Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

12930323435144

Komentáře

• upraveno 7. června 2012
    Ugla napsal(a):

Jarla napsal(a):

Ben Nevis - no Marigold znal její věk poměrně přesně - říkal, že to prvně dělala na orginál ruchadle bratranců Veverkových :-D

Když jsem se cca před 3 lety od Poláků dozvěděl, co u nich znamená "ruchat", získalo tohle úplně jiný rozměr.. Rovněž je představa "ruchadla" nesmírně pobavila. Netuším ovšem, zda se to objevilo už v polském originále, nebo se jedná o překladatelský vtípek.
    Nevím, musela bych vyhrábnout originály a pohledat. Ale číst to v originále je požitek "Nejsestem smarkulou, jestem kněnžničkou" :-)
  • MIlMIl
    upraveno 18. června 2012
    Vlcacka: Mám ještě Zjizvenou noc od Alana Campbella. To mi přišlo trochu divný spíš hodící se do té jejich řady New Weird. 2. Lockeho si určitě koupím a možná zkusím i další kusy v edici.
  • upraveno 18. června 2012
    Mně se Zjizvená noc líbila velmi, jen nechápu strategii vydavatele, vydat další díl roky a roky po prvním, ay už všichni zapomněli...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 19. června 2012
    Jarla napsal(a):

Jestli máte chuť na svižnou drobet realistickou sci-fi, tak doporučuji Štěně od Héraulta
    ste

Už jsem přečet. Moc pěkný, je osvěžující si po dlouhý době přečíst něco, kde nejde o záchranu celýho vesmíru a eště pár paralelních, ale jen příběh chlápka, kterej se snaží zbavit minulosti a srovnat se sám se sebou.
  • upraveno 19. června 2012
    Darkblade

Pokud už vás štvou stereotypy popisující příběhy zákonně dobrých postav, neutrálně dobrých postav nebo dokonce realných postav. Doporučuju tohle, je to fantasy ze světa Warhammeru popisované z té druhé strany, temných elfů. hlavní hrdina je skutečná svině že by vedle něj zešedl i Boltonův bastard. No možná jsou na stejno ale zasloužil si moje sympatie, já všeobecně fandím víc těm zlým, vyjímek je málo.
    No jelikož nakladatel přestal vydávat v roce 2007 po sedmém dílu devítidílnou fantasy sérii Snědý muž od Robina Hobba, začal jsem z engličtiny překládat osmej díl. Uvidíme, jestli vydržím;-)
    No a přitom to čtu. :-)
    haladdin: Četl jsi ságu Liveship Traders taky od Robin? Tu akorát čtu a líbí se mi snad ještě víc než Farseer (Snědého muže jsem ještě nečetl).

A ohledně těch otroků, které jsem zmiňoval, zaujalo mě, že Robin i GRRM používají stejný motiv otroků s potetovanými obličeji, kde tetování znázorňuje postavení a zařazení otroka. Možná je to motiv ze skutečné historie, to nevím, ale zaujalo mě to na první pohled.

EDIT: A mimochodem, Robin je žena. :)
    Arutha2321 napsal(a):

haladdin: Četl jsi ságu Liveship Traders taky od Robin? Tu akorát čtu a líbí se mi snad ještě víc než Farseer (Snědého muže jsem ještě nečetl).

A ohledně těch otroků, které jsem zmiňoval, zaujalo mě, že Robin i GRRM používají stejný motiv otroků s potetovanými obličeji, kde tetování znázorňuje postavení a zařazení otroka. Možná je to motiv ze skutečné historie, to nevím, ale zaujalo mě to na první pohled.

Já to vím ;-)
    Ono těch motivů je víc - třeba ti draci a jejich vymření
    v obou knihách, které ale není úplmě pravdivé.
    O Liveship traders vím, ale na netu jsem na to ještě nenarazil. Ono to vyšlo tuším letos.
    Tu sérii Snědý muž doporučuju - je to pokračování Farseeru)
    haladdin napsal(a):

Arutha2321 napsal(a):

Já to vím ;-)
    Ono těch motivů je víc - třeba ti draci a jejich vymření
    v obou knihách, které ale není úplmě pravdivé.
    O Liveship traders vím, ale na netu jsem na to ještě nenarazil. Ono to vyšlo tuším letos.
    Tu sérii Snědý muž doporučuju - je to pokračování Farseeru)
    OK, já jen že :)
    ...fantasy sérii Snědý muž od Robina Hobba...
    A Liveship Traders byli napsáni ještě před Snědým mužem, v češtině vyšel zatím jen jeden díl, na ostatní to zatím bohužel nevypadá.
    Magická loď
    2 Arutha
    v edičním plánu jsem viděl i druhý díl - a když první vyšel teprve letos, je předčasné ten druhej díl odepisovat už teď.
    Aha, to jsem přehlédl, že to vyšlo letos. Každopádně doporučuju. :)
    Taky v pořadovníku. :)
    Arutha2321 napsal(a):

Aha, to jsem přehlédl, že to vyšlo letos. Každopádně doporučuju. :)

Je to v plánu ;-) Zkus tu jedničku snědého muže.
    ( Snědý muž je Šašek z Farseeru), stále to Fitz vypráví v první osobě, a Nighteyes umře :-(
    haladdin napsal(a):

Nighteyes umře :-(

Nooo tak tos mi zrovna říkat nemusel. :-/
    Arutha2321 napsal(a):

haladdin napsal(a):

Nighteyes umře :-(

Nooo tak tos mi zrovna říkat nemusel. :-/
    To jsem teda fakt neměl :-(
  • upraveno 21. června 2012
    Už jsem přečet. Moc pěkný, je osvěžující si po dlouhý době přečíst něco, kde nejde o záchranu celýho vesmíru a eště pár paralelních, ale jen příběh chlápka, kterej se snaží zbavit minulosti a srovnat se sám se sebou.
    flankere - jsem ráda, že se ti to líbilo. Shrnul jsi to hezky - žádné zachraňování vesmíru; jen lidský příběh jednoho válečného veterána. Dokonce mi tam ani nevadily ty technické popisy - byly naprosto přirozené v tom popisu. Tak nějak mi z toho přišlo, že spontánní vyjádření válečného dopisovatele je pro mne přijatelnější než popis od spisovatele, co si nastuduje bojovou techniku....
    upraveno 21. června 2012
    Máš na mě odhad :)
    flanker.27 napsal(a):

Chceš naznačit, že se ti líbí i ta druhá - O původu ctností ? :-)
    upraveno 21. června 2012
    Samozřejmě , i když bych k ní měl některé poznámky. Ale tam jsem teprve cca na straně 60.
    Samozřejmě a kdo ne :-)) Každopádně přináší obrovské množství námětů k přemýšlení a ke všímání :-) Pozorovat lidské chování je potom o moc zábavnější a člověk si zpočátku objevně haleká, že to vážně funguje :-D
    upraveno 21. června 2012
    Třeba teď tam byla pasáž o Adamu Smithovi. Předpokládám, že se myšlenka bude dál eště rozvíjet, ale je tam narážka na klasický Smithovo pojetí že pro celek je dobrý když jednotlivci budou sobecky uspokojovat svoje zájmy, což ale v řadě případů neplatí. Uvidíme dále.
    flanker.27 napsal(a):

Hm, tak teď nevím, jestli do toho jít, protože u filmů máš obvykle opačné hodnocení než já. :-)

Já teď čtu Zeměplochu. Navnadili jste mě, ať si to po letech znova přečtu, a zjistila jsem, že první díl se mi snad ani nedostal do ruky. Mrakoplaš je pěkný hnusák. :-)
    Cheche - to právě je na té knize mazané - že rozvíjí každou z těch myšlenek v důsledcích a na modelech a skutečných situacích...proto si vždy připomeň, jak se ta kniha jmenuje :-) Je to o tom, že jsme morální a čestní proto, že z dlouhodobého hlediska je to výhodnější než být sobečtí, což by udělalo společnost nesnesitelnou a při většinovém podílu neschopnou existence...kdybychom kradli všichni - nebylo by komu krást, kdybychom lhali všichni - nebylo by komu lhát a kdybychom vraždili všichni - nebylo by koho vraždit...taková společnost nemůže nikdy fungovat, protože ve společnosti lidí, kteří by byli principielně nečestní vždy by se nečestnost nevyplácela a ztratila by smysl.
    upraveno 21. června 2012
    Hm, tak teď nevím, jestli do toho jít, protože u filmů máš obvykle opačné hodnocení než já. :-)
    Je v tom nějakej vyloženě zásadní film? :)
    BTW já mám souborně jiný hodnocení než skoro každej :)
    flanker.27 napsal(a):

Je v tom nějakej vyloženě zásadní film? :)
    BTW já mám souborně jiný hodnocení než skoro každej :)
    To se budu muset podívat...
    tak třeba Blair Witch hodnotíš jako odpad, ale ten není zásadní. Mlčení jehňátek jedna hvězdička.
    Pulp fiction máš taky odpad. I Twin Peaks??? Dál se raději nekoukám :-)))
    Z opačného pólu tam není nic, s čím bych zásadně nesouhlasila.
    Takže problém bude spíš v tom, že filmy hodnotíš moc kategoricky. Já dávám body i za vizuální stránku a zpracování, když mě příběh nezaujal, a naopak.
    Hmmmm mám dojem, že flanker je to moje čtvrté alterego, co mi Alek přisuzuje :-D
    Jarla: Čtyři? Není to trochu moc?! Taky by ses mohla (jako každý normální člověk) spokojit se dvěma až třemi... ;D
    No já nevím...byla jsem nařknuta, že jsem čtyřjediná...heavy, Léto, Jarla a jak to vypadá, tak ještě flanker :-D Taková druhá mocnina Jackyll & Hyde :-p
    Teď to ještě rozdělit, kteří chudáci budou fešák-Hyde... :D
    To vyšlo na mne :-D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.