanci okamžitě ukončit válku ještě předtím, než vůbec vypukla a přesto to neudělala. Samozřejmě se dá úplně v pohodě okecat, proč to neudělala, ale ta scéna tam vůbec být nemusela. Chápu, že by pak jednodušší diváci brblali, že to byla nuda, nebyl tam drak a nic se nedělo, ale takovéhle wow momenty jen pro efekt ve finále spíš ubližují.

Celkově ale nejsem zklamaný, ani nasraný, jen prostě lehce rozčarovaný, tohle jsou spíše zbytečné chybky. Jinak celkově 7/10.
  • @Azrael Tak rozumný důvod by byl, že Rhaenys sice ukazuje sílu, ale nechce prolét první krev. To je špatné PR. Možná o tom řekne něco víc v reakci na to, co se podle traileru stane už v příštím díle.
  • Taky mě díl příšel slabší. Tohle mě docela překvapilo Weapons Expert Reacts To House of the Dragon. Osobně bych nečekal, že bude bojové scény v Rodu Draka tak chválit. Že jsou pro něj výrazně lepší než ve Hře.
  • Rhaenys neřekla dracarys, protože by pak seriál neměl o čem být :-D. A scéna tam samozřejmě byla jen na efekt. Mně se přesto docela líbila.... copak má v reálném životě vždycky všechno logiku? A nejsou často nejsilnější momenty, kdy se člověk nechá ovládnout citem nebo pocitem, momentálním hnutím mysli?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.