Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

11516182021144

Komentáře

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 20. ledna 2012
    Je Vinnetoua jsem přečetla taky jednom 1. díl, 2. už jsem ani neotevřela :)
  • upraveno 21. ledna 2012
    Čtu komiks Ještě jsme ve válce je výborný knižní trailer Je to 13 skutečných komiksových příběhů lidí obětí totalitních režimů, každý příběh kreslí jiný výtvarník - tady si můžete udělat předstvu o jednotlivých grafických stylech ukázky komiksů U každého příběhu je medailonek s hlavním hrdinou, ve kterém, jsou jeho postoje, okolnosti dokreslující příběh a u některých i popis vzniku konkrétního příběhu. V doslovu ředitel neziskové organizace Post Bellum uvadí, že ke vzniku komiksu je v podstatě inspiroval komiksový příběh Maus v tom že v komiksu lze uchopit vážný téma a osobní svědectví ( i v jednom z příběhů Luboš Jednorožec je inspirace Mausem hodně patrná). Celkově myslím, že udělat takovou komiksovou knohu v době, kdy jsou komiksy na vzestupu byl skvělý nápad. Čtivější forma může přitáhnot výce čtenářů k zajímavým skutečným příběhům lidí, který jsou i na zamyšlení.
    V úterý jsem přečetl Měsíční zahrady od Eriksona a docela mě to nadchlo. Asi do první poloviny knihy jsem byl zmatený, ale brzy jsem se vzpamatoval, pak ovšem přišel jaghutský tyran a mě se to zase všechno začlo zamotávat. Jinak velice originální kniha, hned další den jsem se vrhl celý namachrovaný na další díl a nestačil jsem se divit... zase vůbec nevim "Vo co gou" :D
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 21. ledna 2012
    Hmm good. Na zahrady se v brzké době chystám. A jestli je to takový zmatek, tak to se mám opravdu na co těšit :-D
    Na Eriksona se taky chystám, ale asi si to nechám až na letní prázdniny. Především kvůli té všude proklamované zmatenosti bych chtěl mít možnost to přečíst najednou, abych se v tom neztrácel.
    Dočetl jsem serii zabiječe s pauzou pouze u zabijece orku, tery me nebavil uz na prvnich 10 stranach.. a king je king, ten druhy autor proste neumi tak poutave vypravet a překrucuje dané charaktery zejména Gotreka, nové jsou plytké a bez duše... Jako nejlepsi od Kinga povazuju Zabíječe Bestií (obléhání Praag) a nejlepsi od Longa je Zabíječ Lidí.
    Arutha2321: Ja som to tiež čítal cez prázdniny. Počas školy nemáš šancu to prečítať naráz. Momentálne som na tretom dieli, super knížka. Konečne som pochopil chodby a fungovanie sveta.
    upraveno 21. ledna 2012
    Já jsem taky ve 3. dílu Zabíječe, kterého i však přerušily knihy od Ježíška :)))
    A taky mohu zatím doporučit
  • upraveno 22. ledna 2012
    Zabíječi jsou fajn, nejlepší jsou skaveni a již zmíněný bestie... a nejhorší je Zabíječ draků, páč někdo katalogově domršil překlad. Ne tak zle jako v Hostině, ale ty čtvrtý díly jsou prostě prokletý...
    Co to je za typ fantasy? Ti zabíječi? Je to dobré? Navazuje to na sebe?
    Zabíječi jsou spíš taková humorná fantasy. Řekl bych, že díly jsou poměrně dobře čitelný i nezávisle na sobě, každý má poměrně ucelený děj.
    upraveno 22. ledna 2012
    Chmur: Mám přečteny zatím 3 díly, takže to ber s rezervou.
    Zabíječů je celkem 12 (2 vyšli nově loni, mám takový pocit). Na sebe i celkem navazují, ale není to ucelený příběh (zatím a předpokládám, že to bude tak i nadále). Jestli to je dobré těžko říci, mě to baví, ale někomu to nemusí sednout (jde tam hlavně o to někam se dostat a něco vyřešit = vymlátit nepřátele). Hlavní hrdinové jsou trpasličí Trolobijce Gotrek (který mlátí všechny padouchy hlava nehlava, furt pije a touží po hrdinské smrti v boji - zatím nevím proč) a Felix (člověk, který opilý slíbil Gotrekovi, že ho bude následovat a napíše o jeho smrti hrdinný epos).
    no pod pojmem humorna fantasy si predstavuju neco jine ale mas pravdu neni to az tak vazna fantasy jako napriklad hra, je to z warhammeru a co se týká stylu přirovnal bych to k warcraft knihám s více brutálními bojovkami. Taková oddechovka. Trpaslík Gotrek - je zabíječ trolů - to znamena že spachal nejaky hrozny čin, a zostudil se tak přes přísnou trpasličí rasou a musí se vykoupit smrtí v boji s nějakou hroznou nestvůrou, člověk Felix Jaeger putuje s ním aby to zapsal. Bohužel gotrekovy se na konci ságy to je rozmezí cca 20 let stále nedaří umřít a sága je jak kdyby Felixovo vypravování o jeho cestách s Gotrekem.
    Důvod proč má Gotrek umřít se ovšem v celé sáze nedovíme.
    upraveno 22. ledna 2012
    Blackfish: Teď jsem se chtěla zeptat, jestli to někdy zjistím :)))
    Já jsem to četl asi před osmi lety, tak už si to moc nepamatuji. Jen jsem si právě vzpomněl, že jsem se u toho bavil a ty první díly dost hltal (četl jsem zhruba první 4). Ale to humorná jsem určitě nemyslel tak, že je to něco jako zeměplocha. Spíš taková odlehčená fantasy, no.
  • upraveno 23. ledna 2012
    krisa, blackfish : důvod se dozvíme... v jedné halucinační vizi těch chaosáckých dvojčat sledujeme ve flashbacích celej Gotrekův život.
    Jinak pro ty, kdo Warhammer neznaj, tak je to typický fantasy, takže démoni,draci, orkové na horách, trpaslíci v horách, čarodějové s hořícíma rukama atd. Nechybí nic. Rozdíl oproti třeba Warcraftům a podobný svoloči je v podobě světa s tím naším, takže tam máme obdobu středověkého Německa, Francie, starého Egypta a podobně. Kdysi jsem to žral a kupoval každou novou knihu...je fakt že nobelovku za literaturu to nedostane ale oddechovka parádní.
    upraveno 23. ledna 2012
    überkiller: To jsem ráda, já jsem totiž zvědavá jak stádo opic. Vždycky mě dokáže nakrknout, když mě v knize/filmu něco zaujme a pak se nedovím důvod/smysl... Jsem na konci 3. dílu, tak doufám, že to nebude dlouho trvat :)
    no, jestli jsem tě nenavnadil moc, je to jen taková epizodička. To že si to Blackfish nepamatuje hovoří za vše. Každopádně kapitola je to zajímavá. Čeká tě to, myslím, v pátým díle.
    To je pravda v Arekove vizi je to to videt. Čtenář si musí domyslet proč se to stalo... každopádně je to tam vidět ale není to uspokojující vysvětlení. Kdo byli ti ostatní? Proč a kdo to udělal ? Proč Gotrek reagoval tak jak reagoval?
    ale princip je jasnej :))) teď jsem se ze srandy začetl do Zabíječe lidí a docela mě to baví...asi si dočtu celou sérijku
    z tejto remeselnej výroby mám v úcte iba star wars. tam je veľa veľmi zaujímavých príbehov.
  • upraveno 24. ledna 2012
    sarven: myslíš jakože ty SW knihy? To jsem se nikdy nedokopal koupit, ale vždycky se mi líbily.
    jasne, knihy. je tam plno veľmi priemerných aj slabých kúskov, ale je tam zopár výborných.
    odporúčam od zahna trilógiu o Thrawnovi (dedič impéria je tuším prvá kniha)

a aj neskoršia séria "nových jedi" má lepšie momenty. ale zahnove sú fakt výborné.
    Četla jsem Hvězdné války od G. Lucase (nevím, jestli to psal přímo on), a pak pokračování děje po Návratu Jediho, to je ta trilogie o Thrawnovi?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 24. ledna 2012
    Ahoj prosím kdo z Vás četl Střet civilizací od Samuela P. Huntingtona? co si o tom myslíte?
    ja som to čítal. zaujímavé. podobne ako napr. Veľká šachovnica, alebo Zánik ideológii od Fukujamy.

thrawn sa odohráva pár rokov po filmoch, je to o geniálnom veľkoadmirálovi, ktorí sa snaží postaviť impérium na nohy.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. ledna 2012
    Tzv. "ušité na míru." "Civilizace", tak jak je Huntington rozčlenil, nejsou vůbec jednotný a soudržný celky, nota bene nějak historicky trvalý. Stejně tak státy z některejch okruhů maj dobrý vztahy se státama z jinejch, zato se nemusej snášet s jiným uvnitř vlastní a podobně. Ale hodí se to k prosazování svejch zájmů jinde pod záštitou "společnýho" zájmu.

Jo, Velká šachovnice, to je učebnice politickýho pragmatismu.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 24. ledna 2012
    Ta SW trilogie se jmenuje Dědic impéria, Temná síla na vzestupu a Poslední povel. Loni vyšla v reedici. Odehrává se to tuším 5 let po Návratu Jediho a zároveň je to asi to nejlepší, co v nefilmovém SW univerzu vzniklo.
    Zahn napsal ještě jednu SW trilogii - Stíny minulosti, Vize budoucnosti a Pouť pozůstalého. Ta třetí už je spíš volným pokračováním prvních dvou a líbila se mi o něco méně.
    Hodně se mi taky líbily knihy Háv klamu a Labyrint zla (napsal James Luceno), které velmi šikovně předcházejí nové filmové trilogii - konkrétně epizodám I. a III. (knihy končí přesně tam, kde filmy začínají).
    Everett Young: Nám to třeba dali na škole povinně k četbě. Je to hodně zajímavý pohled na svět a myslím si že i velice funkční. Mám takový pocit, že spousta věcí o čem tam píše se naplnila...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.