Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

1110111113115116144

Komentáře

• Četl někdo Malazskou knihu padlých? Je až tak složitá, jak se tváří? =D
  • @OslicekCZ Ne, je výrazně složitější

image
  • @Kalam Mekhar No, začátek Dómu řetězů byl opravdu peklo, ale tam byl Karsa ještě neuvěřitelný dement. Od té doby se to poněkud zlepšilo. Ale rozhodně bych raději uvítal nějakou samostatnou knihu o takové Paní Závisti (ta by si zasloužila celou sérii knih) =D
  • @Everett_Young :D
    @OslicekCZ je tak komplexní, že všechno do sebe zapadne až při druhém čtení.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    @Kalam Mekhar Neboj, nemám vůbec nic proti, jenom jsem se uchechtl. ;-)
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    upraveno 6. května 2015
    @Everett_Young ja tiez, Karsa nicitel civilizacie.
  • @Everett_Young jo paní Závist je skvělá a jako malá holka ve Stvoření Temnoty dokonalá, hlavně když se pustí do Zloby :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Kalam Mekhar napsal(a):

je tak komplexní, že všechno do sebe zapadne až při druhém čtení.

OMG, jak tohle někdo může považovat za klad?
    upraveno 8. května 2015
    @Nevada před pár měsíci tu o Eriksonovi byla "žhavá" debata. Pokud si tvého postřehu všimne, třeba tu zase bude živo. =D
    Já vím. Já si to jeho trollování pamatuju dobře. No, může si to plamenně obhajovat až do skonání věků, ale marná snaha. Já tři z těch knih četla. Až takový zázrak to prostě není.
  • @Nevada Zrovna třetí díl je dobrý. Navíc předpokládám že jsi četla první tři díly. Erikson (na rozdíl od většiny jiných autorů) jde s kvalitou časem spíše nahoru než dolů, a třeba já považuji první díl snad za nejhorší.
    upraveno 9. května 2015
    Netřeba to obhajovat. Já netvrdím, že Erikson je špatný spisovatel. Jen, že jeho dílo není až tak skvělé, jak se tady někdo snaží předstírat. Ale je to samozřejmě otázka názoru, sto lidí, sto chutí... Nicméně někdo, kdo k rozvyprávění příběhu (každé z těch tří knih) potřebuje prvních cca 20 % prostoru absolutní nudy a nezáživného, těžkopádného vyprávění, než se mu příběh konečně rozběhne, u mě prostě nemůže být absolutní špička. U druhé knihy jsem to na těch 20 % fakt málem zabalila. Na druhou stranu konce knih má excelentní, strhující, napínavé. Další Eriksonovou slabinou jsou postavy. Jen s obtížemi jsem v těch třech dílech našla nějakou, kterou bych si vyloženě oblíbila. A když už se mi to povedlo, tak s ní Erikson po martinovsku vytřel podlahu, vyždímal a zahodil.

A mně se třeba zrovna první kniha líbila víc než ta druhá. U všech kapitol Felisín (jmenovala se tak ta blbka, Paranova nejmladší sestra?) jsem umírala nudou a přála jí rychlou smrt.
  • upraveno 9. května 2015
    @Nevada Pořád o dost lepší než Martin :) Asi tak o dva levely, který z fantasy udělal kuchařku ve feudální Anglii..

Holka a ty to máš šíleně popletené, ty ve svém malém světě opačnému názoru říkáš trolling? S takovým přístupem si mládence nenajdeš...

Ty jsi četla tři knihy z Malazu. Já čelt Malaz všechen jednou v Čj, podruhé v AJ, mám načteného ICEho kompletně v AJ+ opáčko co vyšlo v češtině. Dvakrát jsem četl celou Ice and Fire, takže počítej, jaký názor je hodnotnější? Kdo může srovnávat, kdo může porovnávat. Přesně tak, Já .)

A o té komplexnosti, zase to máš popletené. Erikson při psaní knihy už myslí, co se bude dít v dalších dílech, proto až opáčkem zjistíš narážky na další knihy. On to má prostě v hlavě, celý svět, co se bude odehrávat v jeho budoucích dílech, tohle je obrovské plus, protože čtenář zjistí, že nad knihou opravdu přemýšlí a nevymýšlí zápletky při pochodu, jako se to děje právě při Ice and Fire. Tohle bych přirovnal k Tolkienovi, který při psaní myslel jak do historie, tak do budoucnosti svého díla, jestli tohle nepovažuješ za plus, tak opravdu nevím :)

Jinak zase obrat "po martinovsku" je docela směšný vůči Eriksonovi, jelikož Martin svoji postavu maximálně zabije, Erikson jde v tomhle více do hloubky :) a smrt rozhodně není to nejhorší, co se může stát. Mně se líbí, jak si všichni myslí, jak Martin necitlivě zachazí se svými postavami, zkus např. Abercrombie, to je mistr a víš proč? Protože postavy většinou přežijí :) Ty máš samozřejmě smůlu, že jsi to nedočetla, takový Prach snů nám ukazuje, jak drsné může být fantasy .)

Ještě bych se tě chtěl zeptat, když máš problémy s těžkopádným vyprávěním a nudou u Eriksona při prvních stránkách, co jsi dělala u Hostiny či Tance, kde se za celých 1000 stránek nic nestalo?

Další plus pro Eriksona, že nechává prostor pro čtenářovu předtavivost nejvíce ze současných pisálku fantasy, což je samozřejmě plus u fantasy, že si čtenář procvičí svoji představivost.

Chyby se najdou i u Eriksona. Ten svět je tak obrovský, že se občas objeví nějaké špatné datum, ale v té míře postav, bohů, chodem a dalších x věcí, co patří do Malazu, je to pochopitelné.

Erikson nikdy nebude tak populární jak Martin či další mainstream spisovatelé fantasy, jelikož mainstream vždy vede v prodejích či ohlasech u lidí a Erikson rozhodně nepíše mainstream.
    Kalam Mekhar napsal(a):

Holka a ty to máš šíleně popletené, ty ve svém malém světě opačnému názoru říkáš trolling? S takovým přístupem si mládence nenajdeš...

Ale kdepak... Trollováním nazývám tu Tvoji trapnou snahu vždycky lidi s jiným názorem zesměšňovat a napadat (a pokud to nezabírá, tak pak i urážet), abys tím jako potvrdil svou pravdu, čímž se snažíš vzbudit dojem, že jsou takoví lidi jakoby něco míň, a že Ty jsi tady ten na patřičné výši. Vede to spíš k opačnému účinku. Kdybych se chtěla přidat, tak třeba odpovím, že já nepotřebuju číst knížky víckrát, abych je pochopila. A takhle bychom mohli pokračovat do zblbnutí. Ale ne, děkuji. Tady Ti pšenka nepokvete.
    Kalam Mekhar napsal(a):

Ty jsi četla tři knihy z Malazu. Já čelt Malaz všechen jednou v Čj, podruhé v AJ, mám načteného ICEho kompletně v AJ+ opáčko co vyšlo v češtině. Dvakrát jsem četl celou Ice and Fire, takže počítej, jaký názor je hodnotnější? Kdo může srovnávat, kdo může porovnávat. Přesně tak, Já .)

Já, Kalam Mekhar I.? (sorry, ale tohle je tak hrozně trapné, že na to snad ani nejde vážně odpovědět) :)
    Kalam Mekhar napsal(a):

A o té komplexnosti, zase to máš popletené. Erikson při psaní knihy už myslí, co se bude dít v dalších dílech, proto až opáčkem zjistíš narážky na další knihy. On to má prostě v hlavě, celý svět, co se bude odehrávat v jeho budoucích dílech, tohle je obrovské plus, protože čtenář zjistí, že nad knihou opravdu přemýšlí a nevymýšlí zápletky při pochodu, jako se to děje právě při Ice and Fire. Tohle bych přirovnal k Tolkienovi, který při psaní myslel jak do historie, tak do budoucnosti svého díla, jestli tohle nepovažuješ za plus, tak opravdu nevím :)

Totéž máš u Martina. Náznaky ke spoustě věcí, které se vyklubou v dalších dílech, máš už od Hry o trůny. Možná ne tak v masivním měřítku jako zřejmě u Eriksona, ale jsou tam. Ale kvantita neznamená automaticky kvalitu.
    A vystrkovat jako plus to, že to celé odhalíš až na druhý pokus... Ne, to vážně za plus nepovažuju. To naopak považuju za chybu autora. Protože příběh jako celek máš při čtení poskládat nejpozději v jeho závěru.

Obecně vzato, jsi natolik posedlý Eriksonovou dokonalostí, že u něj vychvaluješ věci, které Martin hravě zvládá taky.
    Kalam Mekhar napsal(a):

Jinak zase obrat "po martinovsku" je docela směšný vůči Eriksonovi, jelikož Martin svoji postavu maximálně zabije, Erikson jde v tomhle více do hloubky :) a smrt rozhodně není to nejhorší, co se může stát. Mně se líbí, jak si všichni myslí, jak Martin necitlivě zachazí se svými postavami, zkus např. Abercrombie, to je mistr a víš proč? Protože postavy většinou přežijí :) Ty máš samozřejmě smůlu, že jsi to nedočetla, takový Prach snů nám ukazuje, jak drsné může být fantasy .)

Není směšný, je celkem příhodný. Postav, které Martin ušetřil, ale přitom krutě poznamenal, je tam dost. Pokud máš pocit, že Martin všechny své postavy jen "maximálně" zabíjí, nastal nejspíš čas na třetí opáčko Písně a tentokrát s lepším vnímáním čteného textu.
    @Nevada nemáš žádné proti argumenty. Pěkně pliveš omáčku. Spousty mojich citací, bohužel sama sis na můj přísvěvek nic nevymyslela.

Že hodnotíš někoho, aniž bys to měla načtené, je tvoje trapnost, ne moje. Psát o někom, že není tak dobrý a nemít to načtené je tvoje trapnost, ne moje. Můžeš říct, že ti nesedlo OK! Ale něco hodnotit? V žádném případě, tím ukazuješ jen svoji hloupost.

Já tě urážím? Ty se sama urážíš svou hloupostí a to je rozdíl .)

Ty si pořád myslíš, že špatné zachazení s postavami se týka fyzické újmy, zase tvoje hloupost, o tom se tu nikdo nebaví. Špatně chápeš text. Theon vše nezachrání, navíc ta jeho přeměna je naprosto nevěrohodně napsaná.

Prostě žiješ nějaký sen, že Martin je nejlepší. On nikdy nebyl nejlepší, jeho dílo není přelomové, nemá pořádný svět, nemá propracovaný svět, nemá jazyk na úrovni Tolkiena, nemá znalosti historie jako Erikson, nemá filozofické myšlení jako Erikson. Jeho psaní je psaní náhody, nevěřím mu, že to má propracované, jeho poslední díly jsou chaotické, Tanec je nekonzistentní, tahá nové postavy z rukávů, jeho zabíjení je prostě náhodné. To mi nikdo nevymluví. Martin nepíše do budoucnosti, má občas nějaký ten prvek lore o dracích a toď vše. Tohle nejde srovnávat s Tolkienem či Eriksonem.

Doporučují číst, číst a zase číst, udělat si rozlet nejen ve fantasy ale i v klasické literatuře, pak ti přijde Martin k uzoufaní nudný a neoriginální. První tři knihy jsou dobré, ale v současnosti je to jen hype na úrovni Harryho Pottera. Hostinu a Tanec nemůže nazvat ani průmerným fantasy, jelikož děj naprosto zamrzl, sice je to čtivé, ale to je tak vše.
    Kalam Mekhar napsal(a):

Ještě bych se tě chtěl zeptat, když máš problémy s těžkopádným vyprávěním a nudou u Eriksona při prvních stránkách, co jsi dělala u Hostiny či Tance, kde se za celých 1000 stránek nic nestalo?

U Hostiny pro vrány jsem nebyla vyloženě zklamaná, ale vystřízlivění se dostavilo. Hostina netrpěla ani tak nekvalitním příběhem, jako spíš nezajímavými novými postavami (které přišly po ztrátě těch zajímavých). Nudný tam pro mě byl hlavně děj na Železných ostrovech. U Tance s draky jsem pak už trpěla. Jeho první část považuju za nejhorší úsek Písně celkově a ohodnotila jsem ji stěží na 30 %.
    (Nikde taky netvrdím, že Martin je dokonalý spisovatel, nedejbože nejlepší na světě.)
    Kalam Mekhar napsal(a):

Další plus pro Eriksona, že nechává prostor pro čtenářovu předtavivost nejvíce ze současných pisálku fantasy, což je samozřejmě plus u fantasy, že si čtenář procvičí svoji představivost.

No a? Na tomhle fóru se spoustě diskuzí můžeš najít živoucí důkazy, že Martin to umí taky. Proto je tady tolik teorií, spekulací a debat ohledně dalšího možného vývoje. Ale ani ve snu by mě nenapadlo snad naznačit, že to Martin umí jako jediný na světě. Takže ne, ani Erikson v tomhle není až tak výjimečný (i když je to v tom třeba skvělý).
    Kalam Mekhar napsal(a):

Chyby se najdou i u Eriksona. Ten svět je tak obrovský, že se občas objeví nějaké špatné datum, ale v té míře postav, bohů, chodem a dalších x věcí, co patří do Malazu, je to pochopitelné.

Totéž u Martina. Nikdo není dokonalý.
    Kalam Mekhar napsal(a):

Erikson nikdy nebude tak populární jak Martin či další mainstream spisovatelé fantasy, jelikož mainstream vždy vede v prodejích či ohlasech u lidí a Erikson rozhodně nepíše mainstream.

Sranda, přesně tohle se o říkalo o Martinovi, než přišel seriál. I když je otázkou, jestli lze ještě tvrdit, že Erikson nepíše mainstream. IMHO ne, jinak by nebyl tak slavný, nesbíral ceny a nečetlo by ho tolik lidí.
    Tak jako tak, užívej si ten pocit, dokud můžeš. Pak přijdou nějací patlalové z TV, a celou tu krásnou představu zničí. Je to jen otázka času.
    @Nevada Erikson není moc slavný, jen mezi těmi, kdo tomu rozumí. Podívej kolik lidí hodnotilo Tanec s draky a kolik lidí hodnotilo Chromého boha. Nějaké ceny jsou naprosto irelevantní. Erikson je okrajová záležitost proti Martinovi. Martin ma k mainstreamu bliž, jelikož jeho svět pochopí i žáček základní školy.

Teorie o tom, kdo šoustal koho a kdo je koho bastard. To nepovažuji za imaginaci, opravdu ne. Sorry.

Teď bych chtěl také slyšet nějaké argumenty na Vzpomínky ledu. Psala jsi, že jsi je četla, tak bych chtěl vědět, co tě na té knize zklamalo, že jsi skončila se ságou. Pokud dokážeš argumentovat lépe než v případě Domu mrtvých, že tě nějaká blbka nudila a přála jsi ji rychlou smrt, omluvím se ti :) Nemám problém se ti omluvit, když dokážeš obhájit svůj názor na Vzpomínky ledu :) Zatím mně to případá na úrovni hatu.

Pro pořádek uvedu těch počet hodnocení sám. Chromý bůh 10 000, Tanec s Draky 286 000, Strach moudrého muže 180 000. Myslím, že nám to může dát nějaké představy o mainstreamu.

K TV či Filmu. To se nestane, jelikož to není technicky možné provést. Možná jako anime, ale i tak by to bylo pro ne-čtenáře nemožné pochopit.
  • Kalam Mekhar napsal(a):

@Nevada Martin ma k mainstreamu bliž, jelikož jeho svět pochopí i záček základní školy.

No a co, to je snad u beletrie klad a svědčí to o umu spisovatele :-D

• @Dreamer :) jojo jak píšeš :) Ikdyž na druhou stranu .) stejně si myslím, že je to tím, že o Válce růži se učí už na základním stupňi...
  • @Kalam Mekhar Tolkiena taky zvládne pochopit žáček základní školy a až si ho přečte znovu za deset let najde a pochopí tam nejspíš mnoho dalších věcí, ale je to psané tak, že si to zvládne užít hned na poprvé a zbytek je bonus navíc, což u spisovatelů velmi oceňuji. Ericksson je asi pro spoustu čtenářů nestravitelný, ale to neznamená, že jsou oni čtenáři tupí, občas je dobré když jim spisovatel vyjde naproti.
    upraveno 9. května 2015
    Kalam Mekhar napsal(a):

Teorie o tom, kdo šoustal koho a kdo je koho bastard. To nepovažuji za imaginaci, opravdu ne. Sorry.

No, to ledacos vysvětluje...
    Kalam Mekhar napsal(a):

Teď bych chtěl také slyšet nějaké argumenty na Vzpomínky ledu. Psala jsi, že jsi je četla, tak bych chtěl vědět, co tě na té knize zklamalo, že jsi skončila se ságou. Pokud dokážeš argumentovat lépe než v případě Domu mrtvých, že tě nějaká blbka nudila a přála jsi ji rychlou smrt, omluvím se ti :) Nemám problém se ti omluvit, když dokážeš obhájit svůj názor na Vzpomínky ledu :) Zatím mně to případá na úrovni hatu.

Zřejmě vycházíš z mylného předpokladu, že se mi Vzpomínky ledu nelíbily. Naopak, líbily. S určitými výhradami. Kromě už toho zmiňovaného začátku (opravdu nudná a těžkopádná pětina příběhu není znakem mistra žánru, fakt ne), je to třeba
    prvoplánová smrt Whiskeyjacka. Navíc čitelná dlouho dopředu.
    A našly by se i další slabiny.
    Z těch tří knih se mi třetí díl líbil nejvíc. Po něm první a pak řadím teprve ten druhý. Přičemž ani tento druhý díl nepovažuju za špatný. Felisín tam bohatě vyvážil Coltainův řetěz...
    Co se celou dobu snažím říct je, že Erikson není takový bůh, za jakého ho vydáváš. Jeho knihy mají špatné/slabé pasáže, stejně jako mají skvělé části. V tomhle se s Martinem neliší. Martinův svět mi ale osobně přijde lepší, zajímavější. Lépe vyobrazený. Protože Erikson na představování toho svého minimálně první tři díly docela slušně kašle.

To jen pro vysvětlení. Nemám potřebu tady obhajovat svůj názor, už vůbec ne před Tebou. S hatem máš pravdu, snažíš se o něj v téměř pravidelných intervalech. Jen by mě zajímalo za co přesně se chceš omlouvat, když podle Tvého názoru neurážíš.
    Kalam Mekhar napsal(a):

K TV či Filmu. To se nestane, jelikož to není technicky možné provést. Možná jako anime, ale i tak by to bylo pro ne-čtenáře nemožné pochopit.

Stane se. Za pár let uvidíme, kdo z nás měl pravdu.
    @Nevada Zase jsi toho moc nenapsala. Zase spousty omáčky a o Vzpomínkách ledu jsem se nic nedozvěděl. Tak mě napadá, četla jsi to vůbec? Přece musí být důvod, proč jsi s tím sekla.

Cituji: "Martinův svět mi ale osobně přijde lepší, zajímavější. Lépe vyobrazený." Tak ano! Je lepší, jelikož je to kopie Anglie, to dává smysl. Ok, končím. A prý, že já jsem troll.

K TV. Nestane se to, kdybys tu ságu četla, tak víš, že to není možné zpracovat. Měsíční zahrady ano, ale tím to konče a i ten rozpočet by musel být na úrovni celé trilogie Hobbita a o TV škoda mluvit.
    @Dreamer To se pleteš. Silmarillion je velice složité dílo a vyžaduje koncentraci na četbu, pamatuji si, že jsem ho poprvé odložit, teď tu knihu zbožňuji. Např. i Legenda o Sigurdovi a Gudrún se těžko čte, ale je to krásná kniha. Tolkien je složitější než Martin, to beze sporu.
  • @Kalam Mekhar samozřejmě, že nemám na mysli Silmarillion, ale Hobita nebo Pána prstenů, Sillmarillion je onen bonus navíc pro starší a náročnější čtenáře. :) Ale vím, že během Tolkienovské mánie spolužáci na základce četli vše od Tolkiena k čemu se dostali i ten Silmarilion někdo mohl dát, nepředpokládám ale, že osmi a desetiletí.
    image
  • @Dreamer Hobbita bych sem vůbec netahal, to je psané ve stylu Tuláka Rovera, čili pohádka. Pán Prstenů není taky zrovna dvakrát snadné čtení a hlavně v angličtině, kde vynikne skvělá poezie Tolkiena. Takže písně, básně získávají trošku jiný nádech, samozřejmě celkově tomu ubližují černobíle postavy, ale samozřejmě ta patetičnost je na tom taky krásná.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Nevada @Kalam Mekhar snad viete pouzivat postu, pretoze sa zacinate opakovat. Dookola kricat mne sa paci toto a mne sa toto nepaci sme si odzili v skolke.
  • @Kalam Mekhar Pán prstenů přesto lze přečíst na základce a užít si ho, protože je napsaný velmi zručně a svoje si tam najde dvanácti i dvaceti letý čtenář, nedělala bych z toho nějakou elitářskou záležitost pro vyvolené. Ostatně o to se tak trochu snažíš i u Erikssona, není to škoda, že Eriksson zabouchl dveře méně vytrvalým čtenářům tím hůře stravitelným začátkem?
  • @Edem ale huš, konečně se to začínalo rozjíždět =D
  • není to škoda, že Eriksson zabouchl dveře méně vytrvalým čtenářům tím hůře stravitelným začátkem?
    @Dreamer Ne, není. :twisted:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.