Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

12829313334144

Komentáře

• Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 1. června 2012
    Jarla: Díky a ještě jedna otázka. Povídky předcházejí ději ságy?
  • upraveno 1. června 2012
    Ano.
    Everett Young napsal(a):

Jarla: Díky a ještě jedna otázka. Povídky předcházejí ději ságy?

Ano, první je Zaklínač I - Poslední přání (jedna kniha), druhá je Zaklínač II - Meč osudu (druhá kniha) v nich je představen svět a postavy které se navazují na Krev elfů.
    Everette - ne všechny. Povídka Něco končí něco začíná je každopádně po sáze.
    Technicky je první povídka o Kostěji nesmrtelném...jak se to jmenuje...Cesta, z níž se nevrací - tam se potkávají rodiče Geralta.
    A pak jsou tři povídky, které jakoby sáze předcházejí, zatímco ostatní jsou naprosto neupíchnuté v prostoru časově.
    Tady si počti jak chceš...
    http://www.sapkowski.cz/povidky_as.asp
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 1. června 2012
    Eště tam ve výčtu chybí Tandaradei!, soubor povídek, z nichž dvě nebo tři jsou o Zaklínači.
    Ano v Tandaradei! ještě byla ta o džinovi z lahve :-) "Poslední přání"
    A ta o Živě a uk uk uk:-)) "Konec světa"
    Ale ty jsou taky přifařené do modré sbírky.
    Jarla napsal(a):

Ano v Tandaradei! ještě byla ta o džinovi z lahve :-) "Poslední přání"
    A ta o Živě a uk uk uk:-)) "Konec světa"
    Ale ty jsou taky přifařené do modré sbírky.

Posledni prani je ta, kde sa stretnu ON a ONA? Uz si to uplne nepamatam...
    jo, tam se proflákne, že Yennefer je hrbatá, ale iluzí to zakrývá :-))
    Ale hlavně jsou tam ta skvělá a oduševnělá přání Marigoldova :-D
  • upraveno 2. června 2012
    Prosím vás, mohli by ste mi trocha vysvetliť pojem Zemeplocha. Dlhší čas ma už obchádza, a jediné, čo viem je to, že korytnačka má na chrbte 4 slony a tie zase zemeplochu. Ale čo to je za obdobie? Stredoveká fantasy?(okrem toho, že je aj humorná)
    A navíc je v porovnání s ostatními docela tenká, takže docela rychle přijdeš na to, jestli se ti to líbí nebo ne.
    Myslím, že nejrychlejší vysvětlení je přečíst si Barvu kouzel (Color of magic). Období je nedefinovatelné, objevují se tam nápady a vynálezy z různých epoch, nicméně žádný high-tech tam nenajdeš - v takovém případě vždy supluje techniku magie. A především je to, aspoň ze začátku, parodie, takže se tam promítají všemožné reálie našeho světa.
  • upraveno 3. června 2012
    Ale v žádném případě to není dobrý začáteční vzorek :-))
    Zeměplocha začala jako parodie na mnoho fantasy své doby...vypichuje určitá klišé, reaguje na konkrétní scény.....ale nesměl by to psát člověk tak inteligentní a vzdělaný jako sir Terence....postupně se mu to vymklo z rukou a z parodií se (přes tři desítky volně navazujících dílů s různě se obměňujícími postavami) staly knihy s myšlenkou, poseltstvím, morálními dilematy, propracovanou hloubkou charakterů a pointami, nad nimiž se člověk zamýšlí a které mu v hlavě utkví často napořád...
    Nehledej heroic might and magic fantasy....a ještě - čím více máš načteno a širší všeobecný rozhled - tím více si to užiješ a tím více vtipných sentencí najdeš....není to literatura pro prosťáčky, protože nenajdeš všechno na talíři v jediné knížečce....
    Než přečteš Soudné sestry, tak si nejdříve dej Macbetha, než nakousneš Maškarádu, tak Fantoma opery(knihu),.....
  • upraveno 6. června 2012
    Dovolím si přímo k úvodní otázce: Hyperion, Hyperion a jedině Hyperion! :-)
    A zrovna se vracím k Timu Powersovi - Na vlnách podivna.
    Kantos Hyperionu bol skvelý. Tim Powers má jednu úžasnú knihu, od ostatných márne čakám, že ju napodobnia....
    Jarla napsal(a):

Jo? Já vždycky myslela, že ji za mlada mágové vyléčili. :-)
    Líbí se mi, jak vždycky mlží okolo otázky, kolik jí je let. :-)
    Ben Nevis - no Marigold znal její věk poměrně přesně - říkal, že to prvně dělala na orginál ruchadle bratranců Veverkových :-D
    sarven napsal(a):

Kantos Hyperionu bol skvelý. Tim Powers má jednu úžasnú knihu, od ostatných márne čakám, že ju napodobnia....

Tipnu si. Brány Anubisovy? :-)
    Rozhodne! skvelá vec, podľa mňa.
    Ben Nevis napsal(a):

Jarla napsal(a):

Jo? Já vždycky myslela, že ji za mlada mágové vyléčili. :-)
    Líbí se mi, jak vždycky mlží okolo otázky, kolik jí je let. :-)
    Pokud si to pamatuji, tak to bylo tak, že když se u Yennefer ještě neprojevovaly magické schopnosti, tak byla škaredá a že jak se magie začala projevovat, tak ji začala měnit až do krásky. Něco jako neplánované magické zkrášlení
    No nevím...já to považovala za stejnou ilusi, jako když zakrývala, že je slepá (a nejen to) od Soddenského pahorku.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 6. června 2012
    Yennefer není škaredá, ale hrbatá a zakrývá to opravdu iluzí - nedávno jsem to četla :)
    V poviedke bola tuším reč o ilúzii, ale v poslednej knihe ságy si Yennefer spomína, ako jej Tissaia de Vries vravela, že jej napraví lopatky a chrbát.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 6. června 2012
    Amanita: To je možné, já teď četla povídky :)
    sarven napsal(a):

Rozhodne! skvelá vec, podľa mňa.

Tak v tom se shodneme. Ale myslím, že Na vlnách podivna (nebo Plout na vlnách podivna, to je fuk), taky není špatné. Stáčení temného piva a teď tu novou jsem ještě nečetla.
    Jarla napsal(a):

Ben Nevis - no Marigold znal její věk poměrně přesně - říkal, že to prvně dělala na orginál ruchadle bratranců Veverkových :-D

Když jsem se cca před 3 lety od Poláků dozvěděl, co u nich znamená "ruchat", získalo tohle úplně jiný rozměr.. Rovněž je představa "ruchadla" nesmírně pobavila. Netuším ovšem, zda se to objevilo už v polském originále, nebo se jedná o překladatelský vtípek.
  • upraveno 7. června 2012
    Amanita napsal(a):

V poviedke bola tuším reč o ilúzii, ale v poslednej knihe ságy si Yennefer spomína, ako jej Tissaia de Vries vravela, že jej napraví lopatky a chrbát.

Je to možné, že v povídkách to bylo jinak. Vzpomínám akorát, že Geralt tu iluzi nějak prohlédl, a proto si toho všimnul. Hlavně, že její dokonalou krásu narušuje nestejnoměrné obočí ( a kdo ví co ještě).
    Vlcacka napsal(a):

Stáčení temného piva a teď tu novou jsem ještě nečetla.

Stáčení je najslabšie... podivno je fajn. omnoho lepšie ako piráti z karibiku :), ale v anubisovi je niečo čo mi mimoriadne reže. či už ten "teleport" do londýna, lord byron, ... má to úplne skvelú atmosféru a pekne prepojený príbeh.
    sarven: Přesně tak, všechno to tam krásně klape a hlavně jsou tam prima perličky z doborvých reálií. :-) Možná i proto, že Powers využil Williama Ashblesse i dál...
  • MIlMIl
    upraveno 7. června 2012
    Teď čtu lži Lockeho Lamory. Do očí mě praštilo to jméno (dost podobné Amory Lorchovi). S Martinem to má společné jen šetření magií a dobrou čtivost. Určitě doporučuji.
    Mil: Jojo, Lynche hodně chválili...už je na světě druhý díl, Rudá moře pod rudými nebesy. :-) Mimochodem, laserácká edice Moderních děl fantasy je pozoruhodná celá, zdá se mi...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.