House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

upraveno 7. října 2020 v Seriál Hra o trůny
imageHouse of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

HBO včera schválilo natáčení seriálu o rodu Targaryenů a jejich vládě v Západozemí. Dnes se k tomu vyjádřil i G.R.R.M. na svém blogu. Poněkud překvapivě stanice přeskočila obvyklý postup s natáčením pilotní epizody, podle které by se rozhodli zda natáčení … celý článek

Číst celý článek zde

145791021

Komentáře

• @Lady Ašara Tak Viserys by to udělal tak jako tak, jenom zkusil mít vůči Rhaenyře čistší svědomí.
  • Nakonec jsem se rozhodla taky vypíchnout, co mě zaujalo, i když třetí díl byl hlavně o menších interakcích postav.

Alicent opravdu nepoznávám a jenom doufám v charakterový posun. Vždyť ona se dokonce zastává nároku Rhaenyry oproti svým dětem. Asi nejlepší by bylo, kdyby na začátku Tance měla opravdu dobrý důvod upřímně věřit, že Rhaenyra plánuje zbavit se jí i její rodiny. Nakonec by by velkou roli mohlo hrát i to, za koho v tu dobu bude vdaná, že jo. Nakonec by byl její názor na něj i potvrzený.

Rhaenyra se nechce vdávat... Čili má v plánu co - vládnout jako královna Alžběta a za dědice mít mladšího bratra? Po celou svojí vládu se bát, kdy se proti ní bratr postaví? Rhaenyra není princezna z pohádky. Leanor Velaryon jí nebyl jako manžel po chuti, protože věděla, že je na kluky. Jako princezně vychované u dvora jí nikdo přece nemusí upozorňovat, že svoji pozici dědičky nejlíp upevní správným sňatkem a tím, že brzy vyprdne nějaké syny.

Viserys v tom řádně plave, všimněte si, že Alicent a Rhaenyře řekl o dědictví dvě opačné věci - každé to, co chtěla slyšet.

No a Daemon - akční scéna dobrá. Teď jsem si dohledala, že Daemon dobýval Kamenoschody v letech 106-109 s tím, že Krmiče zabil v roce 108. Nicméně dobýval jednotlivé ostrovy.
  • @svoa00 Mně z toho nevyplynulo, že by Rhaenyra vyloženě nechtěla vdávat, jen ne v tuhle chvíli a rozhodně ne za pána Casterlyovy skály (který tu byl tedy mimořádný pitomec).
  • Ahoj, pochopili jste někdo tu Daemonovu motivaci s vejcem?
    1. pochopila bych to, kdyby opravdu čekal dítě (ideálně se svou právoplatnou manželkou) a protože se sám považuje za následníka trůnu, tak by chtěl pro svého následníka Targaryena dračí vejce do kolébky.
    ALE !!
    2. žádné dítě očekávané není. Tak na co mu je vejce?
    Chce si vysedět dalšího draka? Na co? Kdo by ho měl sedlat?
    3. prohlásí, že si bude brát děvku. (tam musím pochválit, jak na to děvka inteligentně zareagovala - taky mne hned napadlo, že jí tím vystavil smrtelnému nebezpečí jen ze své marnivosti - žádnou logiku v tom také neshledávám)
    3. Ví, že tím akorát naštve Viserise a že možná kvůli tomu dojde k bitce na Dračím Kameni. Proč by chtěl vyvolávat bitku ), která ho může stát pozici, když ho tam teď zrovna nikdo neotravuje?
    4. Takže zkrátka a dobře, pravděpodobně dopředu tuší, že vejce bude muset vrátit - má ho dokonce i celou dobu s sebou. Nemá ho schovaný někde na hradě.

Tak já prostě nechápu k čemu celá ta zápletka s vejcem Daemonovi byla.
  • upraveno 8. září 2022
    Jo Daemon ukázal, že nemá žádné zábrany a hlavně že nehodlá být svému bratrovi za nic vděčný 8-).
    Hightower překvapil svatebním návrhem
    (původně s ním myslím přišla přímo Alicent). Zajímavé, že Viserys ztratil odvahu dotáhnout následky svého druhého sňatku až do konce. Původně byl totiž věkový rozdíl mezi Rhaenyrou a Aegonem II. jen deset let, což už by se za tamních poměrů nějak sneslo (líp než těch patnáct nebo šestnáct). Ti dva sourozenci spolu sice nijak zvlášť dobře nevycházeli, ale v porovnání s tím, co pak Rhaenyra dostala, by to byla ještě výhra. Zvlášť proto, že věděla, jakého manžela jí vybrali a otec ji nakonec musel k sňatku stejně donutit. V porovnání s tím už nevypadal zle ani natvrdlý lord Lannister
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @čejka Budu spekulovat, ale podle mě Viserys nechtěl posilovat už tak vysoký vliv Hightowerů, respektive zatím mohl být někdo, kdo ho k tomu naváděl. Nabízel by se například lord Strong...

Ale ano, svazek Rhaenyry a Aegona by řešil mnoho problémů a zabránil by spoustě nepěkných věcí.
  • @Phoebea řekla bych, že prostě jen chtěl provokovat a vyvolat nějakou akci. To by se mu bylo povedlo, kdyby jednání vedl jen lord pobočník, a nebo kdyby se Viserys k něčemu rozhoupal. Díky Rhaenyře a hlasu rozumu nakonec ustoupil, řekla bych, že i proto, že pro ni prostě má slabost :), ale jinak to celé byla taková zbytečná truc akce.
  • upraveno 10. září 2022
    @čejka Deset let není nic v Západozemí a nebylo to nic ani v naší historii. Holt by Aegon... začal mladý, ona by taky byla ještě mladá. Nicméně musím upozornit, že tvůrci seriálu moc neovládají matematiku. Alicent i Rhaenyře je v seriálu na začátku patnáct, Alicent devět měsíců čekala syna, kterého nejspíš nepočala hned, a synovi jsou teď dva roky. Rhaenyře ve třetím díle musí být nejmíň osmnáct let a je o nejmíň šestnáct let starší než Aegon. To už je silný faktor sám o sobě.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Argo pořádá další soutěž v souvislosti se seriálem. Podmínkou je profil na fb nebo instagramu.

https://m.facebook.com/fantastikavargu/
    Tenhle díl byl... zvláštní
    Půl hodiny poslouchat debatu na téma deflorace Rhaenyry Daemonem, to mě tedy nadšením nenaplnilo

Alicent stále působí jako submisivní holčička, zaláskovaná do Viseryse a mající ráda Rhaenyru. Proč proboha? To nechce, aby Aegon seděl na trůnu?

Viserys se pomalu mění ve fantasy verzi Baldouina z Království nebeského, či co

Ale abych jenom nemrmlal

Rhaenyra pěkně vypálila Hightowerovi rybník a šikovně ho poslala do... Starého města.
  • Najnovšia epizóda bola zvláštna, ale zaujímavá.
    V nasledujúcej epizóde sa bude riešiť predovšetkým Rhaenyrina svadba s Laenorom, na ktorej bude Jason Lannister robiť problémy, ale ako už napovedá názov, Otto bude intrigovať, aby sa Aegon stal dedičom... :-k A všimla som si, že Rhaenyra dostala v závere vypiť "mesačný čaj", aby bola istota, že nečaká dieťa... :-k Iste, že Viserys si vďaka Ottovi myslí, že Rhaenyra sa peleší s Daemonom, ale netuším, ako by sa tváril, keby sa dozvedel, že Rhaenyra sa peleší s Cristonom, ktorý by čisto hypoteticky nemal na ženu ani myslieť... :-k
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Jak se Bracken do toho Blackwooda hned pustil, to mě pobavilo.
    Jen to nemuseli dotáhnou zase až tak daleko. Klidně mohli zůstat třeba u pár uťatých prstů či sexy jizvě přes koňskou držku. Ale to by v téhle epizodě pak nebyla žádná mrtvola, že?

Ta Ice and Fire kudla co ukáže písmenka když se strčí do ohně, to je zase nějaký Martinův tentononc, nebo si scénáristé jen zatoužili zahrát na Pána prstenů?
    image
  • K dýce je čelý článek - https://ew.com/tv/house-of-the-dragon-catspaw-dagger-history-aegon-prophecy/

Prostě chtějí ze zbraně, ktorou vrah vytáhl na Brana udělat co největší Checkhov Gun. A tak ji vytáhli i ve válce proti Jiným a teď tady.
    Jestli to pyromanceři uměli? Nu, rádi tvrdí, že znají spoustu tajemství. Ale svět ledu a ohně zmiňuje jen to, že kouzly se zvyšovala pevnost a ostrost valyrijské oceli. Nic o tajných nápisech.
  • Já se k třetímu dílu minulý týden moc dostat nemohla, tak jsem si to spojila se čvrtým.

Líbí se mi ta lovecká porovnání.
    Viserys se honí za bílým jelenem a chytnou mu jen hnědého a je to tak trocha fraška. Daemon loví kraba coby další truc akci a jde na to jako šílenec, co má z pekla štěstí a "boha, chlape, mohl bys z toho vynechat posli zpráv, ubalit ti jednu je málo"... Rhaenyra se šla jen projít, ale když na to došlo, dala divočákovi co pro to, bílej jelen si ji našel sám a ona ho nechala jít. A pak taky reakce v táboře - Jason má výraz zhnusení, Harwin uznanlivej zatímco tahá z kuže vlastní úlovek.

Daemonova mission impossible byla pěkně přepálená. Ano, šípy opravdu boleli a ano, prchání před nimi nebyla hračka, v tomhle směru byla snaha, ale stejně to bylo přepálené. Dát mu pod pod šaty kroužkovinu, ať to teda dostane do nohy, ale ne do hrudníka, když pak chce ještě svižním tempem do jeskyň za Krabem? Zase rychlost předtím, no... Ale je to Daemon. Asi jim to odpustím.

Co se čtyřky týče, ta sekvence s výletem do nočního města je udělána báječně - atmosféra vzrušujícího dobrodružství budováná od nakouknutí do vaku s šaty chuďase, Daemon míchající užitečnou lekci s naprostým zmetkovstvím. A pak dohra mezi bratri v trunim sále. Zmetek zmetkovský manipulativní.
    Jen nevím jak se postavit k celému tomu váhání. Jasně rozpracuvávame motiv Rhaenyřiny averze poté, co viděla matčiny trable. A zapojení zmínky o Daemonovom doučování tím, že je první, kdo ji ukáže příjemnou stránku těchto záležitostí a že tyto lekce jsou pak zacíleny na Colea. Prostě to pojetí je šikovné, mrtě šikovné. Jenom přemýšlím nad realističností toho, jak moc se Rhaenyra vzpouzí a dokdy jako chce. V trojce to ohlídali tím, že je přesvědčena, že je to jen zpusob jak ji odsunout. Když ji otec ujistil, že ne a že ji i nechá vybrat samotnou, tak jak to učinil on, tak... Ano, vidíme poněkud vtipnou sbírku nápadníku, ale jestli to celé trvalo měsíce, přece se tam muselo najít pár zajímavých kandidátu.

A taky hádky ohledně toho, že muži mohou klátit koho chtějí, ale ženy nemají takovou svobodu. Když se řekne jen "protože jsi žena", je to slámový panák. Je tak těžké dodat, že zatímco mateřství je věc jasná, otec si už tak jistý svým otcovstvým nemuže a proto plyne větší tlak na ujištění, že žena nemá v posteli víc mužských? A s tím, jak je obvykle mládě víc uvázáno u matky, tak je snažší nechat bokem bastardy chlapu než bastardy žen.
    Jinak dokonce i ty "spontánní" výroky příbuzních o tom, jak se dítě v tom a v tom podobá na otce jsou evoluční mechanizmus, jak předejít pochybnostem a potenciální nevraživosti až vražednosti.
    Věrnost je komodita stejně jako plodnost a upřímně nevím, zda by se víc rozčíli ošizeně se cítící chlapi, nebo by tu povětrnější rozcupovali ženy soupeřky a závistivé odříkající si ženy.

Myslím, že u boje Blackwood vs Bracken je to takové menší moralistické vyhranění vuči kultuře, podobně jak u turnaje (spolu s pokryteckým nadbíháním, protože strategie tahat lidi na krev jim přeci jen není cizí) - tož nedojde pouze na šrám, ale naprosto zbytečné zabití a přeživšímu mladému klukovi se zvedne žaludek.

Já se napoly bavila a napoly trnula u velice dukladné volby slov - Rhaenyra ujišťuje Alicent, že Daemon ji o panenství nepřipravil a že vzal roha a pak Alicent její nevinu adamantně brání a dodává, že Rhaenyra není lhářka. Čekám, až se Alicent začne cítit jako ta zrazena.
  • Souhlasím s Aviv, že noční dobrodružství je dobře natočené. Ale Daemona bych za takového zmetka zase nepovažovala. Jasně, že by se mu hodila svatba s Rhaenyrou a proto to celé nahrál, ale nakonec nevyužil situaci a má ji opravdu rád. No, Rhaenyra si vzala, co chtěla :D Hezká a vlastně milá scéna s bodyguardem, když si odmyslíme, jaká je to ze strany obou blbost.

Jinak trochu odbočím. V tomhle díle to působilo, že jsou všichni posedlí panenstvím. Byť to bylo v našem středověku i v Západozemí velmi důležité, tak musím podotknout, že tak rigidní to zase nikdy nebylo. Vévoda si klidně vezme vzal za ženu poskvrněnou dceru jiného vévody, když věno bylo velké, na znásilněnou dívku se dívali přimhouřeným okem a taky existovaly fígle, díky kterým se manžel pravdu ani nedozvěděl (váčky s krví). Ve výsledku nešlo manželům až tolik o tu trofej, jenom nechtěli kukačku. Tady v seriálu nedává moc smysl to drama, když Rhaenyře otec stejně nevěří a nakonec jí pošle měsíční čaj.

Co se týče ženichů pro Rhaenyru, tak Viserys udělal další chybu, když jí dal volnou ruku a teď ji do vhodného sňatku musí dotlačit. Laenor je nejenom vhodný věkem, rodem a bohatstvím, ale především má DRAKA. Proč všichni pořád zapomínají na to, jak velký rozdíl ve v boji a válce dělá i jeden drak?

Co se mi ale na díle líbilo nejvíc, tak to je mistrovský kousek Rhaenyry, jak rychle využila situace k tomu, aby odstavila Otto Hightowera. Jako palec nahoru, dobře to zahrála :D

Nevím, co to pořád dělají s Alicent, ale nelíbí se mi to. Za čtyři roky, co je královna, se toho moc nenaučila. Nezralá hodná opečovávaná holčička, vlastně mladá chovná kobylka. Zkrátka tu zatím nevidím ani zárodky toho, čím by v budoucnu měla být. Nicméně tu taky konečně vidím i začátek konfliktu s Rhaenyrou z její strany. Nejenom, že jí Rhaenyra lhala o nevinnosti toho, co dělala, ale využila tu lež proti jejímu otci (ať je jakýkoliv). Snad ji to konečně donutí pevně se postavit na stranu vlastní rodiny, ne blekotat něco o kamarádce.
    Chování Alicent mě irituje už od prvního dílu, zatím největší škraloup na jinak dobrém seriálu

Sakra, kde je ta cílevědomá ženština, která nechala hnít Viserysovu mrtvolu v ložnici, aby zajistila korunu pro Aegona?

Chápu, že chtějí zdůraznit
    rozkol mezi Černými a Zelenými

Ale tohle je na mě moc
  • Jako jo... Ja verím, že to nemyslel zle. Kromě toho, že sňatek s ní by ho pošoupl výš a taky blíž k trunu, jemu na ní záleží a ukázat, že sex není jen útrpná záležitost a dopřát večer svobodného dovádění a zároveň trochu přiblížit mentalitu a poměry těch, kterým má vládnout, to je chválihodné. A ano, vycouval. Sám vypadal překvapený kam až to zašlo a pak zacouval. A u té rozmluvy s bratrem se nijak nesnažil bránit a svalovat vinu jinam, jen si řekl o její ruku. Ale byl to podpásový kalkul a ještě ji tam nechal samotnou.
    Mhmm... Rhaenyra zmiňovala cestu z hospody do hospody... Jestli ona nebyla drobátek pod vlyvem když Cristona svedla? On ovšem tuhle výmluvu nemá. Leda to, že za svou pozici vděčí pouze jí a nechce si ji rozházet.

Víte, co je na celé té sekvenci nejvtipnější? Baelon byl dědicen jeden den a Daemon se těšil ze znovupřijetí u bratra krále taky pouze jeden den.

Mmm... Tak v době, kdy ji řekl, ať si vybere sama, nebylo jisté, zda Laenor nezařve v soukromé pobřežní válce a do tý doby se s nima nebavil, protože nerespektovali jeho rozhodnutí ohledně Kamenoschodu. Ale taky se ptám, proč himlhergot takhle dlouho trvalo, než padlo tohle rozhodnutí. Vlastně se ptám, proč zároveň s prohlášením, že on si bere Alicent, neříct i to, že místo aby si Laena vzala jej, Laenor si vezme jeho dceru a to je skoro to samé jen s menším věkovým rozdílem (ideálně si je obě zavolat a informovat předem). Ale dobře.
    V jistém smyslu mu ten Daemonuv vystřelek padl z nebes, protože s tímhle prušvihem na stole není překvapivé, že teď nařizuje poslušnější splnění povinností a ona se vlastně taky nehádala.

Jinak být to na mně, položím korunu na hlavu Lyonelovi - je to klidný, praktický muž a vždycky mluví rozumně. :D

Co se Alicent týče... Zatím sledujeme, jak začíná být čím dál víc otrávená, plus je tam to Rhaenyřino zavádění. Možná si jen dávají načas. Nechávají to zrát a zrát a pak ten tlakový hrnec bouchne. Byla hodná, byla úslužná, poctivá a starostlivá vedle třeštící svévolné dominantní Rhaenyry a nároku kolem a kam ji to dostalo... Tak vytáhne drápy. Zatím vidět, že umí rozmlouvat s lidmi.
  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 14. září 2022
    Otto Hightower by byl také skvělý král
    Ona ale i Alicent je skvělá královna - taková mírná, chytrá, každému je hned sympatická.

Škoda jen, že má pak proti sobě protivnici sobě rovnou. To bylo hezky řečeno v Marco Polo - když proti sobě stojí dvě stejně silná vojska, je to vždycky hrozný masakr.
    @Phoebea Mně osobně zatím Alicent neoslovila, působí na mě jako naivní holčina, která se nechá manipulovat a nedokáže se postavit za své vlastní zájmy.

Sakra fík, je to královna, dala královi syna, kterého vždycky chtěl. Vždyť je v jejím zájmu, aby po Viserysovi dědil on a ne Rhaenyra, nebo dokonce Daemon.
  • Mohla by situaci vidět tak, že je v jejím zájmu nevytvářet destabilizující třenice, když se přeci snaží posílit dynastii a u toho přilepšit své rodině. Porodit prince je přilepšení i bez toho, aby to byl první následník. Nebude přivolávat bouři. To pak prší na všechny, vrátaně jejího potomstva. Vrabec v hrsti a holub na streche.
    V předešlém díle jsme poprvé spatřili její rostoucí nespokojenost. Obrat by mohl přijít s tím, že teď poprvé někdo na její straně i tratil - její otec dostal vyhazov. A až třeba ucítí faktické ohrožení (jak řekla svoa). A ruku v ruce s tím i rozčarování nad Rhaenyřiným chováním a jak to muže ohrozovat isytém jako takový. Když dospěje k názoru, že Rhaenyra si nezaslouží být královnou a nezaslouží si její ach tak snaživou a shovívavou ústřetovost a přátelství.
    upraveno 14. září 2022
    To bych chápal před narozením Aegona, nicméně potom už to žádnou logiku nedává.

Právě Aegon je pro ni jediná cesta jak si udržet vliv a postavení.

Rhaenyra je naopak hrozba a konkurence... podporovat její nástupnictví ve chvíli, kdy má s Viserysem zdravého syna, je přece naprosto absurdní.
  • upraveno 16. září 2022
    No, možná je tu snaha najít pro diváka kladné hrdiny, protože v předloze bylo vlastně docela těžké si někoho takového vybrat.
    Jinak ještě k proroctví, které nám ve čtvrtém dílu autoři zase podstrkují a snaží se ho kvůli propojení s Hrou o trůny vnutit za každou cenu, i když v původní verzi války o trůn nebylo potřeba. Ono existovalo, protože ho někde ve starých spisech našel Rhaegar. Novinkou je vlastně jen to, jak je konkrétní (čímž se hází tajemno přes palubu hned na začátku) a že by mělo pocházet přímo od Aegona I. (u kterého se zatím o věšteckých schopnostech vůbec nebyla řeč).
    Criston... Takže teď ho bude muset Rhaenyra rozhodit něčím jiným, aby přešel na druhou stranu. Co to asi bude? Že by stačila jen zrada se Strongem, případně s Daemonem?
  • A celkem se jim to daří. Na redditu ve vláknu o tom, co si myslí o změně v Alicentině charakteru a vztahu k Rhaenyře, se většina vyjádřila, že se jim líbí a že mají větší dilemu, zda fandit černým, nebo zeleným.
    Nebo se začne více ozývat svědomí? Hmm... Mám pocit, že do toho musí přijít ještě něco, ale vubec netuším co by to mohlo být. Tak uvidíme.
    @čejka
    Že by svatba s Laenorem, ostatně podle Ohně a krve ji měl přemlouvat, aby spolu utekli za Úzké moře, ale ona ho odmítla

Charakter Alicent se doufám začne projevovat s objevením její starší verze.

Svatba s Laenorem by tak mohla být katalyzátor mnoha věcí
  • Prý má na tu svatbu přijít v zelených šatech. Něco šípím.
    Pátý díl super

Z Alicent se konečně stává to co jsem od ní čekal, pěkně si omotává Cristona kolem prstu a zelené šaty byly také top.

Rhaenyra, a niž by to tušila, si odkopnutím svého bílého rytíře pěkně zavařila. Criston ji odpálkoval geniálním způsobem.

Strongové jsou super. Hlavně Larys, na toho se hodně těším a čuju, že za požárem Harrenhallu bude skutečně on

A Daemon je opravdu the Rouge Prince
    :-D
  • No, není to Martinovská svatba bez nějakých mrtvol, že? :D

Ale nepředbíhejme. Co se mi nelíbilo, tak to byl fakt, že Daemon zabije svoji první ženu. Prostě ne. Jedna věc je, že v předloze trvalo několik dní, než umřela - nemusela se ostatně už nikdy probrat. Je to ale podstatný rozdíl v tom, jak to vykresluje Daemona. Ostatně kdyby chtěl manželku zabít, nemusel čekat tak dlouho.

Criston Cole potřebuje čaj a deku - byl to s ním skoro doják. Zároveň je to první chyba Rhaenyry, která se s ní potáhne. I tak mladá holka měla vědět, že ve svém postavení jí nebude chtít dělat děvku a že to nebude vidět jenom jako flirt.

Alicent splnila to, co jsem předvídala, a s Rhaenyrou skončila. Můj jediný problém je, že tak ambiciócní chlap jako její otec dceru nenaučil aspoň trochu politikaření a doteď ji v tom nechal plavat. O tom, že má dobrý důvod bát se o svoje děti, by ji ostatně nemělo být třeba poučovat. Otázka je jenom v tom, jak reálná ta hrozba je. V seriálu asi reálnější bude. Je rozdíl v tom odstranit dva bratry a odstranit čtyři nevlastní sourozence plus tři potomky těch sourozenců. V tom druhém případě je opravdu pragmatičtější celou tu větev rodiny odstavit od moci.

Scéna s Viserysem o tom, čím mohl být, je zajímavá, i když mi nepřišla úplně dotažená do konce.

No a určitě bych ocenila představitelky mladé Rhaenyry a Alicent, které tímhle dílem končí. Šikovné holky. V upoutávce na další díl jsou už jejich starší verze, protože je tam časový skok deseti let. Divákům neznalým předlohy to částečně unikne, ale ta upoutávka je dost spoileroidní.
    Alicent se vyvraždění svých dětí bála i v knižní verzi, explicitně to podle Ohně a krve řekla na Zelené radě: "zabijí Heleanu i její malé."

Podle mě ten strach, motivovaný především přítomností Daemona vedle Rhaenyry, smysl dával a svou logiku to i mělo.

Navíc to co potkalo Aegonovy dětí v průběhu Tance říká, že na vyvraždění v případě převzetí moci Rhaenyrou dojít mohlo.
  • AvivAviv
    upraveno 20. září 2022
    Chjo, měla Rhaenyra raději prchnout s Cristonem. V nástupnictví by už pak nebylo o čem, Daemon by se taky neměl čeho chytnout, pohoda a klídek.

Jo, Alicent by to od Otta měla znát už dřív, ale to by nám pak nemohli ukázat, jak ji o tom poučuje a celé to podčarkuje to, že byl vyhnán. Bohové, byla to dobrá scéna. A taky jak se na to nabalil Larys s řečmi o kytkách, co překvapivě nevadnou a ach, tak nevinné zmínce o čaji (pruhlednější není ani vzduch v Himalájích, ale něco mi říká, že on se nesnažil být nenápadný) a pak Cristonova zpověď. A korunuje to "step-daughter". Prostě jak kvetoucí ruže.
    Myslím, že klíčové v téhle otázce je, když Otto říká, že Alicent CHTĚLA věřit tak jako Viserys. Není to, že si neumí představit, ale že představa, že by se takhle na nože octla s Rhaenyrou a že by tohle mohlo hrozit jejímu potomstvu, to si nechtěla připouštět, to chtěla zažehnat dobrými vztahy. Nevidím v tom šokující zjištění, ale spíš prohru naděje.

Taky si nejsem úplně jistá tou vraždou na úvod. Ale rogue to bylo dost, no. A to o dědickém jednání jako odpověď na obvinění na to nenasedlo špatně. A pak ta slovní výměna a chytání za čelist uprostřed tanečníku, zatímco Viserys je čím dál rozrušenější.

Corlys a Rhaenys měli vskutku boží rozmluvu. To propojení pohybu a argumentu, prostě radost dívat se na ty dva. Laenor v nebezpečí a patrně o oslavy už hned padne první rána... Dobře uděláno.

Harwin zachraňuje radikálně, to nešlo udělat líp.

Cristone, Cristone... Asi není co dodat. Ten tady doopravdy něco prodělal.

Polemika o husách a kachnách mi připomněli řeči někoho jiného o rybách, pěkné. Taky Daemon o kráse sourozencu.

A co tedy chybělo té rozmluvě o kdyby-zkouškách? Mně teda nenapadá, jak by to šlo vylepšit.
  • často čtu, jak se Daemon chová nevyzpytatelně.
    Podle mě je předvídatelnej jak křišťál
    chce mít moc - to je jeho jediná motivace - a tak dělá zcela logické kroky.
    1. chce zůstat následníkem - to se pokazí, když Viserys jmenuje Rhaenyru
    2. chce být alespoň pobočníkem - s tím ho Viserys vyfakuje
    3. aby dal jasně najevo, že nesouhlasí s proklamovaným následnictvím Rhaenys,
    tak
    a) nepokloní se jí a neodpřísáhne jí věrnost a
    b) nasedne na draka a odletí si na Dračí kámen - vždy sídlo 1. následníka
    Tím dá celému světu jasně najevo, že on se považuje za následníka a vytvoří " následnický obraz". Možná k tomu patřila i ta fraška s vejcem - "Moje žena čeká následníka a mám pro něj dračí vejce, jak se na mého nástupce a dědice železného trůnu sluší ")
    čím by si tak ještě mohl vylepšit obraz v očích Západozemí ?
    No přece tím , že Západozemí osvobodí od invaze Pojídače Krabů a okupantů Kamenoschodů.
    Tak jo - jde na to - a bude z něj následník / zachránce / bydlící na Dračím kameni - pěkný mediální obraz.
    4. kdyby se to přeci jen nepovedlo, tak nejlepší způsob, jak si sednout na železný trůn je vzít si Rhaenys za ženu.
    Je o ni velký zájem, možná bude lepší ji nejdřív trochu zdiskreditovat, aby se snížila její cena - pak mu ji možná dají.
    A tak ji vezme do bordelu, kde se postará, aby ji každý poznal a svede ji tam (co na tom , že mu nestojí, hlavně , že je všichni viděli spolu v bordelu a její čest je v pr..li)
    5. A pak požádá o její ruku. Je opět vyfakován, protože už je ženatý a není Aegon dobyvatel.
    6. No další logický krok je tedy zbavit se manželky. Já nevím co na tom koho překvapuje. I v knize jsem byla přesvědčená, že má rozhodně prsty ve smrti své manželky.
    7. Když už je bez manželky, znova to n Rhaenys zkouší, navíc už ví, že ona ho chce. (viz svatbu a jejich chemií nabitý valiryjský rozhovor před tím , než dojde ke rvačce - a který Viseris vidí a velmi jej rozruší)
    8. V tom zasáhne Viserys, kterému je jasné, že pokud neožení Rhaenys IHNED, tak možná nasedne na draka, zdrhne s Daemonem, vezme si ho a bude po alianci s Velariony.
    9. Teď je Rhaenys vdaná za Leanora, takže další logický krok pro Daemona je zbavit se Leanora.
    10. Tak snad už konečně ta svatba s Rhaenys :D

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.