Co zrovna čtete?
Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Fantasy je to dobré, první kniha je sice pro mne absolutně nečtivá, protože Erikson hodí čtenáře do vody a řekne mu plav (je to asi jako, kdyby se prolog k Písni odehrával během plenění Králova přístaviště). Předlouhé popisy a minimální používání přímé řeči mne během zahrad málem unudilo k smrti, ale finále to naštěstí zachraňuje.
Druhá kniha vůbec je úplně z jiného soudku. Prolog je pravděpodobně jedna z nejdrsnějších věcí, kterou jsem kdy četl a zároveň jeden nejlepší start knihy, jaký jsem zatím měl možnost kdy číst. Bohužel tady zase trošičku drhlo finále.
Třetí kniha je jediná, která se mi líbila od první věty do poslední. Dobře napsáno. Paní Závist pobavila, i když jsem se z ní na p*děl jako Everett neposadil (Jako každá slušně vychovaná dáma vím, že co se týče sloužících tři jsou absolutní minimum :D) Anomanderovo 11. září též pobavilo.
Čtvrtá kniha je velmi kontroverzní pro mne na jednu stranu čtivější, dějou se tam zajímavé věci, ale ten konec zase já vám nevím. Nad čím jsem nejvíc kroutil hlavou je
Ono je to prý naschvál takhle náročné na čitatelovu orientaci a trpělivost.
Taky bych těžko hledala surovější počátek.
Závist má taky sestru. Ta je ovšam trochu jiná.
Né, nekaz mito. :D Má to dlho budovaný nástup a ešte to tak úplne neskončillo.
Mne sa zas Felísinina linka páčila. A nebola iba o nej. Uznávam, že v štvorke to už malo menší drive, ale pořád fajn.
Tady souhlasím. Bylo by fajn udělat si statistiku, kolik postav zařvalo a kolik se z toho nějak dostalo, ať máme jasnější poměr, ale je toho dost.
Laseen je opravdu zajímavá. V šestke se předvede v přímo unikátním světle.
A teď se připrav, až tě pětka zase pošle tak trocha plavat. Dokonce i v názvu máš vlny.
:twisted: (Who enters my domain?) V tomhle je památeční citát Babí Zlopočasné: Mrtví by neměli zabíjet živé, protože jsou v přesile. Kdo by si kdy pomyslel, že to bude výborná spisovatelská řada.
Tak dlouho budovaný nástup měla i zmrtvýchvstání
Ale řekla bych, že je to i o tom, že se do toho ještě jenom zaběhával a kvalita se zvykne zlepšovat praxí.
Neumím si představit, proč. :D
Jo takhle, náhrada se ti nelíbí. Hmm... S touhle šaik to bude jinak. Spirituálne má ísť o spásu Feísín Paranovej (tady asi pán E chtěl mít dort i ho sníst a možno by to s lepším psaním vyšlo, ale nechal jen drobečky), ale čeká nás úplně jiný cop-out. Jo. Spása zde bude. Taková divná. A vyzní do prázdna. Literary device really.
Navíc Ascendety je přece hrozně těžké zabít
Paliči sú tak awesome, že fakt chcem, aby boli justifiable.
To je pravda. Vidím to tak, že sily sa zbiehajú a zbierajú, aby začal armagedon a tam budou kapat i ascendenti. Když kapou malé božstva a prevtelenci a iné podivnosti, príde aj na ascendenty.
V tomhle směru promarněná šance, to jo. Ale stejně to bylo úžasně tragické. To gradovanie a následný kolaps. Ten moment kdy posadnutí skončilo a zas tam byla malá zmatená holka a Sherlock s Watsnovou dojdou až chvíli na to, když už je pozdě.
Hmm... Čti.
Oblíbená postava?
Spoilery člověče... Zakrýt a hned!
@Tyrion Lannister co se týče Felisín,
@Aviv
Jak jsi věděla, že tohle máš zmínit. To mám ze všeho nejraději :twisted:
Takých čo zomrú a neožijú (aspoň zatiaľ) sa ešte nazbiera. Je to tam divné. Ne, ne, ne k absolutní dokonalosti prostě chyběla nějaká takováhle reakce
https://awoiaf.westeros.org/index.php/File:A_Price_of_Honor_nejna.png
https://2.bp.blogspot.com/-dBxHdEDGoQE/W0N2pNwuIaI/AAAAAAAF8_o/m_iUZg185lMzmNwj0XpTM6j9bd8r2MVPwCHMYCw/s0/013.png
:twisted: :twisted:
Tady se velmi mimojiné i rozepíšu o tom, co se mi na sérii líbí a co mi naopak vadí.
1) Felisín Paranová
Subjektivní: Potenciál do budoucna měla obrovský, zabít jí tímhle způsobem, bez reakce ostatních je prostě špatné. Doufal jsem, že Felisín bude taková Daenerys na steroidech, koneckonců oproti ní měla x desítek let zkušeností od předchozí šaik, tudíž by v tom mohla být mnohem lepší než ona, protože Dany udělala spoustu chyb z mladické blbosti a tomu se Felisín mohla vyhnout. A nebo mohla prohrát, ale "pulled out Kellanved" a nahradit Dryžhnu jako bohyně smršti to by byl úžasný příběh. A vzhledem k tomu, že se blíží armagedon, tak si myslím, že vůdkyně vojska apokalypsy by si tam svoje místo našla
Objektivní: to s tou zbrojí pitomost, proč by šaik přesvědčená o své neporazitelnosti do takové míry, že ignoruje veškerá varování na sebe brala zbroj a navíc taková, která kompletně zakrývá celé tělo, na konci Domu mrtvých její vojsko projde až k Arenu, proč ji bohyně, která nemá zdravý rozum a inteligenci průměrného ohaře stínu jí dovolila ustoupit je prostě za mnou. Chápu, že Felisín mohla být šokovaná tím ukřižováním, ale nikoliv její bohyně, takže proč jí dovolila ustoupit, místo aby svoje nepřátele vyřadila hned je prostě nepochopitelné. Taky Felisín se chtěla setkat s Tavore o samotě a nikdy jsme se nedověděli, proč k tomu setkání nedošlo. A taky změna od jsem natěšená na to bojovat se sestrou (hláška A kdo tomu vojsku povelí?) versus mám ze ségry vítr. To taky nevím jak k tomu došlo. A poslední věc je, že nedává smysl, aby když jí opustila bohyně byla zase normální holka. Jestliže Apsalar se totálně změnila po tom, co jí posednul Kotilion a zůstali jí veškeré vzpomíky tak Felisín rozhodně muselo zůstatl něco ze šaik a dryžhny. Ano, mohli bychom si říct, že Tavore ji zabila ve chvíli, kdy byla zmatená podobně jako Apsalar v jedničce, jenomže tomu odporuje to, co Felisín prožívá uvnitř hlavy.
Ale zase uznávám, že to je z velké části můj problém :D
3) Laseen byť nedostala moc prostoru zatím, tak je to asi jediná postava, která na mne nepůsobí jako chodící fan-service
4) Kotilion a Stínupán
5) Anomander, Paliči mostů, Whieksjack a další - Šumař, Kalam, Rychlej Ben je fantastické trio to bezesporu, ale většina postav v MKP, mi prostě nevím přijdou hrozně chladné, umělé. Mají skvělé moment, mají skvělé hlášky, ale já nevím to, že je poznávám až v určité fázi života, bez hlubší znalosti jejich minulosti mi brání si k nim vytvořit vazbu a mít/nemít rád. Velký kontrast oproti postavám z Písně nebo zaklínače. Příkladem tehle robotovosti je Pání Závist, která je považována některými za revoluční ženskou postavu, ale to jen proto, že je odříznuta od všeho, co ženu dělá ženu. Odmyslete is od Yennefer její mateřský komplex (
Jinak samozřejmě ságu jako celek hodnotím velmi pozitivně, jinak bych o tom nepsal a ni bych se tím neprokousával, což je taky důvod, proč se tady (až se náš @zaklinac zeptá) tak vypisuju, abych si trochu tenhle složitý a komplexní příběh rozložil v hlavě a pokusil skrz názory druhých pochopit některé věci.
Kotilion a Stínupán - jejich ascendenci se věnuje kniha Noc nožů od Esselemonta, jestli jsi ji ještě nečetl, doporučuji, je to dobrý vhled do důležitých událostí před začátkem ságy. A Rychlej Ben si vyložené úžívá, pokud si může důležité informace nechat pro sebe, jak sám zjistíš v dalších knihách. Tak to si piš, že bude.. :twisted:
A mimochodem,
Obľúbila som si hlavne ústrednú dvojku Rogan&Goryvlad,tu uvediem obľúbené vedľajšie postavy.
Vládca vlkov:Mirena,Velemír,Mocnogor,Zdravko Miletič
Radhostov meč:Čestmír,Svatomysla,Dagomir
Krvavý oheň:Vladan,Ctirad,Krug,Svarun
Vojna s besmi:Sebedrag,Devana
Zlato Arkony:Milada,Ogneslav,Skyndil
Prízraky na Devíne:Pribina,Mojmír
Čo sa týka Červenáka, chcem si prečítať aj detektívky s trojkou Stein,Barbarič&Jaroš. :-) Hovorí sa, že niektorá z nich sa dočká aj filmovej alebo seriálovej podoby. Nechám sa prekvapiť. A podobne ako Nevada, tiež si chcem zopakovať čítanie Zaklínača. :-)
dobré? špatné?
Jako další pozitivum beru, že u většiny knih má autor buď doslov nebo je tam s ním rozhovor, ve kterém rozebírá popisované události z historického hlediska (Scarrow je profesionální historik), kde vycházel z reálií, co si musel vymyslet nebo kde něco změnil v zájmu děje.
díky