House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

upraveno 7. října 2020 v Seriál Hra o trůny
imageHouse of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

HBO včera schválilo natáčení seriálu o rodu Targaryenů a jejich vládě v Západozemí. Dnes se k tomu vyjádřil i G.R.R.M. na svém blogu. Poněkud překvapivě stanice přeskočila obvyklý postup s natáčením pilotní epizody, podle které by se rozhodli zda natáčení … celý článek

Číst celý článek zde

11516182021

Komentáře

• svoa00 napsal(a):

@Aviv Tak ta Aemondova scéna je tam samozřejmě kvůli Alys. Jenom se modlím, abych při budoucím sledování nemusela skřípat zuby.

Čeho se u těch dvou obáváš při budoucím sledování? Nějaká konkrétní podezřenní, nebo spíš stávající trend odklonu jako takový?
  • @Aviv Bojím se, že při tom zjednodušování bude jeho motiv opravdu jenom Freudovský. To by uškodilo oběma postavám a hlavně Alys může být mnohem zajímavější než to.
  • Myslím, že power couple, kde roli hraje věštectví a jiná magie, coby slušný základ pro kutí dalekosáhlých plánu je příliš mlsné, než aby to propásli. Dosud se snažili Aemonda polidštit, že za krutostí/krvelačností se skrývá nĚco komplikovanějšího a snaha excelovat. To Aegon je hedonista, ne Aemond.
    Což nevylučuje, že po ztrátĚ Králova přístavištĚ mu nervy rupnou tak, že spatŘí cestu jen v řádění, metaforická klapka i přes to druhé oko. Ale zkrátka mi přijde že pro seriálového je víc in-character, že bude chtít nejen to konejšivé prso, ale i spojenectví, aby s její magii mohl vzít do rukou budoucnost království. Nezdá se mi, že by nevyužili možnost zahrnout jej do "Targaryeni usilují o přípravu na střet s Jinými", když má po ruce věštkyni. Která po jeho smrti silně hrála kartu dračího potomka. To a ambice na trun - když ne on, tak jeho dítě, což je už o jiném než mommy issues, bych řekla. Svéh druhu oživení Maegorova odkazu s tímhle, byť k tomu je přirovnávaná Rhaenyra.

Potíže by ale možná mohli být s tím, že se jim zachce udělat z něj pejska na provázku, bezradného hocha. To je těžší vyloučit a to by škoda byla dost.

Docela jsem zvĚdavá, jak vymyslí ten moment, kdy jej presvědčí, aby ji ušetřil. Co bude ta věc.

A teď mi ještě napadá, že je to mrtě zajímavé vedle toho, že seriálová Helaena taky vidí, akorát to neumí lidem vysvětlit, takže je to přehlídnuto.
  • upraveno 1. července 2024
    Konečne vyšlo nové vysvetľovacie video. :-)

A tretia epizóda má názov "The burning mill".
  • upraveno 1. července 2024
    Takže po třetím dílu už nemusíme řešit spoilery ohledně Daemona? I když, třeba dojde na překvapení a dočkáme se ještě něčeho úplně jiného. Jestli budou dál přibývat nápady jako ten rozhovor na konci... Třeba si Rhaenyra nakonec vezme Aemonda? Nebylo by to hezké?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 2. července 2024
    Mno, platí přímá úměra, že čím víc mění předlohu a vymýšlejí vlastní příběhy, tím víc je to nelogičtější a pitomější.
  • Ten rozhovor byl natočen hezky, děvčata se předvedla. A mělo jistý emoční dopad na samém konci, když Alicent vysvĚtlila, proč je pozdě a utekla a Rhaenyra se finitivně stotožnila s myšlenkou, že není cesty zpátky.
    Ale tím asi výčet kladu končí. Proste to bolo celé od začiatku márne, že Alicent sa chytí toho posledného slova vypovedaného počas blúznenia umierajúceho. Nepotrebovala ten charakterový oblúk. Má ju to robiť sympatickejšou, ale predsa už bola zosympatizovaná tak či tak. Skôr to podkopáva jej logickú strategickú stránku a vytvára zázemie na zbytočné míňanie stopáže, ktorá sa mohla venovať niečomu inému (to zhrnutie severskej linky bolo šikovné, za tým si stojím, ale nemuseli sa k nemu uchyľovať, keby nám radšej dali subzápletku a to objatie po návrate domov odložili na napríklad túto epizódu). Urážať sa, že ju z plánov na uzurpáciu vynechali, mohla Alicent aj bez toho, aby nejak strážila kráľovo posledné prianie. Dala mu všetko, teraz je ale na rade ona a pretože obetovala všetko, tak sa nenechá odsunúť nabok. Poslednú dobu vládla miesto neho, hádam preukázala, že na tej rade má miesto. A už sa ďalej môže hádať s Ottom, ako postupovať pri eliminácii protistrany.
    Asi by som rovno opravila i to "budeš dobrou kráľovnou" na "máš na to, byť dobrou kráľovnou", čo je istým zmierlivým uznaním, ale pritom sa na to krásne napája myslené a nevyslovené "ale nemôžem ťa nechať nastúpiť na úkor mojich detí".
    Ale asi tuším, prečo do toho investovali - snažili sa vymyslieť niečo iné, čím zdržiavať Nyru od priameho postupu, než žiaľ. Pretože má pôsobiť schopne ako právoplatná kráľovná. Na rozdiel od Aegona a napriek nástupnickým zvykom.
  • Ale musím kladne zhodnotiť Daemonovu pasáž a nástup Alys.
    On sa tam prišiel pobiť a nemá s kým a ešte aj toho Larysa zapreli tamojší, už sa o len o správnom titule možno vadiť. A Alys sa len veľavýznamne mihne na kamere. A potom začína strašenie a je to dobré strašenie a on sa nájde pred stromom a dozvie svoj osud. Peknô, veľmi peknô.
  • upraveno 2. července 2024
    Aviv napsal(a):

Ten rozhovor byl natočen hezky, děvčata se předvedla. A mělo jistý emoční dopad na samém konci, když Alicent vysvĚtlila, proč je pozdě a utekla a Rhaenyra se finitivně stotožnila s myšlenkou, že není cesty zpátky. ...Ale asi tuším, prečo do toho investovali - snažili sa vymyslieť niečo iné, čím zdržiavať Nyru od priameho postupu, než žiaľ. Pretože má pôsobiť schopne ako právoplatná kráľovná. Na rozdiel od Aegona a napriek nástupnickým zvykom.

Máš pravdu, tuhle scénu přidali kvůli Rhaenyře. Ten způsob mi ale přišel hrozně nebezpečný. Když už, tak měl jít spíš někdo jiný, třeba jen s dopisem... Vždyť kdyby Alicent zariskovala a zavolala stráže, bylo by hned po válce.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Zrovna tahle scéna byla ta úplně nejdebilnější. Hned v závěsu za ní je Daemonova one-man show.
    Bizár s psycho vidinami a závěrem s Alys byl už jen třešnička na dortu.
  • čejka napsal(a):

Máš pravdu, tuhle scénu přidali kvůli Rhaenyře. Ten způsob mi ale přišel hrozně nebezpečný. Když už, tak měl jít spíš někdo jiný, třeba jen s dopisem... Vždyť kdyby Alicent zariskovala a zavolala stráže, bylo by hned po válce.

Hej. A smrťou Alicent by Zelení neutrpeli tak, ako Čierni smrťou Rhaenyry. Priveľký risk s bielymi plášťami okolo, ktoré by aj v septe mohli spoznať tvár princezny. Proste to nebolo rozumné a rovnako nerozumné bolo trvanie na tom, že ešte sa niečo dá odrieknuť. Rhaenys mala pekný prejav o tom, že ťažko určiť, kde čo začalo a že za tým stojí mladá horúca krv. Ale tá vyjednávacia nádej... Ech.
  • upraveno 3. července 2024
    Já bych se vyjádřil k jednomu momentu, který se mi velmi líbil a to, když Gwayne Hightower a Criston Cole ujíždějí před Baelou a její dračicí. Ta scéna se mi strašně líbila, byly tam nádherné záběry z dračích zad, bylo krásně vidět, že Baela si všimla jen odlesku, protože pochopitelně z takové výšky nemůže rozeznat postavy a poté moc pěkné honička, kde bylo i reálné, že se rytířům podařilo včas ujet do lesa, protože je od Baely dělila obrovská vzdálenost, ale i tak se jim to povedlo jen těsně. Také se mi líbí jak se tvůrci v tomto drží předlohy a Měsíční tanečnice je opravdu malá, ale zároveň velmi rychlá a mrštná - ta její akrobacie, kdy se obrátila zpět vzhůru těsně před lesem byla moc pěkná. Také se mi stále líbí, jak je každý drak úplně jiný.

Jinak celkově to za mě byla zatím nejslabší epizoda z prvních tří, za mě tak maximálně na 7/10. Odlišnosti od knih podle mě už nemá cenu moc řešit, jelikož prostě chápu, že tvůrci tam toho příběhu musí vložit daleko více (říkejme tomu omáčka), protože kronika samozřejmě nenabízí zdaleka tak bohaté příběhové pozadí a v rámci svých zajetých kolejí se drží stále dobře, změny nijak nevadí, resp. jsou VĚTŠINOU dobře provedené a nemrví základní příběh. Mě to nijak hluboce neirituje. Tvůrci HotD umí evidentně psát lépe, než duo D&D, i když někdy taky nepěkně zaškobrtnou.
  • Áno, ten bol vydarený, slušivá akcia a priestor pre Velaryonku. Sestry doteraz nemali veľa priestoru (hlavne Rhaena), ale táto epizóda bola tak trocha ich. Rhaena a jej vysporadúvanie s tým, že bez draka sa nemá veľmi ako zapojiť, rozhovor s Rhaenyrou o jej nadchádzajúcej úlohe, rozlúčka s Baelou...
  • upraveno 8. července 2024
    Práve priletelo nové vysvetľovacie video. :-)

A oficiálny názov štvrtej epizódy je "The Red Dragon and the Gold".
  • Nuž, Nevadu to asi otravuje čím ďalej tým viac, ale ja si tie Harrenovské pasáže užívam. Nemôžu v tom pokračovať donekonečna, čo najskôr treba doviesť to k nejakému záveru, ale zatiaľ to nepokazili, zatiaľ to proste eskaluje. A Alys si kradne každú scénu pre seba. Sova zakliata do ženy, krása. Chudák majster, čo ho vyhnala strašením, aby si uchmatla jeho miesto. A ja chcem nábytok z čarostromového dreva.
    Oceňujem aj snahu dať Jaceovi niečo na zahryznutie a nechať ho trocha sa pohádať s mamou.
    A konečne zaznelo, čo bola jasná vec - zámery Viserove zomreli s ním a ľudia veria a bijú sa do pŕs za to, čomu chcú veriť, bodka. Páči sa mi aj tá predzvesť budúceho, (znovu)rozbitý dráčik a udalosti na konci epizódy, debata o tom, kto poletí a a udalosti na konci epizódy. Rozbitá zlatá dračia nádoba na víno a udalosti na konci epizódy.
    Teší ma aj vidieť, že Cole naďalej ukazuje, že nerobí len prešľapy. Len keby mu to bratské trenice a komplex menejcennosti priživované Larysovými poznámkami (došľaka, ešte aj to meno je podobné istému eunuchovi) nerobili škrty cez rozpočet.
    Čo hovoríte na súboj a motivácie aktérov?

A záverom minútu ticha za drakov a jazdkyňu.
  • Neskutečný nářez. První polovina dílu je jen nepodstatná příprava pro hlavní chod v závěru, ale ten stojí sakra za to! Přesto ještě chvíli zůstaňme u první půlky. Líbí se mi budování děje na Harrenhallu a Daemonovo oťukování s Alys, jejíž herečka je mimochodem vybrána za mě perfektně, nějak takhle jsem si jí představoval.

Co už nebylo tak podstatné, je scéna Alicent s měsíčním čajem, ovšem uznávám, že nám alespoň dává tu informaci, že královna vdova není hloupá a nenechá si do břicha nasadit Coleova bastarda. Její rozhovor s poníženým Aegonem je pak perfektní.
    Pro nečtenáře jsou tu pak další náznaky toho, kdo jsou ve skutečnosti Alyn a Addam a zároveň trochu toho posledního screentimu navíc pro Rhaenys. Události na Dračím kameni, kde se rada snaží vypořádat se situací za nepřítomnosti královny jsou zase pěknou poctou pro Jacaeryse, jehož herec odvádí také perfektní práci. A příchod gigachad Corlyse s jeho charismatem je také skvělé a budu se opakovat, ale jeho herec je famózní už od začátku seriálu.

No, a teď už k samotnému kulervoucímu a neskutečně emotivnímu závěru. Dračí bitva je za mě lepší, než v knihách, kde se do sebe tři protivníci prostě nějak zaklesli, potrhali se a spadli na zem. Je to celkem realistické, ale na plátně by to působilo za mě i dost nudně. Jediné, co za mě předloha předkládá lépe je to, že Aegon a Aemond se předem domluví a vlákají Rhaenys do pasti. Ale vzhledem k vývoji v seriálu je předložený postup logičtější, takže to chápu.

Samotná dračí bitva byla... epická. Asi je zbytečné zmiňovat skvělé CGI, ale i tak skládám poklonu. Už souboj mezi Meleys a Sluncežárem je skvělý, ale je zde jasně vidět, že Aegonův drak by samotný neměl šanci a Meleys si ho celkem dává, než se ovšem do boje vloží Aemond s Vhagar, jejíž příchod je vždycky něco naprosto epického. Překvapením bylo, že to byl sám Aemond, kdo způsobil těžké zranění Sluncežára a vlastně zaútočil na krále. I když se to samozřejmě okecá tak, že draci byli zaklesnutí do sebe a Aemondovi nezbývalo nic moc jiného, než plošně zaútočit, ovšem záměr byl jasně viditelný a popravdě se našemu jednookému emařovi moc nedivím, obzvlášť po té ponižující scéně z bordelu.

Když je král se Sluncežárem mimo hru, začíná ovšem ten hlavní bod bitvy a zde je naopak zase jasně vidět, že Meleys, byť se snaží se všech sil, nemá proti staré, obrovské a boji ošlehané Vhagar sebemenší šanci, i kdyby se přetrhla. Povede se jí maximálně dostat Vhagar na chvíli na zem, ale poté využije Aemond momentu překvapení (ne poprvé, že?) a Vhagar nebohé Meleys téměř ukousne hlavu. Poslední pohled umírající rudé dračice na svou jezdkyni byl pro mě naprosto srdcervoucí, ačkoliv Rhaenys byla očividně se svým osudem smířená už ve chvíli, kdy se Vhagar zapojila do boje, to bylo celkem jasně vidět na jejích smutných pohledech a nakonec zemřela jako pravý Targaryen a pravý dračí válečník. To ovšem nijak neubralo na celkové emocionálnosti toho momentu. I slzička ukápla, svobodně se přiznávám.

Jsem naprosto uchvácen a to nám Tanec draků teprve začal, vážení. 10/10
  • Tak se mi taky konečně podařilo se dodívat. Trošku bych asi upravila, jak se Rhaenys dostala do závěrečného střetu. Takhle to vypadalo, že se zbytečně místo ústupu vracela do boje, přitom ji prostě překvapila přesila, a tak zkusila, co šlo. Úprava s Aemondem pro změnu má logiku. V každém případě by to tu dračí bitvu chtělo na velkém plátně. To by bylo... Třeba to časem někoho napadne, když už se donekonečna točí adaptace Tří mušketýrů a marvelovek.
  • Nejvíc se ale těším na to, co bude asi až ve třetí sérii - nebo že by už na konci druhé?
    na souboj mezi Daemonem a Aemondem
  • čejka napsal(a):

Nejvíc se ale těším na to, co bude asi až ve třetí sérii - nebo že by už na konci druhé?

na souboj mezi Daemonem a Aemondem
    Na konci druhé to určitě nebude, ta bude podle mě určitě končit dobytím
    Králova přístaviště Rhaenyrou.

• čejka napsal(a):

Tak se mi taky konečně podařilo se dodívat. Trošku bych asi upravila, jak se Rhaenys dostala do závěrečného střetu. Takhle to vypadalo, že se zbytečně místo ústupu vracela do boje, přitom ji prostě překvapila přesila, a tak zkusila, co šlo. Úprava s Aemondem pro změnu má logiku. V každém případě by to tu dračí bitvu chtělo na velkém plátně. To by bylo... Třeba to časem někoho napadne, když už se donekonečna točí adaptace Tří mušketýrů a marvelovek.

Tak za mě si prostě řekla, že zkusí Aemonda s Vhagar sundat nebo alespoň dostatečně pocuchat a vyřadit je z dalších bojů, i kdyby měla zemřít. Nakonec měla největšího draka a určitě jí došlo, že pokud na Vhagar nebude stačit ona, tak už nikdo.

• Na konci druhé to určitě nebude, ta bude podle mě určitě končit dobytím
    Králova přístaviště Rhaenyrou.

Asi máš pravdu, to by byl hezký závěr. Každopádně jsem zvědavá, kterou verzi si vyberou - kronikářskou, básnickou
    s návratem ke Kopřivě
    , nebo jestli si vymyslí nějakou vlastní

• Po dovolené jsem skoukla třetí a čtrtý díl. No, k tomu třetímu se moc vracet nebudu, takže jenom pár věcí. Třetí díl je ukecaný a celkově v obou dílech řeší v dialozích věci, které už tu byly, jako by pořád dokola. Čekala jsem, že Alicent bude bude ke Coleovi trochu vřelejší, jakože mají nějaký vztah a že to není jenom o nadrženosti, no, nestalo se. Alicent je celkově odtažitá i k Aemondovi a Haeleně, což mě po první sérii překvapuje. No, bude mít ještě prostor něco emotivního předvést hned v dalším díle - Haelena určitě bude panikařit, jeden syn na smrtelné posteli a druhý je neřízená střela.

Víte co? Alys se mi líbí taky. Nevím, kam s tím Harenovem a Daemonovou introspekcí tvůrci míří, ale Alysino grilování Daemona bez toho, aby byla drzá tak, že by přišla o hlavu, je k nezaplacení. Prej děvče, které jsi houpal na koleni :D Alys ucítila predátora.

Líbí se mi sarkastický Gwayne, i když příběhově tam zatím smysl nedává. Líbí se mi, že tvůrci dali prostor Corlysovi a Rhaenys a jejich představitelům.

Aegon je záměrně frustrující, potácí pořád mezi hedonismem a zodpovědností sem a tam jako ožrala. Neschopný se poučit od lidí kolem. Nebo spíš by byl schopný se poučit, kdyby měl víc času. Někdo, kdo cítí hodně, a s nekonečným komplexem méněcennosti. Každý lord chce za dědice syna, tak proč zrovna můj otec to nechtěl? Mám ho jako tragickou postavu ráda. Nemůžu tvrdit, že by mohl být dobrý král ale přijatelný určitě ano, ale jeho nejbližší se o to ani nepokusili. Kvituju, že tvůrci ukázali, jakou radost má nejhodnější kluk Sunfyre, že vidí páníčka, ale je trochu škoda, že jsme ho tak málo viděli na vrcholu sil. Vidět ho tak zraněného bylo ještě horší než Meleys, je to
    jako vidět v bitvách umírat útočné plemeno psa.

No a Aemond. Přiznám se, že vypadal dobře a bavil mě :D Je tak anime a stylový a nasraný. Chcete se vsadit, že je přesvědčený, že dělá to nejlepší pro říši, když se na Aegona podívá? Jenom mě zajímá, co ho má zastavit, aby ještě na bezvládného Aegona nevytáhnul... polštář.
  • upraveno 19. července 2024
    @Azrael
    Myslím si, že na dobytie Kráľovho prístavu je v druhej sérii ešte skoro. :-k To by museli do druhej série šuchnúť aj bitku pri Červenom bodci, v ktorej zabili Jasona Lannistera a takisto Mäsiarsky bál, na ktorom zabili Cristona Colea. :-k A to ešte Hugh, opitý Ulf a mladý Addam neosedlali drakov. Tipujem, že druhá séria sa skončí bitkou o Pažerák, do ktorej sa podľa knižky zapojilo ešte viac drakov, ako v bitke o Havranie bidlo. Konkrétne išlo o Vermithora, o Striebrokrídlo, o Vermaxa, o Morský dym a takisto o Zlodeja oviec. :-k A vyzerá to tak, že v seriáli si Zlodeja oviec osedlá práve Rhaena, pretože nikde sa neobjavili informácie, že by sa Nettles mala v príbehu objaviť. A pokiaľ sa Nettles neobjaví ani v tretej sérii, možno bude zápletka urobená tak, že Daemon sa zaľúbi do Alys a práve Aemondova žiarlivosť bude dôvodom na súboj. :-k
  • K tomu souboji na dracích - přijde mi super, jak Aemond využil příležitosti a vychrlil oheň na Aegona i Rhaenys. 2 mouchy jednou ranou - kdyby se to povedlo jak zamýšlel. ( a je dost divné, že se to nepovedlo, vzhledem k tomu , jaký oheň musí Vhagar mít, měla by zpopelnit oba draky i jejich jezdce jediným plamenem) :) A kronikář zelených napíše: Když zlá vražedkyně Rhaenys zaútočila na právoplatného krále Aegona, její dračice ukousla Aegonovu drakovi Sluncežárovi křídlo a zahalila ho do ohnivých plamenů , tu statečný Aemond, zaměstnán do té doby bojem, zřel, že je zle. V bratrské lásce a spravedlivém rozzuření vrhl se se svou Vhagar na Rhaeninu Meleys a ukousnul jí hlavu. Králi však již nebylo pomoci a i se svým bezvládným drakem se zřítil k zemi. Celá země plakala nad touto ztrátou a králem se stal statečný Aemond, protože Aegon neměl mužského potomka.
  • V tom záběru bylo vidět, že Meleys Sluncežára pohotově pustila a uletěla z dosahu většiny plamenů. Navíc jako mnohem starší, větší a silnější drak už byla proti ohni mnohem více imunní, než mladý Sluncežár.
  • upraveno 13. července 2024
    Jenom ta mimochodem... Chci teda, aby Aemonda na Harrenově strašili Luke a Aegon a asi i Jaehaerys :twisted:
  • AvivAviv
    upraveno 13. července 2024
    svoa00 napsal(a):

Jenom ta mimochodem... Chci teda, aby Aemonda na Harrenově strašili Luke a Aegon a asi i Jaehaerys :twisted:
    Mohl by dostat i vidiny Alicent a Sylvie protože má pro ně slabost a jeho činy zasahujú i je (matce zmrzačil dítě, tá druhá jej vystříhala před řáděním a ejhle...). Ale zase nesmí to být to samé, co s Daemonem. Trošku jiné poselství pro tohto druhého syna. Stejně jako je jiný výsledek jeho setkání s Alys.
  • @Aviv Mě teda zajímá, co přesně tvůrci vymyslí, že na něm Alys má vidět jiného než na Daemonovi. Přesně v tu chvíli to bude jenom kluk plný vzteku, že udělal obrovskou strategickou chybu (nepřijde mi už, že by tvůrci hráli na to, že si bude vyčítat, do jaké situace dostal matku a sestru). Alys taky rozhodně nepůsobí jako nějaká utěšitelka. Doufám, že to nezaplácnou nějakou její vizí, ale tom, co předvedli s Alicent/Colem, by mě nepřekvapilo, kdyby ji odtáhnul do postele a tím to skončilo.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.