Toto je něžná povídka. Intimní popis lidského vzájemného sdílení blízkosti. Píše autorka, která ví, co obnáší, když žena přivede na svět dítě. Ví, co je štěstí dvou, když čekají na třetího. No, v tomto případě na třetího a čtvrtého/čtvrtou. ;-) Žena v naději si uvědomuje svou cenu, pocit důležitosti, výjimečnosti, je si vědoma toho, že je nositelkou života... Dítě zrozené z lásky dvou lidí, kteří se milují, muže a ženy, je to největší, co se na světě může stát, co se vám v životě může přihodit. Nápad s dvojčaty je zajímavý. Takže Jon je synem Rhaegara a Elii. Zbývají však nezodpovězené otázky. Proč vlastně Rhaegar odvezl Jona Lyanně? Jen kvůli své snové vizi? A proč tedy potom vypukla válka? Jak se Lyanna ocitla ve Věži radosti? Proč zemřela? Byla Lyanna unesena? Co byl ten důvod? Jak to bylo dál? Příliš mnoho nezodpovězených otázek, které nám ale autorka možná vysvětlí v pokračování... Všechny tyto otázky jsou samozřejmě zbytečné a podružné v případě, že se jedná o alternativní historii, kdy věci se udály jinak, než jak je známe z knih. I to je možné... Metaforický obraz Gregora "žulové hory" Clegana je působivý, stejně jako břicho, jehož jedna půlka je studená a druhá horká, oheň a led... Povídka se mi líbila, i když nebyla nijak dlouhá. Je to povídka s tajemstvím, kdy mnoho zůstává nevyřčeno a nezodpovězeno, a je na čtenářově představivosti, aby si domyslel zbytek. Některé povídky jsou zkrátka takové. ;-)
Nechtěla jsme psát hodnocení pod žádnou povídku, ale zrovna tahle si mne velmi získala. Všechny tři postavy Elia, Rhaegar, i Lyanna jsou naprosto realistické, emotivní, jejich jednání dokonale v souladu s logikou a autorka zde popisuje skutečné lidi, skutečné emoce ze svého života - proto jsou tak realistické a živé a pohnutky skutečné :-) Vzhledem k mezerám ve faktech GRRM je to stejně tak dobrá verse jako každá jiná - ale to zde přece v hodnocení nehraje roli :-)
flankere - myslím, že už jsme se PM shodli, že v rámci povídky je toto chování logické a v rámci ságy nám nepřísluší hodnotit :-) Tento lidský Rhaegar by se mi líbil nesrovnatelně víc :-)
Já toho sympatického Rhaegara prostě ne a ne vzít na milost. Ale to nemá nic společného s kvalitou povídky, která je nepopiratelná. Vážně, velmi hezky napsané a absolutní kudos za ten nádherný detail s jednou stranou břicha horkou a druhou ledovou.
A vy teda víte, jaký byl ten "Martinův" Rhaegar? Jeho POV kapitoly jsem si nějak nevšimla, a od ostatních toho o něm zas tolik nevíme...
Doufala jsem, že někdo napíše povídku z jeho pohledu, a i když tohle bych fakt nečekala, tak mě nezklamala! Kvality povídky už tu vyzdvihli ostatní... Já jen nemůžu nedodat: zajímavý nápad s tím snem. Takže všechno (válka, masakr dětí atd.) se událo jen proto, že věřil v pravdivost té svojí vize..? Rozhodně bych si ráda přečetla nějaké pokračování. :-)
Ja tiez dakujem vsetkym za precitanie. Zobrala som si z toho poucenie do dalsej sutaze. Treba mysliet viac ako chlap :). Mam rada vela otaznikov a dufam, ze som ich vasej fantazii polozila viac nez dost. Ked ma clovek vsetko ako na tanieri, sede bunky leniveju. Vivat cucoriedka!
Komentáře
Nápad s dvojčaty je zajímavý. Takže Jon je synem Rhaegara a Elii.
Zbývají však nezodpovězené otázky. Proč vlastně Rhaegar odvezl Jona Lyanně? Jen kvůli své snové vizi? A proč tedy potom vypukla válka? Jak se Lyanna ocitla ve Věži radosti? Proč zemřela? Byla Lyanna unesena? Co byl ten důvod? Jak to bylo dál?
Příliš mnoho nezodpovězených otázek, které nám ale autorka možná vysvětlí v pokračování...
Všechny tyto otázky jsou samozřejmě zbytečné a podružné v případě, že se jedná o alternativní historii, kdy věci se udály jinak, než jak je známe z knih. I to je možné...
Metaforický obraz Gregora "žulové hory" Clegana je působivý, stejně jako břicho, jehož jedna půlka je studená a druhá horká, oheň a led...
Povídka se mi líbila, i když nebyla nijak dlouhá. Je to povídka s tajemstvím, kdy mnoho zůstává nevyřčeno a nezodpovězeno, a je na čtenářově představivosti, aby si domyslel zbytek.
Některé povídky jsou zkrátka takové. ;-)
Všechny tři postavy Elia, Rhaegar, i Lyanna jsou naprosto realistické, emotivní, jejich jednání dokonale v souladu s logikou a autorka zde popisuje skutečné lidi, skutečné emoce ze svého života - proto jsou tak realistické a živé a pohnutky skutečné :-)
Vzhledem k mezerám ve faktech GRRM je to stejně tak dobrá verse jako každá jiná - ale to zde přece v hodnocení nehraje roli :-)
Tento lidský Rhaegar by se mi líbil nesrovnatelně víc :-)
Ale to nemá nic společného s kvalitou povídky, která je nepopiratelná. Vážně, velmi hezky napsané a absolutní kudos za ten nádherný detail s jednou stranou břicha horkou a druhou ledovou.
Doufala jsem, že někdo napíše povídku z jeho pohledu, a i když tohle bych fakt nečekala, tak mě nezklamala! Kvality povídky už tu vyzdvihli ostatní... Já jen nemůžu nedodat: zajímavý nápad s tím snem. Takže všechno (válka, masakr dětí atd.) se událo jen proto, že věřil v pravdivost té svojí vize..? Rozhodně bych si ráda přečetla nějaké pokračování. :-)