House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire
House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire
HBO včera schválilo natáčení seriálu o rodu Targaryenů a jejich vládě v Západozemí. Dnes se k tomu vyjádřil i G.R.R.M. na svém blogu. Poněkud překvapivě stanice přeskočila obvyklý postup s natáčením pilotní epizody, podle které by se rozhodli zda natáčení … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
K vizuálu musím podotknout, že je na mě spousta záběrů moc CGI, ale přivřu nad tím oko. Velmi průměrné jsou - opět typicky pro dnešní seriály - kostýmy.
Pochválit musím hlavně herce - Viserys, Daemon a Rhaenyra jsou vážně dobří. Matt Smith si oprávněně roli užívá. Viserys se, přesně jak Martin zmiňoval, rýsuje jako hodně tragická postava. Velmi hezká byla paralela mezi krvavým turnajem a krvavým porodem. Silná byla hned úvodní scéna s královolbou. Jaeherys v tu chvíli opravdu působil jako v knížce - starý člověk hodně odříznutý od světa, který zná víc mrtvých lidí než těch živých.
A teď kritika. Tvůrci jsou podle svých slov dost posedlí porody. Asi se dozvěděli, že už ve středověku opravdu vyřezávali dítě z těla matky. Jestli zároveň vědí, že se to provádělo skoro vždycky na zemřelých matkách, to se neodvažuju soudit.
Druhá věc je šok všech přítomných, že by dědic byla žena. Proboha, vždyť se to byla téma hned v první scéně, uvažovalo se o tom několikrát během dosavadní vlády Targaryenů a v Dorne se to děje každou chvíli. Ten údiv byl opravdu hloupý. Doufám, že na tuhle pseudofeministickou pilu nebudou moc tlačit.
No a konečně k tomu proroctví ohledně Targaryenů. No, ve Hře o trůny to není a jestli to někde Martin nadhodil, bylo to tak obskurní, že si to nepamatuju. Jestli se ptáte na důvod, proč ho tady použili, tak připomínám, že se vážně uvažuje o pokračování Hry o trůny, které by bylo o Jonovi Sněhovi/Aegonovi. Jakkoli mi cuká oko při pomyšlení na Jona, krále Serveru, lorda velitele, dědice Targaryenů a pravděpodobně v budoucnu i Azora Ahaie...
Taky Lysénčanka valyrijského vzhledu Mysaria. Člověka nezačnou zvát Bílou žížalou pro snědou kuži a černou hřívou. Ale to je už drobnost. Velaryonský vzhled má na zápletku daleko větší dopad.
A Harwina zatím neukázali, tož jestli to nevezmou tudy...
https://awoiaf.westeros.org/index.php/House_Velaryon
House Velaryon is of Valyrian descent, and its members often have Valyrian features, such as silver hair, purple eyes, and pale skin.[7]
Stejně jako u Targaryenů Martin často neopakuje bledou kůži, spíš stříbrné vlasy a fialové oči v různých odstínech. U některých to ale přímo zmiňuje:
https://awoiaf.westeros.org/index.php/Daenaera_Velaryon
Autoři psali svoje díla v určité době, možná kdyby dnes měli možnost začít znovu od nuly, vypadaly by mnohé fantasy světy úplně jinak. GRRM s tím hádám nemá naprosto žádný problém. Pro mě za mě, ať si Neda Starka v dalším restartu Hry o Trůny klidně hraje Somálec, pokud bude příběh stát za to :twisted: :-D
Porod byl důležitý okamžik pro Viseryse. Jeho rozhodnutí dávalo v tu chvíli smysl, ale zaplatil za něj vysokou cenu. Rozhodl se zachránit alespoň syna, než aby s jistotou ztratil oba. Potom si možná chtěl napravit černé svědomí a jmenoval svoji dceru dědičkou? Zároveň se tím seriál trefuje do bolavých témat současnosti a do některých aktuálních problémů. Žena = tělo = inkubátor pro donošení plodu, bez možnosti rozhodnout o vlastním osudu. Brutální způsob, jakým pak porod samotný probíhá tu tísnivost a bezmoc ještě násobí. Porod a těhotenství samotné není bez rizik a zvyšuje šance na trvalé zdravotní následky i smrt. Přesto ani královna Aemma neměla možnost volby a znovu otěhotnět musela, i přes předchozí tragické a bolestné zkušenosti, i přes vědomí ohrožení vlastního života.
Nějakou přehnanou feministickou notu v seriálu také nepozoruji. Dorne není totéž jako vousatí ctihodní serové, kteří by najednou měli ohýbat kolena pro ženskou v čele státu. Navíc tu vyvstává hrozba, že se jakýkoliv mužský příbuzný přihlásí o svá práva, protože tradice a vypukne občanská válka. Tomu chtěl zabránit starý král jmenováním Viseryse. Na to se aktuální král momentálně vykašlal a rozhodl se to risknout a je to dosti výjimečná událost, která nemá v historii železného trůnu obdoby. K těm tradicím, žádná targaryenská královna před Rhaenyrou nebyla, jestli si dobře vzpomínám. Pokud ženy v Západozemí (mimo Dorne) chtějí získat moc a šplhat ve společenském žebříčku, mají omezené možnosti (buď skrz manžela nebo děti). Žádná progresivní společnost to rozhodně není a ženy si svoje limity v rámci uspořádání společnosti docela dobře uvědomují a lze to pozorovat v úvahách mnohých postav z Písně (viz POV Cersei, Sansy, Catelyn, Daenerys....). Na rozdíl od srandovních písečných hadů a dalších smutných pokusů v GoT, tady ztvárnění silných ženských postav a jejich motivací vypadá nadějně. Kdo nemá svaly, má draky a kdo nemá draky, má mozek plus ambiciózní příbuzné :king:
Co se týče potomků, ani Rhaenyra ani Alicent nejspíš nebudou mít tolik dětí, kolik by měly mít. To že se seriál bude soustředit spíše na menší počet hlavních postav, dává smysl.
https://www.csfd.cz/film/785031-rod-draka/785033-potomci-draka/recenze/
Ale samozřejmě to píčovina je. Stejně tak je hrozně laciný, že hned v titulkách zmíní Daenerys. Trochu mě zklamal soundtrack. Ty ústřední témata jsou prostě hrozně moc vykopírovaný z GoT. Čekal bych, že se bude chtít seriál trochu osamostatnit a odlišit o Hry.
Věřím ale víc Drakům než těm Kruhům Síly co natočil Amazon.
Já chápu, co tím brutálním porodem chtěli říct. Aemma je ostatně při vědomí a sama jim říká, aby přestali. Zároveň má ale stejný přístup, jako měli i historické královny. Děti jsou povinnost a to riziko je ostatně daň za luxusní život. V několika rozhovorech s tvůrci, co jsem zaznamenala, mě dost děsilo, že tak často mluví o moderních tématech, ale zatím si vedou dobře a necpou nám to krkem bez příběhového důvodu.
Hlavně je naděje v tom, že Tanec draků je ukončený příběh, takže prostoru pro invenci ve stylu GoT je minimum
Proč se ti tástylizace nezdá? Mně se docela líbilo stvárnění, to jak tam o tom hovoří eufemistickým zpusobem, který vubec nezakrývá, že je to pro něj jen hýbání figurkami, zatímco ona je z toho celá nesvá. A jak si pak zvolila prostě jen vyjádřit soustrast vycházeje z vlastní zkušenosti. Nevím jestli v tom vidět jistý druh vzpříčení se instrukcím, nebo jen větší soudnost (to chce jít pomaly a s citem), ale stále ve jménu naprosté poslušnosti.
Alicent je zatím ještě mladá, otec ji klidně mohl zmanipulovat. Sebevědomí ale určitě získala, když se pak stala matkou dvou synů. Tam teprve začne boj o moc
Ten linkovaný rozhovor jsem jen proletěla, ale připadlo mi, že GRRM jen potvrdil (co už víme), že někteří Targaryeni měli věštecké schopnosti, a tak si scénáristé dosadili, že to Aegon I. mohl být taky a viděl invazi Jiných.
Jestli s tím Martin bude pracovat fakt i v knihách, tak to považuju za těžký úlet.
Proč s tím máte takový problém? Musíte ho vnímat jako černého herce? Fakt ho nemůžete vnímat prostě jako herce? A jestli potřebujete vysvětlovací berličku, tak seriálová Valyrie může přece být multinárodnostní. Charakterizace rodů přece pocházejí z knih, ani v GoT s tímhle nepracovali nijak důsledně.
A teď ještě jestli něco provedou s Viserysovým vztahem k jeho synům. Můžou totiž pokračovat v tom, že se Viserysovi zdála dcera z prvního manželství vhodnou dědičkou kvůli proroctví, nebo se může objevit nějaký zásadní problém, proč pro ni nechtěl sourozenecký sňatek. Kdyby se totiž Rhaenyra vdala za Aegona II., k válce by vůbec nedošlo. A ona přece námitky neměla
Na druhou stranu to slibuje pěkný vývoj do budoucna.
Co se týče rozhodnutí Rhaenyra vs. Aegon, tak bych zatím viděl osobní motivaci Viseryse, Rhaenyru už jednou ustanovil svou dědičkou, přední lordi ji odpřísáhli věrnost...
A navíc z toho co jsem načetl, tak na mě Aegon II. nedělal dojem nějakého sympaťáka a možná i některé nepěkné rysy jeho povahy hrály v jeho neprospěch.
Doufám, že se do konce 1. série dozvíme jak to vlastně bylo ????