Oblíbená postava?

upraveno 2. června 2011 v Akce a hlasování
Zajímalo by mě jakou máte oblíbenou postavu a jak se oblíbenost v průběhu knih vyvíjela.
Přiznám se že od začátku sjem fandil Starkům a vlastně pořád jim fandím a od krvavé svatby čtu Píseň už jenom s proncipu a abych věděl jak to skončí, také mě děsí klesající kvalita.
Favoritem pro mě byl Eddard, s Robbem a Jonem, ale poslední dobou jasně vede Brienne a Jaime...
1454648505159

Komentáře

• upraveno 6. března 2012
    Říct někomu, komu právě umřela žena, že jeho ideálem je studená velká jiná, to je fakt velká hloupost.
    Důležitý je kontext, ze kterého snad muselo být jasné, že v žádném případě nešlo o tvojí ženu. Uznávám, že to bylo bez rozmyslu a taky jsem se omluvil. Myslel jsem, že jsi omluvu přijal a tím to skončilo, jenže vzhledem k tomu, že to neustále vytahuješ, zřejmě nikoliv. Mrzí mě to, ale nenechám se kvůli tomu neustále pranýřovat. A tak si to klidně dál hřej na prsou.
    AshaG: Přijde ti jich moc nebo už jsou někteří po smrti? Já četla zatím jen po Bouři, takže zatím optimistka jsem :)
    Moc. Martin je příliš malej idealista, než aby jich nechal naživu tolik :)
    Obětí je mnohem víc, někdo přežít musí... dobrá Bran možná umře v posledním díle...
    Já neříkám, že zrovna Bran umře. Bran podle mě tak nějak splyne.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 6. března 2012
    Já předpokládám, že se konce nedožije Jon (nečetla jsem Tanec, ale bohužel jsem tady jeden spoiler zahlídla ještě nezačerněn) - předpokládám, že umře nějak na těsně před koncem, což mě ještě víc naštve. Vede mě k tomu jediná věc - je to moje nejoblíbenější postava a jako taková má 95% šanci na úmrtí. V ASOIAF byli mými oblíbenci i Ned a Robb a jak to s nima dopadlo, naopak nemám ráda Cat a ta ne a ne vypustit duši :)
    Krisa: George Martin říká: "Ó, tak on je vaše nejoblíbenější postava? Ne, už není."

Nepřipadá mi ale, že by Martin zabíjel kladný postavy proto, že se v tom sadisticky vyžíval. Dělá to zhruba ze stejnýho důvodu jako Shakespeare nebo autoři antických tragédií. Protože ví, že na to budeme reagovat emotivně.
    Předem všechny varuji, že rozhodně NEpřežijí tyto postavy:
    Jon, Arya, Sansa, Asha, Theon, Tyrion, Jaime a Arianne z POV.
    Z vedlejších to budou: Jorah a všichni Mormonti, Sandor (pokud skutečně žije), Bronn, Jaqen v jakékoli podobě a Černá ryba.
    Všichni jsou to mí dosud žijící oblíbenci a knížky, ve kterých alespoň některé mé oblíbené postavy přežijí až do konce, se dají spočítat na prstech jedné ruky, takže.... :D
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 6. března 2012
    Vyměním životy všech v západozemí za přežití Aryi a Sandora...
    Everett Young napsal(a):

Vyměním životy všech v západozemí za přežití Aryi a Sandora...

Sice by to bolelo, ale byla bych ochotná k žádosti přidat svůj bezvýznamný hlas.
    svoa00: Náhodou pro mě byla emotivní i smrt Joffa... fandila jsem a pak slavila :-) Takže i kladný emoce fungujou Martine...

Mohl by mi někdo kdo četl Tanec ,,začerněně" nastínit, jak (a jestli) se vyvinul Rickonův příběh? Nechci to do detailů, jen tak nějak...však víte...
    Elanne: Nejspíš je na Skagosu. Skoro nic tam o něm není.
    Miss Utahraptor: Ok, díky!
    upraveno 6. března 2012
    Pokud by náhodou měla Arya umřít tak doufám že napřed vykoná nějakou řádnou odvetu jako assasin. třeba by mohla zabít Cersei, Jaimeho, Sweet Ralpha a hromadu dalších lidí...
    no, já se snažím nemít ráda nikoho, aby mi ho pak nebylo líto, ale vůbec mi to nejde.
    brbr napsal(a):

no, já se snažím nemít ráda nikoho, aby mi ho pak nebylo líto, ale vůbec mi to nejde.

Ještě pár knížek a otupíš se :-)

Kdo přežije úplně konec děje? No někdo musí mít POV, takže tipuji Jona na Zdi (nebo za Zdí), Dany na Jihu, Varyse v Králově přístavišti a Tyriona bůh ví kde. Anebo přežije jenom Tyrion (oblíbená postava George, až takový drasťák snad není) a bude komentovat dění odevšad ve stylu prologu.
    Ben Nevis napsal(a):

brbr napsal(a):

no mi už zbývá jenom šestá a sedmá, tak nevím, nevím :)
  • upraveno 7. března 2012
    Větkyně na Vysokém srdci Arye slíbila, že to bude temná,krvavá postava, spojená se smrtí - a zatím zas tak moc lidí nezabila. Takže se asi má(me) na co těšit.
    chrochta: Pro mě je Arya něco jako Elektra. Až na to, že ta se chtěla pomstít matce, což tady nehrozí. Ta temnota přece nemusí být jenom v tom, že zabije desítky lidí. Prostě otupěla vůči spoustě věcem a pomalu zapomíná na to, kým je.

brbr: Mě drží u čtení určitý postavy, u kterých mě zajímá, jak dopadnou, ať už je mám ráda nebo ne. Ta politická část už mě po Bouři vlastně moc nezajímá a na trůnu si pro mě za mě může sedět kdokoliv, když to nebude psychopat.
    upraveno 7. března 2012
    Ben Nevis
    U mě to teda funguje naopak - čím víc knížek jsem přečetla, tím emotivněji jsem reagovala na jejich děj (začlo to na ZŠ, kdy jsem prořvala konec Cestopisu s jezevčíkem)

svoa00
    George Martin říká: "Ó, tak on je vaše nejoblíbenější postava? Ne, už není."
    Tohle si ale u mě říká nejspíš 95% autorů (jak si, ve většině děl, někoho oblíbím, podepíšu mu cestu pod kytky - už mě to celkem frustruje) :)
    SPOILERY mimo Tanec
    Na mě nejemotivněji působila smrt Eddarda. Přece jenom do poslední chvíle to vypadalo, že dostane milost. Navíc jsem nezbyla zvyklá, že by byla zabita prakticky hlavní postava knížky. A u RS jsem si pak říkala "pojedli chléb a sůl, tak je to dobré, nic se nestane". Smrt Robba byla rána v tom, že ten kluk nic takového neprovedl. Ned si o tu popravu koledoval víc.
    Někdy si tak přeju aby celé Západozemí "srovnal" Stannis, nastolil na párdesítek let tvrdý režim, zlikvidoval všechny Malíčky, Varise a jinou vychc...ou havěť. Dany ať zůstane na východě, Jon a Theon u zdi, Asha na ostovech, Cat dojede klidu, Arya a Sansa dostanou rozum, starkovic ogaři by mohli sedět na zimohradě a pohádky konec hned poté co Hodor udělá s Velkým Jiným velký hodor:-)
    Ben Nevis: Řekla bych, že ten kluk neměl šanci už od první knížky. Ještě na začátku Střetu králů moh teda šechno odpískat, ale to by mu vazalové beztak nedovolili, protože k tomu vůbec nebyl důvod. No a samozřejmě to tahle George od začátku plánoval. K tý události ve Dvojčatech - od začátku jsem tušila, že tohle nedopadne dobře, zlovlk to dal dost jasně najevo, ale je to přece jenom zvířecí mazlíček, že? :/

Souhlasím ohledně Neda. Nejvíc mě štve, že kdyby se rozhod jinak, jediný dva, co by umřeli a smrt by si nezasloužili, by byli Myrcella a Tommen (IMHO umřou stejně).

Krisa: Nechceš si oblíbit třeba Cersei? :D
    To je taky jedna z dosud nevysvětlených záhad: Co je to HODOR? Doufám, že to George ještě osvětlí. :)
    upraveno 7. března 2012
    svoa00
    Nechceš si oblíbit třeba Cersei? :D
    O tom už jsem taky přemýšlela, žeby bylo výhodné si "oblibovat" největší hajzly knih, seriálů a filmů - ale zatím mi to nějak nejde...:)
    Nevada napsal(a):

Dát ho do poručnictví, ano. To byl i obvyklý způsob postarání se ve skutečnosti. Ale toho Eddard nevyužil. Buď měl opravdu výčitky svědomí vůči svému synovi, nebo chtěl za každou cenu chránit syna své sestry. Možná se to jednou dovíme.

Možná že obojí. Snad se to nikdo nedozví :p Ok, teď vážně..
    Nevada napsal(a):

Tady měl prostě Eddard o pár let později v prvním případě poslat Jona na výchovu, ve druhém případě vysvětlit Catelyn situaci.

Právě Eddardova ostrá reakce vůči Catelyn svědčí pro 2) více než co jiného. Robertův postoj vůči Targaryenům je dostatečně výmluvný. Zda Ned skutečně postavil svoji sestru před svého přítele nevíme. Svěřovat se v takovém případě, byť vlastní manželce, ale představuje nepřijatelné riziko. Ostatně neřekl nic ani Jonovi při jejich loučení, a to si musel být vědom, že ono "příště" už jim osud dopřát nemusí.
    brbr napsal(a):

naopak maj ich rada. v tom je ASOIAF výnimočný. kedy inokedy sa budeš o svoje postavy báť?
    sarven napsal(a):

brbr napsal(a):

naopak maj ich rada. v tom je ASOIAF výnimočný. kedy inokedy sa budeš o svoje postavy báť?
    to víš, že je mám ráda/nerada, ono to ani jinak nejde (ostatně bych se taky při čtení o dost ochudila). jenom bohužel musím souhlasit s Krisou, že koho si oblíbím, ten jde příště z kola ven.
    upraveno 7. března 2012
    brbr: Až založím Ligu za nezabíjení oblíbených knižních, filmových a seriálových postav, pošlu ti pozvánku :)
    upraveno 7. března 2012
    Jo taky jsem na tom tak. Moje oblíbené postavy mají neblahý zvyk umírat...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.