Co jiného číst?
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco
PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Edit: Tak nevím, nemůžu to najít, ale opravdu mám pocit, že jsem četla podzim 2011
nedávno jsem četla recenzi, že prý dost dobré, Abraham je Martinův 'student'. Každopádně si to chci zkusit přečíst:)
9. Říjen 2011 - 23:29
tie ti budú chýbať aj u Abercombrieho
:D to mi přijde vtipné, zrovna u Abercrombieho se píše jak má propracovaný postavy vzhledem ke své vystudované psychologii, asi záleží na vkusu. Já například přečetl tak oslavovaného Tolkiena jen proto, že to byl vánoční dárek, na to kolik měl stránek byl Pán Prstenů neskutečně utahanej a postavy ... hodný a zlý. Mě víc chytá kniha kde jsou postavy nevyzpytatelné. :)
Abercrombie je taková odpočinková četba, která se dost veze na současné módě "drsné fantasy". Nebýt ironického nadhledu, který se občas objevuje, byl by to horko těžko průměr. Přišlo mi, že postavy byly vybudovány podle schématu "vlastně hodný, ale občas se chová drsně zlodušsky", což je v posledních letech kdovíproč strašlivě oblíbené. Už Zaklínač je tímhle zamořený. Ne, že by se to nedalo číst, ale mně tedy připadne naopak přesně tohle dost předvídatelné.
Abercrombie možná dělá chybu, že žádná postava není dost dobrá na to, aby se s ní člověk ztotožnil.
Čistý Mirek Dušín mi připadne zhruba stejně literárně hodnotný jako Mirek Dušík, který na své cestě za záchranou světa rozšlapává koťátkům hlavičky, aby náhodou čtenáře nepohoršilo, že mají co dělat s kladnou postavou. ;-)
Ale teď ani moc nekritizuji Abercrombieho, mluvím spíš obecně.
A k A guide to navigating NPR's top 100 sci-fi and fantasy books: našel jsem tam spoustu toho co jsem již četl. Třeba skvělou Robin Hobb, kterou příští rok bude vydávat fantomprint.
Ale proc sem pisu, prvni ctyri knihy jsem cetl tak, ze jsem absolutne vynechal vsechny kapitoly s Daenerys a obecne z vychodu. Krome prvni, samozrejme. Takze mam na tuto knihy prijemny pohled, ktery odrazi Valky Ruzi. A protoze jsem si nedavno koupil knihu Valky Ruzi od Robina Neillandse, musim ji doporucit. Je to ctive napsane a myslim, ze kralovnu Marketu z Anjou si kazdy snadno pripodobni k Cersei:)
Ano, řekla bych, že člověka, který se vydá na cestu zachránit adoptivní dcerku, během níž se nedoupouští žádných excesů, naopak víceméně stále pomáhá lidem, lze kvalifikovat jako velmi kladnou postavu. Aniž by to znamenalo, že je trouba.
Je hezké, že se kladný hrdina rozdělí s žebrákem o poslední jídlo, ale pak se neřeší, z čeho žil on. Současná literatura na takové věci dbá víc, a tak hrdina dá přednost sebezáchově před humanismem.
Úplně první fantasy, kterou jsem přečetla. Cca ve 12 letech. (slzy dojetí)
Ještě jsem nepotkala ságu, která by neměla smysl ukončit po první knize, aby se vyvarovala rozbředlosti a opakování.