Melisandra a Stannis

upraveno 6. listopadu 2010 v Akce a hlasování
1235729

Komentáře

• upraveno 29. dubna 2012
    Aha. Po pravdě jako biolog a fanoušek antropologie bych se rád setkal v turecké lázni s kde kým. Nejen s Mel.
    Jen si říkám, že Melisandra v seriálu zvolila dost nešťastnou polohu pro porod. Vzhledem k tomu že tam nebyl žádný doktor, kvůli kterým se v podstatě v leže rodí, by poloha v podřepu byla mnohem efektivnější a možná by byla zajímavější i pro diváky. Přítomné dámy - zasloužilé rodičky se mnou budou možná souhlasit. Konec konců tak rodila i knize.
  • upraveno 30. dubna 2012
    V leže na zádech skutečně rodí žena, která očekává nějakou pomoc. Ženy, které rodí samy, a to i u nás - třeba rodičky, které slehnou někde utajeně ve sklepě a pak s dětmi dělají nepěkné věci - instinktivně zaujímají polohu v podřepu, kdy jim pomáhá gravitace a břišní lis má největší sílu. Když to řeknu velmi nehezky, představte si vyměšování. jak to jde lépe? V podřepu, nebo v leže...

Bohužel já jsem na tyhle ženské věci lemra (porody, kojení...), vůbec nejsem instinktivní bytost a nutně potřebuju pomoc :-( Skoro se divím, že jsem počala normálně a to stejně jako Cat napoprvé o svatební noci. Ale jinak máš s těmi porody pravdu.
    Melissandra musí být slušně šílená a cílevědomá, když je ochotná kvůli kouzlu snášet porodní bolesti a nic z toho nemít (dítě). Nechtěla bych ji mít za nepřítele. :-)
    @Tyna: No co, prostě to bereš systematicky a spořádaně.. Jinak právě vzpřímená poloha lidského těla během života má vliv (vzato evolučně) na to, že se lidská mláďata rodí relativně malá a nedovyvinutá oproti ostatním savcům. Nic o moc většího by vzhledem k postavení pánve jednoduše neprošlo ven. Melisandřiny stíny jsou výjimkou :-)
    A mimo to si stín pomohl sám :D
    Tyno, ještě jsi mohla přihodit k lepšímu, že tak rodí indiánky mnoha kmenů proto, že musí rodit samy třeba i v divočině, protože věřijou, že jinak by se duše dítěte nespojila s matkou nebo nepoznala matku nebo co já vím...asi jako kachňata, když chodí za psem :-) Teda viděla jsem kachňata chodící za takovým miniaturním prasátkem skvrnitým chovaným pro radost (ne nažrádlo :-D). Stejně fikané, jako když některé černošské kmeny nechávají všechny secí a sázecí práce na těhotných ženských, protože mají s plozením zkušenosti, zatímco chlapi se k poli nesmí ani přiblížit natož na něm pracovat....taky vás napadá, že si to vymyslel nějaký mazaný chlap a ty husy na to skočily :-D
  • upraveno 1. května 2012
  • upraveno 11. června 2012
    Nějak mi nejde do hlavy, jak může mít poměrně dobrá a inteligentní série, jako je hra o trůny, tak špatnou a hloupou komunitu, která posuzuje postavy na základě toho, jestli jsou "dobré", nebo "zlé", neboli na základě pošahané křesťanské morálky. Zasekli jste se při čtení dětských pohádek, a od té doby jste vůbec nepokročili, nedokážete myslet logicky ..
    Kdokoliv, kdo uvažuje logicky, ví, že na jednotlivcích nezáleží a že účel světí prostředky.
    (nevyjadřuju se k celé diskusi, četl jsem hlavně začátek)
    Takže jaký je tvůj názor na Melisandru a Stannise, abys mluvil trochu k věci? :-)
    prasezlesa: Dělat si názor na fanouškovskou komunitu na základě "začátku diskuze" a pak jim napsat, jak jsou pitomí a že se zasekli se u pohádek... well done, ser, well done. P.S. Účel světí prostředky, to říkal Stalin taky. Maminka mě varovala, že internet je plný divných lidí :p
    To je přece hrozně in psát kritické komenráře, které se vůbec netýkají topicu, to je hold dnešní móda, měli byste jít trošku s dobou :)

P.S.: Všichni jste pitomci, co nic neví :D
    Takže pokud to dopadne dobře, budeš mít Melisandru rád, a pokud to zvoře, zavrhneš ji? :-)
    Děkuji, to mi stačí. :-)
    prasezlesa: Jestli chceš od někoho vyvracet nihilistický názory nebo vysvětlit, proč je morálka důležitá, jsi na špatný adrese. Děkuji, tahle debata stačila i mě.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.