House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

upraveno 7. října 2020 v Seriál Hra o trůny
imageHouse of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

HBO včera schválilo natáčení seriálu o rodu Targaryenů a jejich vládě v Západozemí. Dnes se k tomu vyjádřil i G.R.R.M. na svém blogu. Poněkud překvapivě stanice přeskočila obvyklý postup s natáčením pilotní epizody, podle které by se rozhodli zda natáčení … celý článek

Číst celý článek zde

1101113151621

Komentáře

• MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Tak to byl porod. Porod Draka!
    Ale jo, líbilo se mi to. Jen je to občas malinko debilní a zbytečně krvavý, ale jinak jsem se bavil. A škoda že se to dost naklání na stranu černých. Chtěl bych fandit i týmu Esmeralda, ale baví mě na jejich straně jen Aemond. :-(

Poslední epizoda super. Ale jednu věc si neodpustím. Ten krásný vyřezávaný stůl. Jak hezky svítí. Všechny ty nápisy. Kings Landing, River Run, Winterfell, dokonce i Last Hearth, i ten smradlavej Dreadfort, ale místo Karholdu tam musí stát nějaká p*****á piksla s figurkama. Urážka, skandál, fuj!
    image
  • Tak to nesouhlasím. Zelení jsou mnohem zajímavější a jasně vidíme jejich chyby. Rhaenyra a její děti jsou dost vanilkoví. Teda zatím. Já budu mít škodolibou radost, jak ti diváci, co slepě podporují Rhaenyru jako právoplatnou dědičku (ačkoliv znova připomínám, že v Západozemí si prostě dědice nevybíráte a nikdo nebude brát v potaz sliby, co dal jejich předek a ještě za jiných okolností), budou reagovat na jistý vražedný incident s malým dítětem. Myslela jsem totiž, že Daemona vylepší, ale po tomhle díle to beru zpět :D Pak definitivní rozpad manželství a už cítím na jazyku ty jejich slzy.
  • No a ještě k sérii jako celku. Je vidět, že HBO nešetřilo. Občas jsou některé události podané nelogicky a některé události byly podané zkratkovitě, ale celkově je to dobrá práce. Problémy byly časové skoky, ale to už pro druhou sérii platit nebude. Co mi vadilo dost, tak to je počet nedorozumění, nehod, akcí, které tak postavy nemysleli. Jako chápu, rozpoutat kontinentální válku na základě série špatné komunikace, nepochopení a nehod je Shakespearovské, ale teď už určitě není prostor na to, aby se tvůrci báli nechat postavy vědomě páchat špatné skutky. Tahle výtka ale koluje po internetu docela masivně, takže nepochybuju, že se k tvůrcům dostala.

Pro další série... Proč nikdo ani nezmínil Daerona? Aspoň v devátém díle někdo mohl zmínit, že mu dají vědět o smrti otce nebo něco takového. Cregan Stark je mladíček? Trochu se bojím, jak mladý jako že v seriálu má být, protože jeho hvězdná hodina nebude fungovat, když to bude nějaký puberťák :D

Kolik si myslíte, že sérií bude? Já to vidím na tři svižnější. Čtyři, pokud budou série kratší a některým událostem třeba na severu se budou věnovat trochu víc.
  • Taky sázím na 3.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 25. října 2022
    Cregan byl mladý i v knize. Bylo mu tuším 20.

Série by měly být dvě nebo tři podle prohlášení tvůrců. HBO tomu prostor a peníze dá, takže též tipuji tři.
  • Jak se tu na fóru řeší spoilery ohledně zbytku Tance? :D

Osobně tipuji ještě 3 série.
    Druhá by mohla končit bitvou v Rook's Rest (smrt Rhaenys), popálením Aegona a jmenováním Aemonda regentem. Třetí dobytím Králova přístaviště + Butcher's Ball (smrt Cristona) a poslední série zbytek konfliktu.

Kam až si myslíte, že dojde závěrečný díl seriálu? Skončí to Hodinou vlka nebo bude další časový skok a uvidíme i kus vlády třetího Aegona?

• @Oops
    Nemyslím, že Rook's Rest půjde odložit až na konec druhé série, bude to někdy dřív. Kdyby třetí série končila dobytím Královna přístaviště, zbývalo by toho do čtvrté série ještě opravdu hodně. No, tvůrci mají dva roky, aby si rozmysleli, jestli půjdou rychlejší nebo kratší cestou. Osobně si myslím, že rozvinout půjdou takové věci Jaceova mise na severu, krocení draků a představení jejich jezdců nebo Aemond a Alys Rivers. Musejí taky dát Ottovi něco na práci. Taky si myslím, že diváci budou vědět, že Aegon přežil a budou nějaké scény s ním a jeho zraněným drakem... ale jenom pár. Ukazovat chronologicky něco dál za Hodinou vlka by nemělo smysl, takže asi tak seriál skončí. Což mi připomíná, že Alicent jako jedna z mála seriál skoro určitě přežije - tady si ale budou muset trochu vyhrát, na jednu stranu se s ní nejde rozloučit scénou, kdy jenom nechce poslední vnučku provdat za Aegona, na druhou stranu už asi všichni slyšíte ten hukot, kdyby důležitou ženskou postavu zamkli do zlaté klece jako nějakou hysterku. Docela ji vidím, jak někdy ke konci depresivně říká, že její vnučku zabijí taky, jakmile nebude třeba jako nějaká slabá zástěrka pro mír, a diváci budou předpokládat, že je to paranoia, zatímco čtenáři budou vědět, že má naprostou pravdu.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    @Nevada - mám pocit, že Creganovi bylo tak nějak 22-23, ale mladej teda byl
    Oops napsal(a):

Jak se tu na fóru řeší spoilery ohledně zbytku Tance? :D

Do spoileru s upozorněním, že jde o spoiler z knihy k budoucímu ději.

Oakenfist napsal(a):

@Nevada - mám pocit, že Creganovi bylo tak nějak 22-23, ale mladej teda byl

Časem Cregan Stark proslul coby Starý seveřan, ale v roce 129 p. D., kdy ho navštívil princ Jacaerys, mu bylo jen dvacet jedna let. Cregan se stal lordem ve třinácti letech, v roce 121 p. D., když zemřel jeho otec lord Rickon.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    @Nevada: Díky, Cregan je moje oblíbená postava - jestli ještě někdy bude v seriálu, tak se na to snad i podívám. Ještě je mi sympatickej Benjicot Blackwood, zuřivej rytíř myslím ve 12 letech ... :)
  • Oakenfist napsal(a):

@Nevada: Díky, Cregan je moje oblíbená postava - jestli ještě někdy bude v seriálu, tak se na to snad i podívám. Ještě je mi sympatickej Benjicot Blackwood, zuřivej rytíř myslím ve 12 letech ... :)

Benjicot "Bijec Ben" je strašně skvělá postava, doufám že v seriálu bude :)

• BenjiBenji so much universe, so little time
    @undefined nebyl tam už v té scéně kde píchnul Brackena v Bouřlivém konci?
    upraveno 26. října 2022
    @Benji Kdepak, ta scéna se odehrála necelých 20 let před Tancem.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Benji Spíš otec, i když kdoví. Už od GoT víme, že s věkem postav se na HBO zachází dost volně
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    V seriálu byl Willem Blackwood - takže vymyšlená postava.
    MonteKarstark napsal(a):

V seriálu byl Willem Blackwood - takže vymyšlená postava.

Tak napůl.
    Již dlouho předtím, než kdokoli dostal důvod pochybovat o její nedotčenosti, zaměstnávala krále Viseryse i jeho radu otázka, jak vybrat pro Rhaenyru vhodného ženicha. Významní lordové a oslniví rytíři se kolem ní třepetali jako můry kolem plamene a toužili si získat její přízeň. Když v roce 112 p. D. Rhaenyra navštívila Trojzubec, synové lorda Brackena a lorda Blackwooda pro ni svedli souboj a mladší syn rodu Freyů se uchýlil k až takové opovážlivosti, že ji přímo požádal o ruku (od té doby nosil přezdívku Blázen Frey).
    Lord Samwell Blackwood, který se za ni kdysi bil v souboji a prohrál,...
    A ano, je to otec Benjicota.
  • Tak co celkově říkáte na první sérii?

Za mě velice povedený úvod, který jednodušším konzumentům (nic proti nim - intriky, politika a složitý pomalý děj postavený na scénáři a dobrých hereckých výkonech není pro každého) může možná připadat nudný, ale vcelku si myslím, že herecké výkony, scénář a režie jsou zde na tak vysoké úrovni, že každý milovník Martinova světa si může jen spokojeně chrochtat.

Akce je sice pomálu, ale když už na ni dojde, je většinou epická, nápaditá a dobře natočená. Jako peak bych zmínil "dračí souboj" z poslední epizody, který je od A až do Z natočen naprosto bravurně. Ale i jiné akční scény byly legendární, například osedlání Vhagar, ačkoliv to pro každého nemusí splňovat kritéria akční scény.

A ačkoliv je to asi trochu podivné, peakem pro mě v první sérii nebyla akce ani draci (i když ti jsou zpracování naprosto bravurně, od vizuálu, přes zvuk, až po CGI), ale většinou naprosto perfektní herecké výkony od všech zúčastněných (které ale za mě zastiňuje famózní Paddy Considine), výborně napsané dialogy, kamera a scénář jako takový.

Co bych chtěl vypíchnout dál je naprosto skvělý soundtrack. Ramin dělal skvělé věci už v GoT (Light of the Seven, Night king apod...) ale zde podle mě zažívá svůj peak, protože jakákoliv hudba z HotD je geniální. Jmenovitě bych vypíchnul Protector of the Realm (Viserys v trůním sále) a Queen Alicent Entrance (nástup Alicent v zeleném) ale jak říkám, hudba se mi líbí kompletně všechna.

Celkově jsem zatím zkrátka a dobře nadšený a nebýt menších chybiček, neváhal bych dát plné hodnocení. I tak ale dávám krásných 9/10. Za mě rozhodně seriál roku.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    První série se podle mě hodně povedla. Jasně, bylo tam pár nelogických scén, ale to se ztratilo v celkovém ději.

To, že se povedla vyniká ještě víc ve srovnání s Prsteny moci, Zaklínačem a nakonec i posledními sériemi GoT
  • upraveno 28. října 2022
    Svůj názor už jsem napsala výš, ano, je to jiná liga než Prsteny moci a Zaklínač. Zatím. Inspirovali mě to k tomu přečíst si znova část o Tanci. Celé to napsal mistr, co nechtěl naštvat Aeryse, chápeme, že jo? Tak si dám opáčko, kde si to budu pořád připomínat a napíšu sem pak pár postřehů. Stay tuned :D
  • Vyhlížíme netrpělivě. :D
  • Souhlasím, líbilo se mi to moc. Předlohu jsem nečetla (ale jelikož jsem hloupá a netrpělivá, chodila jsem mezi epizodami sem a na awoiaf a leccos si vyspoilerovala) a původně se mi s tím ani moc nechtělo začínat.
    Nejspíš z toho důvodu jsem se v první epizodě trochu ztrácela v rodinných vztazích, ale to se rychle spravilo. Osobně vidím velké mínus ve snaze tvůrců šokovat za každou cenu ("rozřízneme ho co nejvíc nechutně to jde", "z toho porodu uděláme jatka"), ale obávám se, že to k titulu tak nějak patří a můžu si za to sama, když na to koukám, snažili se o to přece už v GoT. (Ostatně to asi dělají dobře, když z těch scén mám osypky a utíkám od telky.) Už předem se proto netěším na případný rewatch za pár let před další sérií.
    Ad nelogické scény - ano, nechci opakovat všechno, co už tu bylo kritizováno, ale třeba při každé zmínce "Aegonova proroctví" jsem protáčela oči, bo mi to tam přišlo nacpané na sílu.
    Ale jinak se mi líbily herecké výkony i hudba, jak zmiňoval Azrael, a nové epizody jsem netrpělivě očekávala. A chci další sérii teď hned. :D
  • AvivAviv
    upraveno 28. října 2022
    Aemma řekla, že, porodní lože je bojištěm žen, tak ať je teda vidět, že to opravdu je bojiště. Fakt že civilní válka se yvvíjela jak v ozbrojených střetech tak skrz sňatky a potomství, tomu nahráva.
    Rozřezávačky povedle... Za mně jak které. Něco mi přišlo slušivě vypointováno (Caraxes šlapající po vojácich, které brání, Daemono "jazyk si muže nechat"), něco nedomyšleno ("a dothraki GoT wedding without a single death is considered a dull affair", Beesbury).
  • upraveno 28. října 2022
    @CervenKa To proroctví, o kterém víme, že ho nevyplní
    princ
    /
    princezna
    a že to
    nebude
    Targaryen ale
    Starkovna
    :D No nevím ani, jak se mělo k Jaeherysovi a jakou měli pojistku v případě náhlého úmrtí.

Taky nemyslím, že zorientovat se byl problém (i když si divák hned nepamatuje jména), matoucí byly spíš časové skoky.
  • @svoa00 sím sím, bez spoilerů na GoT!! I když to už viděl fakt asi každý, já se stále držím a bezelstně přičítám komentáře k jinému seriálu :-).
  • @Lady Ašara Ok, ale ona je kokotina specificky možná jenom v tom seriálu.
    svoa00 napsal(a):

Celé to napsal mistr, co nechtěl naštvat Aeryse, chápeme, že jo?

Nope,
    In the original text of The World of Ice & Fire, Gyldayn was the last maester to serve at Summerhall before it burned down.
    ...
    However, Martin later decided to let Gyldayn live into Robert I Baratheon's reign, so his history book, Fire & Blood, Being a History of the Targaryen Kings of Westeros, could cover the entire Targaryen dynasty.

svoa00 napsal(a):

Tak si dám opáčko, kde si to budu pořád připomínat a napíšu sem pak pár postřehů.

Dej pak prosím echo, ze které části ti vyšlo, že
    (spoiler k budoucímu ději knihy) akce Blood&Cheese měla být proti Aemondovi.
    Jsem fakt zvědavá, z čeho vycházíš, co mi tam uniklo.
  • @Nevada Ok, díky za nové info. To o Aemondovi tam samozřejmě nikde není. Je to teorie, že tím by Daemon logicky nadělal větší škodu než tím, co se nakonec stalo, a kdoví, jaké přesně instrukce byly.
    @svoa00 Tak ta teorie z něčeho vznikla, ne? Nebo si zas někdo hrál na "jsem chytřejší než Martin" a řekl si, ono to tam sice vůbec není, ale mohlo by?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.