Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

1102103105107108144

Komentáře

• VenaVena Stannis the Mannis!!!
    @Henky
    Každopádně jestli se tam jedná o okradení jasnosti Jasny, tak mi to nepříjde jako dobrý cíl knihy
    To je rozhodne vedlejsi zapletka. Prolog se tyka mnohem vyznamnejsi zapletky. Potom byl na zacatku jeste pred prologem prelude (nevim presne jak je "prelude" prelozeno do cestiny, asi "uvod"), ktery se odehrava nejakych 4500 let pred prologem, ten se tyka hlavni zapletky cele sagy.
  • @Vena podle popisu knihy se trošku bojím těch "zbraní co dělají z lidí nepřemožitelné válečníky a platí se za ně královstvími." Co mi vadí? 1) určitě to bude zase (jako v každé knize) pozůstatek nějaké "úžasné civilizace" která byla tak dokonalá až z nějakého hloupého důvodu zanikla a 2)kdybych vyměnil svoje království za něco s čím budu nezastavitelný, tak co by mi pak bránilo v tom abych si ho prostě dobyl zpátky a měl i království i zbraň? Trochu mi to připomíná zázračné artefakty jejichž moc se obvykle pohybuje na škále nezničitelný-úplně k ničemu podle toho jak se to autorovi zrovna hodí. Takže nevím nevím, nevymýšlí se tam zase něco co už jsme četli milionkrát?
    upraveno 21. července 2014
    @Everett_Young

"delaji z lidi nepremozitelne valecniky"... to je hodne prehnane.
    ad 1: Ne, neni to pozustatek nejake "uzasne civilizace", ktera zanikla. Zadna civilizace ve svete Stormlight Archive nezanikla, nebo si toho nejsem dosud vedom.
    ad 2: To je blbost. Mit tu zbran ti moc v dobyti kralovstvi nepomuze. Ve skutecnosti ti nepomuze temer vubec, v Sandersonove svete nejsou postavy omnipotentni a zbrane jim tu moc taky nedavaji. Navic celkove nesouhlasim s vyrokem "plati se za ne kralovstvimi", to je podle me hodne prehnane, ty zbrane maji obrovskou hodnotu, ale jenom blazen by za ni vymenil kralovstvi. V rukach nekoho, kdo neumi bojovat, jsou ty zbrane k nicemu.
    Nemyslim si, ze jsem nekdy cetl podobny svet s podobnou kulturou/fyzikou/postavami. Prijde mi hodne inovativni.

Samozrejme chapu tvoje obavy. Nemuzu ti rict, ze te knizka bude bavit, je hodne lidi, ktere nebavi. Ale zkusit si precist prvni knizku by podle me mel kazdy, kdo ma rad fantasy. Protoze pokud te bude ta knizka bavit alespon z poloviny tak jako me, tak to fakt stoji za to.
  • @Vena Jenom cituji co je v popisu knihy.
    První kniha plánovaného desetidílného cyklu je vstupní bránou do světa Rošáru. Rošár je kamenná země zmítaná bouřemi, jimž se přizpůsobila příroda (rostliny rostou z kamene a v bouřích se zatahují do země, zvířata se ukrývají do ulit a tvrdých schránek) i lidé (města se staví podle přesných schémat v místech mezi skalami). Při bouřích se uvolňuje zvláštní energie, bouřná záře, kterou je možné nabít polodrahokamy a ty potom využít třeba k pohonu fabriálů (důmyslných zařízení, která lidem zjednodušují život). Předurčení jedinci dokáží pomocí bouřné záře znásobit své síly a získat mimořádné schopnosti. Tento svět čelí dvěma hrozbám: periodickým obdobím katastrofálních spouští, z nichž ta nejhorší a poslední má teprve přijít, a odvěkému nepříteli, pustonošům, proti němuž lidstvo v dávné minulosti bránily rytířské řády paprsku, než záhadně zmizely ze země. Lidem po nich zůstaly jenom střepkordy a střepláty, mystické zbraně, které mění obyčejné lidi v neporazitelné válečníky. Není jich mnoho a platí se za ně královstvími. V tomto světě se odvíjejí na pozadí poněkud absurdní války aletů proti paršendům osudy tří hlavních hrdinů, zprvu samostatně, postupně se v náznacích začínají prolínat.
    - oficiální text od Talpressu
    @Everett_Young

A ja rikam, ze popis je prehnany, zavadejici, nepresny...
  • @Vena To rád slyším :-)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Everett_Young napsal(a):

@Riokai postavy z prvního dílu (ty okrajové jsem vyházel a ty o kterých bych teď akorát spoileroval tak taky)

Besana - tak tu jsem opravdu nesnášel, poslouchat její věčné fňukání mi přišlo přinejlepším otravné
    Toc Mladší´- velice zajímavá postava, ale v MZ nemá moc prostoru
    seržant Whiskeyjack - takový Mirek Dušín, moc jsem si ho neoblíbil
    kaprál Kalam - ovšem Kalam je skvělej a ještě se hodně projeví až dostane samostatný prostor
    Rychlej Ben - jedna z mých nejoblíbenějších postav. Hodně chytrej, sebevědomej a hlavně
    pořádnej cvok spoléhající se na svoje pološílené plány
    Líto - krása Apsalar + vraždící magor Kotilion = úžasná postava
    Křovák - křováka mám rád, to jak s Šumem pořád obírají ostatní o prachy v zfixlovaných kartách je celkem vtipné, obzvlᚍ když s tím vždycky vymýšlí nějaké hovadiny
    Šumař - stejně jako Křovák
    Honec - ještě dostane prostor, ale není nijak výrazná postava. U mě průměr
    Klátil - průměr
    seržant Jiskra - průměr
    Pazderka - Pazderka je dobrá, obzvlášť její dialogy s Mizelou
    Ganoes Paran - ještě musí ujít kus cesty, v MZ jsem ho moc rád neměl, ale časem se to dost zlepšílo
    Dujek Jednoruký - průměr
    Tayschrenn - u něj se to hodně střídá podle situace ale je to takový průměr
    Tumava - o Tumavě se sice ještě něco dozvíme, ale myslím, že by si zasloužila vlastní knihu. Vypadá sympaticky
    Lorn - další ufňukaná slepice, hrozně otravná postava
    Kabrňák - průměr
    císařovna Laseen - ale jo, Laseen mám celkem rád
    Kruppe - jedna z nejvtipnějších a nejchytřejších postav celé ságy, celkem dobrá postava
    Kvítko Berka - v MZ jsem ho moc nemusel, později se to dost zlepší
    Rallik Nom - dobrá postava, málo prostoru
    Murillio - průměr
    Coll - průměr
    Barúk - průměr
    Vorcan - tu mám rád
    Anomander Dlouhý vlas - ne nemám ho rád, minimálně dokud nevyjde trilogie o Tiste Andii kde bude vysvětlena jeho minulost proč udělal to co udělal.
    Korlat - celkem dobrá
    Onos Toolan (Tolar) - velice dobrá postava, dostane hodně prostoru později
    Bába - průměr
    K’rul - takovej moula nic moc
    Caladan Chmur - taky nic moc
    Kallor - dostane dost prostoru později. Je to blbec co se nikdy nezmění a hlavně nikdy nepřijde na to co vlastně dělá blbě. Ale je celkem dobrý.
    Stínupán/Ammanas - velice dobrá postava
    Kotilion/Špagát - jedna z mých nejoblíbenějších postav
    Icarium (Anomander se o něm zmínil) - jedna z mých nejoblíbenějších postav
    Mappo - průměr

Pěkný rejstřík. S takovým po ruce buch to možná mohl i dočíst :-k
  • @Montezuma3 seznam postav je vepředu, slovníček vzadu.
    @Everett_Young Já mám ebook ve kterém nic takového není :-?
  • @Montezuma3 To není možné, to máš nějakou osekanou staženou verzi. Je to normálně součástí knihy, je to i v PDF verzích. Hned za mapami jsou osoby a po závěru je slovníček
    Mám osekanou staženou verzi. Ale už ji mám dlouho, Nic lepšího jsem zatím nehledal. Možná bych našel, kdybych zagooglil.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Můžete mi poradit nějaké lehčí čtení, ne dlouhé, něco jako Dunkovy povídky, které bych mohl rychle stáhnout do čtečky a zpříjemnil si deštivé odpoledne? :-)
  • @Riokai Zaklínačské povídky? Nebo třeba Hvězdný prach od Gaimana
  • Riokai napsal(a):

Můžete mi poradit nějaké lehčí čtení, ne dlouhé, něco jako Dunkovy povídky, které bych mohl rychle stáhnout do čtečky a zpříjemnil si deštivé odpoledne? :-)

Doporučil bych Kulhánka :-)
    @Everett_Young Zaklínačské povídky mám doma a nějak mě nechytli. Na ten Hvězdný prach kouknu ;-)

@Dlady A co přesně od něj? :-)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 23. července 2014
    Dlady napsal(a):

Riokai napsal(a):

Riokai napsal(a):

Kulhánka bych taky doporučil, jeho knihy jsou úžasné. Můžeš s nimi podložit stůl, můžeš je použít jako poznámkový blok, můžeš je házet po kolemjdoucích.... akorát se moc nehodí na čtení :twisted:
  • @Everett_Young napsal(a):

@Riokai napsal(a):

Dlady napsal(a):

Kulhánka bych taky doporučil, jeho knihy jsou úžasné. Můžeš s nimi podložit stůl, můžeš je použít jako poznámkový blok, můžeš je házet po kolemjdoucích.... akorát se moc nehodí na čtení :twisted:
    Trochu upravím- Noční klub je fajn. Četla jsem ještě Vládce strachu- ti jsou takový prototyp k NK- a Vyhlídku na věčnost- to je nepovedená snaha o pokračování.

A z podobného soudku bych doporučila Štěpána Kopřivu- jeho Asfalt (román) si pamatuji jako akční jízdu nechutným peklem ve společnosti zábavné party žoldáků (, která ale na konci krapet ztrácí dech) a Holomráz (povídky) je taktéž surově zábavný, obohacený o kopou sarkasmu & ironie, tentokrát i s výborným koncem a (lehkou) dávkou krutého realismu.
    @MissUtahraptor to je na mě až moc odborný popis, já bych lehkou dávku krutého realismu nepoznal, i kdyby mě na to upozornili větou "Teď přichází dávka krutého realismu". :-D

Jinak jsem trošku přehodnotil plány a stáhl jsem si Jméno Větru od Rofthuse, již déle přemýšlím, zda si to koupit, tak alespoň poznám, jestli to stojí za to. :-)
  • @Riokai :applause: Výborné čtení
  • Riokai napsal(a):

@Everett_Young Zaklínačské povídky mám doma a nějak mě nechytli. Na ten Hvězdný prach kouknu ;-)

Od Kulhánka bych začal Vládci Strachu, pak Cesta krve 1 a 2, Noční klub.

Jinak Everette Kulhánek je dle mého názoru vynikající, ale to už je o vkusu každého soudruha.

Riokai: Jméno větru a Strach moudrého muže se moc pěkně čte, doporučuju
  • @Dlady: Já si ještě pamatuju, že jsem kdysi četl něco, co se jmenovalo "Divocí a zlí". Vzhledem k tomu, že to bylo taky stažené bůh ví odkud, tak si nejsem jistý, jestli se to jmenovalo stejně i ve skutečnosti, ale pamatuji si, že ve srovnání s Nočním klubem to bylo nechutně dlouhé. Noční klub miluju (takže v tom nejsi sám). A pak si ještě vybavuji jakousi kratší povídku, ze které mi utkvěly akorát úvodní věty (nebudu asi citovat přesně): "Je právě 9:00 a pokud jste to již neudělali, je nejvyšší čas zabít svého dnešního prvního policajta."
  • Velbloud napsal(a):

... A pak si ještě vybavuji jakousi kratší povídku, ze které mi utkvěly akorát úvodní věty (nebudu asi citovat přesně): "Je právě 9:00 a pokud jste to již neudělali, je nejvyšší čas zabít svého dnešního prvního policajta."

Oj, na to jsem zapomněla! Povídky (tj. miniaturní knížečka o dvou povídkách) jsem taky četla. Takový normální lepší průměr.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Ke Kulhánkovi jsem naprosto nekritická, takže i kdyby se vyzvracel na papír, okopíroval to, vydal jako knihu a prodal mi to, budu nadšená... Asi potřebuji založit topic "Přiznání".
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    upraveno 23. července 2014
    Krisa napsal(a):

Ke Kulhánkovi jsem naprosto nekritická, takže i kdyby se vyzvracel na papír, okopíroval to, vydal jako knihu a prodal mi to, budu nadšená... Asi potřebuji založit topic "Přiznání".

Konečně někdo normální :-)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Riokai napsal(a):

Co Lukjaněnkovy Hlídky? Není to zrovna rozsah povídek, ale čtení je to fajn.

Nebo Nečekané variace od Martina.
  • Krisa napsal(a):

:applause:

Ještě nejsou špatní Mariňáci, napsal to myslím Fabián. Ty jsem neskutečně hltal :-)
    @Nevada určitě se na to kouknu, ale začal jsem s tím Jménem Větru a vypadá to zajímavě, takže teď mám chvilku klid :-)
  • upraveno 24. července 2014
    Thorar napsal(a):

Krisa napsal(a):

Konečně někdo normální :-)
    Já zase pro změnu. začínam být kritickej knihy snad píše podle jedný osnovy.

Mimochodem nevíte někdo kdo je František Kotleta?
  • @M1on Podle životopisu někdo kdo chce Kulhánka parodovat :-D Ale má styl :-D
  • @Everett_Young Jedna z teorii řiká, že je to pseudonym Kulhánka další zase kolektiv autorům, které spojuje časopis pevnost.(novinky o Kotletě se jako první objevujou v tom časopisu)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.