Jak jste se dostali k SoIaF?
Poměrně zajímavé téma. Jak a přes koho jste se o sáze doslechli, kdo vám ji doporučil, atd. U Haniny to asi taková záhada nebude :-) A snažíte se šířit osvětu? Mě půjčil Hru o trůny asi půl roku po tom co u nás vyšla kamarád, který už předtím četl Martinovi sci-fi povídky... Měl jsem asi patnáct a hltal fantasy naprosto nezřízeně, jednu ságu za druhou... Feisty, Eddingsy, apod. ale až Martin mě dokonale sundal svým novátorským realismem. No a zatím jsem pasoval dva nové martinofily :-) (tj. půjčil jsem jim patřičné knihy s vřelým doporučením)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
já: A ten referát musím mít na oceněnou knihu, nebo může být jen nominovaná?
učitel: No,stačí, když bude jen nominovaná.
já: Jo, tak dobře, děkuju.
učitel: A už máš nějakou knížku vybranou?
já: No, Vítr v piniích se to jmenuje, ale možná ještě vyberu jinou.
učitel: A není to zase nějaká fantasy, že ne?
já: .... No, je...
učitel: *oči v sloup a mrákoty*
A ten to bral ještě dobře.
Mimochodem, referát nakonec padl na Spěšný vlak Ch.24.12 (doporučuju) a roky předtím jsem téhož češtináře terorizovala tituly Legendy české fantasy, Za okraj světa (s podrobnějším rozborem povídky Škvírové příšery) a Noční klub (citovanou pasáž o kulkách z glocku a impresionistických freskách na téma mozek v rudé také málem nerozdýchal :).
Jinak, co se učitelů týče, tak můžu jen závidět. Když jsem ještě chodila na gympl, tak učitelé brali fantasy na stejné úrovni jako harlekýnky, romány pro slečinky, jako něco vyloženě pokleslého, natož aby to někdo doporučoval..
Já bych to viděla spíš na sci-fi- "jednoho krásného dne bude možná i z tohohle tupce normálně fungující člověk..." :D