Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

1105106108110111144

Komentáře

• kdo říká že má dopadnout dobře?
    @Vena
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Tak zprvu bych to zhodnotil celkově. Byl jsem moc rád, že oproti první knize z Malazu, kterou jsem četl předtím, jsem se u tohohle nemusel tak soustředit na příběh a přemýšlet co a jak znamená. Navíc vyprávění z pohledu rusovlasého mladíka, kterému osud rozhodně nepřál, má obrovské kouzlo a každou kapitolu jsem hltal, co se stane dál. Hodně se mi líbilo taky rozdělení na přítomnost a vyprávěnou minulost, kde je u každé doby diametrálně odlišná atmosféra. Skvělé.

A teď na postavy, snad se vyhnu spoilerům. :twisted:

Kvothe: Prostě hlavní postava, jeho mladé já mám rád, jeho starší já AKA hospodský mi lezlo na nervy svou "nepřítomností".

Simmon: Jedna z nejlepších postav, byť v příběhu nemá žádnou velkou roli. Takový kamarád do deště.
    Will: Stejně jako Simmon, i když působí spíše jako šedá myš.
    Deoch: Pro mě asi nejoblíbenější postava. Nevím proč, ale když se v příběhu objevil poprvé, tak jsem si ho představil jako Johna Coffeyho ze Zelené míle. :-D
    Fela: Postava, která příběhu neublíží a objevuje se jen tak často, jak je to vhodné a příjemné.
    Devi: Super postava, bystrá, důvtipná a svým způsobem i pěkná mrcha. :-)
    Denna: Podle Kvotheho nejkrásnější žena ze 4 koutů. Já nevím, mě takhle dlouho škádlit a nic z toho (byť je to vina i Kvotheho), tak se na ni asi vykašlu. :-D

Z mistrů jsem si nejvíc oblíbil Kilvina, naopak mě nejvíce štval mistr Archivář.

Na zbytek nějak vyhraněný názor nemám, akorát
    část s Felurian mě nudila a přišlo mi to až otravné.

• upraveno 29. září 2014
    Taky jsem zrovna dočetl Strach moudrého může, těch 1000 stránek bylo málo, to mluví za vše... Jinak nejsem si jist, jestli se to uzavře ve třech knihách, ve třetí knize čekám uzavření historie Kvotha a pak možná další trilogie? Jedině, že by trojka měla 2000 stran :) BTW nevíte jestli se bude překladát ta novela o Auri???
  • @Vena Já čekám nějaký mindfuck, jelikož všichni očekávájí nejhorší možný konec, starý Kvothe je na facku a čeká na smrt, osobně čekám 100% jeho probuzení a pokračovaní další knihou...
  • @Kalam Mekhar No, nějak netuším jak by dokázal za 1000 stránek uzavřít všechny rozjeté linky, takže toho buď půlku neukončí, nebo bude klasické "a teď přijde zázrak a dopadne to takhle". Rothfuss plánuje další knihy ze stejného světa, ale už chce po třech knihách Kvotheho nadobro opustit a věnovat se něčemu jinému. Novela o Auri se přeložit musí, protože jí prostě nutně musím mít!
  • @Everett_Young no, když vezmu v potaz, že sedmička žije, když vypráví, tak opravdu nevím, jak to chce udělat, buď bude daleko více prostoru pro Kvotha ze současnosti a vyřeší obě linky najednou nebo to bude pokračovat další knihou, a když vezmu v potaz, že první dvě knihy otvírají "jenom" prostor pro další knihu/y? a to měli dohromady přes 1600 stran, tak opravdu nevím co čekat...
  • Odehrává se Strach moudrého muže opět převážně na univerzitní půdě nebo se Kvothe konečně přesune někam na zajímavější území? A vzdychá po Denně na každé třetí stránce nebo už se polepší a omezilo se to jen na každou pátou stranu? Pořád nevím jestli se mi to chce číst :-k
  • @Dreamer tak 400 stran na univerzitě, zbytek mimo. S Dennou je to asi o něco lepší, ale ne o moc.
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    @Everett_Young Nikdo, a toho se prave bojim :)

@Kalam Mekhar No nevim jak by tady mindfuck pomohl, podle me...
    ...bud Kvothe zpusobi nejakou katastrofu, coz by davalo smysl, nebo nezpusobi, coz moc smysl nedava, napada me jedine nektere z techto vysvetleni:
    - Cthaeh udelal chybu. Toto je podle me nejmene pravdepodobne.
    - Kvothe je pro Cthaehuv hlavni cil relativne bezvyznamny, nebo mene vyznamny. To mi momentalne prijde jako jedina schudna moznost. Treba ma Cthaeh nejaky plan, ktery nezahrnuje Kvothe nebo ho zahrnuje jenom neprimo, a Rothfus na to navaze az v dalsich knihach.
    - Kvothe je nepresvedcitelny/nezmanipulovatelny. Muze to byt z nejakeho magickeho duvodu, ale moc se mi to nezda.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Mě nejvíc zajímají
    ty velké dveře!
    :-D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Everett_Young napsal(a):

Novela o Auri se přeložit musí, protože jí prostě nutně musím mít!

Já taky, takže bude, prostě BUDE!!!
  • Tak těch 176 stran by Triton přeložit mohl,ale u těch censored člověk nikdy neví. Oni klidně nevydají druhou trilogii Bakkera - jedné z nejzajímavějších sérii současnosti.
    @Kalam Mekhar Tohohle Bakkera?
    Tuhle trilogii jsem dala naslepo jako dárek, tak doufám, že to není úplně marné... Teď jen čekám, až si to dotyčný přečte, abych mu to mohla uzmout a přečíst si to já :D
    Slysim dobre? Novela o Auri? 8-O Novela o... (intenzivni googleni...) Aaahh, datum vydani 28. Rijna...
  • @Krisa jj je to výborné čtení, dárek se určite bude líbit...
    @Kalam Mekhar Super zpráva :)
  • ted jsem díval na goodreads a tam psali, že Doors of Stone vyjde až srpnu 2016, to asi nevydržím :)
    upraveno 30. září 2014
    To vubec nemusi odpovidat realite, kdo vi, kde to datum sebrali. Myslim, ze jsem nekde cetl, ze se Rothfus vsadil se Sandersonem, kdo z nich vyda treti knizku jejich aktualni knizni serie driv. A Sanderson ji planuje vydat na podzim 2015 :)
  • @Vena Keby sa tak chcel s nimi staviť aj Martin. =D
    Jak 2016? Ne, ne, ne, tisíckrát NE!
  • Aktuálně mám v čtečce Mikaela Karvajalku od Waltariho. Je to moje první knížka od tohoto autora a vůbec jsem to nečekal, měl jsem teda rozečtenýho Posledního Etruska, ale to mě nijak nenadchlo. Zatímco Karvajalka mě moc baví - líbí se mi prostředí, člověk se aspoň dozví něco o poměrech ve Finsku 16.století, hlavní hrdina (na to, jak je chytrý) je poměrně dost naivní. Zatím jsem na začátku a baví mě ten humor, s jakým je knížka vyprávěna. Právě ta zábavná forma mě překvapila nejvíc. Po dlouhé době se těším na každou stránku :)
  • @s.fík Já doporučuju Temného anděla. Ono je to takový přemýšlivější než třeba Sinuhet, nebo Etrusk. Ale mě to vzalo hodně. Ale Etrusk se mi taky líbil, tak nevím.
    Temný anděl
  • @Zlord_Antiježíš Dík za tip! Asi pak zkusím i toho Etruska, ale nějak mě prvních pár stran nechytlo..
  • @pavel Já jsem od něho četla něco o Cařihradu v 17. stol.?????, ale to mě moc nebavilo (tak moc, že si nepamatuju název), ale jinak: "Sinuhet! Sinuhet! Sinuhet!"
  • @brbr Pridavam sa k pokriku :)
  • @brbr @Hildegarda Sinuheta si zatím šetřím :) už jsem měl otevřenou titulní stranu a pak jsem si řekl "ještě ne". Vy zase zkuste toho Karvajalku, oplatí sa! Přijde mi že je nám to přeci jenom bližší než ten starý Egypt (nic proti Sinuhetovi, ale právě to rozhodlo, že jsem ho dal ZATÍM k ledu :) ) Pád Cařihradu jsem taky nakousnul, začínalo to pletkama mezi západní a východní církví - to mě celkem odradilo.
  • Mě se Pád Cařihradu líbil a přišel mě daleko dějovější než třeba Nepřátelé lidstva od Waltariho. co by jste chěli víc než popis dobývání města a říše jehož pád se dříve i uváděl jako historický milník- konec středověku. Býčí šíje codrážející útoky Janičářů co by jste chtěli víc.
  • @derfel Nikdo neříká že je to špatná knížka, ale když to člověka nechytne, tak je každá snaha marná... Chápu že jde o klíčové okamžiky evropské historie, ale po asi 30 stranách jsem řekl že mě to nebaví a že s tím nebudu ztrácet čas.. tak to je.
  • brbr napsal(a):

@pavel Já jsem od něho četla něco o Cařihradu v 17. stol.?????, ale to mě moc nebavilo (tak moc, že si nepamatuju název), ale jinak: "Sinuhet! Sinuhet! Sinuhet!"

Pád Cařihradu. To volně navazuje na Temného anděla, ale jediná návaznost je časová. Postavy, ani příběh nesouvisí. A taky mě to bavilo míň něž Anděl, Sinuhet a než Etrusk. Ale zase víc než Jeho království, to mi přišlo šíleně rozvleklé a od té doby jsem Waltariho nečetl (před asi deseti lety).
  • Zbierka konečne kompletná. :dance: A posledná kniha sa blíži dočítaniu. :)
    image
    image
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.