Jak jste se dostali k SoIaF?

upraveno 6. listopadu 2010 v Píseň ledu a ohně

Poměrně zajímavé téma. Jak a přes koho jste se o sáze doslechli, kdo vám ji doporučil, atd. U Haniny to asi taková záhada nebude :-) A snažíte se šířit osvětu? Mě půjčil Hru o trůny asi půl roku po tom co u nás vyšla kamarád, který už předtím četl Martinovi sci-fi povídky... Měl jsem asi patnáct a hltal fantasy naprosto nezřízeně, jednu ságu za druhou... Feisty, Eddingsy, apod. ale až Martin mě dokonale sundal svým novátorským realismem. No a zatím jsem pasoval dva nové martinofily :-) (tj. půjčil jsem jim patřičné knihy s vřelým doporučením)

1356710

Komentáře

• upraveno 3. června 2011
    flanker: Rozkaz, pane! :D
    heh, většina lidí snad nečte vůbec, natož aby četli fantasy.

Jinak taky přidám, jak jsem se k tomu dostala. Dala jsem do vyhledávače "kvalitní fantasy" a jeden maník měl seznam, kde byla i Píseň. Akorát v knihovně měli jenom Hru o trůny, tak jsem přečetla to a dlouho nic. Loni o vánocích jsem dostala kindla a s tím se rozšířila možnost dostat se ke knihám.
    Alespoň jsem nemusela čekat pět let na další knihu, GRRM tuší, že takovou trpělivost nemám. :-)
    To je divný, v Evropě se řadíme k největším čtenářům - i když to ve skutečnosti zachraňuje menšina, která čte ostošest - není se čemu divit, když jsou u nás nejprodávanější noviny Blesk, tak to se čtenářskou kulturou nebude tak slavné.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 3. června 2011
    Faelivrin: Hvězdná pěchota: Vaše každá věta ke mě bude začínat a končit slovem "Pane. Pane ano pane, pane ne pane."
    To šíření ovšem je trochu ve stylu M-Way a podobně, tedy (kromě manželky) - 2 kamarádi+přítelkyně , jeich 3 další kamarádi a jejich přítelkyně, jejich další kamarádi, prostě krásný letadlo s vrcholem ve mě. kdyby za to byly prémie, žil bych si jak Hušák :)
    Někdo z nás musí do politiky a zavést ty prémie. Určitě půjde ještě něco vytunelovat a při nejhroším se vezme nějakej evropskej grant :)
    Odvádíme peníze do EU, aby jsme se k nim pak horko těžkou přes evropské fondy dostaly.....Proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě:-)))))
    upraveno 3. června 2011
    Chmur: No přece proto, aby ty peníze tekly od těch, kdo by je potřeboval, k těm, kdo si je užije (s nutnou zastávkou v Bruselu).
    Faelivrin: JJ nedokončené příběhy mám částečně přečtené na Húrina sa chystám :) Jinak já jsu slaboch, jsem víru v GRRM rozšířil zhruba pouze v 10 lidí. Jinak taky moc času na volné čtení nemám, většinou za semestr čtu tak 10 knih do školy (historik) a hromadu studií k seminárkám a diplomce.

Ad. nyní dočítám Hru o Trůny a právě narozdíl od předchozích čtení si ju vychutnávám. Denně tak jednu kapitolku a někdy ju za celý den vynechám a je to mnohem záživnější. Protože se přiznám, že při dřívějších čteních na 1 zátah, jsem chvílama přeskakoval kapitolky postav co mne zrovna nezajímali, nebo nevnímal tolik těch informací. :)
    a jeden maník měl seznam, kde byla i Píseň.
    a to by me zajimalo, kdo to byl ;)
    Knižní série mi byla doporučena kamarády asi před dvěma lety, netušil jsem, že existuje tak chytlavě napsané fantasy a úplně jsem se do něj ponořil. :-)
  • upraveno 8. června 2011
    Zdravím! Mám problém, sem nadšenej divák Hry o trůny a taky nadšenej čtenář fantasy. Zde na fóru sem zjistil, že bych neměl knihu začít číst, dokud nedojede seriál dokonce. Okej, to zvládnu a řídím se vaší radou, čekám na konec seroše. Jak to mám ale udělat do budoucna? Předpokládám, že nemusim čekat do dotočení všech knih ságy, že? (Bůhví jestli se dotáčet vůbec budou) :D Já totiž na ty vaše rady hrozně dám ;)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 8. června 2011
    Jak to jednou začneš číst, tak stejně nepřestaneš dokud nepřečteš všechny existující knihy. Takže do premiéry druhé série budeš zkušený vlk ;o)
    Já bych doporučoval začít číst právě teď! Pokud nejsi super rychlej čtenář, moh by se seriál a knížka hezky potkat. No a pak uvidíš jestli se ti bude chtít čekat na druhou řadu :-)
    No, pokud si nadšený čtenář fantasy, jak říkáš, tak se nabízí otázka, jak to že si Píseň ještě nečetl?? :-))
    Já jsem se k Písni dostal díky Pevnosti. V nějakém starším čísle před rokem právě psali, že podle toho bude seriál a už jsem do knihkupectví.
    začni čítať kedykoľvek, aj teraz. seriál už asi nedobehneš, ale vôbec to nevadí. bude ťa to baviť aj tak, aspoň si doplníš obraz.
  • upraveno 9. června 2011
    Dobrý den všem - ke koupi všech tří dílů Písně mě přesvědčily nadšené recenze na Fantasy Planet, bylo to někdy v roce 2002 a pamatuji si, že v tom roce měl manžel (tehdy ještě přítel) zkaženou dovolenou, protože jsem se celých 14 dní nemohla odtrhnout od knih a on absolvoval všechny naplánované tůry sám.

Ty recenze z FP byly fakt dobrý. Mě tehdy zlomily k tomu, že jsem si k Vánocům přál pokračování, do tý doby jsem čet jen Hru o trůny.
    Zajímavé, každý se k tomu dostal díky přátelům nebo recenzím... popravdě, já jsem viděla první seriál. Na stránkách serialycesky.cz je celkem dost seriálů, které mám ráda, bohužel neumím anglicky tak dobře, abych nepotřebovala titulky. Takže chodím tam. No a už nějakou dobu jsou tam seklé novinky. Pokaždé, když se mi zobrazí stránka, vidím jako první doporučení na tento seriál. Dlouhé týdny jsem si toho nevšímala, ale strašně se mi líbil ten obrázek co tam byl. Pak jsem zjistila že tam hraje Sean Bean. Tak jsem si pustila první díl. Pro mě byl sice trochu zmatený, ale zkoukla jsem druhý a v půl dvanácté večer jsem měla zkouknutých všech sedm dílů. Včera jsem si stahovala osmý. No a dneska se tak s kamarádkou bavíme o filmech, a já se zmíním o Game of Thrones. Ona na mně kouká, pak mi říká že mi o tom říkala už před nějakou dobou. Sice si na to vůbec nevzpomínám, ale celkem dlouho jsem pak kecaly o seriálu, respektive o nejlepších scénách. A pak se mě zeptala, jestli už jsem četla knížku. Protože jí u nás v knihovně nemají, říkám, že ne, ale chtěla bych. Nabídne mi tedy, že mi ji pošle v angličtině. S díky odmítám, a jdu domů. A na netu začnu hledat. Na uloz.to jsem naštěstí našla všechny zatím česky vydané díly, takže stahuju, a teď jsem dočetla první kapitolu. Úžasné!!!
    mimochodem, v knize je prý Arya Stark levačka, ale v seriálu je pravačka. Všiml si toho někdo?
    Alek: Vybavuji si hodnocení 10/10 a Tip FP. Dnes na FP bodové hodnocení není, takže proto zřejmě zmizelo i u starších recenzí.
    A pamatuju si dokonce i tohle fórum z doby před nějakými pěti lety - tehdy ale mělo jinou adresu, a teď jsem ho ke své radosti znovuobjevila.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 9. června 2011
    Co je to FP?
    fantasy planet
    mimochodem, v knize je prý Arya Stark levačka, ale v seriálu je pravačka. Všiml si toho někdo?
    Představitelka Aryi je pravačka, ale je tak poctivá, že se snaží v seriálu používat levou. Někdy to ale prej kvůli postavení kamery nešlo.

Elis: No jo, staré doby fóra, můj první projekt. Tehdy to začalo :-)
    upraveno 10. června 2011
    Vítr z hor je to nejlepší, co jste kdy napsal, Cimrmane.
  • upraveno 10. června 2011
    *vichr
    upraveno 10. června 2011
    Copak vichr, ale jmelí.
    copak jmelí, ale jmelí!
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 10. června 2011
    copak jmelí, ale chmel
    copak chmel, ale pivo :) (asi už stačí :) )
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.