Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco

PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
1303133353693

Komentáře

• upraveno 11. ledna 2012
    vidim ze sa tu rozmohla zaujimava debata, ja som tiez proti tomu citat knizky na monitore, vzdy som si ich radsej kupil, ale par mesaicov dozadu som si kupil citacku, hlavne koli knizkam ktore sa nedaju nikde zohnat. Tiez som bol zastanca knizku treba citit, ale je to blbost :)Teraz citam omnoho viac a to hlavne koli tomu ze ju mam stale zo sebou, nevazi to skoro nic. Aj ked v kniznici mi chyba pohlad na knizky ktore som precital a niesu tam :( Ale nemozeme mat vsetko
  • upraveno 12. ledna 2012
    erik1131: To jsou lidi, který rodiče nenaučili číst. Bohužel je jich pořád víc.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 4. února 2012
    Doplňuju si "vzdělání" a právě dočítám Války růží . Autor se snaží konflikt popsat dokumentárním stylem, ale zdá se mi, že lehce sympatizuje s Yorky. Nevíte někdo o podobné knížce, která by toto období popisovala?
    A případně něco podobného o dynastii Plantagenetů? Pokud možno ne romantické či dobrodružné příběhy, ale historicky přesné dokumenty.
  • upraveno 4. února 2012
    Já myslím že Kovařík něco napsal... Ale to je taky takovej sympatizant, že od něj nemam moc chuť něco číst - třeba Napoleonský války... Richard III.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 4. února 2012
    Já Kovaříka můžu doporučit.
  • upraveno 4. února 2012
    Já mám zatím jen od něj přečteno Meč a Kříž (to je povedený)... A s knihou Napoleonova tažení váhám :-)
    upraveno 4. února 2012
    Jeho knihy o Napoleonovi jsou hodně "military", zabejvá se především vojenskejma operacema a to velice dopodrobna. Takže je lze doporučit tomu, kdo se zajímá o vojenskou historii. Jako první bych doporučil Bonaparte v Egyptě, v tý nejsou ostatní aspekty tolik potlačený. Krom toho je to hezká paralela k různejm intervencím pod záštitou vznešených ideálů.
  • upraveno 4. února 2012
    Děkuji... Půjčím si od bráchy a zkusím :-)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 7. února 2012
    Nevím, co je na tom pravdy, ale možná se dočkáme dalšího příběhu Zaklínače - více zde
  • upraveno 7. února 2012
    Predpokladá, že Sapkowskému bude trvať napísanie novej knihy približne dva roky.
    Georgi, uč se. :-)
    upraveno 7. února 2012
    Ben Nevis: Jenže kolik stran má kniha od Sapkowskiho a kolik od GRRM - jestli náhodou v tomhle porovnání GRRM nevychází ještě líp :)
  • upraveno 7. února 2012
    Krisa: zase by mi nevadilo, kdyby Martin vydával častěji útlejší knížky. :-) Stejně to u nás vydávají rozdělené.
  • upraveno 7. února 2012
    To je dobře, že Sapkowski pochopil, co chtějí jeho fanoušci. Pro mě byla husitská trilogie výborná ( asi i lepší než Zaklínač), ale Zmije byl pro mě úlet, jako by to snad ani nepsal on. Docela by mě ale zajímalo o čem bude nový román ( pro mě by byl dobrý román o poutnících - Dijkstra, Kalousův stopař a elf velitel veverek který už nevím jak se jmenoval - ale to má dějovou souvislost se Zaklínačem)
    upraveno 7. února 2012
    Já bych brala příběh Cahira aep Ceallacha (nebo aspoň něco o něm). Je to moje oblíbená postava ze Zaklínače.
  • upraveno 7. února 2012
    Já zase Zaklínače z jiné školy... Mohl by se inspirovat hrami :-)
  • upraveno 12. února 2012
    keby som vedel lepšie anglicky, toto by ma celkom zaujímalo
    http://www.westeros.org/ASoWS/News/Entry/Game_of_Thrones_and_Philosophy/
  • upraveno 13. února 2012
    Já být českým nakladatelem (třeba Talpressem), tak to vydám. Nějaké ty filozofické problémy Západozemí a morální dilemata postav "seriózním vědeckým pohledem" by nebyly k zahození. Nebo aspoň nějaký pořádný esej! Nemyslím recenzi. Ale úvahu, zamyšlení, cestu pod povrch. A aby to mělo hlavu a patu! Píseň v sobě skrývá tolik různých námětů, návodů, jak by se co mělo dělat a jak by se co dělat nemělo, a co to udělá s vámi a ostatními lidmi, když uděláte tohle, a naopak, když něco neuděláte, že když si ji někdo celou přečte a zamyslí se trochu, není možné, aby z toho nevyšel o něco moudřejší. Takový návod na správný život. Něco jako fantasy Bible. ;-)
    heavy_head: Z Martina by si nikdo poučení brát neměl, ze všeho nejmíň to morální. Pokud by to někdo udělal, nejspíš by došel k závěru, že chce být jako Malíček nebo Tywin.
    Přesně. Nebo by zjistil, že se honí zbytečně za holkama z ulice, když má doma ségru.
    Martin a morálka jde k sobě dohromady jako Gregor a soucit:-)
    Ze sedmi smrtelných hříchu trpí Martin minimálně dvěma a toho prakticky neznám.
    Tak záleží na tom, jaké ponaučení si z toho kdo vezme, že ano. ;-)
    Asi bychom neměli spojovat spisovatele s jeho knížkama, jinak by musela FBI na Martina vydat zatykač. :-)
    Viz třeba:
    Ned: Naučil ma, že čestní ľudia neskončia vždy dobre.
    Robert: Naučil ma, že aj veľkí bojovníci a hrdinovia sú len chybujúci ľudia so slabosťami.
    Catelyn: Naučila ma nerobiť zbrklé rozhodnutia.
    Sansa: Naučila ma, že pod pozlátkom sa môže nachádzať hniloba.
    Arya: Naučila ma, že nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť horšie.
    Robb: Naučil ma nevstupovať nikam bez početnej prevahy.
    Jon: Naučil ma, že s vami môže pekne vyj*bať aj vlastný otec.
    Varys: Naučil ma, že hrať na dve strany sa nedá donekonečna.
    Daenerys: Naučila ma, že čo ťa nezabije, to ťa posilní.
    Viserys: Naučil ma držať hubu, keď som početne prevýšený silnejšími.
    Rickon: Naučil ma, že ľudská existencia nemusí mať nijaký význam pre nikoho.
    Bran: Naučil ma ľutovať jeho prežitie po páde z veže.
    Bronn: Naučil ma, že aj obyčajný zamestnávateľ vo vás môže zanechať nezmazateľnú stopu.
    Tyrion: Naučil ma, že inteligentní ľudia nikdy nemusia pozdvihnúť päste.
    Oberyn: Naučil ma, že je lepšie nechať soka pomaly skapať, než ho silou mocou chcieť doraziť.
    Tywin: Naučil ma, že sediac na záchode sme si všetci rovní.
    Šae: Naučila ma nevyj*bávať s ľuďmi inteligentnejšími ako ja.
    Syrio: Naučil ma, že "Not today."
    Drogo: Naučil ma nepodceňovať zdanlivé maličkosti a počúvať ľudí, ktorí sa vyznajú viac, ako ja.
    Anebo:
    Ned: Naučil mě, že některé věci je zkrátka lepší nevědět.
    Robb: Naučil mě, že s lidmi, co žádná pravidla nerespektují, podle pravidel hrát nejde.
    Arya: Naučila mě, že jizvy na duši mě nezabijí
    Jaime: Naučil mě, že někdy být o samotě člověku prospěje
    Malíček: Naučil mě, že na dost velkou svini řezník nikde nečeká
    Tywin: Naučil mě, že upředňostňovat jedno dítě před druhým se nevyplácí.

I to se může v životě hodit. Bible taky není jenom o věcech, co by se dělat měly. Ale i o věcech, co nás čekají, když se nebudeme chovat "správně".
    Ben Nevis: taky bych se k tomu přikláněl. Nikdy nesuď autora podle toho, co napíše. Nikdy. :-)
    heavy_head: No třeba Stephen King má docela hezkej vztah s Robertem Fulghumem a prej je neuvěřitelně vtipnej... kdo by to do něj řek? :) To, o čem jsou jeho knížky, ale docela vysvětluje fakt, že ty nejlepší z nich napsal de facto na tripu. Tipnu si, že Martin si tak nějak psaním ventiluje frustraci.
    Tipnu si, že Martin si tak nějak psaním ventiluje frustraci.
    To každý. Jakýmkoliv psaním. O čemkoliv. I o hezkých věcech.
    aj v diskusii :)

inak, prihováram sa za preklad (talpress), aj keď je to určite okrajová záležitosť...
    Ideální příklady.
    upraveno 13. února 2012
    Bible taky není jenom o věcech, co by se dělat měly. Ale i o věcech, co nás čekají, když se nebudeme chovat "správně".
    Třeba když budeme vyznávat jiné bohy nebo budeme prvorozenými syny v Egyptě apod.
    upraveno 13. února 2012
    milujem ten film. dokonca som ho púšťal na vyučovaní :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.