Jak jste se dostali k SoIaF?

upraveno 6. listopadu 2010 v Píseň ledu a ohně

Poměrně zajímavé téma. Jak a přes koho jste se o sáze doslechli, kdo vám ji doporučil, atd. U Haniny to asi taková záhada nebude :-) A snažíte se šířit osvětu? Mě půjčil Hru o trůny asi půl roku po tom co u nás vyšla kamarád, který už předtím četl Martinovi sci-fi povídky... Měl jsem asi patnáct a hltal fantasy naprosto nezřízeně, jednu ságu za druhou... Feisty, Eddingsy, apod. ale až Martin mě dokonale sundal svým novátorským realismem. No a zatím jsem pasoval dva nové martinofily :-) (tj. půjčil jsem jim patřičné knihy s vřelým doporučením)

«13456710

Komentáře

• upraveno 29. října 2006

Nekdy pred rokem 2000 jsem si pujcil v knihovne Necekane variace, jen diky tomu ze se mi libila obalka. Dostaly me ty pribehy, ze nikdo nebyl veskrze kladny a rikal jsem si ze toho autora bych mohl vyhledavat, pak jsem si tu knizko samo i koupil, sehnal jsem si i Pisecniky (od Laseru), ktere mam shodou nahod 2x takze muzu venovat jako cenu do nejake souteze. Pak Nightflyers atd. Jak vysla saga byl jsem zvedav. Nez jsem precetl prvnich 100 stranek, tak jsem to cetl s pocity a hlavne diky tomu ze to ubihalo strasne pomalu, ze mnooo kdyz uz jsem si to koupil, tak to aspon doctu , abych mohl rikat, ze je to fakt blbost (nikdy bych si to nedovolil rict pokud jsem knizku nedocetl celou). A po 100 strankach me to chytlo a drzi dodnes. Dokonce se mi stalo, ze behem druheho dilu, jsem chodil s nejakou holkou a jak jsem ji popisoval, ze potom jak dojdu domu budu cist tu knizku a ze se vazne tesim, tak me nechapala a zarlive podezirala, ze jsem nateseny na nejakou jinou a knizku beru jako kryti. Protoze to, jak jsem se tesil bylo na me az moc vydet.

Já jsem o této sáze cosi zaslechl v Interkomu, kde to dost chválili, až pak jednou jsem to zahlídl v regálu knihkupectví, kam podnikám čas od času loupeživé nájezdy, koupil a - nikdy nelitoval. Bylo to jako zasažení bleskem. Prostě láska na první pohled. Už jen ta první kapitola je úžasná. V té době už jsem ztrácel naději, že by se ve fantasy mohl objevit někdo, kdo by pozvedl laťku obvyklé úrovně zase výš, někdo, před kým bych si sedl na zadek, někdo, kdo by ve mně vyvolal tolik emocí. Martin mi tu naději vrátil.

No jak ono to bylo? Myslim, ze to byly 16. narozeniny a darek od taty. A velky prekvapeni knihou a jeste k tomu fantasy. A jestli se nemylim, tak mi chtel koupit tehdy zacinajiciho Pottera, ale prej byl vyprodanej, tak mu doporucili tohle, za coz jsem byl vdecnej, pac jsem tehda Harrym opovrhoval, na chut jsem mu prisel az o par let pozdeji:-)

No ale k ty Pisni, priznavam se, ze jsem si sice druhou cast Hry koupil vzapeti, ale dalsi dily jsem nekupoval, moc me to nezaujalo, ztracel jsem se v tom. A o par let pozdeji jsem cetl opevujici recenze na FantasyPlanet, tak jsem si koupil i dalsi a precet to znovu komplet, a od ty doby jsem tomu beznadejne propadl a Martin se tak zaradil na druhe misto hned za pana profesora, Martin mi to jiste promine:-)

A co se tyce "lapenych dusicek"; jednu na konte mam, ale bratranek, ktery me k fantasy privedl, je velkym milovnikem fantasy a ktery ma nejvetsi sbirku fantasy, co znam, proste Pisni na chut neprisel a nedostal se dal nez ke Hre o truny. Pry mu vadi ta realisticnost, kterou on vsak nepovazuje za realisticnost, rika, ze to Martin prehani.

• upraveno 30. října 2006

ja som po Piesňach siahol náhodou, proste prišlo do kníhkupectva nové Fantasy. Takže "náhoda" a "hra osudu" :D

pravda, je že odvtedy som túto knihu poradil peknej skupinke ľudí, a myslím, že všetkým sa vždy zapáčila... takže zatiaľ veľmi pozitívna bilancia...

dokonca mi robí takmer rovnakú radosť knihu odporučiť a potom sa s tým človekom o nej baviť ako ju opakovane čítať... čo je veľmi dobré znamenie pre knihu... takých je len veľmi málo....

• upraveno 31. října 2006

ja som prisiel do knihkupectva a pytal som si nieco podobne ako Sapkowski - odporucili mi Martina a nikdy mi nikto nic lepsie neponukol...namotal som na sagu brata, frajerku, kamaratov a vsetci su uz zavislaci :D

Ja som sa k "K"nihe dostal, ked uz bola vydana davno Burka Mecov...chvalabohu! Neviem ako by som vydrzal cakat na dalsie diely cele tie roky.

to já se k ní dostal poměrně kuriózním způsobem:)) spolužák tehdá četl hru o trůny a nechal ji v lavici, no a já si všimnul, že tam zůstala ležet nějaká knížka, tak jí vyndam, koukam na ní...docela pěkná obálka...otevřu...přečtu prolog...a od druhýho dne jsem ho neustále popoháněl, aby už ji koukal dočíst:))) měl první tři díly, tak jsem si je od něj půjčoval a sám jsem pak koupil druhý tři díly a po přečtení je zase půjčil jemu:)) až letos, protože jsem to před hostinou potřeboval znovu přečíst jsem si dokoupil ty první tři díly:))) a teď ještě měsíc a bude konečně i hostina:))

• upraveno 1. listopadu 2006

Jsou spisovatelé fantasy (tři, dva muži, jedna žena), od kterých kupuji všechno, protože mě nikdy nezklamali. Takže tak jsem se dotala k Písni. Od Martina mám doma všechno, (včetně Nightflyers a Písečníků z roku 1991). A k samotnému Martinovi jsem se dostala kuriózním způsobem. Můj spolužák na základce (bože, já už jsem stará), si půjčil Nightflyers ve školní knihovně (nechápu, proč ten název někdo nepřeložil, vždyť je jasný jak facka a naprosto odpovídá ději, no nic) a požádal mě, abych mu to do odpoledky přečetla, páč jsem byla známá svým rychločtením a on rychle potřeboval něco na referát. A já mu to přečetla a řekla jsem mu, o co tam jde. Martinův styl se mi zalíbil a začala jsem se pídit po tom, jestli od něj u nás vyšlo i něco jiného. A už jsem byla chycená... :lol:

Bože...všichni se k tomu dostali tak netradičně až skoro kuriózně,jen já sem si to půjčil v knihovně...

Já si jednoduše prvních šest knih v češtině stáhnul z internetu, když jsem neměl co číst (což bylo někdy letos v červnu). Pak jsem si počkal až vyjde Hostina a koupil všech sedm knih přes internet. :wink:

Chodite nekdo do knihovny? Ja jsem snad kdysi cetl v Pevnosti nebo Ikarii nejakou recenzi, ale knihu jsem si pujcil proste proto. ze mela hezky obal na polici stalo vedle sebe hned pet dilu. Mam rad dlouhe sagy. Prolog me moc nebavil, ale po prvni kapitole jsem byl Martinuv clovek.

Ale fanatik se ze me stal az pozdeji. Kdyz zemrel v Bouri Robb, zavrel jsem knihu a nechal ji takto tak dlouho, ze jsem ji musel vratit. Za nejaky cas jsem se pro niznovu vydal, prinesl domu a zacal cist. Zemrela Catelyn. Znovu jsem ji zavrel a sel se projit psem. Ale uz vecer jsem ji znovu zacal cist a uz neprestal. :wink: Jak jste zareagovali vy, kdyz jste se dostali k Rude svatbe?

• upraveno 3. listopadu 2006

Off-topicový téma o Robbovi a Jonovi bylo odděleno do samostatnýho vlákna Robb Stark a Jon Sníh...

• upraveno 4. listopadu 2006

Zručný chirurgický zákrok :wink:

• upraveno 4. listopadu 2006

Jak tak koukám na ty avatary, tak tu asi nejsem sám, kdo kouká na anime. :wink:

• upraveno 16. prosince 2006

mně knihu doporučil "můj" knihkupec (pro plzeňský - Zbynďa z Valhally) s tím, že je to úplně skvělý a protože vím, že mi zatím nic špatného nedoporučil, vzal jsem tehdy vše co bylo dostupné, tedy oba dva díly Hry o trůny. Začátek(prolog) mě nadchnul. Ovšem vzápětí přišlo vystřízlevění v podobě kapitoly Bran, kde jsem se celou dobu upřímně děsil toho, že to bude nějaká dětská fantasy - ovšem ještě jsem ani Brana nedočetl do konce a byl jsem polapen(přesto - kapitoly s Branem pstří dodnes k mým méně oblíbeným)

Hledal jsem v knihovně nějakou dobrou, dlouhou fantasy a náhodně jsem šáhl pro Hře o trůny. A byla to láska na první pohled :)

kajik.e wrote:
    mně knihu doporučil "můj" knihkupec (pro plzeňský - Zbynďa z Valhally) s tím, že je to úplně skvělý a protože vím, že mi zatím nic špatného nedoporučil, vzal jsem tehdy vše co bylo dostupné, tedy oba dva díly Hry o trůny. Začátek(prolog) mě nadchnul. Ovšem vzápětí přišlo vystřízlevění v podobě kapitoly Bran, kde jsem se celou dobu upřímně děsil toho, že to bude nějaká dětská fantasy - ovšem ještě jsem ani Brana nedočetl do konce a byl jsem polapen(přesto - kapitoly s Branem pstří dodnes k mým méně oblíbeným)

No jo, to je správnej pošuk:)) Tuhle skoro spadnul z tý židličky, protože byl tak začtenej, že si vůbec nevšimnul, že jsem vlezl dovnitř, takže při první věte se strašně lekll:)))

• upraveno 19. prosince 2006

Peter wrote:
    No jo, to je správnej pošuk:)) Tuhle skoro spadnul z tý židličky, protože byl tak začtenej, že si vůbec nevšimnul, že jsem vlezl dovnitř, takže při první věte se strašně lekll:)))

:D To si dokážu docela živě představit :D Ale tak člověk jeho inteligence si může dovolit bejt tak trochu blázen :) A Zbynďovi to musí pálit přímo geniálně(pokud vím, tak je něco jako mistr ČR, ne-li i něčeho víc, v GO či nějaké takové japonské hře :)

• upraveno 19. prosince 2006

kajik.e wrote:
    Peter wrote:

:D To si dokážu docela živě představit :D Ale tak člověk jeho inteligence si může dovolit bejt tak trochu blázen :) A Zbynďovi to musí pálit přímo geniálně(pokud vím, tak je něco jako mistr ČR, ne-li i něčeho víc, v GO či nějaké takové japonské hře :)

On na to i vypadá, co si budem povídat:))) Ale jsme OT, takže konec debaty a bláznivých prodavačích;))

• upraveno 25. června 2007

Ja som sa k tomuto Martinovmu dielu dostal asi pred dvoma rokmi, keď som hľadal, čo čítať po Meči pravdy od Goodkinda.

Tak som si zohnal prvé trie diela ako audiobooky a začal som počúvať. Zatiaľ som prestal niekde v druhom, musím to znovu oživiť ;)

• upraveno 4. srpna 2007

Je to už 7 let, co mi bratr přinesl z knihovny takovou ušmudlanou a kouřem páchnoucí knížku s názvem Píseň ledu a ohně :)

Hodně dlouho mi ležela na polici, ale pak jsem se rozhodl, že si to zkusím přečíst a za toto rozhodnutí jsem velice rád, protože scházelo málo a mohl jsem o tuto báječnou ságu přijít. No, co vám mám vykládat, sem velkej fanoušek a dalo by se říct, že sem s s Písní vyrostl. A taky sem rád, že konečně má toto dílo obstojnej web a fórum. Aspoň vím, že nejsem jedinej kdo ji má tak rád :D

• upraveno 5. srpna 2007

Vítej u nás! Je hezký vidět, že někdo vyrostl i na něčem jiném než Potterovi. ;)

• upraveno 7. srpna 2007

To určitě, ale zas takovej fanatik jako ti potterovci nejsem, abych letěl přes půlku světa a spal tři dny na chodníku před knihkupectvím :lol:

• upraveno 7. srpna 2007

No to jsou dobrý šílenci, to moje hlava nepobírá. Nicméně abych ho jen nehaněl, vyjádřim se k němu ještě v příslušnym foru...

• upraveno 7. srpna 2007

Každopádně... to byl slušný OT, tak se omlouvám... vítej, Sargone 8) . Myslím, že sme to začli číst skoro ve stejnou dobu, pokud správně počítám, tak je to taky těch šest sedm let zpátky, co jsem poprvé hltal Hru o trůny...

• upraveno 7. srpna 2007

Tak jsem Pottera nakonec vydělil do samostatného topicu, když se o něm tak rozkecalo. ;)

• upraveno 24. února 2008

Tak. Po zhruba roce a čtvrt jsem se z neznalé stala doporučovatelkou 8)

Je to podivný pocit. Věřím, že se Píseň bude mé "oběti" líbit a užije si ji stejně jako já :-)

Mně ji doporučovali dva kamarádi. Jeden více, ale nemohl mi knihy půjčit, protože už je na delší dobu půjčil. Tak mi o ní jen povídal, oslovoval mě Daenerys ;-) a já čekala a těšila se.

Jednou z posledních kapek možná bylo, když jsem viděla hrát karty AGOT a nevěděla "kdo je kdo".

Pak se o knize zmínil jiný kamarád, ze kterého jsem ji "vydobyla" a postupně si od něj půjčila skoro všechny části.

A teď tedy díky tomu, že už mám vlastní výtisky, můžu "zasvěcovat" i ostatní :-)

• upraveno 25. února 2008

Ten kamarád by měl dostat vyznamenání IF webu, oslovení Daenerys je velmi neotřelý způsob, jak někoho přitáhnout.

Ostatně, kolik lidí jste ke čtení přitáhli vy? Já se kajícně přiznávám, že zapáleného fanouška jsme přímo ulovil pouze jednoho, více jich snad bylo nepřímo přes web, o pár i vim. Tak kolik zářezů máte vy? :-)

• upraveno 26. února 2008

Asi jsem málo otrlý, ale nedokázal bych v realitě někoho začít oslovovat "Daenerys". :)

Snažím se GRRM doporučovat, kudy chodím, nicméně častokrát nemám šanci se přesvědčit, do jaké míry padlo moje doporučení na úrodnou půdy. Kromě toho se naneštěstí pohybuji v poměrně nešťastném prostředí. Případnou reakci osob kolem sebe mohu rozdělit v podstatě na dvě skupiny:

1) "Cože?! Tolik stránek? Ale né, na něco takového já nemám čas, i když bych ráda. Nemáš na půjčení nějakou tenčí knížku? Nebo nějaký časopis?" (tímto způsobem obvykle reagují ženy a dívky)

2) "Cože?! Fantasy? A ještě k tomu historická? Tyhle věci mě nezajímají, to je brak, to je naprosto nízké. Já jsem intelektuál, rozumíš?! A teď mě neruš, jdu si číst nejnovější dadaistické drama o Zpěvu toaletní paryby." (tímto způsobem obvykle reagují muži)

Kromě toho si teď vzpomínám na jednoho svého dobrého kamaráda, kterému by se Píseň skoro určitě líbila. Ale ten bydlí a studuje jinde, takže se vídáme jen jednou za braavoský rok. Budu si muset někam zapsat, ať mu jednoho dne knihy přivezu a zapůjčím.

Též jsem k čtení přivedl svého lorda otce. Zatím je nadšený, ale musím podotknout, že se nachází teprve v polovině Hry o trůny. Zatím jsem se takticky nezmínil o žádných dalších dílech. :twisted:

• upraveno 26. února 2008

patrím k ľuďom, ktorí radi čítajú to isté aj niekoľkokrát. a patrím k ľuďom, ktorí radi odporúčajú knihu. keď sa ujme je to ako keby som ju s tým človekom zase čítal prvý krát, keĎ s ním rozoberám, čo sa udialo. Musím povedať, že by som bol asi dobrý knihovník :-)

K piesňam som pritiahol dvoch ľudí, ktorí sa do nich v dobrom zbláznili a Ďalších dvoch, ktorí si to s chuťou prečítali.

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.