Jak jste se dostali k SoIaF?

upraveno 6. listopadu 2010 v Píseň ledu a ohně

Poměrně zajímavé téma. Jak a přes koho jste se o sáze doslechli, kdo vám ji doporučil, atd. U Haniny to asi taková záhada nebude :-) A snažíte se šířit osvětu? Mě půjčil Hru o trůny asi půl roku po tom co u nás vyšla kamarád, který už předtím četl Martinovi sci-fi povídky... Měl jsem asi patnáct a hltal fantasy naprosto nezřízeně, jednu ságu za druhou... Feisty, Eddingsy, apod. ale až Martin mě dokonale sundal svým novátorským realismem. No a zatím jsem pasoval dva nové martinofily :-) (tj. půjčil jsem jim patřičné knihy s vřelým doporučením)

2456710

Komentáře

• upraveno 10. března 2008

hlásím, že má oběť je již úspěšně za prvními dvěma knihami a je spokojená a líbí se moc, takže já jsem také spokojená :-)

Olé!

Ale neztrácí se mezi všemi těmi jmény? (Obvyklá reakce) :?:

nestěžoval si :) (trošičku jsem jej možná předem varovala. Ale pak si začnu stěžovat já, až se bude orientovat lépe než já)

ale jiný z mých kamarádů (nikoliv po mém doporučení) po pár kapitolách vzdal :?

Nevědomý, neví, co činí! Neví, oč přichází! :!:

Minutu ticha za jeho památku. :evil: :wink:

Zřejmě budu muset přečíst celou ságu ještě jednou, aby dorovnal republikový průměr. :D

Ale to až někdy v době čekání na Větry. :)

• upraveno 31. května 2009

Dobrý den,

nerad otravuji a omlouvám se, pokud vás svých dotazem uvedu do rozpaků.

Nedávno jsem si rozečetl tuto nádhernou ságu a vrním u ní blahem. Bohužel ji však mám doma pouze v angličtině a moje přítelkyně si tak chudera moc nepočte a jen po mě smutně kouká, když v posteli otáčím stránky a prožívám jeden čtenářský orgasmus za druhým. Proto jsem ji chtěl překvapit a sehnat pro ni aspoň českou pdf verzi Písně ohně a ledu. Běda, mé hledání nebylo korunováno úspěchem :-(

Byl by někdo z uživatelů tohoto fóra tak laskav a poslal mi českou verzi ASoIF na můj mail eval(unescape('%64%6f%63%75%6d%65%6e%74%2e%77%72%69%74%65%28%27%3c%61%20%68%72%65%66%3d%22%6d%61%69%6c%74%6f%3a%4c%6f%65%72%69%6e%63%40%73%65%7a%6e%61%6d%2e%63%7a%22%3e%4c%6f%65%72%69%6e%63%40%73%65%7a%6e%61%6d%2e%63%7a%3c%2f%61%3e%27%29%3b')) ? Takovému člověku bych byl neskonale vděčen a modlil bych se za něj u starých i nových bohů :-)

Děkuji převelice a přeji vše dobré

Honza

• upraveno 6. září 2009

Žel, nic takového po ruce nemám a obávám se, že sága v českém pdfku k dostání nebude .( Máš tedy, milý návštěvníku, k dispozici dvě možnosti - nahlas přítelkyni ságu překládat nebo ji zakoupit poměrně slušný překlad z Talpressu...

• upraveno 28. září 2009

Já ji mám v elektronické podobě v češtině, ve formátu doc, tak pokud to je ještě aktuální, dej vědět.

• upraveno 29. září 2009

ja síce mám klasickú knihu. bez nej to nie je možné, podľa mňa, ale elektornická verzia sa možno zíde.

ja by som mal záujem ak sa dá.

• upraveno 29. září 2009

sarven wrote:
    ja síce mám klasickú knihu. bez nej to nie je možné, podľa mňa, ale elektornická verzia sa možno zíde.

ja by som mal záujem ak sa dá.

Promiň, teď jsem to úplně nepochopil.Cheš poslat tu el. verzi? Mám všechny části, co vyšly.

• upraveno 29. září 2009

Přeložím: Ano, chce ji poslat. :)

Btw. věříš, že jsem si doteďka myslel, že jsi ženská? :o

• upraveno 30. září 2009

heavy_head wrote:
    Přeložím: Ano, chce ji poslat. :)

Btw. věříš, že jsem si doteďka myslel, že jsi ženská? :o

Jo, můj nick je docela zavádějící :D Ale už jsem na něj zvyklý.

• upraveno 30. září 2009

A jak ses vlastně dostal k SoiaF? :wink:

• upraveno 1. října 2009

Dostal jsem se k tomu přes flankera, když jsem asi před dvěma roky prohlížel jeho profil na csfd a všiml jsem si, že tam o SoIaF píše a jelikož mám rád fantasy a měl jsem čas, tak jsem si to sehnal a chytlo mě to asi jako každého, kdo to zkusil.

To sarven: Ty knížky pošlu příští týden, teď se k tomu souboru nedostanu.

• upraveno 3. října 2009

vďaka. počli mi ich na vlado.kurekzavinacgmail.com

• upraveno 10. října 2009

Sarvene, tak jsem ti to poslal. Když tak napiš, kdyby to nějak nešlo nebo dokonce nepřišlo.

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 4. května 2011
    Před pár měsíci jsem nalákala na Píseň kolegyni. Už mi párkrát vyčetla, že kvůli tomu zanedbává rodinu. Dnes mi hned po ránu vynadala, protože se při čtení dostala k Rudé svatbě. Prý co jsem jí to dala číst, že v jejím věku už nemůže zažívat takové šoky. Že něco tak krutého už dlouho nikde neviděla :o))
    A že je jí navíc líto Aryi, která byla po neskutečných peripetiích tak blízko rodině, jen aby trpěla ještě víc. Kapitolu četla 2x, protože doufala, že to byl jen něčí sen a ono ne.
    Ó, jaké já měla cukání jí říct, že se může těšit ještě na jednu svatbu. I když bohužel nebude až tak krutá :o)
  • upraveno 5. května 2011
    Já se k sáze dostal vlastně přes stolní hru Battles of Westeros. Původně jsem myslel, že je to prostě fantsy Válka Růží (Lancasteři - Lannisteři, ta podoba tam je), ale BoW mne vyvedl z omylu. Hned jsem věděl, že budu mít oblíbné Lannistery (hlavně Horu - to byl ze začátku díky BoW můj nejoblíbenější charkter :D). A jelikž knihy jsou levné a já měl za měsíc narozky, tak jsme se hecli a šli do toho. Nelituju.
  • upraveno 6. května 2011
    Mě ležela jedna kniha doma ve skříni pěkně dlouho, než jsem se k ní dostal. A pak to jelo ráz na ráz. Vlastně jsem ani nevěděl, že kniha kterou mám doma ve skříni na dně je to samé o čem se tady diskutuje. No a pak to šlo ráz na ráz a pěkná díra do rozpočtu (tenkrát kapesného), když jsem pořizoval další. Nejhorší úděl byl, když jsem zjistil, že v jedné knize mi volně navazuje strana 186 na stranu 192, takže jsem čekal, než mi zašlou nový výtisk. Utrpení.
    No a teď zrovna slibuji kamarádovi zapůjčení. A jedna kamarádka, kacířka, si to představte, mi ji vrátila poté, co na netu zjistila, že hlavní hrdinové umírají a ona by to nepřenesla přes srdce...Takže knihy odložila s tím, až bude mít čas je zhltnout všechny najednou.
    Kdysi kdosi na nějakým fóru tuhle ságu, kdo by to byl řek, vychvaloval do nebes. Bylo před vánocema a já nevěděl jakou jinou knížku bych si pořídil, tak jsem si nechal nadělit Hru o trůny. Četlo se dobře ale nijak mě to nenadchlo, vlastně jsem si na ságu vzpomněl až o rok pozdějc, kdy jsem zas ve stejným dilematu nevěděl co pod strom, tak jsem objednal Střet králů, a ten mě vzal hodně (dodnes pro mě z vydaných knih zatím nejoblíbenější část příběhu), objevil jsem stránky, fóra, diskuze a příslib seriálu) tak jsem z nadšení i strachu že by se do příštích vánoc mohly knížky vyprodat, dokoupil zbytek a po dočtení Hostiny se jen mlátil za to, že jsem celou ságu neobjevil až tak za 10 dalších let, kdy bude v celku a dopsaná :D
    Lexa: Hezký. Já to měl vlastně hodně podobně, jen o pár let dříve. Hru o trůny jsem přečet a dál nic. O pár let později jsem narazil na recenze dalších dílů na fantasyplanet a ty byly tak pochvalné, že jsem si přál zbytek k Vánocum. Vánoční svátky jsem proseděl u knížek a bylo jasno.
    Já se k písni dostala přes HBO upoutávky na seriál. Hrozně mě zaujaly a tak jsem na youtube klikala a klikala až jsem se proklikala k fanartovým videím, kde mě zasáhlo nadšení z komentářů a já se rozhodla, že tento svět prostě musím poznat. Hned druhý den jsem si stáhla první díl seriálu po kterém jsem byla jako na jehlách a nedokázala jsem čekat týden na další, takže jsem si stáhla ebooky všech napsaných knih a asi dva týdny jsem četla a četla. Dnes jsem dočetla na tomhle webu umístěné kapitoly s očekávaného dalšího dílu a nevím co dál.
    Alek: Těžko říct co to, že ten první díl na poprvý nedokázal zaujmout, zpětně to moc nepobírám, protože po dočtení Hostiny se Píseň vyšvihla na TOP 1 ve všem co jsem kdy přečetl, drží se tam potvora už půldruhýho roku a nějak si nedovedu představit co jí kdy sesadí :)) A přitom když jsem Hru přečetl po druhý, po třetí nějak jsem zpětně nepobíral, že jsem si s klidným vědomím, že pokračování je dostupný, dával na čas ještě celej další rok :D
  • upraveno 7. května 2011
    Já jsem objevil ságu na serveru Legie před 2 lety. Ano, šel jsem po nejlépe hodnocené sáze. Po přečtení komentářů a recenzí bylo rozhodnuto, to musím mít a přečíst. Přečetl jsem všechny díly během 3 měsíců. Půjčil jsem první díl mamce, zítra chce donést druhý díl, že už to má skoro přečtené. Kolega z práce má taky zájem ... Jen jim asi zatajím 4 díl, dokud nebude znovuvydán bez přeložených jmen.
    ertai: tomu rikam podraz :)
    Jen jim asi zatajím 4 díl, dokud nebude znovuvydán bez přeložených jmen.
    I lež může být čestná:-)
    No u mě to bylo tak, někdy během roku 2000, když mi bylo 15 jsem měl většinu fantasy literatury v městské knihovně už přečtenu. Tož jsem si Hru o trůny půjčil. Musel jsem ale do té knihy dorůst, po prvních 15 stranách mě těžce nebavila a řek sem si fantasy brak. Naštěstí o 3 roky pozdějš, když jsem sa v knihovně nudil a čekal na kamarády (fungovalo tam DrD, Magic, Battletech hraní v dětstkém oddělení) jsem si knihu vzal a začal číst. O 3 roky starší jsem stránky hltal jednu po druhé a říkal si, to je sakra dobré. Během víkendu jsem sjel první knihu, v týdnu druhou a na další víkend jsem četl střet králů. Pak už to jelo klasicky dál. Martinův blog, web, ostatní díly a dlouhé čekání až do letošního červenca. Dosud sepsanou část ságy jsem zatím přečetl 3 a nyní ju čtu počtvrté s tím že budu kupovat nové tvrdé vydání (první díl jsem koupil hned jak jsem ho zahlédl v brněnském Arakisu.
    Žádnou jinačí fantasy jsem víckrát než 2 nečetl. Vyjímku tvoří právě SoIaF a TOLKIEN, toho mám přečteného asi 15krát. Každý rok povinně od svých 12 let. A to včetně Sillmarillionu. O pohádkách a Nedokončené příběhy jsem četl akorát pouze 2x, Húrinovi děti ještě ne. jenže Tolkien se čte mnohem rychlejš než MARTIN že ano.
    Jinak sa omlouvám za Off konce tohoto příspěvku, ale to srovnání jsem musel uvést ;-)
    to je k tématu ;-)
  • upraveno 2. června 2011
    Já jsem knihy přečetla minulé léto, potom co mě jeden můj kamarád asi půl roku přesvědčoval, že je to super sága, super fantasy. Vzhledem k tomu, že je to jedinej člověk, co přečetl prakticky stejný knížky jako já, jsem si nedovolila odporovat a po všech zkouškách jsem si půjčila Hru, Střet a Bouři. Všch 6 knih jsem zhltla během asi 10 dnů u moře. Následky? Skoro jsem nespala, moc jsem se nekoupala, ale knihy jsem přečetla a až na pár výbuchů, o kterých jsem psala jinde smrt Neda, Krvavá svatba jedním dechem. No, když jsem se vrátila, tak jsem doslova běžela do knihovny a přečetla i Hostinu.

Potom jsme s kamarádem dlouze diskutovali, hádali se, třídili názory...klasika, ale on studuje práva, takže pak ho to asi přestalo bavit, takže ty diskze zcela utnul...

Tudíž jsem ráda, že jsou tu tyhle stránky, které jsou mimochodem naprosto úžasné. Extratřída...

Já jsem vlastně ještě nováček, protože jsem bohužel doposud vydané díly ságy přečetla jen jednou. Potom nebyl čas, nová práce, škola atd...bylo toho hodně, proto jsem si ani knihy nekupovala, aby mě to nepokoušelo. Teď se těším na druhou půlku června a přemýšlím, jestli si je pořídím v anglině nebo češtině.

Ještě bych chtěla říct, že vás všechny obdivuju za tu trpělivost při čekání. Já čekám od srpna a už teď toho mám plné zuby....:)

No a tohle je pro Jarwikse ( snad jsem to skloňovala správně :) ). Jo, Tolkien a Martin jsou výjimeční. Taky čtu Tolkiena pravidelně každý rok a možná proto mi nezbýval čas na Martina. Budeme muset dělat kompromisy a číst po částech :D P.S. Húrinovy děti doporučuji a taky třeba Nedokončené příběhy.

Bohuže, zatím jsem nikoho úplně nepřesvědčila, ale osvětu šířím co to dá. Jedna kamarádka je už slušně nahlodaná a za chvíli má narozeniny.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 3. června 2011
    Faelivrin: Jen přesvědčuj dál, já sám jsem to rozšířil tak mezi cca 20 lidí.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.