House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire
House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire
HBO včera schválilo natáčení seriálu o rodu Targaryenů a jejich vládě v Západozemí. Dnes se k tomu vyjádřil i G.R.R.M. na svém blogu. Poněkud překvapivě stanice přeskočila obvyklý postup s natáčením pilotní epizody, podle které by se rozhodli zda natáčení … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Potíže by ale možná mohli být s tím, že se jim zachce udělat z něj pejska na provázku, bezradného hocha. To je těžší vyloučit a to by škoda byla dost.
A teď mi ještě napadá, že je to mrtě zajímavé vedle toho, že seriálová Helaena taky vidí, akorát to neumí lidem vysvětlit, takže je to přehlídnuto.
https://www.tumblr.com/ladystarksneedle/754149802105782272/so-while-aemond-choosing-and-finding-comfort-in
A tretia epizóda má názov "The burning mill".
Ale tím asi výčet kladu končí. Proste to bolo celé od začiatku márne, že Alicent sa chytí toho posledného slova vypovedaného počas blúznenia umierajúceho. Nepotrebovala ten charakterový oblúk. Má ju to robiť sympatickejšou, ale predsa už bola zosympatizovaná tak či tak. Skôr to podkopáva jej logickú strategickú stránku a vytvára zázemie na zbytočné míňanie stopáže, ktorá sa mohla venovať niečomu inému (to zhrnutie severskej linky bolo šikovné, za tým si stojím, ale nemuseli sa k nemu uchyľovať, keby nám radšej dali subzápletku a to objatie po návrate domov odložili na napríklad túto epizódu). Urážať sa, že ju z plánov na uzurpáciu vynechali, mohla Alicent aj bez toho, aby nejak strážila kráľovo posledné prianie. Dala mu všetko, teraz je ale na rade ona a pretože obetovala všetko, tak sa nenechá odsunúť nabok. Poslednú dobu vládla miesto neho, hádam preukázala, že na tej rade má miesto. A už sa ďalej môže hádať s Ottom, ako postupovať pri eliminácii protistrany.
Asi by som rovno opravila i to "budeš dobrou kráľovnou" na "máš na to, byť dobrou kráľovnou", čo je istým zmierlivým uznaním, ale pritom sa na to krásne napája myslené a nevyslovené "ale nemôžem ťa nechať nastúpiť na úkor mojich detí".
Ale asi tuším, prečo do toho investovali - snažili sa vymyslieť niečo iné, čím zdržiavať Nyru od priameho postupu, než žiaľ. Pretože má pôsobiť schopne ako právoplatná kráľovná. Na rozdiel od Aegona a napriek nástupnickým zvykom.
On sa tam prišiel pobiť a nemá s kým a ešte aj toho Larysa zapreli tamojší, už sa o len o správnom titule možno vadiť. A Alys sa len veľavýznamne mihne na kamere. A potom začína strašenie a je to dobré strašenie a on sa nájde pred stromom a dozvie svoj osud. Peknô, veľmi peknô.
Bizár s psycho vidinami a závěrem s Alys byl už jen třešnička na dortu.
https://www.reddit.com/r/HouseOfTheDragon/comments/1dtktkb/its_jaces_turn_to_infiltrate_kings_landing_next/?utm_source=share&utm_medium=web3x&utm_name=web3xcss&utm_term=1&utm_content=share_button
Jinak celkově to za mě byla zatím nejslabší epizoda z prvních tří, za mě tak maximálně na 7/10. Odlišnosti od knih podle mě už nemá cenu moc řešit, jelikož prostě chápu, že tvůrci tam toho příběhu musí vložit daleko více (říkejme tomu omáčka), protože kronika samozřejmě nenabízí zdaleka tak bohaté příběhové pozadí a v rámci svých zajetých kolejí se drží stále dobře, změny nijak nevadí, resp. jsou VĚTŠINOU dobře provedené a nemrví základní příběh. Mě to nijak hluboce neirituje. Tvůrci HotD umí evidentně psát lépe, než duo D&D, i když někdy taky nepěkně zaškobrtnou.
A oficiálny názov štvrtej epizódy je "The Red Dragon and the Gold".
Oceňujem aj snahu dať Jaceovi niečo na zahryznutie a nechať ho trocha sa pohádať s mamou.
A konečne zaznelo, čo bola jasná vec - zámery Viserove zomreli s ním a ľudia veria a bijú sa do pŕs za to, čomu chcú veriť, bodka. Páči sa mi aj tá predzvesť budúceho, (znovu)rozbitý dráčik a udalosti na konci epizódy, debata o tom, kto poletí a a udalosti na konci epizódy. Rozbitá zlatá dračia nádoba na víno a udalosti na konci epizódy.
Teší ma aj vidieť, že Cole naďalej ukazuje, že nerobí len prešľapy. Len keby mu to bratské trenice a komplex menejcennosti priživované Larysovými poznámkami (došľaka, ešte aj to meno je podobné istému eunuchovi) nerobili škrty cez rozpočet.
Čo hovoríte na súboj a motivácie aktérov?
A záverom minútu ticha za drakov a jazdkyňu.
Co už nebylo tak podstatné, je scéna Alicent s měsíčním čajem, ovšem uznávám, že nám alespoň dává tu informaci, že královna vdova není hloupá a nenechá si do břicha nasadit Coleova bastarda. Její rozhovor s poníženým Aegonem je pak perfektní.
Pro nečtenáře jsou tu pak další náznaky toho, kdo jsou ve skutečnosti Alyn a Addam a zároveň trochu toho posledního screentimu navíc pro Rhaenys. Události na Dračím kameni, kde se rada snaží vypořádat se situací za nepřítomnosti královny jsou zase pěknou poctou pro Jacaeryse, jehož herec odvádí také perfektní práci. A příchod gigachad Corlyse s jeho charismatem je také skvělé a budu se opakovat, ale jeho herec je famózní už od začátku seriálu.
No, a teď už k samotnému kulervoucímu a neskutečně emotivnímu závěru. Dračí bitva je za mě lepší, než v knihách, kde se do sebe tři protivníci prostě nějak zaklesli, potrhali se a spadli na zem. Je to celkem realistické, ale na plátně by to působilo za mě i dost nudně. Jediné, co za mě předloha předkládá lépe je to, že Aegon a Aemond se předem domluví a vlákají Rhaenys do pasti. Ale vzhledem k vývoji v seriálu je předložený postup logičtější, takže to chápu.
Samotná dračí bitva byla... epická. Asi je zbytečné zmiňovat skvělé CGI, ale i tak skládám poklonu. Už souboj mezi Meleys a Sluncežárem je skvělý, ale je zde jasně vidět, že Aegonův drak by samotný neměl šanci a Meleys si ho celkem dává, než se ovšem do boje vloží Aemond s Vhagar, jejíž příchod je vždycky něco naprosto epického. Překvapením bylo, že to byl sám Aemond, kdo způsobil těžké zranění Sluncežára a vlastně zaútočil na krále. I když se to samozřejmě okecá tak, že draci byli zaklesnutí do sebe a Aemondovi nezbývalo nic moc jiného, než plošně zaútočit, ovšem záměr byl jasně viditelný a popravdě se našemu jednookému emařovi moc nedivím, obzvlášť po té ponižující scéně z bordelu.
Když je král se Sluncežárem mimo hru, začíná ovšem ten hlavní bod bitvy a zde je naopak zase jasně vidět, že Meleys, byť se snaží se všech sil, nemá proti staré, obrovské a boji ošlehané Vhagar sebemenší šanci, i kdyby se přetrhla. Povede se jí maximálně dostat Vhagar na chvíli na zem, ale poté využije Aemond momentu překvapení (ne poprvé, že?) a Vhagar nebohé Meleys téměř ukousne hlavu. Poslední pohled umírající rudé dračice na svou jezdkyni byl pro mě naprosto srdcervoucí, ačkoliv Rhaenys byla očividně se svým osudem smířená už ve chvíli, kdy se Vhagar zapojila do boje, to bylo celkem jasně vidět na jejích smutných pohledech a nakonec zemřela jako pravý Targaryen a pravý dračí válečník. To ovšem nijak neubralo na celkové emocionálnosti toho momentu. I slzička ukápla, svobodně se přiznávám.
Jsem naprosto uchvácen a to nám Tanec draků teprve začal, vážení. 10/10
Asi máš pravdu, to by byl hezký závěr. Každopádně jsem zvědavá, kterou verzi si vyberou - kronikářskou, básnickou
Víte co? Alys se mi líbí taky. Nevím, kam s tím Harenovem a Daemonovou introspekcí tvůrci míří, ale Alysino grilování Daemona bez toho, aby byla drzá tak, že by přišla o hlavu, je k nezaplacení. Prej děvče, které jsi houpal na koleni :D Alys ucítila predátora.
Líbí se mi sarkastický Gwayne, i když příběhově tam zatím smysl nedává. Líbí se mi, že tvůrci dali prostor Corlysovi a Rhaenys a jejich představitelům.
Aegon je záměrně frustrující, potácí pořád mezi hedonismem a zodpovědností sem a tam jako ožrala. Neschopný se poučit od lidí kolem. Nebo spíš by byl schopný se poučit, kdyby měl víc času. Někdo, kdo cítí hodně, a s nekonečným komplexem méněcennosti. Každý lord chce za dědice syna, tak proč zrovna můj otec to nechtěl? Mám ho jako tragickou postavu ráda. Nemůžu tvrdit, že by mohl být dobrý král ale přijatelný určitě ano, ale jeho nejbližší se o to ani nepokusili. Kvituju, že tvůrci ukázali, jakou radost má nejhodnější kluk Sunfyre, že vidí páníčka, ale je trochu škoda, že jsme ho tak málo viděli na vrcholu sil. Vidět ho tak zraněného bylo ještě horší než Meleys, je to
jako vidět v bitvách umírat útočné plemeno psa.
No a Aemond. Přiznám se, že vypadal dobře a bavil mě :D Je tak anime a stylový a nasraný. Chcete se vsadit, že je přesvědčený, že dělá to nejlepší pro říši, když se na Aegona podívá? Jenom mě zajímá, co ho má zastavit, aby ještě na bezvládného Aegona nevytáhnul... polštář.