House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

upraveno 7. října 2020 v Seriál Hra o trůny
imageHouse of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

HBO včera schválilo natáčení seriálu o rodu Targaryenů a jejich vládě v Západozemí. Dnes se k tomu vyjádřil i G.R.R.M. na svém blogu. Poněkud překvapivě stanice přeskočila obvyklý postup s natáčením pilotní epizody, podle které by se rozhodli zda natáčení … celý článek

Číst celý článek zde

13468921

Komentáře

• @Achileus
    @Aviv
    Vyzerá to tak, že medzi epizódami budú časové skoky, pretože v ukážke na tretiu epizódu je ukázaný Aegon, ale nie ako bábätko, ale ako asi dvojročný alebo trojročný chlapec. Takisto sa už v tretej epizóde odohrá bitka na Kameňoschodoch, do ktorej sa zapojí Daemon, lord Corlys, jeho brat Vaemond Velaryon a dokonca už dospelý Laenor Velaryon. A nebude chýbať Caraxes.
    Štvrtá epizóda bude pravdepodobne znova venovaná Daemonovi, zatiaľ čo v piatej epizóde budú výrazne vystupovať Hightowerovci. Siedma a ôsma epizóda budú venované Velaryonovcom a je možné, že v týchto epizódach sa už objavia Rhaenyrini synovia z jej manželstva s Laenorom aj Daemonove dcéry z jeho manželstva s Laenou. V deviatej epizóde bude "Zelená rada", takže kráľ Viserys už bude mŕtvy, Criston sa stane Kráľotvorcom a Aegon sa stane kráľom. V desiatej epizóde bude Rhaenyra korunovaná a draci sa dajú do tanca.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Janulka Časové skoky jsou jasné, vzhledem k tomu co všechno musejí do 1. série nacpat..

A to je otázka jak to bude například se vztahem Rhaenyry a Strongem, jestli si to neusnadní tím, že ho nahradí Criston Cole
  • Myslím, že usnadní, ale čert ví, třeba Stronga vytáhnou právě v příští epizodě.
    Zase na druhou stranu, kdyby byl
    Otec Jaceryse a spol
    Cole, tak by jeho přeběhnutí k Aegonovi bylo ještě pikantnější

Jo, trochu ďáblův advokát :-D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 29. srpna 2022
    Nerada vám bořím debatu, ale Strongové byli obsazení. Otec (ten už byl i v ději) i oba synové. Vynechání téhle linky taky nedává smysl.
  • Tak potom nic, pikantné čily se konat nebude.
  • upraveno 30. srpna 2022
    Viděno a ano, jsem spokojená. Hudba není nic moc, ale vizuál hlavně při tom setkání na Dračím kameni opravdu krásný. Celá první série bude očividně dost ukecaná, což ostatně byla Hra o trůny taky. Při scéně s Viserysem a Laenou jsem se uculovala, bylo to takové celé roztomilé :D Motivaci Alicent tvůrci schválně mlží, prostě ji prezentují jako oběť ambicí svého otce (který je teda pořádně chladný bastard), což je rozhodnutí, ze kterého nejsem moc šťastná - nemám ráda, když se všechny ženy prezentují jako oběť mužů. Vypadá to, že postavy budou dost dynamické. Rhaenyra ani Alicent holt nejsou takové, jak je známe z vyprávění o tom, jak šlo do tuhého. Rhaenyra bude muset zcyničtět a Alicent rozhodně nemůže zůstat takhle ve vleku událostí. Daemon nemá rád děti, takže by bylo vtipné, kdyby Matt Smith stejně jako v Koruně měl víc scén s dětmi, než kdy jeho seriálová manželka :D Jo a Corlys je správný kolík a jeho kyselou frustraci plně podporuju.
    Já se těším na vývoj vztahu Rhaenyry a Daemona, je vidět, že strýček pro ni má jistou slabost
    nakonec podle knih spolu skončili, takže tady je scénáristy také potřeba pochválit

Jop, tenhle seriál má velký potenciál a klidně by mohl zastínit GoT.

Což by bylo jen dobře
  • Jo, jo, bylo to roztomilé. Ona vypadá na míň než dvanáct a moc se snaží, ale pořád je to prostě sladký prcek a na něm skvěle vidět, jak je mu to celé nepatřičné, jak je v otcovském/strejdovském módu. Skvělý kontrast vedle scén s Alicent. A byla řeč o Vhagar!
    Taky nerada myšlenku, že by vždy žena byla pouze oběť muže a za vše špatné a sobecké jen ten mohl. Ale mi přijde, že to tady s Ottem, Alicent a Viserysem ztvárňují moc dobře. A taky to přátelství mezi holkami a jak tohle mezi ně vstoupilo. Prostě to zatím funguje, byť jde o změnu zavánějící wokeismem. A taky se na to jde dívat i jako na vnucování vlastních ambicí dítěti, jak prvně jen neochotně přebíráno je zvnitřněné, stane se pastí, jak se něco dědí a narozdíl od barvy vlasu by se ani nemuselo. Budu vyhlížet jak se to s nimi dál vyvine.

Mattuv Daemon se moc hodí pro komedii, jsem pro scény s dětmi. :D
    Corlys je boží - ta pragmatická cílevědomost, ta ošlehanost větrem, to ocelové jádro, to "já si to v potu tváře vystavěl sám a vím jak to ve světě chodí", takovy ledoborec je to, ale je tam i ostrost a nečitelnost, hadí ostrost a nečitelnost. Takoví nějací mohli být i Rickard a Hoster. Ráda bych Corlyse viděla jednat s Tywinem nebo Doranem.
  • upraveno 30. srpna 2022
    Druhá epizoda se mi líbila o něco více než první. Kromě toho co tu již zaznělo mě zaujala scéna s volbou nového velitele královské gardy. Jsem zvědavá jestli mezi Cristonem a Rhaenyrou něco bude :-k Zatím tam žádné náznaky nevidím, ale to jejich časté setkávání nebude náhoda. Viserys v každé scéně potvrzuje, že to není materiál na vládce. Je slabý, nerozhodný, nechává se ovládat emocemi a nedrží s rodinou. Zajímalo by mě, jestli mají nějaký hlubší význam ta nehojící se poranění od železného trůnu, je o tom někde zmínka v knihách? I kdyby ne, je to povedený detail.
    Palec nahoru za scény z Dračího kamene a Stepstones, které hezky připomínají, že se nejedná o historické drama, ale o fantasy svět.
    @Dreamer Cole zatím není velitelem, tím je Westerling, který stál vedle Rhaenyry a vyzýval jednotlivé rytíře, aby předstoupili.
    Královo zranění bylo i v knize.
    Velmistr mu nakonec musel uřezat dva prsty.
    @Nevada Nechci kecat, ale tuším, že ve Světě Ledu a Ohně se píše, že
    se to stalo těsně před Viserysovou smrtí

Jinak ano, jsem rád, že seriálový Viserys je takový jaký je. V knihách taky nedělal dojem rázného ranaře, ale spíše konformisty, který chce hlavně klid a aby se všichni nějak dohodli...
    @Dreamer Scény z traileru naznačují, že Rhaenyra něco zkusí, ostatně
    V Ohni a krvi se píše, že se ho snažila svést a kvůli tomu se spojila s Daemonem, aby ji poskytoval sexuální výchovu v praxi. I když ona to měla s chlapy dost divoké
    :-D :-D
    Achileus napsal(a):

@Nevada Nechci kecat, ale tuším, že ve Světě Ledu a Ohně se píše, že

se to stalo těsně před Viserysovou smrtí

Pár let.
  • Viděl jsem druhou epizodu a...

...zatím jsem nadmíru spokojený. Intro je krásné, ovšem trochu mě zklamala použitá hudba z GoT. Chápu, proč tam je, ale na stranu druhou jsou to dva odlišné seriály, které pouze sdílejí jeden lore a měly by být od sebe odlišitelné. Kdyby použili například hudbu z hlavního traileru, byla by to za mě lepší volba, ale to je opravdu jen kosmetická drobnost.

Celkově to byl klidnější díl a není příliš co hodnotit, snad jen herecké výkony, které se mi zatím opravdu líbí u každé jedné postavy. Skvělá byla pasáž na Dračím kameni. Opravdu se mi líbilo, jaký hmatatelný strach způsobil Caraxes (který mimochodem vypadá skvěle, děsivě a jeho ne úplně běžné dračí tělo přesně odpovídá popisu v knize) a následný přílet Rhaenyry byl také proveden perfektně, včetně "střetu" s Daemonem.

Víc asi netřeba rozpitvávat. Těším na další díl, který by měl být o poznání akčnější :)
  • upraveno 2. září 2022
    Oproti prvnímu dílu opravdu mnohem klidnější tempo. Intriky se rozvíjejí pěkně. Pokud jde o ten hoax, vznikl zřejmě podle toho, co se dělo v Dračím kameni. A nemáte dojem, že se trochu hýbalo s věkem postav?
  • AvivAviv
    upraveno 2. září 2022
    Tak ano, Alicent puvodně byla o 9 let starší než Rhaenyra. Laena a Laenor jsou taky starší, ale jen o 5 a 3 roky. A Viserys měl Rhaenyru ve dvaceti, ale s tím jak je jí v seriálu v prvních dílech náct, on vypadá, že je čtyřicátník, ne třicátník, ale to už je spíš otázka dojmu, kdežto to s Al a Rhae a Velaryony je jednoznačné. Místo macechy zrádná rovesnice.
  • upraveno 3. září 2022
    čejka napsal(a):

Oproti prvnímu dílu opravdu mnohem klidnější tempo. Intriky se rozvíjejí pěkně. Pokud jde o ten hoax, vznikl zřejmě podle toho, co se dělo v Dračím kameni. A nemáte dojem, že se trochu hýbalo s věkem postav?

Určitě se hýbe s věkem, ale není se čemu divit. I v GoT se často postaršovalo, jelikož Martin často staví do stěžejních rolí věkem ještě poměrně malé děti (jakožto i v explicitních scénách), což by se povětšinou nedalo uspokojivě a uvěřitelně natočit. Jistě budou později postaršeni i synové Alicent a Rhaenyry, aby působili při dračích bitvách poněkud uvěřitelněji.
    Tak třetí díl byl opět velmi dobrý a mě osobně se líbí o trochu více než předchozí dva
    V Králově přístavišti nám pěkně roste napětí mezi Viserysem a Rhaenyrou. Usilovně intrikující Hightower, který se snaží dostat svého vnuka na trůn a chudák Alicent, skřípnutá mezi otce, lásku k Viserysovi a a hroutící se přátelství k Rhaenyře.

Líbí se mi i vykreslení Viseryse jako krále, který nechce cokoliv řešit a touží mít svůj klid.

Plus se objevila spousta důležitých postav, Strongové, dvojčata Lannisteři...

A válka na Kamenoschodech byla také velkolepá. U Daemonova kamikadze útoku jsem trochu trnul a pohled na střeva Krmiče krabů bych si taky odpustil, ale to jsou drobné háčky.
  • @Achileus Díl si pustím až večer, ale...
    láska k Viserysovi? Vzhledem k tomu, jak se zachovala hned po jeho smrti, tak láska by bylo silné slovo. Snad aspoň budou mít tvůrci dost rozumu, aby ten její přístup, až ta chvíle přijde, jasně interpretovali jako to, že pragmatismus má přednost před sentimentalitou.
    @svoa00 Na mě to zatím působí, že ho má ráda a zároveň
    je vykreslená jako oběť intrik svého otce a strýce. Jasně v Ohni a krvi to vyznělo jinak
  • Mě se také třetí díl líbil zatím nejvíce ze tří. Nejvíc na mě zatím působí skvělé herecké výkony, Paddy Considine je absolutní král. Děj na Kamenoschodech byl také zajímavý a to zakončení...

Sebevraždený výpad Daemona byl tedy malinko přes čáru, ale zdaleka ne na úrovni posledních sérií GoT.
  • Seriál výborný první bitva ale zklamaní.
    Dvacet lučištníku na hřebeni opakovaně odraží lépe vyzbrojenou armádu - stovky pěšáků a dva draky. Zabít jednoho prince, ale nedokážou. Pěšáci by pro draky neměli být problém. Chápu že se musel Daemon ukázat, ale to už bylo moc. Pak si nakráčí do jeskyně ( asi to je rozsáhlý jeskynní komplex kam se vejdou stovky vojáků) najde vůdce (asi ho tam nikdo nechrání) a naporcuje ho. A taky bych nesouhlasil, že ve Hře byly horší bitvy. Černovoda, Bitva bastardů, i útok na konvoj - výrazně lepší - zatím.
  • derfel napsal(a):

Seriál výborný první bitva ale zklamaní.

Dvacet lučištníku na hřebeni opakovaně odraží lépe vyzbrojenou armádu - stovky pěšáků a dva draky. Zabít jednoho prince, ale nedokážou. Pěšáci by pro draky neměli být problém. Chápu že se musel Daemon ukázat, ale to už bylo moc. Pak si nakráčí do jeskyně ( asi to je rozsáhlý jeskynní komplex kam se vejdou stovky vojáků) najde vůdce (asi ho tam nikdo nechrání) a naporcuje ho. A taky bych nesouhlasil, že ve Hře byly horší bitvy. Černovoda, Bitva bastardů, i útok na konvoj - výrazně lepší - zatím.
    Já jsem přeci netvrdil, že ve Hře byly jen horší bitvy. Doslova jsem zmínil poslední série, ne celou show.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Hej ten Caraxes je hustej. Já jsem si předtím vůbec nevšiml, že má blány i na zadních nohách. To vypadá ve vzduchu zajímavě.
  • MonteKarstark napsal(a):

Hej ten Caraxes je hustej. Já jsem si předtím vůbec nevšiml, že má blány i na zadních nohách. To vypadá ve vzduchu zajímavě.

Dle Ohně a krve ja nazýván "Krvavý červ" a má podle předlohy podivné tělo, což v seriálu nádherně vystihly.
  • upraveno 6. září 2022
    @Azrael Jasně, ale pokud bereš i předposlední, tak mě (spoiler k seriálu)
    útok Dothraků s Drogonem na konvoj taky přišel výrazně lepší. Ale nechci slovíčkařit pochopil jsem dvě poslední a je to můj názor.
  • @Azrael
    Áno, práve Caraxes je v seriáli výborne "vytvorený". Ale v bitke na Kameňoschodoch sa predviedol aj Seasmoke aj s Laenorom na chrbte. A konečne zaznelo "Dracarys!" z úst nejakého muža. :-D A som zvedavá na to, čo urobí Daemon v ďalších epizódach. :-D
  • Janulka napsal(a):

@Azrael

Áno, práve Caraxes je v seriáli výborne "vytvorený". Ale v bitke na Kameňoschodoch sa predviedol aj Seasmoke aj s Laenorom na chrbte. A konečne zaznelo "Dracarys!" z úst nejakého muža. :-D A som zvedavá na to, čo urobí Daemon v ďalších epizódach. :-D
    Přesně tak. I já jsem velmi zvědavý. Polde Ohně a krve je to jasné a protože se tvůrci zatím drží předlohy, moc se na to těším.

• Konečně jsem si pustila druhý a třetí díl. Tempo zatím plyne relativně pomalu, ale atmosféra plíživě houstne :).

2. díl:
    Ve dvojce se mi nejvíc líbil moment, kdy Rhaenyra dává otci požehnání, aby se znovu oženil, i když je tím sama proti sobě. Chce ale ukázat, že ho miluje a ctí, že chápe královské povinnosti, chce, aby k sobě našli hlubší vztah. Jenže v tu chvíli netuší, k čemu otci vlastně požehnala (natož kam to všechno ještě povede). Ten pohled, který pak na schůzi Malé rady vrhla na svoji kamarádku... Drobný, v tu chvíli zdánlivě nevýznamný moment udělení souhlasu otci, který se zpětně jeví jako zlomový okamžik, kdy se všechno pokazilo.
    Achileus napsal(a):

@Dreamer Scény z traileru naznačují, že Rhaenyra něco zkusí, ostatně

V Ohni a krvi se píše, že se ho snažila svést a kvůli tomu se spojila s Daemonem, aby ji poskytoval sexuální výchovu v praxi. I když ona to měla s chlapy dost divoké
    :-D :-D
    U tohoto jsem také zvědavá, jak to tvůrci uchopí,
    neb dotyčná zatím působí jako největší sympaťačka a hlavní hrdinka seriálu, které je ošklivě ukřivděno hned z několika stran :). Zatím jsem nezaznamenala toho šaška Hříbka (nebo jak se jmenoval), který o ní později psal (a tvrdil, že byl jedním z těch, se kterými si užívala)??

3. díl:
    Daemon na mne konečně zapůsobil darebně! :)
    Ten jeho kousek s kapitulací byl pěkně zákeřný! Jinak souhlas, že piráti odolávali 3 roky přesile, která navíc měla draka, to se mi moc nepozdávalo. Víc než střeva pana Krmiče mi vadilo úvodní ohlodávání krabů.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.