Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco

PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
1272830323393

Komentáře

• upraveno 10. listopadu 2011
    Podle mě je cokoliv nad čtyři díl moc (myslím tím kontinuální příběh a stejný hlavní postavy). O to víc si Sapkowskiho vážím, že v tomhle směru nezešílel. Ad příběhová zkratka - myslela jsem tím, že je lepší povídkář než romanopisec, to je všechno.
    Taky mě u Sapkowského zaujaly víc povídky než příběh o Ciri. Jsou to takové vtipné předělávky klasických pohádek.
    U Martina se mi líbí nejvíc Píseň, ač povídky jsou také výborné.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 10. listopadu 2011
    No od Martina se mi líbila hlavně taky povídka písečníci. David: "Můj Bože!" Simon: "To mluvíš se mnou?"

Jinak samozřejmě nejlepší je ASOIAF ale mezi moje nejoblíbenější scifi knihy patří triologie strážci času (nejspíš z nostalgie) která ovšem také není bez chyby. Ti co četli určitě vědí že mluvím o tom jak málo hrdinové používají schopnosti a že některé "charaktery" jsou prostě na ránu pěstí
    svoa00 napsal(a):

Že se ještě vracím k Zaklínači... Geralt je rozhodně kladná postava, jenom to není žádný rytíř od Kulatého stolu a občas je nucenej dělat věci, se kterýma morálně nesouhlasí. Když si vzpomenu na Ciri, pozoruhodně mi připomíná Aryu. Obdivuju Sapkowskiho, že svojí ságu ukončil rozumným způsobem (přijatelná zadní dvířka) a nepovažoval za nutnost nás "oblažit" dvanácti knížkama, i když na rozdíl od jeho anglosaských kolegů k něčemu takovýmu asi ani neměl finanční motivaci (doufám, že ani Martin se do svojeho světa nezamiloval až tolik, že ho nebude schopný nikdy opustit). BTW Sapkowski má podobně jako třeba Ray Bradbury talent pro příběhovou zkratku, takže se mi víc líbí jeho zaklínačské povídky.

Tak Zaklínače sem povídky nějak minul a budu je muset dostudovat. A co se ságy týká, tak až do Věže mě bavila ale teda zrovna Paní jezera mi jako konec absolutně nesed. Tak nějak sem si posledni knížku představoval trochu uplně jinak. Začátek úplně mimo, pak se to zlepšilo až do doby než Ciri absolutně nelogicky šla "pomoct" Yenefer a přežila jen díky tomu, že se tam náhodou dostal Geralt... Ten závěr pak nepopíám, že byl originální a ležel mi louho v hlavě, takže ten bych pochválil. Ale jinak jako ukončení jinap perfektní ságy - bída.
    BTW Ciri mi Aryu taky pripominala. Hold dve luxusni postavy z myho pohledu :)

Jinak bych doporučil Lynn Flewelling - Tamír triad. Hrozně ulítlá trilogie :)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 15. listopadu 2011
    Nevíte někdo, jestli má nakladatelství Leonardo nějaké stránky? Já je nemůžu najít a hledám jejich ediční plán (novou brožovanou Věž vlaštovky). Dík
  • upraveno 15. listopadu 2011
    Četl jste někdo trilogii Inehritance (Odkaz dračích jezdců)? Minulý týden vyšel poslední díl, už ho mám přečtený, ale jsem z toho dost zklamaný. Buď je to tím, že jsem z toho prostě vyrostl, stejně jako z Pottera, nebo jsem už prostě moc zhýčkaný z ASOIAF?

Mimochodem, první díl této série, Eragon, je exemplárním příkladem, jak se dá celkem dobrá knížka za neskutečné prachy zfilmovat, aniž by tam cokoli dobrého zůstalo.
    Lord: Odkaz dračích jezdců jsem četla a moc se mi to líbilo, pravda není to z nejnáročnějších, ale já to beru jako hezkou pohádku. Film byl katastrofa, jediné pozitivum byl Garrett Hedlund, který (kromě toho, že ho mám jako herce ráda a je to pěkný pán) se do mé představy Murtagha trefil naprosto dokonale. Jinak všechno špatně: Eragon tragický, ti padouši v knize rohatí (nemůžu si vzpomenout na název, myslím že něco na U) tragičtí, změněný příběh tragický a elfka Arya naprosto a neuvěřitelně tragická!!! Znovu a lépe!!!
    Krisa napsal(a):

Nevíte někdo, jestli má nakladatelství Leonardo nějaké stránky? Já je nemůžu najít a hledám jejich ediční plán (novou brožovanou Věž vlaštovky). Dík

Spojil sem se s Leonardem přes mail a bylo mi řečeno, že žádné webové stránky nemají a že poslední 2 díly zaklínače v nové brožované sérii by měli vyjít od konce roku, ale přesný termín zatím nemají.
    Souhlasím, potenciál pro filmové zpracování je obrovský, obešlo by se to s polovičním rozpočtem a ani kniha není tak "hutná" aby se musela tolik oklešťovat.

Tak ve čtrnácti mi to přišlo jako naprosto skvělá knížka, ale teď? Po jazykové stránce nic moc, všechno se vyřeší tak nějak náhodou samo, je to do detailů předvídatelné, ale ze všeho nejhorší je, že je to hotové, prostě konec.
    Doufám, že GRRM ASOIAF ještě o pěkných pár knih natáhne a poslední dopíše v poslední vteřině před svou smrtí, nebo alespoň dokud se trefí do písmenek na klávesnici.
    rizek.martin: brožovaná 5 už je - mám ji doma. 6 má prý vyjít do Vánoc, tak jsem to chtěla omrknout kdy...tak nezbývá než otravovat pána ve Valhalle :)
  • upraveno 17. listopadu 2011
    Ja mám teraz 4. diel odkazu Dračích jazdcov v pdf na počítači a pomaly to čítam, ale zatiaľ je to dosť oničom... chcelo by to tam pár umrtí hlavných postáv, tie by to oživili
  • upraveno 18. listopadu 2011
    Paolini by potřeboval absolvovat nějaký zabijácký výcvik u Martina:)
    Tak to se nedočkáš, za celou knihu zemřou jen Islanzádí a nějakej z těch dvanácti bodyguardů. A samozřejmě Galbatorix. Takovej Roran by u Martina byl mrtev už několikrát.
    upraveno 18. listopadu 2011
    Zrovna smrt Rorana by mě mrzela...
    upraveno 26. listopadu 2011
    Tak to vypadá, že nová brožovaná Věž vlaštovky už vyšla VV
  • upraveno 26. listopadu 2011
    Krisa napsal(a):

Tak to vypadá, že nová brožovaná Věž vlaštovky už vyšla VV

Dík za info, jdu si ji objednat :-)
  • upraveno 27. prosince 2011
    Tak som prešiel obe knihy "Princ ničeho" a nemožem sa dočkať tretieho pokračovania. Fakt skvelá fantasy. Teraz som sa konečne dostal k Malazskej knihe padlých a hned od začiatku sa mi páči. Jordana som opäť odsunul, nejako ma neláka.
  • upraveno 5. ledna 2012
    Tak mám otázku na niekoho kto číta Malazkú knihu padlých od Eriksona.V rámci hľadania kníh ktorými by som si spríjemnila čakanie na nového Martina som narazila na túto ságu. Kedže však ide až o 10 kníh, chcela by som vedieť, či sa mi oplatí moje ťažko zarobené peniaze do toho vraziť :) Takže aká táto sága je?
  • upraveno 5. ledna 2012
    kdenictunic: Myslím, že sa to oplatí. Je to jedna z najlepších ság, aké boli napísané. Pri čítaní jednotky je možno človek trocha zmetený, ale to časom prejde.

Pozri: http://www.legie.info/serie/120-malazska-kniha-padlych

Hneď druhá po Martinovi. Teraz mam dočítanú druhú knihu a môžem odporučiť. Ak sa nevieš rozhodnúť, kúp si prvý diel prečítaj a potom budeš vedieť, či chceš ďalšie. Ale je to dosť zložité čítanie. Erikson perfektne vymyslel postavy aj svet :)
  • upraveno 5. ledna 2012
    toto je téma na flame ako bič, už sa to riešilo. fakt je však ten, že prvé dve knihy ti dajú odpoveď, a vydrž aspoň do polovice prvej knihy, lebo začiatok je brutálne zmätený.
    ja osobne si myslím, že je to z kategórie "dá sa, keď nie je čo iné", s tým, že je tam niekoľko výborných okamihov.
  • upraveno 5. ledna 2012
    Žánr fantasy jsem začala číst teprve před nedávnem, takže bych se vás chtěla zeptat, co považujete za nejlepší fantasy knihy/ságy, takové ty, které by měl každý fanoušek fantasy přečíst. (Kromě Pána prstenů a Písně, samozřejmě). Díky za odpověď.
  • upraveno 5. ledna 2012
    Toho je tooolik :) Pro začátek doporučuji tento link.
  • upraveno 5. ledna 2012
    slovné spojenie brutálne zmätený ma desí :D ale vyskúšam aspoň prvý diel a vďaka :)
  • upraveno 5. ledna 2012
    Erikson je vhodný pro fanatiky fantasy, kteří nečtou nic jiného a kteří nepoznají kvalitativní rozdíl mezi ním a třeba G. R. R. Martinem. :-) Martina ocení i mainstreamový čtenář.
    Lady Thaeresa: Znáš Sapkowského manuál?
  • upraveno 5. ledna 2012
    Nee. ?
  • upraveno 5. ledna 2012
    Zde: http://www.icefire.cz/fantasy
    (Ale nevyděs se:-)
  • upraveno 5. ledna 2012
    Já jsem takhle skončil s Jordanem. Přečetl jsem první knížku, a bylo to... dobré. Nic víc. A když se nabízí tolik alternativ, myslím, že je zbytečné ztrácet čas se sérií, která mě nezaujme první knížkou.
  • upraveno 5. ledna 2012
    Vyděsila jsem se.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 5. ledna 2012
    Eriksona jsem přelouskal první knihu a nevim, jestli někdy pokračovat. Zas tolik by mi nevadilo, že do děje neustále zasahujou nový a nový síly z ničehož nic a kdovíodkud. Ale prostě mě to moc nebavilo (mmj pro nadbytek magie).
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 5. ledna 2012
    Lady Thaeresa: Ovšem je to jen můj názor, Erikson je jinak velmi populární a někteří zde podle něj pojmenovali své elektronické alter ego.
  • upraveno 5. ledna 2012
    Arutha2321: Přesně tak, každý si musí najít to svoje. A dříve či později skončí u Martina. :-)
    Lady Thaeresa: Tak to se omlouvám. :-)
    flanker: Koho tím myslíš, dobrý sere? :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.