House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

upraveno 7. října 2020 v Seriál Hra o trůny
imageHouse of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

HBO včera schválilo natáčení seriálu o rodu Targaryenů a jejich vládě v Západozemí. Dnes se k tomu vyjádřil i G.R.R.M. na svém blogu. Poněkud překvapivě stanice přeskočila obvyklý postup s natáčením pilotní epizody, podle které by se rozhodli zda natáčení … celý článek

Číst celý článek zde

1568101121

Komentáře

• Ještě jsem chtěla upozornit na tu scénku u stolu na hostině. Daemon přijde, sedne si a za chvíli dorazí ser Royce a obviní ho ze smrti Rhey Royce. Viserysovi je jasné, že to udělal Daemon a ví i proč to udělal (chtěl být volný pro Rhaenys). Ale neříká nic, čeká, jak Daemon zareaguje na toto obvinění. A sleduje, že Daemon na to reaguje protiútokem (smrt nezůstane nepotrestána / urážka nezůstane nepotrestána). A navrch si ještě nárokuje dědictví. ˇA není mu to vůbec stydno. Viserys hodí takový pohled, že se mu z bratra chce zvracet. Ale neřekne stále nic, ale roste v něm hnus. Pak vidí Daemona se skoro líbat se svou dcerou a je už prakticky v panice. A herec Paddy Constantine to hraje úplně bravurně a je to taky skvěle napsané a sestříhané :)
  • upraveno 24. září 2022
    @Phoebea Hmm, Rhaenys v seriálu je, ale myslíš Rhaenyru ;) A ne, přisoudit Daemonovi můžeme jiné věci, ale manželku v předloze nezabil. V předloze za prvé je v té době na Kamenoschodech. Mohl tam na drakovi, ale to by bylo trochu... nápadné. Za druhé Rhea měla nehodu při sokolničení a to člověk nedělá sám. Takovouhle nehodu by ani nebylo jednoduché zařídit. Bohužel mají tvůrci občas tiky ve stylu posledních řad Hry o trůny. Prostě chtějí, aby se něco stalo. Celá svatba byla toho ostatně plná.
  • AvivAviv
    upraveno 24. září 2022
    Mám drobnou výhradu k bodu s vejcem - jasně, "moje žena čeká následníka a mám pro něj vejce" je v principu moc pěkné poselství, ale podrobnosti jako to, že tá žena je jen milenkou a ne zákonní manželkou, že podle všeho není představitelkou žádného rodu, ale spodní třídy, že vlastně dítě nečeká a on tuhle frašku spískal bez jejího súhlasu.... To celému gestu výrazne podkopáva nohy.
    A nevyspytateľnosť je v iných momentoch - napríklad ako zmlátil toho posla, alebo ako náhle prikvitol do Červenej bašty, na hlave koruna a čo najprovokatívnejšie si dáva na čas s vyjadrením účelu svojej návštevy. Je nevyspytateľný svojím postupom z kroku na krok. A tým, kam až zájde. Je to element chaosu.
    Ale ja mám fakticky pocit, že je hraný tak, že jemu o to, aby sedel na tróne až tak nejde. Príde mi skôr, že chce uznanie, chce adrenalín, chce byť blízko, ale nie priamo s korunou a kašle na pravidlá. A že Rhaenyra sa mu práveže páči a vtedy v nevestinci ho prekvapilo, ako silno ich to oboch priťahuje jedného k druhému a len so sebazaprením odtiaľ vypadol. V rámci seriálového timelineu tovyzerá tak, že Rheu zabil až teraz práve preto, že zistil, že kvôli nej nemôže mať Rhaenyru. Čo funguje aj s interpretáciou "ja chcem ruku kráľovnej" aj ako "ja chcem Rhaenyru, pretože je to Rhaenyra" (motivácie, ktoré sa mimochodom vzájomne nevylučujú).
    Je trochu otázne, či sa z Kamenoschodov vrátil, pretože to bol zapadákov, čo mu nestačil a iba účel k popularizácii, alebo pretože bol trochu ako Robert a Jaime - dobrodruh a nie administrátor.
  • image

Amen... =D
  • AvivAviv
    upraveno 25. září 2022
    Ok, beriem svoje slová späť. Produkcia to zamýšľala tak, že zvrat vo vývoji výletu do bordelu nesadol jeho libidu.

Každopádne viacero ľudí tú scénu čítalo ako prihlásenie zábran o slovo. Je uňho prítomná istá dávka nejednoznačnosti.
  • upraveno 25. září 2022
    @Aviv - :-D

Zajímavé bylo dohadování o jménu Rhaenyřina dědice (tj. budoucím názvu rodu). Že by inspirace jiném seriálu, kde hrál Matt Smith? https://www.csfd.cz/film/437677-koruna/467865-windsor/prehled/
  • Tak ono je to celkem logické. Na této úrovni běžně probíhaly matriarchální sňatky, pokud rod neměl vyhovujícího mužského dědice a současně se chtěl zachovat.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    upraveno 26. září 2022
    Tak se nám to konečně hýbe
    Koňský hnát je ďábel, nechat uhořet vlastnho otce a bratra, jen aby se zavděčil Alicent..a jeho promluva na konci, z toho šel mráz po zádech

A z té se konečně stala racionální osoba a jde Rhaenyře a po jejích dětech

Hezky vykreslená je i rivalita mezi Strongy a dětmi Viseryse a Alicent

Trochu mě mrzí, že víc nerozpracovali vztah Daemona a Laeny, přece jen si ji vybral, protože byla divoká jako on a dokonce v souboji zabil jejího snoubence, ale jeho rozhodnutí při porodu hodně naznačilo, hlavně ve srovnání s Viserysem ve stejné situaci

Na druhou stranu, scéna umírající Laeny a Vhagar byla nádherná

P.S: Vypadá to, že scenáristé našli zalíbení v porodech...
  • Dnešní díl jsem ještě neviděla, doháněla jsem ty předchozí:

4. epizoda:
    Nepochopila jsem, co přesně se mezi Daemonem a Rhaenyrou odehrálo?
    V té jedné scéně to vypadalo jako akt zezadu, který on předčasně ukončil, ale asi šlo jen o nějaký petting? O věnec ji tedy připravil kdo? :-)
    Scéna s Cristonem byla natočená vkusně a hezky.
    Alicent mi bylo líto, věřila kamarádce a sama byla za jelimanku. Úplně mě bolí sledovat, jak jí ty ideály postupně mizí.

5. epizoda:
    Daemon:
    Vražda v Údolí mi přišla zbytečná a pitomá - takhle provedeno by každý poznal, že o nehodu nejde... Navíc to z téhle postavy zbytečně dělá šmejda. V knize se pořád pohyboval tak nějak na hraně, ale nakonec mi z toho vyšel dobře, kdežto po vraždě manželky s ním jen tak sympatizovat nemohu. Nemluvě o tom, že to "bronzová čubka" vůbec nebyla taková obluda, v rámci dohodnutých sňatků dopadl ještě dobře :). Btw: Předpokládám, že do Údolí se nepozorovaně dostal na drakovi (zřejmě v noci, aby to bylo skutečně nepozorovaně :)). To nikdo nepozval, že v okolí místa vraždy přistál drak?

Ve vztahu k Rhaenyře mi přijde,
    že pro ni má slabost, líbí se mu a apriori zájem má. To, že by spolu s ní shrábnul i korunu je takový příjemný bonus.
    Rozhovor na zásnubní hostině byl hodně zajímavý, úplně mě mrzí, že ji fakt neunesl.
    Criston: Ta jeho naivní láska dostala silný políček do tváře! Je mi ho kluka líto...
    Vražda Laenorova milce byla ovšem těžce přes čáru, tohle - včetně záběru na rozmačkaný obličej - si HBO mohlo odpustit... :-/ Navíc nebylo vysvětleno, jaký měl k tomu přesně důvod (čím nemyslím to, že ho dotyčný vyprovokoval a že Bílý plášť byl frustrován z nešťastné lásky) a proč to pro něj nemělo žádné následky.

Viserys: Za mne pořád slaboch... Možná, že udržel mír a klid v říši, ale to, jak na něj jeho poddaní budou vzpomínat přesto asi moc lichotivé nebude.
    Velaryonové: Dohadování nad příjmením a dalšími "nuancemi", včetně skutečnosti, že král přijel žádat o ruku muže pro svoji dceru, nástupkyni na trůnu... to bylo hodně zajímavé :-).
    Alicent: I té je mi líto, jak postupně ztrácí iluze a začíná se zatvrzovat. Příchod na hostinu byl perfektní a symbolismus zelených šatů hodně silným momentem. Rhaenyra by si měla začít dávat bacha a ne si být sama sebou stále tak arogantně jistá.

Kdo je ten shrbený skrček, co našeptával Alicent??

Celkově se mi líbí, jak si scénáristé pohrávají se sympatiemi diváka vůči jednotlivým postavám. Rhaenyra: vybrána svým otcem, lidi pořád kafrají, protože je to žena, viděla bílého jelena, touží po lásce...
    (A přitom člověk ví, jak to s ní dopadne.)

• Lady Ašara
    Keď máš na mysli muža s palicou, ktorý sa rozprával s Alicent pod čarostromom, tak to bol Larys Strong, syn Lyonela Stronga a mladší brat Harwina Stronga.
    A tu sú vysvetľovacie videá od Alt Shift X z odvysielaných epizód. :-)

• Začíná se nám to hezky rozjíždět a šestá epizoda se mi opravdu líbila.

Z Alicent se nám konečně stává ta nemilosrdná královna z Ohně a krve a její v poklidu vybudovaný přerod je uvěřitelný a velmi dobrý.

Rhaenyra také úplně v pohodě. Začíná připomínat knižní verzi a věřím, že Emma je schopná úplně s přehledem zahrát tu pozdější zahořklou a krutou královnu.

Celkově vztahy mězi jejich dětmi jsou také zatím dobře budované a herci za mě vybraní kvalitně. Trochu mě mrzí, že Daeron bude pravděpodobně vystřižen, hlavně kvůli Tessarion.

Úplně mě v tomto díle nezaujala linka Daemona a Laenory, tedy až do chvíle její srdceryvné scény s Vhagar, ta byla opravdu geniální. Mimochodem se trochu divím, že Baela a Rhaena vypadají jako kopie své matky a po Daemonovi nemají vůbec nic, přitom Targaryenské geny byly vždy velmi silné a je divné, že děvčata nevypadají ani trochu jako mulatky.

A peak celé epizody je samozřejmě Larys Strong. Koňský hnát tu předvádí skvělé představení a obzvlášť závěr a jeho proslov je opravdu silný. Jen tak dál :)
  • Páni, to je dětí :D Ale co musím tvůrcům seriálu nechat, tak si s představením děcek poradili dobře. Ale diváci neznalí předlohy s tím asi problém je identifikovat.

Rhaenyře hoří půda pod nohama a může si za to jedině sama. No, tady explixitně zaznělo, jak může být tak hloupá a bastardy ohrožovat svoji pozici - arogance. Jinak by asi Laenora dotlačila, aby se jednou za čas přemohl... Co působilo trochu zvláštně, tak to, že Rhaenyra a Strong se na obrazovce ani nedotkli.

Alicent je konečně taková, jakou čekáme - pěkná, elegantní, nekompromisní. Velmi dobře zahraná. Poslední scéna s Larysem, no řekněme, že pravý mistr strategie by se ho ve vlastním zájmu nenápadně zbavil...

Daemon a Laena - je to zkratka, ale ve spojení s minulým dílem divák ví, co potřebuje. Zajímavější je, že nikdo nezmíni, jak zkrotila Vhagar (která je skvělá) :( Scéna Laeny s Vhagar je jediná, která zavání začátkem a koncem předchozího dílu. Tvůrci chtěli drama. Fakticky se ale stalo to, že Laena nedala šanci aspoň dítěti, když už chtěla umřít. V naší historii ostatně taky byly způsoby, jak zachránit matku, když o dítě nechtěli bojovat - vyrvat se dá vždycky, akorát to občas nebývá v jednom kuse, no.

Jo a jestli si tvůrci takhle vychutnávají porody, tak potěš koště, až bude Rhaenyra rodit dceru.
  • @Azrael To by bylo zase na dlouhou debatu, jak genetika u Martina funguje. Pro plody incestu určitě realisticky nefunguje. Jestli to budeme hodnotit realisticky, tak Laena je mulatka a její děti quadroonky. I tady by byl dobrý důvod zpochybňovat otcovství :D
  • upraveno 27. září 2022
    Já teda nechápu stále smysl přeobsazování Alicent a Rhaenyry. Navíc obě jejich mladší já zahrály herečky super a teď tvůrci riskovali průšvih. Nic podobného by nehrozilo kdyby hrály rovnou současné herečky a omladili je pomocí make-upu či šatů/stylu. Naštěstí obě nové herečky jsou za mě super.

Rád bych se zeptal.
    Ti co vypálili Harrenov, měli jakousi brož. Budou v ději nějak důležití? Co to znamenalo? Chápu že je poslal Larys, ale je to nějaké uskupení, které bude v seriálu figurovat?
  • @sfik Je to včela, takže to bude mít něco společného s lordem Beesburym? Asi tak parta kriminálníků bude chycená a brož bude použitá jako důkaz proti němu.

Ten důvod pro mladší herečky na pět dílů byl asi v uvěřitelnosti, i když o tolik mladší než nové představitelky zase nejsou.
  • @svoa00 je trapný když jsem včelař a nepoznal jsem včelu? ????
  • svoa00 napsal(a):

Páni, to je dětí :D Ale co musím tvůrcům seriálu nechat, tak si s představením děcek poradili dobře. Ale diváci neznalí předlohy s tím asi problém je identifikovat.

Rhaenyře hoří půda pod nohama a může si za to jedině sama. No, tady explixitně zaznělo, jak může být tak hloupá a bastardy ohrožovat svoji pozici - arogance. Jinak by asi Laenora dotlačila, aby se jednou za čas přemohl... Co působilo trochu zvláštně, tak to, že Rhaenyra a Strong se na obrazovce ani nedotkli.

Alicent je konečně taková, jakou čekáme - pěkná, elegantní, nekompromisní. Velmi dobře zahraná. Poslední scéna s Larysem, no řekněme, že pravý mistr strategie by se ho ve vlastním zájmu nenápadně zbavil...

Daemon a Laena - je to zkratka, ale ve spojení s minulým dílem divák ví, co potřebuje. Zajímavější je, že nikdo nezmíni, jak zkrotila Vhagar (která je skvělá) :( Scéna Laeny s Vhagar je jediná, která zavání začátkem a koncem předchozího dílu. Tvůrci chtěli drama. Fakticky se ale stalo to, že Laena nedala šanci aspoň dítěti, když už chtěla umřít. V naší historii ostatně taky byly způsoby, jak zachránit matku, když o dítě nechtěli bojovat - vyrvat se dá vždycky, akorát to občas nebývá v jednom kuse, no.

Jo a jestli si tvůrci takhle vychutnávají porody, tak potěš koště, až bude Rhaenyra rodit dceru.
    Musím říci, že na porod Rhenyřina posledního dítěte se ve světle prozatimních porodů opravdu masochisticky těším :) To bude zážitek, který si tvůrci vychutnají.
  • AvivAviv
    upraveno 28. září 2022
    svoa00 napsal(a):
    Přijde mi, že jestli by někdo poslal na někoho brigandy, nedá jim dost cenně vypadající brož se znakem vlastního rodu, takže stopa podezřivá, ale zase západozemská kriminalistika nebude kdovíjak profi. Jako bonus fajn a když nevyjde, tak furt netratí, takže plán to byl dobrý.

Tisíckrát lepší plán než ten wtf zjev v Údolí (leda nešel na nápadném drakovi, ale pomalém koni, ale furt - proč osobně, když mu nejsou cizí postupy jako B&C a jestli jen využil situace, tak o co se pokooušel předtím...).
  • Aviv napsal(a):

svoa00 napsal(a):
    Přijde mi, že jestli by někdo poslal na někoho brigandy, nedá jim dost cenně vypadající brož se znakem vlastního rodu, takže stopa podezřivá, ale zase západozemská kriminalistika nebude kdovíjak profi. Jako bonus fajn a když nevyjde, tak furt netratí, takže plán to byl dobrý.

Tisíckrát lepší plán než ten wtf zjev v Údolí (leda nešel na nápadném drakovi, ale pomalém koni, ale furt - proč osobně, když mu nejsou cizí postupy jako B&S a jestli jen využil situace, tak o co se pokooušel předtím...).
    Ale však úplně v klidu mohl na Caraxesovi přiletět na úplně jinou část Údolí a za relativně krátký čas ujet zbývající část cesty na koni...
  • Azrael napsal(a):

Aviv napsal(a):

svoa00 napsal(a):

Tisíckrát lepší plán než ten wtf zjev v Údolí (leda nešel na nápadném drakovi, ale pomalém koni, ale furt - proč osobně, když mu nejsou cizí postupy jako B&S a jestli jen využil situace, tak o co se pokooušel předtím...).
    Ale však úplně v klidu mohl na Caraxesovi přiletět na úplně jinou část Údolí a za relativně krátký čas ujet zbývající část cesty na koni...
    Už jen to, že někde, hockde v Údolí se vyskytne Caraxes, na něj háže podezření, hlavně když víme, jak nerad se tam zdržuje. A pořád... Proč osobně?
  • Aviv napsal(a):

Azrael napsal(a):

Aviv napsal(a):

svoa00 napsal(a):

Už jen to, že někde, hockde v Údolí se vyskytne Caraxes, na něj háže podezření, hlavně když víme, jak nerad se tam zdržuje. A pořád... Proč osobně?
    Ale my přece nevylučujeme, že ho někdo nemohl spatřit, nebo jeho draka. To stále není žádný přímý důkaz proti němu. A návdavkem je to královský bratr, má určitou imunitu, takže i kdyby ho někdo v Údolí spatřil, ale zároveň nemohl doložit jeho čin, tak je to minimálně silně diskutabilní a nikdo mu nic nedokáže.
  • @Aviv Jako scéna v Údolí byla divná, ještě s tím dobitím kamenem, ale
    Proč osobně?
    Mě nájemní vrazi moc k Daemonovi nepasují, když si jde řešit osobní záležitost.
    @sfik
    V knize nájemné vrahy použil, Krev a syreček, kteří zabili prvorozeného syna Aegona II. a spekuluje se i o tom, že měl prsty ve smrti Laenora
  • Jo, jo, B&C, nijak cizí postup pro něj. Zýroveň byl tehdy úkol zadán tak, aby bylo jasné odkud vítr fouká. Šlo o krevní mstu.
    Tohle je jiný druh, tohle je odstarnění překážky bez jakéhokoli závdavku, akce tajná z principu, zcela osobní a soběcká. Ta úvaha, že si to pořeší tiše a osobně není špatná. Ale taky jsem nejsem jista zda takovou péči možno skloubit se všeobecnou neúctou vuči své choti.

A ano, divné to je a co do vražedné metódy skroutit hlavu by bylo lepší s ohledem na to padání z koně v kamenitém prostředí. A neříkejte mi, že to neumí.
    @Aviv Já bych věřil,
    že byl i za smrtí Laenora, smrt Mořského koníka se mu hodila a měl z ní okamžitý prospěch

Podle mě je Daemon impulzivní, krutý a v případě nutnosti, nebo prospěchu pro svou osobu by neměl problém zabít
  • Já nijak nerozporuji, že by byl schopen zabit (ani jeho impulzivnost a kapacitu pro krutost).
    Konkrétně u Laenora je podezírán i jedným kronikářem. Ale seriálové provedení Rheiny vraždy je takové... Ani ryba ani rak. Těží z napětí, z překvapivosti a tak, ale zároveň kulhá. Máme si myslet, že by ji tam nechal, kdyby se mu neposmívala? To by byla pěkná blbost. Mohla by přeci mluvit. Takže měl v úmyslu jí rozbít lebku jen co zjistil, že ochrnula? Třeba. Šel beze zbraně. To si byl jako stoprocentně jistý, že ji z koně shodí fatálně? Nebo to má vypadat jako nehoda, z které se pohotově rozhodl vytěžit? V tom případě co jinýho jí chtěl? Spíš měl ten úmysl od začátku, ale fakt bych čekala spolehlivější provedení a nevím, proč by si měl zakládat na osobném vyřízení ženy, která mu nestála ani za zpečetění manželství. To nebyla spalující nenávist. To bylo "nechci s ní nic mít".
  • 6. epizoda:

Viděla jsem včera hned poté, co jsme si pustili 1. epizodu seriálu Na pozadí událostí. V obou dílech byl někdo přistižen při autoerotice, kterou nedokončil, zajímavá shoda náhod :D.

Herecké představitelky Rhaenyry i Alicent se mi líbí, Alicent si je hodně podobná, u Rhaenyry se mi víc líbilo její mladší já. U úvodního porodu jsem si říkala, jak zase diváky lakují -
    ihned přestřihli pupečník, nečekalo se na odchod placenty. Nu, dočkala jsem se realismu, i ta placenta byla...
    Úplně jsem ovšem nepobrala,
    proč si královna vyžádá okukování dítěte ihned po porodu a proč Rhaenyra, která pořád je následníkem trůnu poslušně jde.
    Neměla by mít princezna vyšší postavení než královna, která je "jenom" manželkou stávajícího krále??

Z Alicent je úplně cítit frustrace a marný boj za nějaké ideály. Padlo tu, že kritizuje Rhaenyru a sama přitom vlezla do postele jejímu otci. Já to vnímám tak, že to byla holka mladá, možná i zamilovaná, a když jí ty růžové brýle spadly, čestně zůstala na svojí pozici a neudělala nic, aby ji změnila (intriky, milenec, ...), kdežto Rhaenyra se od začátku chovala tak, že téhle její čestnosti plivala do obličeje. Překvapil mne ovšem
    ser Criston
    , z toho nám vyrostl pěkně zatrpklý zmetek, tady nevidím ani tak raněnou čest jako raněné ego a zhrzenou lásku.

Koňský hnát - soudě dle té brože - aspiruje na místo lorda Beesburyho. Ano, souhlasím s tím, že Alicent by se měla začít bát. Oni ti přehlížení často bývají pěkní zmetci...

Daemonova linka byla tentokrát taková sladkobolně lyrická. I když většinu času vypadal spíše laxně, bylo vidět, že mu na manželce přece jenom záleželo. Nu a targaryenští a "targaryenští" princové - měli jsme možnost nakouknout do Pozadí událostí :)) toho, co přijde.
  • U Rhaenyry je výrazně jiný nos - orlí místo lehce vyhrnutého, ale jinak mi přijde nový obličej dost podobný a tahle črta jakoby komunikovala, že něco z její křehkosti a sladkosti odnesl čas a už je osobou, co si prochází zkouškami, obličej dobrý pro pozdější nevrlost.

Královna kontroluje, na koho se dítě podobá, viz jak se zaměřila na hlavičku s poněkud tmavým chmýřím. Taky na rozloučenou řekla Laenorovi, ať se dál snaží, že třeba se jednou narodí dítě, co se bude podobat i jemu. Prostě dává páru najevo, že vidí, že jde o bastardy. Nemuže vystoupit otevřeně, tak dělá nátlak takhle. Má to být nepříjemné, ponižující, zahanbující, projev moci.

Ono to padlo i někde tady? Nevšimla jsem si. Mám za to, že je očividné, Alicent ctí povinnost spjatou s manželským a královským svazkem a proto Rhaenyře vyčítá, že ta si svévolně vybírá partneri před i po sobáši i ty děti jsou z tohto hlediska podvrh. Na to už se pojí i myšlenka, že jakým právem stojí v nástupnictví před jejími, když by neměli mít právo na nic. A na to se váže myšenka, že pokud je i ostatním jasné, pouze nemluví, aby Rhae udržela pozici po otcově smrti, bude mít o to větší duvod zbavit se konkurence, protože tihle tmavovlasí hoši budou další spochybnění na misku vah vedle spochybnění Rhaenyřina pohlaví.

Mmm... Já to brala jakože svuj poklesek zamýšlí vyvážit tím, že odteď bude jak bič na tenhle druh přehrešku. On spáchaljen jednou, ale někdo jiný v tom pokračuje, ten někdo, co ho d o toho kdysi zatáhl a tak se vyhraňuje jak jen muže.
    Ale zhrzené ego je hodně dobrá interpretace taky a klidně víc trefa do černého než má.
    Jako učitel si nepočínal dobře, jako politický hráč zasadil slušnou ránu.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.