House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

upraveno 7. října 2020 v Seriál Hra o trůny
1246721

Komentáře

• MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
  • upraveno 22. srpna 2022
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Já nebudu zamazávat spoilery, protože se na seriál dívat nebudu. Nekoukal jsem ani na GoT, mám rád (jenom) knížky a seriál by mi zbytečně kazil imaginaci. Taky Oheň a krev nepovažuju za krásnou literaturu, ale za "kroniku" - sled jmen a faktů, proto mi u seriálu chybí podkladový umělecký rozměr. (zbytek viz výše) Taky jsem si to mohl nechat pro sebe a neopruzovat s tím tady ... ale diskuzi budu rád sledovat a případně by mě zajímaly přesahy do vlastní Ságy (případně Dunka a Egga, které mám moc rád). Takže třeba to "proroctví o Targaryenech a jejich poslání" mi zajímavé přijde.
  • Jo a bude vtipné, jak si poradí s otcovstvím prvních tří synů Rhaenyry. Protože mladí Velaryoni už tu byli na turnaji. Černá děcka se stříbrnou parukou, což nepřekvapivě vypadá opravdu hrozně :D
    Kdo vlastně přišel na to, že Velaryoni jsou černí ? Ta informace se někde v kánonu vyskytuje ? Mně to přijde s ohledem na příbuznost Velaryonů s Targaryeny podivné.
  • AvivAviv
    upraveno 23. srpna 2022
    Ne, to vymysleli pro seriál. V puvodním materiálu jsou spíš bledí.
    Taky Lysénčanka valyrijského vzhledu Mysaria. Člověka nezačnou zvát Bílou žížalou pro snědou kuži a černou hřívou. Ale to je už drobnost. Velaryonský vzhled má na zápletku daleko větší dopad.
  • AvivAviv
    upraveno 23. srpna 2022
  • Prostě tokenismus, o který ani minority moc nestojí. Místo toho, aby si tvůrci vymysleli postavu z Letních ostrovů, tak šli tou typickou cestou posledních let - existující postavu hraje černý herec.

https://awoiaf.westeros.org/index.php/House_Velaryon

House Velaryon is of Valyrian descent, and its members often have Valyrian features, such as silver hair, purple eyes, and pale skin.[7]

Stejně jako u Targaryenů Martin často neopakuje bledou kůži, spíš stříbrné vlasy a fialové oči v různých odstínech. U některých to ale přímo zmiňuje:

https://awoiaf.westeros.org/index.php/Daenaera_Velaryon
  • upraveno 23. srpna 2022
    @Aviv Aha, takže dospělého Laenora hraje herec se světlejší kůží (ale ty stříbrné dredy pořád vypadají hrozně. Tak to jo, oba by mohli mít opálená děcka a pozor, Criston Cole je navíc pohlednější :D
  • Jenom ještě na okraj... Pokud by Martin nespecifikoval valyrské rysy tak, jak je specifikoval, hrálo by to tvůrcům do krámu. Vzpomínáte na Tulsu Soudce z Barbara Conana? Tvůrců filmu se kdysi ptali, proč mu dali zrovna světle hnědou kůži, modré oči a rovné černé vlasy. Vybrali si tenhle design, aby působil exoticky, jako člen prastaré zaniklé civilizace. No jo, ale tady by to naopak působilo líp snad u jakéhokoliv jiného rodu.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 23. srpna 2022
  • upraveno 23. srpna 2022
    @svoa00 Je naprostá zbytečnost řešit barvu pleti herců. Ale chápu, řeší se i barva očí, vlasů, každý čtenář si vytvořil nějakou svoji nejlepší verzi dané postavy a tu by chtěl ideálně vidět na obrazovce (já samozřejmě taky). Corlys je sympaťák a dohromady s Rhaenys tvoří skvělý pár.

Autoři psali svoje díla v určité době, možná kdyby dnes měli možnost začít znovu od nuly, vypadaly by mnohé fantasy světy úplně jinak. GRRM s tím hádám nemá naprosto žádný problém. Pro mě za mě, ať si Neda Starka v dalším restartu Hry o Trůny klidně hraje Somálec, pokud bude příběh stát za to :twisted: :-D

Porod byl důležitý okamžik pro Viseryse. Jeho rozhodnutí dávalo v tu chvíli smysl, ale zaplatil za něj vysokou cenu. Rozhodl se zachránit alespoň syna, než aby s jistotou ztratil oba. Potom si možná chtěl napravit černé svědomí a jmenoval svoji dceru dědičkou? Zároveň se tím seriál trefuje do bolavých témat současnosti a do některých aktuálních problémů. Žena = tělo = inkubátor pro donošení plodu, bez možnosti rozhodnout o vlastním osudu. Brutální způsob, jakým pak porod samotný probíhá tu tísnivost a bezmoc ještě násobí. Porod a těhotenství samotné není bez rizik a zvyšuje šance na trvalé zdravotní následky i smrt. Přesto ani královna Aemma neměla možnost volby a znovu otěhotnět musela, i přes předchozí tragické a bolestné zkušenosti, i přes vědomí ohrožení vlastního života.

Nějakou přehnanou feministickou notu v seriálu také nepozoruji. Dorne není totéž jako vousatí ctihodní serové, kteří by najednou měli ohýbat kolena pro ženskou v čele státu. Navíc tu vyvstává hrozba, že se jakýkoliv mužský příbuzný přihlásí o svá práva, protože tradice a vypukne občanská válka. Tomu chtěl zabránit starý král jmenováním Viseryse. Na to se aktuální král momentálně vykašlal a rozhodl se to risknout a je to dosti výjimečná událost, která nemá v historii železného trůnu obdoby. K těm tradicím, žádná targaryenská královna před Rhaenyrou nebyla, jestli si dobře vzpomínám. Pokud ženy v Západozemí (mimo Dorne) chtějí získat moc a šplhat ve společenském žebříčku, mají omezené možnosti (buď skrz manžela nebo děti). Žádná progresivní společnost to rozhodně není a ženy si svoje limity v rámci uspořádání společnosti docela dobře uvědomují a lze to pozorovat v úvahách mnohých postav z Písně (viz POV Cersei, Sansy, Catelyn, Daenerys....). Na rozdíl od srandovních písečných hadů a dalších smutných pokusů v GoT, tady ztvárnění silných ženských postav a jejich motivací vypadá nadějně. Kdo nemá svaly, má draky a kdo nemá draky, má mozek plus ambiciózní příbuzné :king:

Co se týče potomků, ani Rhaenyra ani Alicent nejspíš nebudou mít tolik dětí, kolik by měly mít. To že se seriál bude soustředit spíše na menší počet hlavních postav, dává smysl.
    @čejka Dokud neohodnotí uživatel verbal, nečtu...
    Toho dementa vážně někdo čte?
  • On už tam je taký maskot.
  • A pak se mi hodně líbila první scéna s Daemonem a ten pinponng mezi ním a Rhaenyrou. Bylo tam zajímavé napětí, které pusobilo proměnlivě.
  • @Dreamer Martin se inspiroval evropskou historií, takže velmi silně pochybuju, že by to dneska napsal jinak. A pokud by napsal černé Velaryony, dal by nám k tomu vysvětlení. Tady se ho skoro určitě nedočkáme. Konzistence je prostě důležitá. Upřímně řečeno jsou mi dost ukradené hodnoty dnešní doby. Blackwashing, "silné ženské postavy", co se chovají jako chlapi a polovina postav ze sexuálních minorit v dnešní západní popkultuře bude ostatně za deset let působit jinak a nebude to moc příznivé ohlédnutí, protože dnešní tvůrci právě TO tak často vidí jako obsah.

Já chápu, co tím brutálním porodem chtěli říct. Aemma je ostatně při vědomí a sama jim říká, aby přestali. Zároveň má ale stejný přístup, jako měli i historické královny. Děti jsou povinnost a to riziko je ostatně daň za luxusní život. V několika rozhovorech s tvůrci, co jsem zaznamenala, mě dost děsilo, že tak často mluví o moderních tématech, ale zatím si vedou dobře a necpou nám to krkem bez příběhového důvodu.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    První díl mě hodně bavil, hlavně Matt Smith a Hightowerové, kteří se vybarvují jako manipulátorští zmetci, akorát se mi nezdá ta stylizace Alicent do role oběť ambiciózního otce.

Hlavně je naděje v tom, že Tanec draků je ukončený příběh, takže prostoru pro invenci ve stylu GoT je minimum
  • Já bych tam furt obsadila někoho jiného než Matta, prostě mi tam jeho obličej nesedí, ale hrá to dobře, to ano.
    Proč se ti tástylizace nezdá? Mně se docela líbilo stvárnění, to jak tam o tom hovoří eufemistickým zpusobem, který vubec nezakrývá, že je to pro něj jen hýbání figurkami, zatímco ona je z toho celá nesvá. A jak si pak zvolila prostě jen vyjádřit soustrast vycházeje z vlastní zkušenosti. Nevím jestli v tom vidět jistý druh vzpříčení se instrukcím, nebo jen větší soudnost (to chce jít pomaly a s citem), ale stále ve jménu naprosté poslušnosti.
  • upraveno 24. srpna 2022
    @Achileus
    Alicent je zatím ještě mladá, otec ji klidně mohl zmanipulovat. Sebevědomí ale určitě získala, když se pak stala matkou dvou synů. Tam teprve začne boj o moc
  • Jo, jo, souhlas s čejkou.
  • upraveno 25. srpna 2022
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Uznávám, že to s Alicent je můj osobní náhled, prostě jsem si pubertální slečnu, kterou na dvůr přivedli už za Jaeheryse, tuším, že ve Světě Ledu a Ohně je explicitně řečeno, že to bylo kvůli tomu, aby dělala starému králi společnost, představoval jako cílevědomější a trochu vyzrálejší, než nekoho kdo se nechá jenom vodit.

Na druhou stranu to slibuje pěkný vývoj do budoucna.

Co se týče rozhodnutí Rhaenyra vs. Aegon, tak bych zatím viděl osobní motivaci Viseryse, Rhaenyru už jednou ustanovil svou dědičkou, přední lordi ji odpřísáhli věrnost...

A navíc z toho co jsem načetl, tak na mě Aegon II. nedělal dojem nějakého sympaťáka a možná i některé nepěkné rysy jeho povahy hrály v jeho neprospěch.

Doufám, že se do konce 1. série dozvíme jak to vlastně bylo ????
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.