@p1e9t9r2 Všema dvaceti sice ne, ale také mohu doporučit, je to relativně odlehčenější než Píseň, i když to má také svoje depresivní momenty. Ale spíš než o ději je to hlavně o postavách.
No, tak já přidám pohled z méně nadšené druhé strany. Až tak mě to nechytlo, hlavní hrdina je sice nejkrásnější nejchytřejší a vůbec nejskvělejší, ale některé pasáže byly na můj vkus příliš zdlouhavé a některé hlavní hrdinky až moc na nervy jdoucí (přeúžasná Denna). Musím ovšem uznat, že je to velmi zručně napsáno a pár vedlejších postav si člověk zamiluje na první půl stránce :D
Jméno větru celkem ujde, alespoň za mě. Mínus, že mi to přijde místy takové - nevím, jak to přesně popsat, ale jakoby spíš pro nižší věkové kategorie. Plus za autorův styl, který má něco do sebe. A přidávám se do klubu "zabijte Dennu"... =D
Pro mě osobně se jedná o první ligu nikoliv však extraligu. Do té nejvyšší úrovně řadím Tolkiena, Martina, Sapkowského, Eriksona a některé další. Jméno větru je dobrá a celkem originální knížka, ale rozhodně nedosahuje čtivosti Sapkowského nebo propracovanosti Tolkienova či Eriksonova světa. No a Martin je už úplně někde jinde. Působilo to na mě spíš jako kniha pro mládež. Na to není nic špatného, ale já už jsem bohužel (či bohudík?:-) v jiné věkové kategorii:-). Navíc hlavní hrdina mi je tedy opravdu nesympatický. Takové všeuměly typu Olda Šetrný opravdu nemusím.
Ještě bych dodal že Denna v podstatě nic neumí a sama nikdy nic nedokázala, akorát se spoléhá na to že vždycky najde nějakého troubu který za ní všechno zaplatí a obstará a přitom pořád fňuká jak jí všichni omezují.
Auri žije ve starých budovách univerzity, vyhýbá se lidem, je trošku poblázněná a schovává se tam. A je prostě úžasná.
@brbr to ne, Auri nedokáže asi nikdy opustit stěny univerzity a bude tam strašit na věky věků, ale Kvothemu dovolila alespoň se s ní spřátelit. Navíc Kvothe zbožňuje Dennu a při každé příležitosti, se snaží vysvětlovat její výjimečnost, komplikovanou osobnost a nepolapitelnost, i když čtenář už dávno tuší, že je to obyčejná sobecká slípka, Kvothe ji bude vždycky zbožňovat.
Komentáře
Jméno větru je dobrá a celkem originální knížka, ale rozhodně nedosahuje čtivosti Sapkowského nebo propracovanosti Tolkienova či Eriksonova světa. No a Martin je už úplně někde jinde. Působilo to na mě spíš jako kniha pro mládež. Na to není nic špatného, ale já už jsem bohužel (či bohudík?:-) v jiné věkové kategorii:-). Navíc hlavní hrdina mi je tedy opravdu nesympatický. Takové všeuměly typu Olda Šetrný opravdu nemusím.
Auri žije ve starých budovách univerzity, vyhýbá se lidem, je trošku poblázněná a schovává se tam. A je prostě úžasná.
P.S: Nečetla jsem ani písmenko.
Btw, Devi je super :)