Lannisterové, milovaní a proklínaní
Tam mě napadlo, jak se mistrovi krásně podařilo dostat Cersei a Jamieho do situace, kdy si čelí svým minulým prohřeškům.
Cersei dobře ví, jak snadno lze nemilovanému manželovi podstrčit kukačku a případně se ho zbavit a vládnout jako královna regentka. Teď má syna, kterého miluje a ten má za manželku... Margaery Tyrell
Jamie dobře ví, jak snadno lze porušit přísahu bratra královské gardy a zbavit se nežádoucího krále, když je pro vás důležitější věrnost vlastnímu rodu. A teď je králem jeho syn a v bílé gardě má... Lorase Tyrella.
Tak jako měli Targaryenové zdánlivé přátele v ambiciózních Lannisterech, kteří jim ve vhodnou chvíli skočili po krku a vytřískali z toho, co se dalo, tak teď mají Lannisterové Tyrelly.
:twisted: Nevím, jestli to byl záměr, ale neprosto chápu Cerseinu nedůvěru k Margaery. Ono moudré české přísloví říká: Podle sebe, soudím tebe (a nebo v méně politicky korektní verzi: Každý cikán hádá podle své planety)
Komentáře
I svědomí se dá cvičit a ohýbat:-)A co je to vlastně morálka???
Morálka je zaklínadlo, kterým se ohánějí ti, kterým došly normální argumenty. :wink:
Ale to, že ji nikdo nikdy neviděl, neznamená, že neexistuje. (Jak by řekl Bohuš)
Morálka je třeba to, když splníš své slovo.
Morálka je to, když neuděláš nic, za co by ses později mohl stydět.
Morálka je, když uděláš věc, o které tušíš, že je správná, ale kterou se ti nechce udělat.
Morálka je zkrátka jako minerálka. :D
Hoď taky nějakou definici, ne?
Morálka (z latiny, moralitas, charakter, správné chování) je soubor principů založených a hodnocených na základě posuzování dobra a zla, které řídí chování lidské společnosti, případně soubor takto vytvořených principů, jejichž dodržování většina společnosti vyžaduje.
V užším slova smyslu lze též morálku chápat jako vnitřní mravní kodex, přesvědčení nebo víru jedince.
definice z wikipedie..
Jako že snadno vyprchá?:-)
Sám se do žádne definice pouštět nebudu. Nemám na to odvahu.
Chmurova definice z wiki je výstižná, ale když už jsem sepsal svojí, tak to sem dam. Sic je dost neobratná.
Morálka je stupeň našeho svědomí. Svědomí máme každý, ale to, jestli nás bude svědomí hlodat, to záleží na morálce. Každý máme tu morální hranici jinde. Někdo tak nízko, že je jeho svědomí nemluvné jako ser Illyn.
Jako že když máme žízeň, nakonec jsme rádi, že ji máme. :wink: Nevím, jen tak mě to napadlo, asi proto, že se to rýmuje. Forrest Gump by ti to jistě vysvětlil líp. :wink:
Umřel Eddard pro svou morálku? Pro svou pravdu? Asi ano.
Pro někoho to možná je naivita, dokonce hloupost.
On si to nemyslel.
Co si o tom myslí čtenáři?
Můžeme klást lásku nad morálku? Minerálku nad limonádu? Kdo ví. Ale je to vděčné téma pro umění, jak literaturu, tak i film.
Žádná přesná definice pochopitelně neexistuje. Je to jen pojem, který si vymysleli lidé. Moc se o něm nemluví, a kdo to dělá příliš často, mám se před ním raději na pozoru.
Ale je dobře, že tady je.
To bylo dobré, lorde Aleku! A dokonce martinovské! A tos vymyslel teď? Tebe je na admina škoda. 8)
Už jsem to psal několikrát. Myslím si, že Eddard zemřel, neboť důvěřoval Malíčkovi. Což je pro mě naprosto nepochopitelné a byla to hloupost nad hlouposti.
Eddard také zemřel z toho důvodu, že Joffrey byla tak pološílená, krutá a bezcitná svině, že z toho měl obavy i Tywin.
Eddard zemřel, protože neposlouchal svůj instinkt, ale svou ženu.
Teď mě napadlo, že by jsme neměli Sanse vyčítat, že se chovala hloupě. Má to zřejmě po své matce, která se chovala a chová mimořádně hloupě :?
Svědomí je věc, kterou si člověk může dát a vzít jedině sám. Stejně tak čest.
Jak už jsem říkal, někdo v tom vidí hloupost, někdo Eddardovo chování oceňuje.
Je víra v dobro v lidech, v dobré konce, špatná?
Catelyn mi hloupá nepřipadá. Impulzivní, zaslepená žalem, mateřsky zanícená :) , to možná. Mnohem víc mi připadají "hloupější" Lannisterové. V čele s Cersei, Jaimem, Joffreyem a Tywinem. Dávám to do uvozovek, protože tvrdit o někom, že je hloupý vyžaduje značnou dávku odvahy a sebevědomí. Toho jsem dalek. Kdybych chtěl, mohl bych dokázat na názorném příkladu, kdy se jakákoli postava ságy někdy zachovala, jak ty říkáš, hloupě.
A do definice hlouposti se pouštět nechci, na to mi nestačí má fantazie. :wink:
Špatná jistě není, ale často nese hořké plody. Nechápu však jedno. Eddard věděl, že Malíčkovi se nedá důvěřovat viz. incident s Jaimem a přesto do jeho rukou vložil svůj život....
Ano, možná jsem to s tou hloupostí trochu přehnal. Nemám Catelyn fakt rád. Catelyn udělala tu nejhorší možnou chybu... pustila Jaimeho. Kdyby ho nepustila, Rob by žil, Sansa by si nemusela vzít Tyriona, Arya by se dostala domů a byl by to úplně jiný příběh. :)
Cersei se v skutku chová hloupě.
Joffrey. Tak to byl nemocný člověk.
Jaime mně hloupý nepřipadá. Vznětlivý, zbrklý, arogantní a pyšný to ano, ale hloupý není.
Tywin a hloupý? To snad nemyslíš vážně :D
Hloupost není o tom, že děláte chyby, ale že ty samé chyby stále do kola opakujete. V Martinově světě moc hlupáků není. Ti co udělají chybu, většinou nedostanou šanci ji z opakovat :D
Tak v dané chvíli moc možností neměl. Dalo by se namítat, že měl přijmout pomoc od Renlyho, ovšem víme, že to by mu nakonec stejně nepomohlo. V danou chvíli viděl v malíčkovi (sakra, i tu jeho přezdívku píšu s malým písmenem) jedinou možnost, jak na svou stranu získat Zlaté pláště. Svojí roli v tom jistě hrálo i Catelynino dřívější přátelství s ním.
Takže Eddard měl volbu: buď získat převahu s pomocí Zlatých plášťů, nebo utéct. Čestný Eddard utéct nemohl.
Mně taky ne. Asi tak jako Catelyn.
Taky na to dojel. Tím, že přebral Tyrionovi děvku a ještě ho provokoval. Arogance mu zatemnila rozum a on pak v lidech viděl pouhé nástroje k prosazení svých cílů.
Zásah! :) Z tohoto pohledu jsou některé posmívané postavy zřejmě chytřejší, než se zdají býti...
A já myslel, že by ses měl mít přede mnou na pozoru, když se oháním tou morálkou tak často. ;)
Nesměšujte hloupost aa hlupáctví! Eddard možná byl hlupák, že se zaprodal Malíčkovi (ale upřímně, kdo jste ho prohlíd?), ale hloupý rozhodně nebyl. A to se týká do velké míry i ostatních, o kterých tu mluvíte. Vyloženě hloupý ve Hře o trůny nebyl nikdo...snad jen jistá mladá slečna, která ale nikdy nepochopila, co ty rozdané karty v ruce znamenají. ;)
A to, že Eddard zemřel svou chybou? To je s prominutim kravina. Eddarda zabili Lannisterové a ti jsou za to odpovědní! To je jako říct, že Milada Horáková si za svou popravu mohla sama, vždyť si jen vybrala špatnou stranu... Sorry za zjednodušení, ale pro Eddarda udělam cokoli. ;)
Však já jsem ve střehu neustále. A nezdá se mi, že by ses morálkou oháněl tak často, jako jistou malou slečnou, která nemá v oblibě karetní hry. :wink: Nechtěl bys raději rýč, aby ti to šlo ještě lépe? :idea:
Eddard přišel.
Eddard viděl.
Eddard nezvítězil. :(
Např.?
Ano, to bylo osudově hloupé. Prostě zde platí staré dobré rčení "Pýchu předchází pád"
Proč??
Nechci vypadat jako zbabělec. Ale co je nečestného na tom utéci, když víte, že nemůžete vyhrát. Nedalo by se to nazvat taktický ústup?
Já vím, že teď budu vypadat jako nabubřelý politik. Ale já mu prostě nevěřil.
Eddarda zabil Joffreyho rozkaz. Cersei ani Tywin o jeho smrt nestáli.
Nebudeš, já ti to věřím...k tomu už jsme přece kdysi došly, že ty už jsi dávno opustil ty mladické naivní ideály. ;) Já mu to prostě sežral, páč jsem v to věřit chtěl. Taky jsem za to dostal pěkně vyčiněno. ;(
Vždyť řikam Lannisterové, Joffrey byl výkvět toho nejlepšího z nich. ;)))
Já si stejně myslím, že se na postavy hodnotíme nejen rozumem, ale i city. A tak díky emocím někdy hodnotíme postavy dosti vyhraněně např. Chmur Catelyn, Alek Sansu a Tywina, flanker Daenerys..atd.
A tak možná o Catelyn píšu, že je hloupá, protože mám rád Starkovic děti a ona jim byť nechtěně uškodila.
A možná někteří vyčítáme Eddardovi jeho "chyby", protože v něm vidíme vlastní slabosti, protože čest a upřímnost byla, je a bude přítěžek, který nás přivádí k prohrám.
A možná je to všechno blábol.
Lorde Aleku, to byl jistě žert, Joffrey má z Lannisterů jen to nejhorší. Spíše vypadá na syna šíleného Aeryse než Jaimeho. Výkvětem dobrých vlastností Lannisterů je Myrcella, která vám je jistě sympatická a malý, tlustý Tommen se možná podobá Jaimemu víc, než se na první pohled zdá.
Alek by jistě věděl. :D Nu, přeci Sansa. Ta přežila všechno a všechny.
Ale náš lord Alek přece žertuje neustále! Takovou frekvenci "winků" jsem nezaznamenal snad u žádného jiného návštěvníka fóra (z těch čtyř :lol: ) Ještě raději ale taktéž pracuje s rýčem a zahradničí. To ho zcela baví a uspokojuje. :wink:
Jistě že to byl žert. Napůl. ;) Vždyť víš, že já moc nevěřim na předurčenost, většinu podle mě dělá výchova. Ovšem Joffrey tak trochu odporuje této mé teorii, páč Robert asi nebyl tak špatný otec jako manžel. Takže jediné mé vysvětlení se vrací k Lannisterům a hlavně k incestu - si vemte, jaký musely mít zatracený štěstí, že maj všichni tři správnej počet ručiček a nožiček...anebo ty zbylý utopili? ;)
To vůbec není blábol, je to zatracená pravda. To že hledím na Sansu a Tywina vyhraněně (a stejně tak na Catelyn a další) prostě pramení z toho, že ti všichni nějakým určitým způsobem ublížili těm mým oblíbeným postavám. A tady na foru to pak doženu do krajností, i když si to minimálně dvě z těch tří jmenovaných tak úplně nezaslouží. A ze Sansy, z tý už se stal obrovský mýtus, který kolem ní stvořili head a Léto, kterému musel někdo oponovat. A je to nelehký úkol, avšak pochodeň nadále třímám a budu ji držet i dál.;)
Natolik mám Lannistery v úctě, že zde nehodlám vypočítávat počty životů, které byly položeny v zájmu jejího přežití a které ji budou jistě na stará kolena budit ve spánku. ;)
Někdy mi připadáš vyhraněný až do nepříčetnosti. :lol:
Kdo si myslí, že Sansu opravdu žeru a není v tom ani trochu nadsázky, ať udělá čárku. :twisted:
I
:lol: :lol:
Málem jsem ho oblafnul.
S nadsázkou nebo bez, máme jí rádi. :!: My kteří víme, jak v ní dozrává síla. 8)
Jako že jí rostou prsa a rozšiřujou se boky? To je fakt, ženský klín je zbraň a mocná.
Otázku nejoblíbenější souložnice jsme již probírali. :wink:
Nicméně jinak pravdu díš.
"Jsou muži, kterí z lásky dokážou neuvěřitelné věci. Tak třeba - přestěhují se. No skutečně."
(Emil Magis, Vajíčko)
Tento citát vystihuje sílu ženského působení na svět, především tedy na muže. Stačí, když se (pěkná) žena na muže usměje a má ho v moci. Natož při použití praktik Arianne Martell.
Velkou výhodou muže je to, že vlastní dva mozky. Je to však výhoda pouze zdánlivá, neboť může vždy pracovat pouze jeden z nich:-(
Upravil bych to, že vždy pracuje nanejvýše jeden z nich, neboť, a to si přiznejme, u některých jedinců nepracuje nic. :lol:
Ovsem jestli to je takhle i u nasich znamych ze sagy, tezko rici. Podle toho, co o nich vime, jim vzdy funguje alespon jeden z nich :D