Výslovnost jmen

upraveno 6. listopadu 2010 v Překlady

Zajímalo by mě, jak vyslovujete různá jména a názvy z Písně. Mám pocit, že to nikde nebylo osvětleno; a jestli se k tomu někdy vyjádřil Martin, pak o tom nevím (což ovšem nemusí nic znamenat, já nevím nic). :)

Takže Cersei číst jako [Cersej], [Sersej], [Sirsej] nebo dokonce [Kersej]?

A co Daenerys? Může to být [Dénerys], podle latinské výslovnosti, anebo [Dajnerys], případně [Da´enerys], dvě hlásky namísto dvojhlásky.

Dále Brienne, je to [Briéne], nebo [Brién]?

[Jon], anebo [Džon]?

[Tivin], či [Tajvin]?

A nejistota zůstává i u dalších jmen. Panuje příliš mnoho falešných dohadů. :wink:

1235711

Komentáře

• upraveno 21. října 2011
    ben navis: ah sry jsem prehlidl :D...

mno ale tohle je docel standartni internetovy kraceni... u misto you.. se pise da se rict uz standartne... s tim R je to to lepsi, to moc lidi nepouziva a 2ku tak prumerne...ale tyhle internetovy zkratky jsou docela v pohode, kdyz u zni jako you tka proc to nepouzit ze? .) hodne se to hodi nekde kde mas omezeny pocty znaku na psani .. napr twitter..
    cr8g: To nebylo na Tebe, jen obecně...
    to chapu, ale kdyz me tady rikali, ze pletu pismena a pisu bez diakritiky, tak sme predpokaldal, zes to tady cetla/cetl.. tak sem to vzal lehce osobne
    Četla jsem to, ale nejsem zrovna fanda osobních urážek.
    protoze prstama pisu rychleji nez myslim
    To mnohé vysvětluje:-))))
    ticho, nebo probudis draka :)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 21. října 2011
    cr8gu pozor na korunovaci :)
    Draku ohen neublizi ... :)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 21. října 2011
    Nežiješ náhodou v pohádce "Viserys málem králem?"
    To je dobre! :D Viseris malem kralem :D :D
    Viserys byl jen takovej malej dracek.. dracatko spis :D
  • upraveno 23. října 2011
    a psat s DK je zbytecny :) me to zdrzuje .... a uprime tady to forum je asi jediny kde DK vsichni pouzivaj :) v mojim okoli vetsina pise bez ni, na net taky, stejne na fcb i icq .)
    Já sice nemám ráda navážení do lidí, ale tohle si neodpustím, protože diakritika je podle mě velice důležitá součást psaného jazyka (už ze mě zase mluví mé novinářské já:-)). Bez ní se může úplně změnit smysl věty. A navíc když mluvíš, tak taky nemluvíš bez háčků.
    Těch pár sekund, které ti diakritika zabere, možná i dopomůže tomu, že nebudeš dělat mraky hrubek a překlepů.;-)
    Ivusha: nvm ale ze veta bez DK dostane jinej smysl se me stane tak max 1x do mesice... podle me je to pri psani uplne zbytecna vec, kdyz kecams nekym na icq nebo v sms nebo podobne, tak i kdyz je to bez DK , tak stejne to automaticky mozek bere jakoze s nima....

mozna veta: Ta cokolada je horka.... muze delat neplechu, protoze muze bejt hořká nebo i horká , ale kdyz na nakou takovou vetu/slovo narazim, tak tam ten hacek udelam, jinak to postrada smysl naprosto...
    zkus bez háčků i mluvit, pak to možná smysl ztratí:D
    Mluveni a psani na netu jsou 2 naprosto rozdilny veci :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 23. října 2011
    Mluvení a psaní na internetu jsou dvě formy předávání informací. Když někomu něco sděluju, chci, aby informaci přijal, jak ji myslím, a aby podání mělo náležitou formu a nekomplikovalo příjemci přijetí informace. Zvlášť když je to určený potenciálně neomezenýmu okruhu čtenářů. Je lhostejný, zda je to tak či onak podaný. Ztěžovat to příjemci a vymlouvat se na vlastní lenost je volovinismus.
    jak vidim tak problemy nemate tomu rozumet :)
    upraveno 23. října 2011
    Tvá sdělení jsou prostá duchem i formou, z toho důvodu je není těžké pochopit, leč se špatně čtou.
    uhm :) podpasovka od pana vzdelance :)
    upraveno 23. října 2011
    Ano, připouštím, že české školství na mé osobě zanechalo některé nesmazatelné stopy. Následující generace již byla od tohoto osvobozena pod heslem být vůl je kůl.
    jn ta dnesni generace je divna :) ... jeste ze jsem z ty stary generace :)
    upraveno 23. října 2011
    Že to není vidět...
    asi se nekoukas poradne :)
    upraveno 23. října 2011
    Podle nějakýho vyjádření usuzuju, že je ti cca 20. Je to tak?
    22 ..
    upraveno 23. října 2011
    No a mě je 32, tudíž ten posun 10 let je pro mě z hlediska školy už další generace. Na druhou stranu jsou tu mladší než ty, kteří se vyjadřujou líp a zajímavě = vyspěle.
    ty asi vyrostli na Justinovy bíbrovi a disney channel pohadkach :) velky oci a laska vsude :)
    upraveno 23. října 2011
    Spíš hlava a pata, myšlenka a forma.
    Nevím, v sms psaní bez diakritiky beru, někdy to dělá problémy mezi některými ICQ programy, ale na druhou stranu, pokud máš českou klávesnici, u většiny písmen nemusíš ťuknout ani jednou navíc.
    flanker.27 má body za "vůl je kůl" :-D
    "já musím mít poslední slovo"...no ták, vzpamatujte se dětičky ;-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.