House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.
Komentáře
Alicent opravdu nepoznávám a jenom doufám v charakterový posun. Vždyť ona se dokonce zastává nároku Rhaenyry oproti svým dětem. Asi nejlepší by bylo, kdyby na začátku Tance měla opravdu dobrý důvod upřímně věřit, že Rhaenyra plánuje zbavit se jí i její rodiny. Nakonec by by velkou roli mohlo hrát i to, za koho v tu dobu bude vdaná, že jo. Nakonec by byl její názor na něj i potvrzený.
Rhaenyra se nechce vdávat... Čili má v plánu co - vládnout jako královna Alžběta a za dědice mít mladšího bratra? Po celou svojí vládu se bát, kdy se proti ní bratr postaví? Rhaenyra není princezna z pohádky. Leanor Velaryon jí nebyl jako manžel po chuti, protože věděla, že je na kluky. Jako princezně vychované u dvora jí nikdo přece nemusí upozorňovat, že svoji pozici dědičky nejlíp upevní správným sňatkem a tím, že brzy vyprdne nějaké syny.
Viserys v tom řádně plave, všimněte si, že Alicent a Rhaenyře řekl o dědictví dvě opačné věci - každé to, co chtěla slyšet.
No a Daemon - akční scéna dobrá. Teď jsem si dohledala, že Daemon dobýval Kamenoschody v letech 106-109 s tím, že Krmiče zabil v roce 108. Nicméně dobýval jednotlivé ostrovy.
1. pochopila bych to, kdyby opravdu čekal dítě (ideálně se svou právoplatnou manželkou) a protože se sám považuje za následníka trůnu, tak by chtěl pro svého následníka Targaryena dračí vejce do kolébky.
ALE !!
2. žádné dítě očekávané není. Tak na co mu je vejce?
Chce si vysedět dalšího draka? Na co? Kdo by ho měl sedlat?
3. prohlásí, že si bude brát děvku. (tam musím pochválit, jak na to děvka inteligentně zareagovala - taky mne hned napadlo, že jí tím vystavil smrtelnému nebezpečí jen ze své marnivosti - žádnou logiku v tom také neshledávám)
3. Ví, že tím akorát naštve Viserise a že možná kvůli tomu dojde k bitce na Dračím Kameni. Proč by chtěl vyvolávat bitku ), která ho může stát pozici, když ho tam teď zrovna nikdo neotravuje?
4. Takže zkrátka a dobře, pravděpodobně dopředu tuší, že vejce bude muset vrátit - má ho dokonce i celou dobu s sebou. Nemá ho schovaný někde na hradě.
Tak já prostě nechápu k čemu celá ta zápletka s vejcem Daemonovi byla.
Ale ano, svazek Rhaenyry a Aegona by řešil mnoho problémů a zabránil by spoustě nepěkných věcí.
https://m.facebook.com/fantastikavargu/
Prostě chtějí ze zbraně, ktorou vrah vytáhl na Brana udělat co největší Checkhov Gun. A tak ji vytáhli i ve válce proti Jiným a teď tady.
Jestli to pyromanceři uměli? Nu, rádi tvrdí, že znají spoustu tajemství. Ale svět ledu a ohně zmiňuje jen to, že kouzly se zvyšovala pevnost a ostrost valyrijské oceli. Nic o tajných nápisech.
Ona ale i Alicent je skvělá královna - taková mírná, chytrá, každému je hned sympatická.
Škoda jen, že má pak proti sobě protivnici sobě rovnou. To bylo hezky řečeno v Marco Polo - když proti sobě stojí dvě stejně silná vojska, je to vždycky hrozný masakr.
Sakra fík, je to královna, dala královi syna, kterého vždycky chtěl. Vždyť je v jejím zájmu, aby po Viserysovi dědil on a ne Rhaenyra, nebo dokonce Daemon.
V předešlém díle jsme poprvé spatřili její rostoucí nespokojenost. Obrat by mohl přijít s tím, že teď poprvé někdo na její straně i tratil - její otec dostal vyhazov. A až třeba ucítí faktické ohrožení (jak řekla svoa). A ruku v ruce s tím i rozčarování nad Rhaenyřiným chováním a jak to muže ohrozovat isytém jako takový. Když dospěje k názoru, že Rhaenyra si nezaslouží být královnou a nezaslouží si její ach tak snaživou a shovívavou ústřetovost a přátelství.
Právě Aegon je pro ni jediná cesta jak si udržet vliv a postavení.
Rhaenyra je naopak hrozba a konkurence... podporovat její nástupnictví ve chvíli, kdy má s Viserysem zdravého syna, je přece naprosto absurdní.
Jinak ještě k proroctví, které nám ve čtvrtém dílu autoři zase podstrkují a snaží se ho kvůli propojení s Hrou o trůny vnutit za každou cenu, i když v původní verzi války o trůn nebylo potřeba. Ono existovalo, protože ho někde ve starých spisech našel Rhaegar. Novinkou je vlastně jen to, jak je konkrétní (čímž se hází tajemno přes palubu hned na začátku) a že by mělo pocházet přímo od Aegona I. (u kterého se zatím o věšteckých schopnostech vůbec nebyla řeč).
Criston... Takže teď ho bude muset Rhaenyra rozhodit něčím jiným, aby přešel na druhou stranu. Co to asi bude? Že by stačila jen zrada se Strongem, případně s Daemonem?
Nebo se začne více ozývat svědomí? Hmm... Mám pocit, že do toho musí přijít ještě něco, ale vubec netuším co by to mohlo být. Tak uvidíme.
Podle mě je předvídatelnej jak křišťál
chce mít moc - to je jeho jediná motivace - a tak dělá zcela logické kroky.
1. chce zůstat následníkem - to se pokazí, když Viserys jmenuje Rhaenyru
2. chce být alespoň pobočníkem - s tím ho Viserys vyfakuje
3. aby dal jasně najevo, že nesouhlasí s proklamovaným následnictvím Rhaenys,
tak
a) nepokloní se jí a neodpřísáhne jí věrnost a
b) nasedne na draka a odletí si na Dračí kámen - vždy sídlo 1. následníka
Tím dá celému světu jasně najevo, že on se považuje za následníka a vytvoří " následnický obraz". Možná k tomu patřila i ta fraška s vejcem - "Moje žena čeká následníka a mám pro něj dračí vejce, jak se na mého nástupce a dědice železného trůnu sluší ")
čím by si tak ještě mohl vylepšit obraz v očích Západozemí ?
No přece tím , že Západozemí osvobodí od invaze Pojídače Krabů a okupantů Kamenoschodů.
Tak jo - jde na to - a bude z něj následník / zachránce / bydlící na Dračím kameni - pěkný mediální obraz.
4. kdyby se to přeci jen nepovedlo, tak nejlepší způsob, jak si sednout na železný trůn je vzít si Rhaenys za ženu.
Je o ni velký zájem, možná bude lepší ji nejdřív trochu zdiskreditovat, aby se snížila její cena - pak mu ji možná dají.
A tak ji vezme do bordelu, kde se postará, aby ji každý poznal a svede ji tam (co na tom , že mu nestojí, hlavně , že je všichni viděli spolu v bordelu a její čest je v pr..li)
5. A pak požádá o její ruku. Je opět vyfakován, protože už je ženatý a není Aegon dobyvatel.
6. No další logický krok je tedy zbavit se manželky. Já nevím co na tom koho překvapuje. I v knize jsem byla přesvědčená, že má rozhodně prsty ve smrti své manželky.
7. Když už je bez manželky, znova to n Rhaenys zkouší, navíc už ví, že ona ho chce. (viz svatbu a jejich chemií nabitý valiryjský rozhovor před tím , než dojde ke rvačce - a který Viseris vidí a velmi jej rozruší)
8. V tom zasáhne Viserys, kterému je jasné, že pokud neožení Rhaenys IHNED, tak možná nasedne na draka, zdrhne s Daemonem, vezme si ho a bude po alianci s Velariony.
9. Teď je Rhaenys vdaná za Leanora, takže další logický krok pro Daemona je zbavit se Leanora.
10. Tak snad už konečně ta svatba s Rhaenys :D